O kudlance se ví, že svého partnera po kopulaci sežere. Když o tom tak uvažuji, myslím, že – v jistých případech – by toto řešení nebylo nezajímavé...

Hubnutí s Kudlankou

Hubnuti

Související články

Význam jmen

Význam jmen

Soutěže

Soutěže

Setkání

Setkani

Přihlášení






Zapomenuté heslo
Nemáte účet? Vytvořte jej!

Anketa

VĚRNOST? PODLE MNE JE:
 

VÝŽIVNÉ PRO VYSOKOŠKOLÁKA PDF Tisk E-mail
Úterý, 13 duben 2010

Dobrý den, mám dotaz. Můj syn, se kterým se nevídám a na kterého platím výživné (1500 měsíčně) studuje druhým ročníkem na vysoké škole. Při studiu si také přivydělává, ne na plný úvazek, pouze na dohody, cca 12 000 čistého měsíčně. Mám povinnost stále platit výživné? Můžu podat žádost o jeho zrušení s nadějí na úspěch? Mohu případně požadovat vrácení výživného? Syn argumentuje, že si přivydělávat musí, jinak by studovat nemohl.

Zároveň uvádí, že jeho příjmy jsou relevantní s jeho výdaji (za studium, ubytování v Praze, sportovní a kulturní vyžití).

 

Děkuji za odpověď,

Karel

 

 

O D P O V Ě Ď :

 

Milý Karle,

 

     dovolte, abych vám k vašemu synkovi vřele gratulovala. Pokud byste se podíval na podobné případy vůkol - stačí si zadat do google "výživné na zletilé děti", jistě byste se dočetl, jak mnohdy vysoké výživné se na ně platí. Pochopitelně, pokud bychom to brali tak, že vy půl, jeho matka půl, v synově případě by  částkou, kterou by na "studium, ubytování v Praze, sportovní a kulturní vyžití" potřeboval, rozhodně nebylo jen těch dvakrát patnáct stovek... No, řekněte sám - vy byste to zvládl?

 

     Takže, pokud si váš syn dokáže při studiu ještě sám na sebe vydělat, je jasné, že to je zdatný a schopný kluk. Myslím, že těch 1500,- které mu dáváte, zas není tak moc. Možná, že kdybyste se s ním vídal (to jste to ani nezkoušel?), že byste na něj byl i pyšný.

 

     Ale abych vám nebyla dlužna odpovědi na vaše otázky:

 

  • vyplacené výživné se nevrací (ani pokud je přeplacené, což v tomto případě není);
  • naději na úspěch máte mizivou - myslím, že byste se mohl klidně poptat např. na sociálce, tam vám to (zadarmo) vše vysvětlí;
  • povinnost platit výživné máte do skončení jeho studia (pokud on nenastoupí do řádného pracovního poměru).

 

Příjemný den,

d@niela

 

 

 

Komentáře (23)add feed
Karle! : Alena Bodka
že ty budeš otec roku? Pročpak svého syna nevídáš? Tvoje milenka ho nesnáší, nebo co? Nojo, von ti brání v rozletu viď - a ty seš furt TAK MLADEJ!!!
duben 14, 2010 03:50
Karle, garantuji Ti, že Tvůj syn za 1.500 Kč, : Eva
které mu navíc chceš sebrat, nezaplatí ani ubytování na koleji a nesměl by už ani jíst, jezdit MHD, koupit, půjčit si nutnou literaturu o nějaké kultuře a sportu vůbec nemluvě. Mám 2 syny, co bydlí nebo bydleli na koleji: 3 tisíce je běžná cena za zcela neluxusní kolej.
Naštěstí naději, že bys u soudu uspěl s návrhem na snížení výživného nebo jeho zrušení máš ne mizivou, ale TOTÁLNĚ ŽÁDNOU! Ale nějakou pořádnou výchovnou lekci od soudce by sis teda zasloužil! Místo, abyste z něj měl radost, že vystačí s takovou almužnou, kterou mu dáváte a stačí při tom pracovat i řádně studovat!
Vždycky mne tak naštve, jak takoví skvělí, stateční a šikovní synové (ale i dcery) se musí potýkat s tak omezenými a de*ilními otci (ale i matkami)!
duben 14, 2010 07:40
Vím o jedné šanci jak na toho nehorázného vychytralého kluka vyzrát, : Marie Š
pokud doložíte, že si vydělá 12 tis. měsíčně.
Hoďte se invalidou (za úplatek vám to někteří lékaři napíší) a on bude muset ze svého příjmu přispívat vám.
duben 14, 2010 07:49
Maruško, nevyzraje, : Eva
pro alimenty platí, že podstatné je řádné studium, nikoliv výše případného výdělku, to se nebere vůbec v úvahu. Je-li v denním studiu, otec platit musí.
To, co navrhuješ, může Kadel uplatnit, teprve až syn dostuduje.
duben 14, 2010 08:10
húúúú : Kamila
tak to je teda síla! Bodejť Karle, nejen abys už neplatil, ale ještě aby ti to vrátili!
Víš co? Dej to k soudu, voni ti napařej víc a se zpětnou platností!
duben 14, 2010 08:25
stejně si myslím, žře to bude nějaká provokace : Alena Bodka
neznám nikoho, kdo by dneska platil na vysokoškoláka jen patnáct stovek
duben 14, 2010 08:32
Hmmmm... : Vodoměrka
že divný pocit z placení výživného mají rodiče dětí, co se jim do studia jaksi nechce a chodí za školu místo do školy, chápu, ale že se někomu nechce dávat almužna i dítěti, co zdárně studuje dokonce už na vysoké a že si přivydělává brigádou na studium, aby otec místo patnácti stovek nemusel platit šest tisíc, to nepochopím...
Jinak Karle, tvůj syn samozřejmě na brigádu chodit nemusí, když mu začneš platit přiměřené výživné v takové výši, aby pokrylo jeho výdaje spojené se studiem, včetně jídla a oblečení a jiných náležitostí...
duben 14, 2010 08:37
I ty, Brute? : d@niela
Aleno, je to opravdu zcela a totálně pravdivé.. dopis byl i delší :-).
A věřím, že myšlen zcela vážně.
Inu - každý jsme nějaký....
duben 14, 2010 08:38
Aleno, : Vodoměrka
otec mé kamarádky na ni platí osm stovek měsíčně, rozváděli se kdysi dávno, když chodila ještě na základku a na tehdejší dobu to byly takové slušnější alimenty... no a její maminka si jednou podala žádost o zvýšení, ale vzhledem k nějakým okolnostem to nezvedli a ona to vzdala... dceru uživí sama a místo nějakého soudního popotahování s otcem, co platit nechce a v současné době je stejně už hezkých pár let bez práce a bez příjmů, by to stejně bylo k ničemu... ale ona zcela oficiálně a normálně pobírá měsíčně osm stovek výživného...
duben 14, 2010 08:41
to je tedy drsný, : Petronila
syn je šikovnej kluk, vydělat si brigádně 12 000 a vedle toho studovat není žádná sranda. Normální rodič by byl rád, že takové dítě má, a patnáct set opravdu není tak moc.

Vodoměrko dobrý - jak by se Ti Karle líbilo, kdyby syn tedy s prací seknul a požadoval po Tobě, abys mu vyrovnal ten rozdíl?

Mám pocit, že syn má možná dobrý důvod, proč se s takovým otcem nestýká. smilies/angry.gif smilies/angry.gif
duben 14, 2010 08:46
Alenko : Sandra
Vím o jedné z rodiny, co bere na 13letou dceru 1200Kč měsíčně, přitom otec holky je zámožný cizinec. Jenže ochota platit svým dětem přiměřenou částku evidentně není přímo úměrná finančním možnostem otců- viz. článek nedávno, kdy pán dává na své děti téměř celou svou výplatu a dnes, kdy se tady Karel škudlí o pár korun, aby se náhodou synáček neměl lépe, než zdrávo smilies/undecided.gif

komentář příliš krátký? Tak ještě FUJ!:-)
duben 14, 2010 08:50
No tak zajisté tohle není Karlův případ : Alena Bodka
kdyby on sám vydělával jen patnáct stovek měsíčně - i podpora v nezaměstnanosti činí víc - tak to by nám to zajisté oznámil. Patnáct stovek měsíčně dneska už nikdo nevydělává...i uklízečka dělá za víc.
duben 14, 2010 08:53
Toto je příhodný okamžik. : Milan
Nyní můžete radikálně změnit situaci.
Když Vám ho jeho matka po rozvodu ukradla a izolovala ho od Vás, jak je to u nás od '64 roku obvyklé, nyní je dostatečně dospělý, vzdělaný a navíc odloučený od negativního vlivu matky, takže s ním můžete navázat rozumný kontakt a tragiku jeho dětství mu pomoci objasnit. Máte šanci mít s ním teď lepší vztahy než jeho matka.

Z hlediska ekonomického ovšem nutno podotknouti, že i velmi skromný student na koleji v Praze přijde nejméně na 7 tisíc měsíčně. Pokud ale studuje něco rozumného, je to dobrá investice.
duben 14, 2010 09:16
No Milane to fakt nevím : Alena Bodka
co kdyby se sešli někde v kavárně a syn by nakonec po Karlovi chtěl, aby mu zaplatil kafe....a kafe v centru Prahy dneska stojí padesátikorunu - jak von by si to Karel z těch patnácti stovek pak strhnul?
duben 14, 2010 09:59
Jen si mily Karle podejte zadost o zruseni alimentu : mila1
doufam, ze v tomto pripade nase soudy procitnou (v mem se to podvakrate nestalo) a napari Vam zaplatit zpetne mnohem vetsi alimenty nez platite. A to bych Vam ze srdce prala
duben 14, 2010 11:40
Milane, : Petronila
ale Karel nežádal o radu, jak znovu navázat styk se svým synem, on žádal o radu, jak to udělat, aby mu nemusel dát ani korunu.

A soutěžit v tom, kdo z rodičů bude mít se synem lepší vztahy... no comment, blicí smajlík.
duben 14, 2010 12:15
Karle, : Dáša
vyvrbí se na Kudlance všelicos, ale ještě nikdy mi nebylo tak na zvracení, jako z vás /velké V je projevem úcty, takže vám nenáleží/. Studovala jsem v šedesátých létech. Maminka měla důchod 500 Kč a ty mi dávala a sama chodila na brigády, protože z jednoho platu žít nemohli. Navíc mi třeba v vánocům dávala peníze na oblečení. Poslední 2 roky jsem si vydělávala, takže jsem se už hodně starala sama. A podotýkám, že to byli adoptivní rodiče. Vy chcete synovi snížit almužnu, protože si vydělává. Bohužel asi není tak sobecký, jako vy. Většina synů by v takovém případě přestala běhat po brigádách a zažádala si o zvýšení příspěvku. A určitě by se mu to podařilo.
duben 14, 2010 18:43
tak já to brala jako fórek :-) : bb2
a čekala jsem, jak se to tu zřeže a šéfová pak přijde a napíše Ha, pacholci, pořád mě podezíráte, že si vymýšlím, tak teď jsem vám to dopřála zplna hrdla! Pochopitelně, že žádný otec není tak blbej, lakomej a vyčůranej!

Karle, nedělej si s tím starost. Kluk je očividně životaschopný i bez tvé štědré podpory. Až si budeš do plen čůrat, koryto ti synek nepodá, ubohé zařízení ústavní vzdálené svému domovu co nejvíc vybere, a na vánoce pohled místo vnoučat zašle.
duben 14, 2010 22:52
se divím, : Ester71
že má někdo v sobě tolik odvahy žádat radu jak ušetřit na svém dítěti, notabene ještě ke všemu na Kudlance smilies/wink.gif Je vidět, že se synem nemáte dobrý vztah, protože každý milující rodič by se snažil dopřát svému potomkovi to nejlepší. Z takových, jako jste Vy, Karle, je mi hooodně úzko..
duben 15, 2010 10:40
výživné : Nona
ano, otcové jsou různí... s jedním takovým sdílím společnou kancelář, rozvedený, s dětmi se nevídá, ale zatím platí... bohužel... přemýšlí nad tím, kterak své děti vydědit, aby byly řádně potrestány za nezájem o hodného tatínka!!!!
Karle, je to ostuda a fujtajbl nejvyššího kalibru....!!!
duben 15, 2010 13:43
Asi jsem z Marsu : Diblík
Zdravím všechny a děkuji za diskuzi. Přiznávám se, že jsem totálně rozhozená díky komentářům, které se tady objevují. Osobně si vůbec nedovolím soudit pana Karla, protože absolutně netuším, v jaké životní situaci se nachází, jaké jsou jeho měsíční příjmy a tudíž, jestli výživné ve výši 1500 Kč je (bylo) dostatečné a odpovídající jeho možnostem a schopnostem... Můžu mu pouze pogratulovat k šikovnému synovi, který si dokáže vydělat víc, než kdejaký pracující. Díky mé osobní zkušenosti mi sice částka 1500 Kč připadá spíše směšná, ale jak píšu, můžu to posoudit pouze z vlastního pohledu.
Já bych naopak potřebovala poradit: víc než 12 let žiju ve společné domácnosti se svým manželem (ale vzali jsme se až v roce 2003). Manžel má 2 děti z předchozího manželství a chápu, že jeho bývalá žena špatně nesla rozvod. Přesto můj muž mi od počátku našeho seznámení jednoznačně dal na známost, že jeho děti jsou pro něj důležitější než cokoliv jiného (tedy i já). V našem vztahu to pro mě rozhodně nebyl problém, naopak jsem si ho díky tomu velmi vážila (a nadále vážím). Proto jsem i svůj způsob života přizpůsobila jeho dětem. Přestože žily s matkou 300 km od nás, ráda jsem je vídala, brala na společné dovolené (zahraniční) , kupovala jim hodnotné dárky a prostě se jsem je měla ráda.
Ovšem, milované děti se s nástupem na vysokou školu mooooc „pěkně“ projevily, protože si „dovolil“ nesouhlasit s (podle nás) nepřiměřeným požadavkem na zvýšení výživného. Od tatínka chtějí nehorázné alimenty (každé dítě ve výši 10 tis. Kč), které by dohromady (pokud by jim to soud uznal, což už teď u jednoho z nich neudělal) dělaly víc než 50% čistého platu manžela. Matka dětí také vydělává a rozhodně nikde neprokazuje, kolik jim platí, pokud vůbec něco. Obě děti si taky přivydělávají na brigádách cca 30 tis. Kč za rok.
Problém je tak v tom, že „děti“ se už téměř celý rok s manželem vůbec nestýkají, přestože je on několikrát kontaktoval a chtěl se s nimi vidět. A teď tedy poraďte. Co dělat v tomto případě? Děti máte rádi, celý život se o ně staráte (přestože došlo k rozvodu), poskytujete jim první poslední, ale ony si ničeho neváží a jsou s prominutím nenažrané. Manžela to ubíjí a mě taky.Když o tom tak přemýšlím, tak mám dojem, že by si některé maminky po rozvodu měly uvědomit, že děti nejsou pouze jejich, měly by překousnout svoji „hrdost“ a hlavně pýchu a děti učit úctě k oběma rodičům!!!
S pozdravem
Diblík
listopad 06, 2010 02:35
takového otce vyškrtnout ze života! : annna
jen se suďte karle nebojte se... průměrný plat činí 25 tisíc průměrné alimenty na dítě starší 18ti let jsou 24% platu... suďte se Karle a plaťte cca 6000 nic jiného si totiž nezasloužíte
červenec 19, 2011 16:23
Dotaz : Ivo
Rád bych věděl jestli jsem povinen platit výživné i když dcera nastupuje na vysokou školu po roční přetržce. Budu moc rád za radu, slyšel jsem že snad to není nutné. Samozřejmě budu dceru podporovat ale chci vědět jak je to dané. Děkuji za odpověď .
srpen 07, 2014 12:22
Napsat nový komentář

Pro komentování je potřeba, abyste byli přihlášeni. Pokud nemáte ještě svůj účet, prosím zaregistrujete se.


busy
 
< Předch.   Další >
[CNW:Counter]