O kudlance se ví, že svého partnera po kopulaci sežere. Když o tom tak uvažuji, myslím, že – v jistých případech – by toto řešení nebylo nezajímavé...

Hubnutí s Kudlankou

Hubnuti

Související články

Význam jmen

Význam jmen

Soutěže

Soutěže

Setkání

Setkani

Přihlášení






Zapomenuté heslo
Nemáte účet? Vytvořte jej!

Anketa

VĚRNOST? PODLE MNE JE:
 

PŘÍSPĚVEK NA VÝŽIVU NEPROVDANÉ MATCE PDF Tisk E-mail
Středa, 01 duben 2009
Přejít na obsah
PŘÍSPĚVEK NA VÝŽIVU NEPROVDANÉ MATCE
Strana 2

Potřebovala bych poradit. Žiji ve společné domácnosti s přítelem, se kterým mám teď narozené dítě. Bohužel, před jeho narozením jsme spolu půl roku nežili, přítel se hodně finančně zadlužil a má v současné době spoustu dluhů. A já teď mám obavy, že mě a dítě tedy finančně nezaopatří... Vůbec si nevím rady, jak to finančně všechno zvládnu.

 

 

 

      

 

     Proto se chci zeptat, jestli i v případě, že spolu teď bydlíme, mohu nějak (soudně?) požádat o výživné na dítě a rovněž i na mě, protože jsem na mateřské dovolené a nemohu jít zatím pracovat. Pokud ano, pokud mám nějakou šanci, tak jak by měla být žádost sepsána?

 

     Předem děkuji všem za odpověď a radu,

 

Iva

 

ODPOVĚĎ:

 

     Neprovdaná matka má právo po otci svého dítěte požadovat příspěvek na výživu a přípěvek na úhradu nákladů spojených s těhotenstvím a slehnutím. Předpokladem pro přiznání výživného na dítě je přiznané otcovství - pokud přítel neuznal své otcovství a dítě jej nebude mít zapsaného v rodném listě, musela byste se obrátit na soud s žalobou o uznání otcovství a zároveň o určení výchovy a výživy nezl. dítěte. Pro sebe byste mohla požadovat výživné i proti pravděpodobnému otci dítěte (viz § 95/2 zákona o rodině), otcovství by se ale později stejně muselo dořešit.

Zákon o rodině § 95

- příspěvek na výživu neprovdané matce


(1) Otec dítěte, za kterého není matka dítěte provdána, je povinen matce přispívat přiměřeně na úhradu výživy po dobu dvou let, jakož i na úhradu nákladů spojených s těhotenstvím a slehnutím.

Co se týče nákladů spojených s těhotenstvím a slehnutím - zde je obvykle požadována úhrada 1/2 nákladů na pořízení výbavičky.


(2) K zajištění úhrady těchto nákladů, jakož i k zajištění výživy dítěte po dobu, po níž by zaměstnankyni podle zvláštního předpisu náležela mateřská dovolená, [10] může soud na návrh těhotné ženy uložit tomu, jehož otcovství je pravděpodobné, aby potřebnou částku poskytl předem.


(3) Právo žádat úhradu nákladů podle odstavce 1 se promlčí ve třech letech ode dne slehnutí.

 


Pokud to nejde smírnou cestou, je zde -  Vzor žaloby:

 

 

 



 
< Předch.   Další >
[CNW:Counter]