O kudlance se ví, že svého partnera po kopulaci sežere. Když o tom tak uvažuji, myslím, že – v jistých případech – by toto řešení nebylo nezajímavé...

Hubnutí s Kudlankou

Hubnuti

Související články

Význam jmen

Význam jmen

Soutěže

Soutěže

Setkání

Setkani

Přihlášení






Zapomenuté heslo
Nemáte účet? Vytvořte jej!

Anketa

VĚRNOST? PODLE MNE JE:
 

TATÍNEK JE DOBROVOLNÁ KASIČKA? PDF Tisk E-mail
Čtvrtek, 10 prosinec 2020
Dobrý den, můj 24letý syn po maturitě nastoupil na vysokou školu, kde skončil (kvůli neúspěšným zkouškám) po 1. ročníku. Pak nastoupil na jinou vysokou školu, ale na obor se stejným zaměřením, kde se rovněž rozhodl skončit po 1. semestru, protože ho tento obor údajně nebavil.

 

 

 

I když jsem se ho snažil přemluvit, aby tedy přestoupil na jiný obor (kontaktoval jsem i bývalou manželku, která ho dostala před 11 lety do opatrování), ale nakonec v únoru 2018 zcela skončil a nastoupil do zaměstnání.

 

Po několika měsících zaměstnání změnil a na jaře 2019 začal uvažovat znopvu o studiu, tentokrát o dálkovém popři zaměstnání (zjistil, že s gymplem má velmi omezené možnosti postupu v zaměstnání). Nakonec jeho místo bylo začátkem léta 2019 zrušené a on se rozhodl znovu pro denní studium. A požádal mne o podporu při studiu. Vzhledem k tomu, že bydlí sám v bytě matky a má auto, tak  o podstatně vyšší částku, než jsem měl předtím určenou soudem. Dobře, tak jsem mu přispěl i na učební pomůcky ve výši cca dvounásobku měsíčního výživného.

 

Ovšem sám od sebe se mnou mnoho let nekomunikuje, vždy to musím iniciovat já, sám se ozve, jen když něco potřebuje. Takže před několika týdny zavolal, že měl autonehodu a pojišťovna mu nezaplatí opravu, ale vyplatí pouze totálku. Údajně se nechal vyprovokovat, s někým se honil a nezvládl to. Naštěstí to bylo bez zranění.

 

Proto mne požádal o příspěvek na nové auto. Ale protože rekonstruuji dům, tak jsem nic neměl. Druhý den hned volala jeho matka, tak jsem ji vysvětlil, že ho v takové nezodpovědnosti podporovat nebudu, a nebudu plný obav o jeho zdraví a život (osobně jsem takovou zběsilou jízdu s ním jednou zažil), a nebudu platit za jeho chyby. Jednoduše - ať se začne chovat už ve svém věku zodpovědně.

 

Po pár týdnech jsem měl narozeniny, tak se vůbec neozval, po dalších dvou týdnech jsem mu chtěl popřát k jeho narozeninám, ale nevzal mi telefon, ani neodepsal na SMS s přáním. Můj pohár trpělivosti přetekl a už nehodlám dále tolerovat v jeho věku neúctu a nevděčnost.

 

Moje otázka zní, můžu přestat platit příspěvek/výživné, i když to nemám schválené od soudu, když už více než rok z vlastního rozhodnutí pracoval, a o práci nepřišel kvůli nedostatečnému vzdělání?

 

Děkuji za odpověď,

FRANTIŠEK

 

 

ODPOVĚĎ:

 

Schopnost samostatné obživy dítě získává tím, že si po absolvování studií (nebo jiné přípravy na budoucí povolání) najde odpovídající pracovní uplatnění. Nenapsal jste, zda nyní studuje presenčně (tedy denní studium) nebo dálkově. Ale podle všeho dálkově, když může chodit i do práce. V tom případě, pokud zletilé dítě studuje dálkově a jinak nic nebrání tomu, aby se samo živilo, vyživovací povinnost rodičů tím zanikla a není tedy třeba dále platit výživné.

 

Pouze v případě, že by bylo prokázáno, že dítě si vzhledem k rozsahu studia nemůže vydělat tolik, aby se samo uživilo, vyživovací povinnost i nadále trvá, ale v omezené výši.

 

Dálkové studium (nyní kombinované studium) ale v naprosté většině případů umožňuje běžný výkon práce v zaměstnaneckém poměru. Ten, kdo studuje kombinovanou formou, nemá status studenta a z něj plynoucí daňové úlevy.

K soudu, který vám výživné vyměřil, podejte žádost o jeho zrušení spolu s vaším  zdůvodněním. 

Mj. když si auto sám rozbil, ať si na nové sám vydělá. 

d@niela

 
Komentáře (2)add feed
... : NČ
Daní, myslím ale, že dotaz se nevztahuje k dálkovýmu studiu. Myslím, že jde o tohle:
"...jeho místo bylo začátkem léta 2019 zrušené a on se rozhodl znovu pro denní studium. A požádal mne o podporu při studiu."
Mám takovej dojem, že povinnost výživy při studiu je omezená věkem a SOUSTAVNOU přípravou na budoucí zaměstnání. Jeden čas to tak bylo, ale v dnešních zákonech s desítkama novel a nenaleznutelnejch přílepků bůhvíkde, v těch aby se prase vyznalo. Já osobně bych s tím dotazem šel k advokátovi.
prosinec 14, 2020 07:40
... : mamča
Rozhodně bych v případě Františka nešetřila na kvalitním advokátovi. Neplacení (i placení) výživného by ho mohlo vyjít mnohonásobně dráž.

prosinec 14, 2020 10:23
Napsat nový komentář

Pro komentování je potřeba, abyste byli přihlášeni. Pokud nemáte ještě svůj účet, prosím zaregistrujete se.


busy
 
< Předch.   Další >
[CNW:Counter]