O kudlance se ví, že svého partnera po kopulaci sežere. Když o tom tak uvažuji, myslím, že – v jistých případech – by toto řešení nebylo nezajímavé...

Hubnutí s Kudlankou

Hubnuti

Související články

Význam jmen

Význam jmen

Soutěže

Soutěže

Setkání

Setkani

Přihlášení






Zapomenuté heslo
Nemáte účet? Vytvořte jej!

Anketa

VĚRNOST? PODLE MNE JE:
 

VÝŽIVNÉ PRO NESTUDUJÍCÍ ZLETILÉ DÍTĚ? PDF Tisk E-mail
Čtvrtek, 18 únor 2010

Dobrý den. Ráda bych se vás zeptala na řešení našeho následujícího problému: Můj přítel má na Slovensku plnoletého syna, který je od loňského června vyučen. Chlapec nikde nepracuje, ale na úřadu nezaměstnaných není registrován, prý z důvodu, že nikde nedělal. Je to na Slovensku opravdu tak? Prý ho musí otec živit do 24 let a chce ho dát k soudu o výživné... Přítel platil výživné pravidelně po celou dobu do jeho ukončení studia. Děkuji za odpovědˇ, Jana

 

 

 

 

ODPOVĚĎ:

 

     už jsem to tu psala vícekrát, ale opakování je matka moudrosti, takže ještě jednou: Zákon o rodině nijak nespojuje trvání vyživovací povinnosti rodičů k dětem s věkem dítěte. Dosažení zletilosti dítěte tedy nemá pro vyživovací povinnost žádný význam. Podle zákona vyživovací povinnost trvá do té doby, než je dítě samo schopno se živit. Na jedné straně tedy u dítěte, které v 16 letech opustí školu s tím, že dál už studovat nebude, vyživovací povinnost zanikne, protože dítě studovat nechce a může se tedy samo živit, nejlépe prací. Na druhou stranu ale u dítěte, které bude do 24 let studovat vysokou školu, bude vyživovací povinnost trvat až do ukončení studia, protože dítě se ještě stále připravuje na budoucí povolání a není tedy schopno se plnohodnotně samo živit.

 

     Jestliže tedy chlapec už nestuduje a nic (např. zdravotní problémy) mu nebrání v tom, aby se sám živil,  vyživovací povinnost tvého přítele již zanikla a nemusí tedy výživné platit. Vyživovací povinnost zaniká ze zákona, tedy není třeba, aby ji rušil soud. Pouze v případě, že by ukončení plateb výživného vyvolalo nějaké konflikty, můžete u soudu žalovat o zrušení povinnosti platit výživné.

 

d@niela

 

 

 

 

 

Komentáře (14)add feed
Výživné je správné. : JirkaF
Jen ať platí, vždyť si jistě vyděláváte, tak jeho plat na výživné synkovi a Váš na uživení Vás dvou. To je ta pravá feministická spravedlnost.
únor 19, 2010 09:01
panecku, : mura1
to ma kudla novejch ctenaru. pokud to neni jeden naklonovanej, tak nekdo dal nejspis odkaz na kudlu na nejaky stranky "nedocenenejch muzu" smilies/grin.gif
únor 19, 2010 09:13
mura1 : mamča
JirkaF(rajer) bude nejspíš nějaká feministka... smilies/wink.gif
únor 19, 2010 09:19
můro : mia
od tý doby co o naší náčelnici psali v tisku tak je tu víc návštěvníků. smilies/smiley.gifmá Kudla větší popularitu.
únor 19, 2010 09:34
akorat, : mura1
ze jsou nejak vsichni podle jedny sablony
únor 19, 2010 10:59
přítelkyně. : hipav
Na tomhle dotazu mi nejvíce vadí,že ho píše přítelkyně.Co když chce otec pomoci matce svého dítěte v těžké situaci,než se mu podaří sehnat práci. V dnešní době to není zrovna lehké.Copak po vyučení přestane být jeho otcem?Mám děti už z domova a když příjdou do finanční tísně,tak vypomohu buď půjčkou nebo i darem.Otec pracuje jen na sebe ,stejně přítelkyně,tak proč takový zájem o peníze přítele.Jinak by se na to dívala,kdyby byla v postavení té matky.
únor 19, 2010 13:48
Je zajímavé, že alimenty nevadí ani tak otcům, : alena puntíkovaná
jako jejich novým partnerkám. Po tom, zda otec živí své dítě, nebo mu nějak finančně pomáhá, ti nic není. Chtělas ho? Máš ho? Tak ho živ! Nechceš? Tak ho pusť k vodě a najdi si bezdětnýho!
únor 19, 2010 13:53
alena puntíkovaná : hipav
Přesně tak,sdílím s tebou tento názor.
únor 19, 2010 14:12
take souhlasim : JAK
a pridavam do teto ceskoamericke debaty neco zkusenosti z jihu. take se lide rozchazeji, ale deti jsou deti, a hadat se o penize kvuli "pritelkyni", to by je nemelo zasahnout. stari , mladi, zustanou detmi pro svoje rodice, pozdeji rodici pro svoje deti.....
únor 20, 2010 08:18
Aleno : Iris
napsáno stručně, jasně a pravdivě.
únor 20, 2010 09:18
... : Macesska
Před časem se tu radily dvě čtenářky, co dělat s dospělou zdravou dcerou, když po matce vyžaduje peníze a full servis, případně jen ten servis..
V podstatě se jedná o stejný problém jako tady - dospělé, práceschopné, nestudující dítě chce po svém rodiči, aby ho živil, potažmo se o něj staral.
Ještě, že je ve všech případech zřejmé, kdo dotaz pokládá, aby mohl být přiložen ten správný metr smilies/grin.gif
únor 21, 2010 18:06
suhlasim s Alenkou : Sipik zo Slovenska ..
ale este dodam... chalan nech sa ide okamzite zaregistrovat na urad prace, lebo bude musiet sam platit do vsetkych fondov. Resp. jeho otec... smilies/sad.gif
únor 21, 2010 18:10
JirkaF : Moris
JirkaF je zřejmě zaměstnanec úřadu práce smilies/grin.gif dle jeho trapné odpovědi smilies/cool.gif
březen 17, 2010 09:18
měl bych dotaz : petr p.
Moje dcera je plnoletá a maturovala.Druhý pokus má v září.Přes prázdniny má brigádu,nevím ale podrobnosti o výživném.Prosím vás jestli o tom někdo něco víte,tak mi napište.
Tato adresa je chráněna proti spamování, pro její zobrazení potřebujete mít Java scripty povoleny
děkuji.
červenec 30, 2010 11:18
Napsat nový komentář

Pro komentování je potřeba, abyste byli přihlášeni. Pokud nemáte ještě svůj účet, prosím zaregistrujete se.


busy
 
< Předch.   Další >
[CNW:Counter]