O kudlance se ví, že svého partnera po kopulaci sežere. Když o tom tak uvažuji, myslím, že – v jistých případech – by toto řešení nebylo nezajímavé...

Hubnutí s Kudlankou

Hubnuti

Související články

Význam jmen

Význam jmen

Soutěže

Soutěže

Setkání

Setkani

Přihlášení






Zapomenuté heslo
Nemáte účet? Vytvořte jej!

Anketa

VĚRNOST? PODLE MNE JE:
 

ZVÝŠENÍ VÝŽIVNÉHO PRO ZLETILÉ DÍTĚ + FORMULÁŘ PDF Tisk E-mail
Pondělí, 26 leden 2009

Dobrý den. Studující osmnáctiletý syn by potřeboval napsat žádost o zvýšení výživného pro svou osobu. Chtěla bych požádat o radu, jak to napsat. Děkuji, Stehlíková (Nu, většinou jsou formuláře vzájemně si podobné, na Kudlance je žádost o zvýšení výživného pro nezletilé děti, takže stačilo by formulář upravit - ale: tady je, spolu s právními vysvětlivkami.

 

 

 

 

 

     Pokud rodiče nezaopatřených dětí spolu nežijí a jeden z nich tak nezajišťuje osobní péčí jejich výživu, je povinen platit výživné. Vyživovací povinnost přitom trvá až do doby, než jsou děti samy schopny se živit. Pokud tedy dítě studuje, trvá vyživovací povinnost rodičů i po dosažení zletilosti dítěte. O změně výživného rozhoduje soud. Soud přitom vychází z oprávněných potřeb dítěte na straně jedné a možností a schopností rodiče, který má výživné platit na straně druhé, přičemž důležitý je stav v době vydání rozsudku.

 

     V průběhu času se však situace mění, potřeby dětí s jejich věkem narůstají a mohou se měnit i možnosti a schopnosti povinného rodiče. S průběhem doby by se proto výše výživného měla měnit, zpravidla bude narůstat. Na změně výživného se mohou rodiče (nebo rodič a zletilé dítě) dohodnout, není třeba aby o tom rozhodoval soud. Pokud však k dohodě nedojde, může být u soudu podána žaloba na změnu výše výživného. Změny výživného pro zletilé dítě se nelze domáhat zpětně, výživné může být změněno nejvýše ode dne podání žaloby.

     V případě, že jde o zletilé dítě, je účastníkem řízení už jen zletilé dítě a ten z rodičů, který má platit výživné. Druhý z rodičů už v řízení nevystupuje, maximálně může být vyslechnut jako svědek. Zletilé dítě také již není zastoupeno opatrovníkem (tj. zpravidla sociální pracovnicí), jako je tomu u nezletilých dětí. Může se však nechat zastoupit advokátem nebo obecným zmocněncem, kterým může být jakákoliv dospělá osoba s plnou způsobilostí k právním úkonům, nesmí však zastupovat účastníky řízení opakovaně v různých řízeních.

     Žalobu o změnu výživného může podat buď dítě proti rodiči, který má výživné platit (zpravidla půjde o žalobu zvýšení výživného) nebo naopak povinný rodič proti zletilému dítěti (zpravidla půjde o snížení nebo zrušení výživného ). Žaloba se podává u toho okresního (obvodního) soudu, v jehož obvodě má bydliště ten, kdo je žalován.

    Žaloba musí obsahovat přesné označení účastníků řízení, tedy rodiče a dítěte - jméno a příjmení, datum narození, bydliště. Z žaloby musí být patrné, jaké rozhodnutí má být vydáno a měly by v něm být vylíčeny nejdůležitější okolnosti. K žalobě by měly být připojeny důležité důkazy, v daném případě nejméně kopie posledního rozhodnutí o výživném a doklady o výdajích dítěte a potvrzení o studiu.

 

     Žaloba musí být datována a podepsána.

 


 



Vzor - žaloba o zvýšení výživného pro zletilé dítě
(pouze ukázka, stylizujte podle svých osobních kritérií!!!)


Okresní soud
v .......

Dne .........


Žaloba o zvýšení výživného


Žalobkyně: ................., nar. .........., bytem .........................

Žalovaný: ..................., nar. ............, bytem ........................


Žalobkyně je dcerou žalovaného, s žalovaným však od svých ..........let po rozvodu obou svých rodičů nežije ve společné domácnosti. Žalovaný je na základě rozsudku Okresního soudu v ....... ze dne ..........., č.j. ............., povinen platit žalobkyni výživné ve výši ............ Kč. Uvedeným rozsudkem bylo výživné upraveno v době, kdy žalobkyně byla ještě nezletilá a (byla např. studentkou gymnázia, doplňte vhodné).

Žalobkyně ukončila .......... (datum) studium na ........ a od (-----------datum) je studentkou ............(kde, čeho). V současné době studuje ......... ročníku této školy.

Žalovaný žalobkyni řádně platí výživné ve výši ...........,- Kč, jak bylo stanoveno výše zmíněným rozsudkem. Od poslední soudní úpravy výživného však uplynuly již téměř ........ roky a žalobkyni podstatným způsobem stouply výdaje související s jejím studiem. Žalobkyně se proto snažila s žalovaným dohodnout na vyšším výživném, žalovaný to však odmítl s tvrzením, že když žalobkyně na studium nemá prostředky, nechť studia zanechá a živí se sama.
Výdaje žalobkyně spočívají především v nákladech na ........... (rozepište všechny výdaje - studium, učebníce, atd.). Další výdaje pak samozřejmě jsou spojeny se stravováním, oblékáním, pořizováním hygienických potřeb, či přiměřené náklady na kulturu a zábavu.

Výše uvedené výdaje žalobkyně hradí jednak z výživného od otce a jednak z finančních prostředků, které jí poskytuje její matka. Žalobkyně vzhledem k náročnosti studia nemá možnost přivydělat si v průběhu školního roku, část finančních prostředků si však opatřuje prázdninovými brigádami.

Žalovaný podniká v ........... Jeho příjmy žalobkyně nezná, ale zřejmě si nežije špatně, neboť si nedávno pořídil (.............). Na jaře letošního roku byl žalovaný se svou přítelkyní na dvoutýdenní dovolené na Měsíci.

Vzhledem k tomu, že oprávněné potřeby žalobkyně se od poslední úpravy výživného zvýšily jednak v souvislosti s jejím studiem na vysoké škole a jednak i v souvislosti s obecným nárůstem cen většiny zboží, navrhuje žalobkyně, aby soud vydal tento rozsudek:

Výživné, které je žalovaný podle rozsudku Okresního soudu v ........... ze dne ........., č.j. ..........., povinen platit žalobkyni ve výši ..........,- Kč měsíčně, se počínaje dnem ............ zvyšuje na částku .........,- Kč měsíčně. Výživné je splatné vždy do každého 5. dne v měsíci předem do rukou žalobkyně. Nedoplatek na výživném za dobu ode dne podání žaloby do právní moci rozsudku se žalovanému povoluje splácet po ......,- Kč měsíčně pod ztrátou výhody splátek. Nedoplatek je splatný spolu s běžným výživným.



.............. (podpis zletilého dítěte)


Přiložené důkazy:

 


- kopie rozsudku Okresního soudu v ............ ze dne ........- doklad o studiu na vysoké škole
- doklad o zaplacení školních pomůcek
- jízdenka autobusem Kotěhůlky - Praha
- měsíční kupon na městskou dopravu v Praze
- doklad o výši plateb za ubytování na koleji

(a další)

 

 

Komentáře (19)add feed
dotaz k tématu: : katka*
mám takový malý dotaz k tématu - řešíme taky problém s výživným pro nevl. syna, který bydlí s námi (viz článeček Nezdárný Junior). Soudně byl určen do opatrování matky (před 5 lety), ale nyní už rok bydlí s námi, matka mu (ne)platí výživné (jemu na účet - 1000Kč měs), které není stanovené soudně ale pouze dohodou. Bude se u soudu řešit ještě problém svěření výchovy, nebo po 18 letech věku si "dítě" může samo určit kde bude žít? A musí mu posílat výživné oba rodiče bez ohledu u koho žije?
Díky za radu
leden 26, 2009 09:22
nesuvisi ... : Sipik
moja poznamka nesuvisi s clankom, len si potrebujem vyvetrat emocie, na co je kudlanka ako stvorena... nas uzasny tatko si prepocital vyzivne na Eura a veselo si zaokruhlil 78 centov nadol. Celkom nechapem preco zaokruhluje nieco, co zaokruhlovat netreba, kedze centiky existuju, takze asi preto, aby ma vytocil. Sa mu to aj podarilo a onedlho si skocim za pravnickou na spisanie ziadosti o zvysenie vyzivneho aj ja smilies/wink.gif
leden 26, 2009 09:36
Katuško s hvězdičkou, : d@niela
Nemýlím-li se, tak osmnáctiletej puberťák je oficiálně dospělej člověk (i když je třebas ve skutečnosti ještě spíš střelenej puboš) a oficiálně se tedy už může rozhodovat sám za sebe. Takže - kde bude bydlet, je jen jeho věc... jestli někde pod mostem, nebo u taťuldy :-))).
Ohledně výživného je to už trošku jiné - pokuď by si už kluk vydělával, tak nedostane ani ťuk. Ale předpokládám, že nejspíš ještě studuje. V případě, že by bydlel někde extra, tak byste mu asi museli platit oba - tedy jak táta, tak máma...
Bydlí-li však u táty, který ho ubytovává, živí atd., tak v tom už je přeci ta určitá částka obsažena (i když kluk asi spotřebuje podstatně víc...)

leden 26, 2009 18:15
Šípečková, : d@niela
ty si pořádně sepiš všechno, co musíš své Nini zařizovat. Pokud vím, tak má extra stravu atd. - Tohle všechno se musí zohlednit... Když tak mi napiš, pomůžu ti s tím a věř, že z hltavého a hladového tatínka ty centíky dostaneš i s úroky... smilies/grin.gif
leden 26, 2009 18:18
no extra... : Danielka
Moja sestra raz kupovala pre Ninku balik spagiet a slane pracliky. Predavacka to prebehla cez citacku, povedala sumu, potom vytrestila oci a sestre sa ospravedlnila, ze asi urobila chybu. A sestra sa usmiala, ze ale kdeze, to je bezlepkove.... Lebo balik spagiet je vyse 150 kurun a maly sacok praclikov 50... takze platila vyse 200 Sk smilies/wink.gif
Ja to uz nejako neriesim, nieco nam ciastocne preplaca poistovna, v tom sme na Slovensku lepsi a hlavne Ninka sa citi dobre, je vesela, nic ju neboli, no ohromny pokrok. Akurat ze kedze jej nemozem kupit ziadny keksik, zmrzlinu, ani cokoladku, okrem tych par bezlepkovych veci, tak ked mi dieta povie, ze chce maliny a tie su u nas 2,7 Eura (okolo 80 Sk), tak ani nezmurknem a kupim jej to, pretoze si vazim, ze si nepyta nic z toho co nesmie. Dnes si dala poobede par piskotiek s pomarancovym zele ( jaffa cakes ), balicek 16 malych kuskov, 2,22 Eura. A co.
leden 26, 2009 20:45
Dani sorry : Sipik
som tam niekde v roztrzitosti napisala Tvoje meno namiesto Sipika, to akoze Ti odpovedam, som to ale popletena. A to pisu, ze migrenici osprostievaju neskor, lebo im ta migrena precvicuje mozgy. smilies/undecided.gif
leden 27, 2009 20:44
Dítě v péči babičky. : Borek
Moje známá má ve své péči svoji vnučku ve věku 6 let(dceru své dcery), na níž ji bylo před několika roky určeno soudem výživné ve výši 200 Kč od otce a 200 Kč od matky dítěte. Matka dítěte výživné dluhodobě neplatí, nejsou o ní žádné informace, několik roků ji neúspěšně hledá policie pro zanedbání povinné výživy. Otec dítěte výživné také neplatil, ale jeho se policii podařilo najít a těsně před soudním jednáním za zanedbání povinné výživy celý dluh na výživném uhradil. Při té příležitosti se podařilo zjistit majetkové poměry otce, které jsou velmi dobré. Babička dítěte podala návrh na zvýšení výživného, návrh sepsala sociální pracovnice na oba rodiče dítěte současně. A nyní se čeká, až se podaří policii najít matku dítěte, jestli se to někdy podaří a jestli mezitím zase nezmizí otec dítěte. Je možné v tomto případě žádat o zvýšení výživného pouze od otce?
květen 22, 2009 19:00
Dotaz : Kája Nováková
Chci zažádt o zvýšení výživného na zletilé děti. Co musím prosím udělat, aby ony nemusely k soudu a mohla jsem je zastupovat? Má někdo takovou zkušenost ? Děkuji


prosinec 04, 2009 21:51
Postup ve věci návrhu na výživné pro zletilého : Míla Janubová
Dobrý den, ráda bych popožádala o radu ve věci uvedené v nadpisu. Pro mé zletilé dítě bylo zvýšeno výživné naposledy před 5 lety, kdy bylo ještě nezletilé. Teď bychom chtěli zažádat o zvýšení, ale pouze v případě že bych dítě zastupovala já. Na advokáta rozhodně peníze nemáme a navíc od otcova odchodu se on sán 15 let s dítětem neviděl. Nevím zda žaloba se podává v místě našeho bydliště či jeho a jak postupovat ve věci zastoupení. Děkuji
únor 19, 2010 07:51
dotaz : Lucie20
Dobrý den, mám dotaz.
Právě se chystám žádat o zvýšení výživného,jsem již zletilá,takže sama za sebe.Otec mi platí 400 Kč měsíčně, což mi přijde hodně nedostačující,vzhledem k tomu, že jsem již na vysoké škole.Je tu jediný problém. Ani já, ani matka nemáme na něj kontakt,neznáme ani jeho bydliště. Proto jsem se chtěla zeptat, jak postupovat, jestli kontaktovat policii, nebo stačí do žaloby napsat bydliště-neznámo.
Děkuji, Lucie
únor 21, 2010 21:56
re Kája Nováková, Míla Janubová : Honza
Zdravím,
mám to trochu opačně, děti žijí se mnou a soudíme se s matkou. Zastupovat svoje zletilé dítě u soudu může i rodič, je jen potřeba sepsat plnou moc k zastupování u soudu pro konkrétní řízení, nejlépe i pro případ odvolání u soudu vyšší instance. Je však velmi pravděpodobné, že soudce bude chtít vyslechnout zletilé dítě (nám se to stalo). Dospělé dítě v žalobě o výživné může uvést, že žádá soud, aby nebyl vyslýchán v přítomnosti povinného rodiče z těch a těch důvodů, soudce této žádosti vyhovět může, ale nemusí. Plnou moc jsem schopen vám napsat na míru, musíte s ní ale pak jít na matriku nebo k notáři a zaplatit ověření podpisu, 30,- za jeden. Podepisuje to zmocněnec a zmocnitel, takže 60,- korun. Můj mail Tato adresa je chráněna proti spamování, pro její zobrazení potřebujete mít Java scripty povoleny a nic za to nechci! Ještě dodám - poznal jsem z mnoha zkušeností, že je jedno, jestli je povinný rodič otec nebo matka. Bez ohledu na pohlaví se vyhýbají povinnosti platit na svoje děti, a to je hrozný nešvar.
květen 07, 2010 21:06
... : Jitka P
Dobrý den, chtěla bych žádat o zvýšení alimentů bohužel s tím nemám žádné zkušenosti. Chtěla jsem se zeptat v posledním odstavci jakoby za dvojtečkou "rozsudek" , tam mám doplnit částku jakou bych momentálně chtěla ?
srpen 22, 2010 19:59
po jaké době mohu podat žalobu : sona19
po jaké době mohu podat žalobu na otce,který přestal platit výživné ač je mi 19 let a chodím na střední školu děkuji E.
prosinec 14, 2010 17:07
výše? : Bardot
Mám dotaz. Dcera studující na vyšší odborné škole, je jí 21, ok 12 let má stanovené výživné 1.800kč, ale už to nepokryje náklady, na kolik si má zažádat o zvýšní?? co myslíte?? díky
leden 04, 2011 20:57
Podat na soud? : Jiří
Můj syn ukončí letos v červnu střední školu a bude mu i teď v květnu 18 let na další školu se nechystá,končí mi tím pádem vyživovací povinnost?A jak to proběhne?Mám podat na soud žádost o ukončení vyživovací povinnosti nebo je to samozřejmost???Děkuji... smilies/wink.gif
duben 09, 2011 00:00
Dotaz : Míra1
Dobrý den.
Prosím,jak řešit správně výživné na zletilé děti?Zatím bydlí dcera 20,syn 18 u bývalé manželky a oba studují.Z mého platu 23 000 platím každému 3 000.Dcera se s manželkou dohodly,že bude mít svů účet kam posílám výživné,a manželka dceři bude dávat 2 100 z platu 19 000.Kromě jídla si hradí své náklady.Nyní chce syn bydlet se mnou.Předpokládám,že mu budu nadále dávat oněch 3 000,a po manželce bych chtěl,aby mu dávala stejně jako dceři 2 100.Prosím,je tahle varianta správná?A je naše výživné přiměřené?
Děkuji Míra
duben 12, 2011 17:08
Podat odvoláni?? : Jača
Dobrý den jsem 19ti leta studentka a podávala jsem návrh na zvýšení výživného,po necelym roce se uskutecnil ted 17.6.2011,muj otec dal jako důkazný material že má nulové příjmy a male daně,je živnostník.Prý ho živí manželka z jednoho platu.Ale on není ten člověk co by si práci nenašel.Ted jsem na něj rovnou podala exekuci kvůli dluhům na výživném,a také aby mi to výživné platil tak jak ma.POradte mi prosím jestli se mám odvolávat když tvrdí že ma ty nulové přijmy.Dekuji moc Jana
červen 28, 2011 19:57
Jojo : petemel
Ono to funguje ale inac. Deticky si ted podavaji hromadne pozadavky na zvyseni vyzivneho a soudy vubec nefunguji a nemaji zdana pravidla dcerka chodi se synackem pravnika a tak jsem na druhe koleji. Protoze dite si muze studovat jak dlouho chce a diky tomuto vydirat rodice bez ohledu zda na tom ten rodic opravdu ma?! Takze ja jako rodic musim se starat o dite a ted uz i o sve stare rodice. kde na to seberu kdyz praci nemam nikoho nezajima.A kde a s ceho si mam setrit na duchod a pripadne leky ci nemoce uz vubec nevim. Tohle je nas pravni system smilies/cry.gif
duben 20, 2012 08:16
?? : JURA
Dobrý večer.

Moje žena má z prvního manželství dceru, která studuje na Vysoké škole. Zažádala si o zvýšení výživného (od svého biologického otce, který o ni neprojevuje zájem, dárky neposkytuje, opakovaně byl u soudu pro neplacení výživného.)

Od soudu přišlo, že má doložit i moje příjmy..?!!
Připadá mě to jako nesmysl, nemám vůči ní žádnou vyživovací ani jinou povinnost. (Samozřejmě ji mám rád jako vlastní, vždyť jsme jedna rodina od jejích 5-i let.)


Může toto soud vyžadovat? A brát v potaz?

Dotaz napíšu i na Ministerstvio spravedlosti a MPSSV.

Děkuji za odpověď.


duben 25, 2012 22:46
Napsat nový komentář

Pro komentování je potřeba, abyste byli přihlášeni. Pokud nemáte ještě svůj účet, prosím zaregistrujete se.


busy
 
< Předch.   Další >
[CNW:Counter]