O kudlance se ví, že svého partnera po kopulaci sežere. Když o tom tak uvažuji, myslím, že – v jistých případech – by toto řešení nebylo nezajímavé...

Hubnutí s Kudlankou

Hubnuti

Související články

Význam jmen

Význam jmen

Soutěže

Soutěže

Setkání

Setkani

Přihlášení






Zapomenuté heslo
Nemáte účet? Vytvořte jej!

Anketa

VĚRNOST? PODLE MNE JE:
 

ODMÍTNUTÉ VÝŽIVNÉ NA DÍTĚ PDF Tisk E-mail
Pátek, 20 únor 2009

Dobrý den, mám velmi složitou otázku.. spíše více otázek. Jedna se o mého přítele. Mě je 20 a příteli 28. Před 4 lety se rozvedl s ženou, s kterou má nyní pětiletého syna. Když se rozváděli, žena se výživného vzdala. Přítel má pozastaveny dluh v bance na 100 000 Kč. Je nezaměstnaný. Byl to narkoman a snaží se postavit znova na nohy. Chodí pravidelně na kontroly a už 6 mesíců abstinuje od všeho.

 

 

 

 

 

     Bydlí u svých rodiču, ale trvalý pobyt má na magistrátu. Asi před 3 mesíci jeho žena požadala o výživné, jeho osobně, on ji řekl, že pokud bude moct syna vídat, tak ji výživné bude platit, ale ona řekla, že mu ho neukaže. Dál se nic nedělo. Žena mu neodpovídala na meily ani nezvedala telefon... Dala žadost na sociálku, z kama příteli zavolali a ta paní se ho ptala, jestli syna vídá a jestli mu kupuje dárky.

 

     Žena, o kterou se jedna žije v luxusním bytě, vlastní 2 notebooky. Pobírá dávky na bydlení a sociální, do práce nikdy nechodila a má spoustu kamarádů z internetu, kteří jí dost věci platí a kupují. To když byl přítel - v té době ještě její manžel - na protidrogovém léčení tak i po té co přijel, a tak se k drogám vrátil. Tyhle informace víme už dlouho, víme to od přatel a přítelovo sestry.

 

     Teď si byl vyzvednout dopis na magistrátu a tak se dozvěděl, že zmeškal soud, který proběhl v pondělí 16.2. a vystavil mu vyživné na 2000 Kč a s dluhem 58 000. Je tam možnost odvolaní do 15 dnů. Prosím poraďte nám, co by mělo být v tom odvolání a jestli se dá něco s tím dělat!?

 

Zuzana

 

 

 

ODPOVĚĎ:

 

     Je to opravdu víc otázek, takže nejprve "suchá řeč právnická":

 

  • Právo na výživné (a stejně tak i právo na styk s druhým rodičem) je  právem dětí, nikoli právem jejich rodiče. Rodič se nemůže vzdát práva na výživné, které náleží dětem a jakákoliv dohoda, kterou jeden rodič uzavřel s druhým rodičem v tom smyslu, že nemusí platit výživné, nemá na existenci vyživovací povinnosti povinného žádný vliv.

 

  • V návrhu na výkon rozhodnutí může oprávněný navrhovat, aby soud pověřil provedením exekuce konkrétního soudního exekutora, soud zpravidla tomuto návrhu vyhoví. Pokud však takový návrh není učiněn, soud vykoná rozhodnutí sám. V zásadě obě instituce, jak soud, tak soukromý exekutor postupují podle části šesté občanského soudního řádu (§§ 251 an. o. s. ř.). Výkon rozhodnutí soud nařídí bez slyšení povinného a tedy bez jednání. Tímto postupem se sleduje nejen zjednodušení a zrychlení řízení, ale zejména to, aby povinný nebyl předvoláním k jednání varován a nepodnikl kroky, které by zmařily účel exekuce. Soud při nařizování exekuce nezkoumá její oprávněnost, posuzuje pouze splnění formálních a materiálních podmínek, tedy zda je rozhodnutí pravomocné a vykonatelné [7].

 

  • Exekuční řízení není obvykle příliš zdlouhavé a soudům se daří vydávat rozhodnutí o nařízení exekuce poměrně rychle. Vzhledem k tomu, že i proti tomuto rozhodnutí má povinný možnost podat odvolání, se však může i řízení o zcela jasné a prokazatelné pohledávce značně protáhnout. 

 

  • Žádná korespondence osobám s přidělenou úřední adresou (to je ten místní úřad) sem není doručována a každý z občanů tu zaevidovaných si musí vyřešit doručování své korespondence podle svých možností.   Doručování ve správním řízení se pak dělá prostřednictvím veřejné vyhlášky vyvěšené na úřední desce. Pokud uplyne doba vyvěšení té vyhlášky, tak se písemnost považuje za doručenou.

 

 

 

     A teď něco na vysvětlenou:

 

Milá Zuzanko,

 

     poslala jsi mi pár otázek, ale spíš bych měla já jednu velkou na tebe: asi budeš založením taková "dušička záchranářská", nebo je tvůj přítel velice charismatický. Chápu, že se určitě najdou důvody, proč s ním jsi. Tedy důvody, které bys mohla uvést - dá se říci na svou obhajobu. Jinak ti, holka, musím říct, že tvůj přítel nejspíš v nejbližší době, létech, nedává moc záruky, že by se dokázal na sto procent postarat sám o sebe, případně o to své dítko, natož o tebe - a nedej bože, ještě o díťátko, které bys mohla přivést na svět ty...

 

     Nejspíš jeho rodiče moc dobře věděli, proč u nich není už trvale hlášen, ale je na "magistrátě". Je nezaměstnaný, má k dnešnímu dni minimálně 160 tisíc dluhů (to výživné - 58 tisíc - bude muset oněch pět let zpětně doplatit), a asi jediné pozitivní je, že už půl roku je čistej.

 

     Tvému příteli doporučuju, aby se snažil všechno vyřešit dohodou. Nevím, jak dlouho ho znáš a tedy jestli víš, jak se o styk se synkem během těch jeho pěti let snažil, atd. To vše asi nejspíš budou muset rozhodnout ti, kteří budou mít zcela přesně a konkrétní informace. Víš, spíš by se měl snažit nějak něco začít vydělávat, aby mohl postupně svoje dluhy splácet. Jen si to uvědom: kdyby platil jen tisícovku měsíčně, tak to má na patnáct let - no, a to má ještě platit dvě tisícovky na dítě. Pokud bude chlapeček studovat, tak to má dalších jedenadvacet let placení...

 

     To už vyžaduje, aby opravdu nejen poctivě abstinoval, ale i pracoval.

 

     Nehledě na to, že dítě roste, jeho nároky také, takže nevím nevím, jestli by to byl opravdu vhodný otec pro tvé případné děti...

Zuzanko, nechci ti nic rozmlouvat, jsi svéprávná a dospělá. Ale - než se rozhodneš pro nějaký závažný krok, pořádně uvažuj!

 

d@niela

 

 

 

Komentáře (12)add feed
danielo, : katka*
moc hezky napsáno, souhlasím s tebou na 100%
Zuzko, opravdu přemýšlej s chladnou hlavou než se do něčeho pustíš. dítě je velká zodpovědnost a závazek nejmíň na 20 let. Partnerův syn má právo (i morální) na výživné, 2000 nejsou v dnešní době moc, vždyť co za to koupíš. Měl by se starat ne o to, jestli zaplatit, ale jak peníze vydělat a zaplatit co nejdříve. To že lítal v drogách ho opravdu neomlouvá. Matky jeho syna se taky nikdo neptá jestli a jak bude dítě živit - prostě musí, když si ho jednou pořídili (a byli u toho dva).
únor 20, 2009 09:38
Feťák, který se podle všeho o své dítě 4 roky nezajímal, : Myška
stačilo mu, že po něm bývalka nechtěla výživné. A když konečně výživné chce, protože to dítě na něj má nárok, najednou chce tatínek dítě. Pro dítě je to absolutně cizí člověk, a zřejmě svojí vinou. Je jen správné, že musí platit výživné. Pročpak nepracuje?
To není člověk pro život, natož pro založení rodiny. Tak jak se zachoval a chová k té své bývalé rodině, tak se zachová i ke své budoucí. Pryč od něj.
únor 20, 2009 09:38
Děvečko nešťastná, moravská, : mamča
pusť ho jako horkej brambor ! Daniela i katka* s Myškou Ti to napsaly dobře.
Tenhle člověk neskýtá žádné záruky ani sám sobě, natož druhým. Jestli se mu nechceš stát pečovatelkou, psychoterapeutem, chůvou a sponzorem, hledej jinde, a v čistších vodách.
únor 20, 2009 09:53
Děvčico neščasná, : Vodoměrka
myslím si, že když tvůj přítel přivedl na svět dítě, tak je naprosto normální, že se o něj postará. Za to, že bral drogy a je bez práce, za to určitě jeho dítě nemůže, takže tatínek by se měl co nejdřív zvetit a najít si nějakou práci, aby mohl dostát své rodičovské povinnosti, nehledě na to, že má ještě dluh, který taky musí splatit.
Pokud chce dítě vídat, tak to bude muset řešit úpravou styku s dítětem soudní cestou, protože při svěření dítěte do péče jeho matky určitě byly nějaké podmínky a parametry pobytu dítěte s otcem stanoveny. Jen by mě zajímalo, jak často se s ním vídal doteď... asi moc často ne, tak jak už holky psaly, syn ho bude vnímat jako cizího člověka...
Pokud mu chceš pomoct, tak mu zkus pomoct najít práci, aby se mohl postarat jak o své dítě, tak o tebe... pokud se nechceš obětovat sama a platit za něj...
únor 20, 2009 10:21
Chudáci rodiče : David X
Nejspíš jeho rodiče moc dobře věděli, proč u nich není už trvale hlášen, ale je na "magistrátě".


Obávám se, že to jim v případě exekuce moc nepomůže. Exekutor bude mít jasno: bydlí u nich -> věci v bytě jsou jeho -> mohou být zabaveny.
Ledaže by rodiče prokázali, že věci patří jim, což se bez účtenek vystavených na jméno prokazuje dost blbě ...
únor 20, 2009 10:41
zuzano : mura1
prober se
únor 20, 2009 12:10
!!!!!to tam okolo není : Inka
někdo ještě problematičtější, do kterého bys mohla vrazit mrak energie aniž by se Ti vrátila zpět?!?!?!? Kdyby takovéhleho přítele dovedla domů moje dcera, tak bych jí hned po zjištění co je její přítel zač na místě raději zabila, ušetřili bychom si všichni spoustu trápení a dcera a potencionální vnoučata nejvíce!!!!
Prosím tě najdi si normálního kluka, co pracuje, má rád své rodiče a bude Tě milovat, má vztah k práci a nemá závazky z minulosti, Tvůj život bude mnohem šťastnější, zkus věřit starším beruškám co mají v životě už něco nadrandíno....
únor 20, 2009 20:09
empatia : Sipik
No my sme poniektore take empaticke, az sme blbe. Snazime sa zachranit svet, ja sustavne, no a ked sa nam podari objavit nejakeho nestastnika, tak ho s radostou zachranime tiez. Akurat moja, on sa casom vzchopi a potom Ta necha v tom momente, ked budes tu oporu potrebovat prave Ty. Aby si nebola nakoniec slobodna mamina, vychovavat sama dieta nie je take lahke, ako sa zda. Viem o com vravim smilies/undecided.gif
únor 20, 2009 20:51
představu : kolemjdoucí
o luxusu máme každý trochu jinde

žije v luxusním bytě, vlastní 2 notebooky. Pobírá dávky na bydlení a sociální


P.S. není to oxymoron?
únor 21, 2009 16:28
Pro Zuzku : Kolar
Přečetla jsem si Tvůj článek a souhlasím se všemi přede mnou.Co by si asi dělala Ty být na místě matky?Ta chce jen pro své dítě co mu patří-výživné.Vím o čem mluvím,jsem samoživitelka a můj bývalý přítel soustavně neplatí alimenty,dluží už je to 33.495 Kčs 27.000 běžné výživné.A mění pobyty bydlení.Už takhle bojuji 10 let a nevzdám to,jde o peníze mého syna.Apropo mě se také nikdo neptá ,jestli ho uřivím.Promin,ale takového tatínka radši nemít-je to kretén a já byla hloupá.Ruce pryč od něj než budeš s ním mit dítě.Nemuselo by to dobře dopadnout.A o alimenty bys psala Ty. smilies/kiss.gif
únor 21, 2009 23:38
kolemjdouci : Sipicek
smilies/grin.gif smilies/grin.gif smilies/grin.gif
únor 22, 2009 00:16
Zuzano, : Rozmarýna
vezmi nohy na ramena a upaluj od toho chlapa.
P.S.
I kdyby matka jeho dítěte byla milionářka, to ho nezbaví placení alimentů.
únor 22, 2009 15:29
Napsat nový komentář

Pro komentování je potřeba, abyste byli přihlášeni. Pokud nemáte ještě svůj účet, prosím zaregistrujete se.


busy
 
< Předch.   Další >
[CNW:Counter]