O kudlance se ví, že svého partnera po kopulaci sežere. Když o tom tak uvažuji, myslím, že – v jistých případech – by toto řešení nebylo nezajímavé...

Hubnutí s Kudlankou

Hubnuti

Související články

Význam jmen

Význam jmen

Soutěže

Soutěže

Setkání

Setkani

Přihlášení






Zapomenuté heslo
Nemáte účet? Vytvořte jej!

Anketa

VĚRNOST? PODLE MNE JE:
 

VÝŽIVNÉ NA ZLETILÉ DÍTĚ - DO KDY PDF Tisk E-mail
Sobota, 20 září 2008

Měl bych dotaz ohledně placení výživného na zletilé dítě.Syn studoval na VŠB Ostrava a dostudoval jako bakalář. Poté studoval dál a letos promoval jako inženýr. Žádal jsem pak o zrušení výživného, ale přišlo mi nyní od něj potvrzení ze školy, že bude ještě studovat dál - na doktorát.  To znamená, že může ještě dál a dál pokračovat? Je narozen 20.4.1983, bude mu nyní 26 let.

 

 

Tak se chci zeptat, jak je to dál s výživným...

Děkuji, František

 

 

 

 

     Věková hranice osmnácti let je významná pouze z hlediska procesního v tom smyslu, že do dovršení zletilosti dítěte může zahájit řízení o určení výživného (není-li plněno dobrovolně) soud i bez návrhu, zatímco po dosažení zletilosti se začne takové řízení jen na podkladě žalobního návrhu oprávněného. - Vyživné zletilých dětí upraví soud jen na návrh.


     Pokud tedy dítě například řádně studuje na vysoké škole, trvá alimentační závazek po dobu studia, až do jeho dokončení. Rozhodující není ani dosažení věku 26 let, tato hranice se uplatňuje při výplatě dávek státní sociální podpory. Schopnost samostatně se živit bývá interpretována extenzivně jako schopnost samostatně uspokojovat všechny potřeby (hmotné, kulturní i bytové) a není vázána na dosažení určité věkové hranice (např. zletilost), resp. ani nutně na skončení vzdělávání dítěte.
Naproti tomu ale, pokud dítě nabude schopnosti živit se samo již před dosažením zletilosti, vyživovací povinnost rodičů zaniká.


     Vyživovací závazek zaniká rovněž sňatkem potomka, kdy je nahrazen vyživovací povinností mezi manžely (leda by manžel byl rovněž nezaopatřeným dítětem, které nedosáhlo schopnosti se samo živit, tak tomu bude v případě sňatku dvou posluchačů vysoké školy studujících v řádném denním studiu). Jestliže dítě vstoupí do zaměstnání nebo zahájí jinou výdělečnou činnost, jež mu umožňuje samostatnou obživu, ale kterou později přeruší za účelem studia, jímž chce nabýt kvalifikace pro jiné povolání, zásadně se vyživovací povinnost neobnovuje.


     V případě, že dítě pouze např. neuspěje u přijímacích zkoušek na vysokou školu, nastoupí proto do zaměstnání se záměrem ucházet se o studium v dalších letech, vychází se z toho, že schopnost dítěte se samo živit není definitivní, a proto se po přijetí ke studiu na vysokou školu vyživovací povinnost rodičů zásadně obnovuje. Na výživu dětí přispívají podle svých schopností, možností a majetkových poměrů oba rodiče, přičemž se přihlíží i k tomu, který z rodičů a v jaké míře o dítě osobně pečuje.

 

     Pochopitelně ale třeba takový student vysoké školy nemůže spoléhat jen na rodiče a musí se o živobytí patřičným způsobem přičinit sám, neboť i dítě je povinno podle svých schopností pomáhat rodičům a přispívat na úhradu společných potřeb rodiny, má-li vlastní příjem nebo majetek.


Výplata přídavku na dítě:


     Přídavek na dítě náležející zletilému nezaopatřenému dítěti se vyplácí tomuto dítěti. Přídavek na dítě se zletilému nezaopatřenému dítěti vyplácí od splátky přídavku na dítě náležející za kalendářní měsíc následující po měsíci, v němž dovršilo zletilosti. Přídavek na dítě se zletilému nezaopatřenému dítěti vyplácí v hotovosti, pokud toto dítě nesdělí jiný způsob výplaty.


- dalších pár paragrafů:


§ 87

(1) Děti, které jsou schopny samy se živit, jsou povinny zajistit svým rodičům slušnou výživu, jestliže toho potřebují.

(2) Každé dítě plní tuto vyživovací povinnost takovým dílem, jaký odpovídá poměru jeho schopností, možností a majetkových poměrů k schopnostem, možnostem a majetkovým poměrům ostatních dětí.

 

§ 88

(1) Předci a potomci mají vzájemnou vyživovací povinnost.


§ 90

Právo na výživné přísluší oprávněným, jen pokud toho nutně potřebují.

 


 Výživné na zletilé dítě - I.

 

 

P.S.

Domnívám se, že tato situace už je hraniční. Váš syn má ukončené vysokoškolské vzdělání, se kterým se může dostatečně uplatnit v praxi.

Dosažení doktorátu už je vlastně taková nadstandardní nadstavba.

Pokud budete ochoten výživné platit dál, plaťte, jinak si myslím, že to ale není nezbytně nutné.

Všechno, i vyživovací povinnost má své meze.

 

d@niela

 

 

Komentáře (74)add feed
zletilé dfítě : alena puntíkovaná
musí neplatícího rodiče zažalovat samo.
září 20, 2008 16:54
čímž jsem chtěla říci : alena puntíkovaná
že nejlépe bude, dohodnout se rovnou se synkem.
září 20, 2008 17:36
A kde se píše, že rodič neplatí? : PavelHaba
nějak jsem to nenašel, ostatně - o tom ani dotaz není smilies/grin.gif
září 20, 2008 18:40
Doktorand není : hulk
studentem řádného denního studia, ale interním zaměstnancem školy (plat nic moc) nebo pracuje jinde a na doktorát se připravuje při zaměstnání. Takže na placení alimentů nevidím vůbec žádný důvod!
září 20, 2008 20:41
Mě se líbil : carie
výrok jednoho pana soudce: Vyživovací povinost k dítěti končí až smrtí rodičů smilies/wink.gif
září 22, 2008 16:24
Přídavky na děti, pro zletilé : Jaruna
Zajímalo by mě jestli má 26 letá dcera, má nárok na přídavky na děti, když studuje doktorské prezenční studium, které nastoupila po vysoké škole bez přerušení studia.
Děkuji za odpověď
září 25, 2008 10:42
Jaruno, více případně e-mailem : d@niela

K ekonomickému zabezpečení studia přispívá stipendium, které je přiznáno všem studentům prezenční formy doktorského studia v českém jazyce (tj. občanům ČR i cizincům) a je vypláceno po standardní dobu studia (tj. po 3 roky). Stipendium má 2 složky:
• nárokovou, jejíž velikost stanovuje škola a která je vyplácena měsíčně po celý akademický rok
• nenárokovou, která může být přiznána za vynikající studijní výsledky a při podílu na výzkumné a pedagogické činnosti školicího pracoviště
Získat lze i tzv. účelové stipendium při účasti na řešení výzkumného záměru nebo grantového projektu.
Ubytování pro mimopražské prezenční doktorandy je možné na vysokoškolských kolejích a stravovat se lze v menzách.
V akademickém roce je 6 týdnů prázdnin.
září 25, 2008 14:41
proto jedna moje známá říká, : Inka
dítě? to je průser na 50 let, pak už zaklapete bačkorama a máte klid. smilies/undecided.gif
smilies/undecided.gif smilies/wink.gif smilies/wink.gif smilies/wink.gif
září 27, 2008 08:14
zadost o vyzivne : martin
Dobry den chci se zeptat chci si zazadat o alimenty a potrebuji vedet jak se to pise mam 15mes. syna a s pritelem nejsme svoji.Nas vztah uz dlouho neklape a chci od nej odejit. muzete me poradi jak napsat tu zadost,Dekuji.
říjen 15, 2008 09:18
Martine - : d@niela
ozvi se mi e-mailem, ok?
daniela zavináč kudlanka.cz

jinak - podívej se tady na levou stránku, tam máš plno článků přesně na toto téma - a ten formulář ti pošlu, jen musíš napřed napsat, abych měla tvou adresu.
říjen 15, 2008 10:32
žádost o výživné : Iveta
Dobrý den.Chtěla bych se zeptat manžel má z prvního manželství 3 děti,syn už si vydělává druhá dcera jde na vysokou a další dcera je v učení.Spolu máme dvě děti 5 a 1rok,já jsem na mateřské .Bývalá manželka má přítele se kterým žije a mají spolu dítě.Máme hypotéku a po zaplacení všeho nám moc nezbývá,dcera si představuje že jí budeme dávat tak 6tisíc na měsíc,což je pro nás dost nepředstavitelné.pokud si zažádá o alimenty bere soud v ůvahu všechny naše závazky a dluhy které musíme platit tak aby jsme nebyli v nouzy?moc vám děkuji za odpověd
listopad 01, 2008 13:10
Iveto, napiš tady do poradny - : d@niela
je to tady na levé straně, KONTAKTY, PRÁVNÍ PORADNA
ok?
listopad 01, 2008 13:16
... : Iveta
Děkuji napíši
listopad 01, 2008 13:21
Výživné-nevim si rady mistni pravnici mi nepomohli pry smula : Stenly
Dobry den mam tady dotaz ohledně vyživného na nezletilou dceru které je 17 let a 2.4.09 dovrší 18let. Svizel je v tom že dceru vyloučili po třetí ze sřtední školy a k dnešnímu dni je bez dokončeni školy platim běžné výživné sražkou ze mzdy a chtěl bych toto výživné ukončit z vyše uvedenych duvodu je tady nějaká možnost.Dítě svěřené do opatrovnictví prarodičum by tak vlastně skončilo pobiraní vyživného nebot dcera tak dovrší plnoletosti a oni by pobírali vyživné na již pak zletilou neopravněně mohu dat návrh na zastavení vyživného opatrovníkum respektive zrušením výkonu rozhodnutí sražek ze mzdy opraněnym.
únor 04, 2009 08:26
Zletilé Dítě : Raduša
Dobrý den mam dotaz manžel ma dítě z prvniho manželstvi holce je 22 let letos končí v červnu školu praci nemá je manžel poviný platit alimenty ješte za červenec a srpen pokud se přihlásí holka na pracák a když se nepřihlásí kdo ji zaplatí zdravotni je povina se přihlasit hned a nebo neni a musi li manžel ještě ty dva mněsice alimenty poslat děkuji Radka
březen 22, 2009 10:41
výživné při studiu : píďalka
Dobrý den, chtěla jsem se zeptat zda mají oba rodiče vyživovací povinnost při studiu na vysoké škole? Budu na ní nyní nastupovat a dostávám od otce výživné ve výši 2700Kč a ještě přídavky 700Kč. Chci odejít o Prahy připravit si bydlení a trochu se zajet a vydělat si nějaké peníze a bylo mi řečeno že dostanu pouze 50Kč na den na jídlo a nic víc. Mám právo na svoje finance, které dostávám od otce nebo jsou to jak říká její finance do rodinného rozpočtu? A jde něco udělat s tím kdyby nechtěla přispívat nijak po dobu mého studia? Díky
duben 22, 2009 21:13
výživné : Radek R.
Dobrý den. Můj bratr podal na mého otce žalobu o stanovení výživného pro zletilé dítě. Naši se rozvedli asi před 10 dny, matka s bratrem žijou s náma v otcovém bytě, oba tu mají trvalé bydliště. Chci se zeptat,jestli je možné chtít po otci výživné,když u něho má trvalé bydliště? Děkuji mockrát za odpověď.
duben 23, 2009 19:22
Dohoda o vyzivnem na zletile deti : Jarda
Potrebuji poradit jak napsat dohodu o vyzivnem na zletile deti.Mam tri deti,20,19,18, a ty ziji s matkou,se kterou jsem se rozvedl pred dvema lety.Ja ziji mimo uzemi Ceske republiky.Co musi takova dohoda obsahovat?Dekuji za odpoved.
květen 10, 2009 17:05
výživné na děti : Ruda
Zdravím všechny Mám dotaz mám dceru 19let tento rok se udajně vyučila udajně pracuje, poslal jsem soudu žalobu na ukončení výživného odpověď nikde . co ted platit dál?když platit přestanu tak může na mě exekuce prokáže že třeba studuje a já jako otec jsem v pytli a syn už je taky plnoletý sice v prvním ročníku komu posílat peníze? naposledy soud když byly oba nezletilý k rukám matky ale co tedˇuž jsou dospělí podle mě by měli nějak zepsat úředně kam chtějí posílat peníze tvrzení v telefonu že to chtějí aby to dostala jejich matka tím se nikde neprokážu co dělat děkuji
prosinec 21, 2009 21:30
výživné na Slovensku-do kdy : Jana V.
Dobrý den.Mám dotaz-Můj přítel má na Slovensku plnoletého syna.Je vyučen od lonˇského června,práci nemá a na úřadu nezaměstnaných není registrován,prý z důvodu,že nikde nedělal.Je to na Slovensku opravdu tak?Prý ho má živit do 24let a chce ho dát k soudu o výživné.Přítel platil výživné celou dobu do jeho ukončení studia.Děkuji za odpovědˇ.
leden 09, 2010 18:24
výživné na nezletilého s ukončenou povinou desetiletou docházkou : Cuccule
Dobrý den. Mám dotaz ohledně následujícího případu. Stanardně rozvedená rodina, soudně určená vyživovací povinnost. Starší z dětí ukončilo základní školu v červnu 09, čímž mělo splněnou záladní desetiletou školní docházku (opakovaný ročník) a následně již na další studium nenastoupilo a přihlásilo se na úřadu práce, kde je hlášené doposud, neboť pro jeho nulovou kvalifikaci pro něj není práce a dítě vyloženě o žádnou práci ani studia nestojí. Je otec za těchto okolností povinen na tohoto syna platit výživné a do kdy. Znám dobře zákon o rodině, je mi tedy jasné, že otec je povinen na syna platit do doby, než se o sebe bude schopen řádně postarat a finančně se zabezpečit. Ale u některých jedinců tato možnost nemusí nastat nikdy. Předem děkuji za odpověď.
leden 19, 2010 19:39
dotaz : Jaroslava Volejníkova
Dobry den,mam k vam dotaz a zaroven prosim moc o radu.Dotaz zní jsem na plnem ivalidnim duchodu a platím alimenty na syna ktery bude mit za měsic 26let azatím studuje ,jak dlouho musím platit platí to do 26let nebo je to jinak?Pokud platim vyživné sražkou z duchodu musim toto zrušit soudně?Nevim co mam dělat moc vas prosím o radu kam se obratit za brzkou odpověd předem děkuji Jarka.V
leden 25, 2010 21:25
Milá Jaroslavo, napište mi do redakce, : d@niela
tady na levé straně, v tom úzkém sloupečku, pod "SLETEM KUDLANEK" jsou KONTAKTY - na kterýkoliv kliknete, otevře se vám formulář a napište mi, potřebuju se ještě zeptat na pár informací, abych vám mohla poradit, dík.
leden 25, 2010 22:02
... : Jaroslava Volejníkova
přeji dobry den vaši radu jsem vykonala a prosim jestli mi mužete odpovědět předem moc děkuji s pozdravem Volejníkova
leden 26, 2010 18:02
dotaz : Jaroslava Volejníkova
co se stalo ,že se svami nemužu spojit odpovite mi? volejníkova
leden 27, 2010 14:18
výživné při studiu : zletilé dítě: Pavla
Dobrý den, pročetla jsem různé odkazy a články ale odpověď jsem nenašla. Teď mi bude 26 a ukončím bakalářské studium. Otec mi v současné době platí výživné 2000, ale s ukončením studia přestane. Přihlášku do magisterského studia jsem si nepodala, ale chystám se na to za rok nebo dva. Bude mi povinen platit když nastoupím znovu k dennímu studiu? Jednalo by se o stejnou školu, nechystám se na kvalifikaci v jiném oboru, ale zlepšení kvalifikace v oboru stávajícím. A pokud mi je povinen platit i po té mění se částka?- Už bud mít přece jen bakalářský a jsem teoreticky schopna si vydělávat.
leden 27, 2010 23:01
vyživovací povinnost vůči 22.letému : Lucius
Chtěla bych vědět jestli má bratr,který je rozvedený a žije se synem 22.let,který po studiu 11.měsíců pracoval a teď je již rok nezaměstnaný,nějakou vyživovací povinnost vůči svému synovi.Syn na soc.dávky nárok nemá z důvodu bydlení u otce.A co matka,ta nemá vůči nezaměstnanému synovi žádné (finační,morální) povinnosti?Děkuji za odpověď.
únor 06, 2010 09:11
POKRAČUJE VYŽIVOVACÍ POVINNOST ANO ČI NE? : malínka11
RÁDA BYCH VĚDĚLA ZDA OTEC MÉ DCERY MÁ NADÁLE VYŽIVOVACÍ POVINNOST POKUD DCERA PO DOKONČENÍ STUDIA NASTOUPILA NA MĚSÍC DO ZAMĚSTNÁNÍ A NYNÍ JE NA ÚP NA EXEKUČNÍM ODDĚLENÍ JÍ PANÍ ŘEKLA ŽE VÝŽIVNÉ BĚŽÍ DÁL MĚ SE TO VŠAK ZDA DIVNÉ PORADIL BY MI NĚKDO DĚKUJI
únor 09, 2010 15:43
Dotaz : Stejskal Luboš
Dobrý den. Mám dotaz ohledně následujícího případu. Stanardně rozvedená rodina, soudně určená vyživovací povinnost. Starší z dětí ukončilo základní školu v červnu 09, čímž mělo splněnou záladní desetiletou školní docházku (opakovaný ročník) a následně již na další studium nenastoupilo a přihlásilo se na úřadu práce, kde je hlášené doposud, neboť pro jeho nulovou kvalifikaci pro něj není práce a dítě vyloženě o žádnou práci ani studia nestojí. Je otec za těchto okolností povinen na tohoto syna platit výživné a do kdy. Znám dobře zákon o rodině, je mi tedy jasné, že otec je povinen na syna platit do doby, než se o sebe bude schopen řádně postarat a finančně se zabezpečit. Ale u některých jedinců tato možnost nemusí nastat nikdy. Předem děkuji za odpověď.
květen 06, 2010 16:52
Výživné zletilého : Veronigue
Dobrý den,
momentálně se nacházím v celkem těžké životní situaci a chtěla bych Vás poprosit o radu. Jsem studentkou denního studia vysoké školy a stále jsem nedosáhla věku 26 let. Situace je taková, jsou to již čtyři měsíce kdy mi tragicky zemřela maminka při dopravní autonehodě a můj otec, který se psychicky zhroutil nechal veškeré vyřizování s úřady na mě. Z těchto důvodů jsem si studium musela prodloužit o půl roku a do dovršení svých 26 narozenin budu stále studentem, který si nevydělává. Jak jsem psala, jsou to již čtyři měsíce a po tu dobu jsem od otce nedostala žádné peníze (žádné výživné, žádné jídlo, ani nic materiálního), já s otcem nebydlím. Otec bydlí v našem bytě, kde jsme dřív bydleli i s maminkou a já jsem se přestěhovala k příteli. O výživné jsem si otci říkala ale nemá zájem mi cokoli dávat, z těžké situace která nás postihla se celkem vzpamatoval a stále pracuje ve svém původním zaměstnání. Měsíčně si můj otec vydělává 20 000 až 30 000 čistého. Chtěla bych Vás poprosit o radu, na co všechno mám nárok, zda mi otec musí platit nějaké peníze a jakou přibližně částku a jak ho k tomu mám donutit. Děkuji, Veronika
červenec 28, 2010 10:00
Milá Veroniko, napiš mi na mou adresu: : d@niela
daniela - zavináč - kudlanka.cz
Potřebuju ještě pár dalších informací, abych mohla správně odpovědět...
ahoj d.
červenec 28, 2010 22:42
Komu zasílat výživné když je syn již zletilý ale stále studuje : Naděžda Reková
Dobrý den,chtěla bych se poprosit o radu.
Syn je již zletilý (19 let), studuje a jeho otec mi sdělil že už nebude pravidlně na můj účet zasílat vyživné ale bude jej předávat přímo zletilému. Může o tom rozhodnou sám nebo se mohu obrátit na soud?
Děkuji
Naděžda Reková
srpen 28, 2010 09:38
komu se paltí alimenty po 18 ?? : Radana
Dobrý den,
chtěla jsem s zeptat, jestli až mi bude 18 let, mi může otec posílat alimenty na můj účet.Děkuji za odpověd.
září 05, 2010 23:15
JEDNOZNAČNĚ PO 18. ROCE VĚKU: : d@niela
DO RUKOU ZLETILÉHO DÍTĚTE
září 06, 2010 00:15
Zvýšení výživného : Alliny
Dobrý den,
potřebovala bych poradit ohladně zvýšení výživného. Je mi 21 a stududji v Praze na VOŠ kde bydlím na internátu. Mamka přišla více jak před rokem o práci a do dnešní doby se jí nepodařilo najít práci jinou, tím pádem ji již zkončila i podpora v nezaměstnanosti. Otec na mě platí 2000 měsíčně, jiné vyživovací povinnosti nemá a jeho životní úroveň je mnohem vyšší než ta naše (dovolené, nové auto..), chtěl jsem se zeptat jakou mám možnost uspět s žádostí a je-li možnost ji žádat zpětně ode dne zkončení mamky podpory
Předem děkuji za odpověď.
říjen 04, 2010 15:05
Alliny : d@niela
napiš mi přímo do redakce - tzn. poradna-zavináč-kudlanka.cz

Mj. poradím ti, jak požádat o zvýšení!
říjen 04, 2010 15:14
aliky! : BAKHE
Dobrý den chci se zeptat co všechno potrebuji kdys sem zletilýý aby muj otec platil daal alimenty?
říjen 04, 2010 20:04
JAK ŘÍKÁM - KDO SE POTŘEBUJE ZEPTAT: : d@niela
napište mi emailem:

redakce-zavináč-kudlanka.cz
poradna - dtto
daniela - dtto
říjen 04, 2010 22:39
dohoda o vyzivnem : eelyys
zdravim muze mi prosim nekdo poradit jak sepsat dohodu uzavrenou mezi rodici kdy otec ma ve vychove meho syna a ja si po rozchodu nechala dceru.soud nam vymeril vyzivne,my se chcem domluvit ze si uz nebudem navzajem po sobe chtit zadne vyzivne,detem budem spise pomahat materialne,doplnuji chceme to bez soudu a deti jsou nezletily.dekuji predem za radu a pomoc.
říjen 25, 2010 22:34
JAK STÁLE OPAKUJU - KDO SE POTŘEBUJE ZEPTAT: : d@niela

napište mi emailem:

redakce-zavináč-kudlanka.cz NEBO
poradna-zavináč-kudlanka.cz NEBO
daniela-zavináč-kudlanka.cz

ok? TAKŽE - KDO POTŘEBUJE RADU - KDO CHCE ODPOVĚĎ, NAPIŠTE E-MAILEM, ANO?¨
:-)))
leden 06, 2011 13:11
Výživné a zletilý : Týna
Dobrý den, jsem studentka VOŠ v Brně. Chtěla bych požádat o zvýšení alimentů, a proto bych Vás chtěla požádat o pomoc, jak bych to měla udělat? Mám napsat žádost a tu poslat na soud, nebo se tam osobně dostavit? A jaká částka výživného vychází z přijmu 24 000Kč. Děkuji za odpověď
červenec 24, 2011 19:27
placeni vyzivneho zletilemu diteti : ev
Dobry den, mam dotaz, kam se mam obratit, jestlize vyzivne dostava matka, me je jiz 18 let a s matkou uz neziji, studuji, trvaly prijem nemam a chtel bych vyzivne dostavat uz jen ja. Dekuju
srpen 18, 2011 19:25
EV : d@niela
napiš mi - znovu a znovu to píšu:

napište mi emailem:

redakce-zavináč-kudlanka.cz NEBO
poradna-zavináč-kudlanka.cz NEBO
daniela-zavináč-kudlanka.cz

ok? TAKŽE - KDO POTŘEBUJE RADU - KDO CHCE ODPOVĚĎ, NAPIŠTE E-MAILEM, ANO?¨
:-)))


potřebuju víc informací...
srpen 18, 2011 19:55
obnoveni placeni vyzivneho : stanislav
Dobry den. Pred rokem dcera ukoncila stredni skolu a odstehovala se.Nemel jsem o ni zadne informace a tak jsem prestal platit alimenty. Ted se dcera ozvala,ze zacala navstevovat denni bakalarske studium a zada o obnoveni alimentu.Musim zacit znovu platit?
říjen 14, 2011 07:05
Pomoc : Kateřina Rozsypalová
Dobrý den
Potřebovala bych poradit. Žiju 5 rokem u přítele v Baráku ale hlášená jsem na uřádě mám skoro 5 letého syna ten neni jeho. Před pul rokem si našel jinou , snášela jsem to 4 měsíce jenže pak už jsem to nevydržela dostala jsem léky na nervy atd. ve finále jsem od něj odešla jen s oblečením pro mě a pro syna a utekla jsem ke kamarádce která mi nabídla že u ní mužeme bydlet ale po dvou měsících jsem se od tamtud musela s malým odstěhovat a jelikož mě bývalý pořád prosil at se vrátím a já se jinam nikam vrátit neměla tak jsem se k něu vrátila tvrdil mi jak s tou jinou už nenijenže dva dny na to co jsem se vrátila bylo všee nanovo jenže ted už to došlo až tak daleko že jsem skončila na pohotovosti s monoklem a modřinami na obličeji a vyhozeným ramenem ale nenahlásila jsem jeho protože se ho bojím nemám se kam odstehovat nemohu sehnat práci takže dělám alespon brigádně prodavačku v kauflandu ale tam si nevydělám tolik abych mohla jít do nejlevnějšího podnájmu tady je to psychycký i fizický teror vše mu musím trět a on si na mě dovoluje protože ví že nemám kam jít už opravdu nevím kudy kam proto se na vás obracím nemám hlídání na malého proto nemohu sehnat pořádnou práci potřebuju poradit na co vše bych měla mít nárok od sociálky a jestli by mi pomohly z bydlením je mi 24 let a už takhle dál nemohu zatím nedostávám ani výživné na malého protože jeho otec se stále odvolává.Prosím porad te mi bojím se toho že každým dnem příde stim at se vystehuju a smylým klukem nemám kam jít bohužel ani k rodičum u nich je to jako bych je neměla. Moc děkuji Katka
prosinec 13, 2011 13:28
JAK PLATIT : FANDA
PŘI DOVRŠENÍ 18 LET PLATÍM ZÁKONEMU ZÁSTUPCI NEBO ZLETILÉMU DÍTĚTI?
březen 11, 2012 23:53
... : Nikola
Chtěla bych se zeptat jelikož žiji u své tety a jsem už zletilá a jdu studovat další školu mám nárok na alimenty od obou rodičů?
červenec 08, 2012 13:24
Milá Nikolko, : d@niela
tohle je strašně málo informací - napiš mi - daniela-zavináč-kudlanka.cz, a já ti pošlu pár otázek. Pak ti budu moci dát fundovanou odpověď, ano?
červenec 08, 2012 15:44
musíme platit : mončičák
Ctěla bych se zeptat,musíme platit výživné 24 leté dceři(manželovo z prního manželství),když dotudovala magisterské studium, a dále pokračuje v celoživotním kombinovaném studiu(tříletém),které vlastně jí rozšiřuje obzor jejího oboru,ale to přeci může studovat při zaměstnání.Má na něj nárok? a plnou výši? platíme ji 5.000,- řádně,ale tato částka se mi zdá nepřiměřené,vždyť je schpona se sama živit.
srpen 01, 2012 16:29
Placení výživného : Terezaa
Chci se zeptat, bydlím s rodiči ale chci se odstěhovat se svým přítelem 18náct mi již bylo, ale jelikož studuji tak nejsem výdělečně činná. Proto chci otce soudně požádat o výživné s matkou se už nějak dohodnu. Můj dotaz tedy zní zda mám právo po něm chtít výživné když nechci bydlet ve společným domě?? Na domluvu to s ním nevidím..
září 06, 2012 17:06
Zvýšení a snížení výživného : vita.kulisek
Matka naší dcery opět podává návrh na zvýšení výživného.Mi se podstatně snížil plat a chci prvně podat o snížení.Musím podat také samostatný návrh,byť ona teď podává o zvýšení,nebo to vše řešit u stání,vyvolaného jejím návrhem?Nechci zbytečnou duplicitu.
Dík za info.
září 21, 2012 17:30
placení výživného na věčného studenta : bohunka
Dobrý den, chci se zeptat, přítelova dcera v listopadu dosáhne 26 let, přítel stále platí, jelikož dcera zašle potvrzení o studiu, bohužel se stále opakuje první ročník... do vyššího se nedostala... když přítel volal na školu a chtěl si zjistit, že opravdu studuje, informace mu podána nebyla s tím, že nesmějí, že jen na žádost soudu. Platit teda ano, ale informace ne... prosím o radu, jestli je opravdu nutné pro zjištění žádat soud.
Předem moc děkuji za odpověď.
říjen 16, 2012 15:27
Stavební spoření : Giota
S manželem podnikáme, mívali jsme ještě za rok 2011 příjem kolem 40 tisíc měsíčně. Ze 3 dětí se starší dcera živí již sama,živíme tedy 2 mladší děti studenty. Dceři,která se s námi nestýká, nenavštěvuje nás, posíláme 12 tisíc měsíčně včetně prázdnin, plus hradíme některé mimořádné výdaje (sport,dovolená).Dcera má stipendium a i nějaké brigády,výši příjmu neznám.Kromě toho jsem jí spořila na stavebko. Nyní mi oznámila, že stavební spoření zruší, poplatí dluhy a zbytek si uloží na spořicí účet. Jedná se cca o 200 tisíc. Je možné toto započítat do výživného? Dcera totiž chce naše dobrovolné výživné - kapesné navýšit. Letos se nám kvůli zdravotním důvodům nepodařilo vydělat tolik jako jiná léta, máme cca 30-35 tisíc měsíčně.
listopad 04, 2012 13:28
studium další vysoké školy : Petr 88
Prosím poraďte,
mému synovi je 25 let,ukončil zdárně studium ,byl mu udělen titul Mgr.Nikdy se se mnou nestýkal,ať už jeho maminka,či později on sám byl vždy arogantní,vulgární a vždy jim oběma šlo jen o to,aby psychicky deptali celou moji nynější rodinu.
Nyní je znovu studentem,kdy je přijat k dennímu doktorandskému studiu na 4 roky,podal exekuci na můj plat a vyhrožuje,že podá žádost o zvýšení výživného(poměry jeho maminky jsou nadstandartní) .Jak to vidíte,je už konečně konec s moji vyživovací povinností,či mu mám hradit výživné další 4 roky.Pavel
listopad 10, 2012 15:07
... : Vladka. T.
Dobrý den, mám dotaz.Můj 16letý syn ukončil studium v prvním rocníku a v září 2013 nastupuje na jinou školu.Teď je hlášený na UP ale nemá nárok na podporu.Jeho otec, jakmile zjistil že nestuduje, přestal platit výživne.Syn je bez jakehokoliv příjmu a já pracuji jen brigádně.Má na dále vůči synovi vyživovací povinost a nebo ne?Děkuji za odpověď
leden 03, 2013 14:01
Výživné zletilého studenta VŠ : Petr H
Dobrý den,
mám dotaz zda existuje nějaký formulář Dohoda o výši výživného zletilého, mezi rodičem a zletilým.
Děkuji za odpověď. Petr
leden 09, 2013 15:27
Výživné na nezletiletého syna : Poky
Dobry den , chtel bych se zeptat , mam 17 ti leteho syna ktery ukoncil studim predcasne z duvodu narozeni dcery. Od kvetna tohoto roku nastupuje do zamestnani s prvidelnym prijmem a radnou pracovni smlouvou. Zanika mi tak povinnost placeni vyzivneho, kdyz uz bude samostatne vydelecne cinny. Dekuji za odpoved
duben 22, 2013 20:37
Výživné na zletilého syna : Helena H.
Dobrý den,zajímalo by mě ,jestli má syn nárok na výživné jestliže ukončil střední školu s maturitou a chtěl by začít studovat znovu ale učební obor,z důvodů,že ve svém oboru nenalezl uplatnění.Děkuji
květen 10, 2013 13:11
vyzivne : josef
dobrý den musim platit vyzivne pokud dcera v 18letech byla vedena na uradu prace pote si vydelavala v kauflandu jako pokladni a nyní opet nastoupila na deni studium,dekuji za odpoved
červenec 24, 2013 19:16
výživné na 19 let.syna, který ukončil SŠ v červnu, na úřadu práce do 31.8.13 , od 1.9.13 opět studuje na SŠ ,. syn bude žadat o výživné, jeho otec přestal platit dnem, kdy byl syn evidovan na ÚP.nem : jindriska
výživné na syna 19r, ktery po vyučení byl 2 měs. na ˇUP, od zaří nasoupil do SŠ na třiletý obor. jak žadat o výživne a kolik-otec 45 tis, matka 15tis.bydli u matky, otec už nijak se nepodílí na potřebach syna.je možno požadovat i za prazdniny, když syn nepobíral ani korunu od uřadu,ani brigadu nesehnal? vše jsem platila z mého nevelkeho platu.


září 10, 2013 14:04
Jindřiško, : d@niela
napiš mi do redakce, poradím ti, jak má syn napsat tu žádost.
adresa: daniela zavináč kudlanka.cz
září 10, 2013 23:02
Výživné : leo
Dobrý den chci se zeptat jsem rozvedený mám dvě dcery jedna je s mámou druhá semnou ale soudem jsou určeny obě mámě ta starší se vykašlala na školu a je na up ta mladší žije u mne už od lonských vánoc . Bývalá manželka na mne podala tr oznámení že od 1,1 2013 chce výživné na dceru která je u mne jako duvod mi řekla že na to má nárok tak to chce i když dceru nemá u sebe prosím dá se s tím něco dělat?? děkuji moc za odpověd L
září 17, 2013 14:27
Prosba : K.M.K
Prosím o radu, kam se obrátit, při hledání právní pomoci (soudkyně řekla, že příště máme přijít s advokátem)

Předem moc děkuji Hanka ( Tato adresa je chráněna proti spamování, pro její zobrazení potřebujete mít Java scripty povoleny )
září 24, 2013 12:05
výživné : jenda
Prosím o radu,dcera studovala magisterské navazující,což je max. na 3 roky,během posldeního rokutj.3 ročníku odjela studovat do zahraničí na 2 roky.Nyní již obhájila DP,ale stále chce výživné z důvodu studia v zahraničí,Je jí 25let.Má na to ještě nárok?
říjen 06, 2013 18:01
vyzivne zletile dceri : sylvie
jsem samozivitelka s ucitelskym platem.dcera studuje maturit.rocnik gymplu.ma vysoke absence - zaskolactvi.ze dvou predmetu neprospiva.casto me urazi a hubuje.pritom zada plnou financni podporu vcetne prispevku na podnajem.nechce bydlet se mnou.na brigadu chodi jen narazove.zridka
je to pro me nedustojna situace.jak to mohu resit? mohu snizit fin.podporu pokud neplni studijni povinnosti?
prosinec 31, 2013 19:08
Výživné pro studentku, která přerušila studium : DanielaTalova
Dobrý den,

V příspěvku jsem si přečetla, ze pokud student přeruší studium, nemá na alimenty nárok? Minuly rok jsem přerušila studium , abych si naučila jazyk a mohla, tak zvládat vysokou lépe. V cizině jsem se zdržela jako au-pair 1,5 roku. V záři nastupují na vysokou školu do Prahy, kde budu bydlet na kolejích, protože jsem z Brna. Alimenty přerušila máma po mem odjezdu, když otci napsala dopis. Je tedy možné obnovení alimentů?
únor 04, 2014 01:01
Výživné : Milan
Dobrý den.

Synovi je 27 let a studuje . Výživné platim ve stanovené výši. Příští týden se žení. Musim i nadále výživné platit ?
Děkuji Milan.
září 16, 2014 11:45
výživné : Miroslav Sedláičik
Platím pravidelně výživné na dvacetiletého syna , který studuje už na druhý výuční list jeden už má jako soustružník a nyní si dělá druhý jako zedník.Nyní propadl zpět do duhého ročníku ze zdravotních důvodů, mimo jiné se opilý popral měl několi stehů na ruce, má i astma , ale kouří spoustu cigaret.Je nabílední, že ho matka podporuje v lajdáctví a podporuje ho v nechození do školy i na praxi.Platím totiž 10 000 měsíčně a musím kvůli tomu poctivě pracovat, zatímco on chodí po hospodách , pije, kouří a NIC nedělá.Potřebuji vědět zda má na alimenty nárok pokud si nezvyšuje kvalifikaci.Díky Mirek

září 16, 2014 19:02
Druhá střední škola? : Saela
Dobrý den, měla bych prosím vás dotaz. Je mi 24 let, řádně jsem ukončila v 19 letech střední školu a nastoupila na vysokou školu, kde mě po 4 letech bohužel vyloučili kvůli jedné dvakrát neúspěšně ukončené zkoušce. Rozhodla jsem se proto jít zpátky na střední školu (z finančních důvodů byla střední škola pro mě schůdnější, než vysoká, kde se platí vysoké školné). Ve škole jsem vynikající student, absenci mám minimální, řádně se připravuji na své budoucí povolání, s pomocí druhých lidí jsem si zařídila fotografický ateliér a před měsícem jsem začla podnikat. Podnikání mi zatím nic moc nevynáší, proto ještě chodím na brigády, abych se nějak uživila. Otec mi ale již přestal platit alimenty. Domnívá se, že pokud jsem zpátky na střední škole, platit alimenty mi nemusí. Proto bych se chtěla zeptat, zda je v právu on nebo mám stále právo na výživné? Děkuji za radu.
říjen 30, 2014 21:18
studujici : petr š.
dobry chtelbych se zeptat na jednu otazku ohledne vyzivneho.Moje pritelkyne stale studuje ale chtela by se odstehovat od sve matky pac sni ma porad nejaky rozpory ted otazka kdyby bydlela semnou kdyz vydelavam mela by narok od matky na vyzivne protoze jeji otec dlouhodobe neplati predem dekuji za odpovedi
leden 19, 2015 21:15
Výživné spor : J.T
Dobrý den, letos v říjnu jsem dovršil 18 let a výživné by mělo tedy chodit přímo mně... Jenomže tomu tak není a otec(platící)se s moji matkou (u které bydlím) dohodly, že otec bude výživné posílat ji... Jestli je to v rozporu se zákonem, jak bych se proti tomu mohl bránit?
leden 23, 2015 19:45
Sekera : Alexej
Kokotina, ty parchanti dneska studujou co se dá a ždímou rodiče, bič na ně!!!
květen 16, 2015 22:01
Nabídka půjčky : Ally Morgan
Nabízíme úvěry v rozmezí od $ 20,000 minimum 20 milionů dolarů maximum ve výši 3% úrokovou sazbou. Nabízíme úvěry pro rozvoj podnikání a konkurenční výhodu / expanzi. Ally Finance Group i když je soukromě vlastněná společnost vlastní a ovládají Ally Group LLC © vlastníky a výrobce automobilů spojencem. Kontaktujte nás ještě dnes se prostřednictvím e-mailu; Tato adresa je chráněna proti spamování, pro její zobrazení potřebujete mít Java scripty povoleny
říjen 08, 2015 01:57
Výživné na dítě i když jsme na mateřské dovolené? : Mirka18
Dobrý den, mám 18 syna , odstěhoval se k přítelkyni, která nevystudovala a nehodlá pracovat a rodiče jsou sociálně slabé,dítě se odstěhovalo z protože jsme žádali aby jeho přítelkyně, která s námi bydlela , přispívala na bydlení.Otec platí 5000 Kč.Já jsem na mateřské dovolené a pobírám invalidní důchod.Má syn nárok na výživné? Doma s námi mohl bydlet a dále může, měl svůj pokoj a svůj klid.Ve škole špatně prospívá, z jedné školy jsme ho přeřadili do druhé,protože nejevil zájem studovat.Po škole si chodí na černo vydělávat.Prosím pomozte a poraďte.Předem děkuji a přeji hezký den.Mirka.
květen 05, 2016 13:31
Napsat nový komentář

Pro komentování je potřeba, abyste byli přihlášeni. Pokud nemáte ještě svůj účet, prosím zaregistrujete se.


busy
 
< Předch.   Další >
[CNW:Counter]