O kudlance se ví, že svého partnera po kopulaci sežere. Když o tom tak uvažuji, myslím, že – v jistých případech – by toto řešení nebylo nezajímavé...

Hubnutí s Kudlankou

Hubnuti

Význam jmen

Význam jmen

Soutěže

Soutěže

Setkání

Setkani

Přihlášení






Zapomenuté heslo
Nemáte účet? Vytvořte jej!

Anketa

VĚRNOST? PODLE MNE JE:
 

VÁLKA S MLOKY, TOTIŽ S POTKANY PDF Tisk E-mail
Pondělí, 02 listopad 2015
U nás doma, stejně jako v mnoha jiných domácnostech, třídíme odpad. Ani ne tak z lásky k přírodě (neb fakt netuším, kolik z toho vytříděného bude smysluplně využito a kolik ho skončí ve spalovně), jako z vrozeného skrblictví. Neplatíme totiž svoz odpadu za hlavu, alébrž za popelnici.

 

 

 

 

 

Takže vynášíme do přilehlých kontejnerů papíry, plasty a nápojové kartony. Ekologům v naší domácnosti to však nebylo dost a proto se rozhodli, že je třeba ještě separovat odpad biologický. A začali házet kuchyňské zbytky na kompost. To potěšilo psy a nepotěšilo mě, protože po zahradě byly věčně roztahaný nejrůznější slupky. Tak jsem zakoupila kompostér a zdálo se, že od teď už budem všichni spokojený.

 

Omyl. Přivábeni vůní snadno dostupné kompostované potravy, nastěhovali se nám domů potkani… Nenápadně. Dneska jsem už chytrá jak rádio, a vím o potkanech první poslední, ale před půl rokem jsem fakt netušila, komu ty díry, které se začínají na zahradě objevovat, patří. Pak Zebřička potkal velkou myš, když šel do kůlny pro konev. Pak ji potkala sousedka. Pak jsem ji potkala já. Pak se mi prohrabali do voliér k papouškům. To už jsem začínala bejt mírně hysterická.

 

Do děr jsem jim pravidelně zatloukala šutry a kladla přes ně betonový dlaždice a netrpělivě vyhlížela podzim, kdy půjdou papoušci domů a já ve voliérách nakladu jed. Jak se pomalu krátily dny a začalo se dřív a dřív stmívat, chytla jsem párkrát psotník, když jsem se po tmě při večerním krmení míjela v chodbičce s potkanem. To už jsem byla dost hysterická :-)

 

Mezitím jsem pilně studovala na internetu, jak zatočit s nezvanými návštěvníky a dověděla se mnoho pozoruhodného o jejich životě. Nechápu, že tuto planetu opanoval Homo sapiens a ne Rattus norvegicus.

 

 

 

 



 

 

 Co všechno potkani umí:

 

- žijí v koloniích s hierarchickým upořádáním. Podřízená zvířata plní roli ochutnavačů, při objevu nové potravy ji okusí jako první, když přežijí, ochutná i zbytek skupiny. Proto se k hubení používají jedy s „odkladným“ účinkem jako jsou látky snižující srážlivost krve.

 

- vydrží plavat několik dní a přežijí pád z 15 metrů

 

- umí měnit svou DNA; vyvíjejí si odolnost proti většině standardních jedů

 

- když potkan vbíhá ze tmy do světla, vyplaví si před oko červený filtr a není oslněn

 

- snadno podléhají stresu a odreagovávají se tím, že terorizují slabší jedince skupiny

 

- potkaní samice dokáže ukončit svou březost, například když potká samce s lepším genetickým potenciálem :-)

 

 

 

 

 


 

 

 

I nadešel podzim, papoušci se odstěhovali z voliér do tepla domova a potkani se nastěhovali na půdičku zahradního domku. Tehdy moje hysterie dosáhla vrcholu. Nicméně vzhledem k početnému domácímu zvířectvu se jed bojím použít. Takže hledám nějaká náhradní řešení. Zakoupila jsem ultrazvukový plašič a opocená až na ****** jsem ho šoupla na schody, co nejvejš jsem se odvážila tu ruku strčit.

 

Fakt jsem od toho nečekala žádnej zázrak, ale po třech dnech se dupání a hryzání na půdičce výrazně ztišilo. Radu, vychovat si potkana-kanibala a toho vypustit hájit revír, teda asi nevyužiju, ale už jsou na cestě dvě kočky myšilovky. Tož uvidíme. Ještě pořád mám v záloze ten jed na polici.

 

 

 

Nebo je začneme počítat:

 

https://www.youtube.com/watch?v=-SVa0QDBwRE

 

Můra von Hameln
 
 
 
 
Komentáře (12)add feed
Můro neraduj se : wendy
tvor který umí měnit DNA a spolu se švábana přežije i atomovou válku, si na plašič zvykne do roka a do dne...na jedy, vůči kterým není dosud rezistentní pošle ochutnávače a až tě uvidí jak na ně jdeš s kulovnicí, skočí plavným skokem z půdy a schovají se ti.
Informuj nás o úspěších myšilovek - je to doufám aspoń rys ostrovid ?
smilies/shocked.gif
listopad 03, 2015 09:02
Tak to jsem nevěděla : Míša šíša
Potkaní samice dokáže ukončit svou březost, například když potká samce s lepším genetickým potenciálem

Užitečná schopnost. smilies/wink.gif
listopad 03, 2015 09:20
... : Bara
Coz takhle zlikvidovat ten kompost. Ale nejsem expert....
listopad 03, 2015 10:18
Ty blááááho! : Krakonoš
- potkaní samice dokáže ukončit svou březost, například když potká samce s lepším genetickým potenciálem :-)

Škoda, že to neumí lidská samice. To by bylo parádních článků a dotazů na Kudle! smilies/grin.gif smilies/wink.gif
listopad 03, 2015 11:31
Jinak já mám kompostů : Krakonoš
hned několik, potkana ani jedinýho. Všecko divoký, co se na zahradě hne, likviduje spolehlivě čuba. Vyhrabává si i celý myší hnízda. Potkan by nepřežil. Kuny skončily, můžu mít na volno celý kachní hejno a nemusim je zavírat ani na noc. Nepomohl by volnej pobyt psů na zahradě?
listopad 03, 2015 11:33
... : bb.
U nás dva kompostéry na odpad z kuchyně a drobný odpad ze zahrady, truhlíků, a větší volný kompost na trávu, listí, větve. Žádný potkan, nebo se dokonale maskujou. Ale spíš se bojí psů a koček, ty teda uloví leda tak rejska, ale jsou tam, číhají a to asi stačí, no a Goran by zabil všechno, co k nám bez pozvání strčí čumák a nepatří to do rodiny. Pečlivě to třídí. Sousedovic kočka sem může vlézt, ale je soustavně monitorována zpovzdálí a jak se přiblíží k domu, tak už je slyšet hluboké temné zabručení. Teď už stačí jen aby zvedl hlavu a ona už ví, že jde kam nemá a vrátí se :-) Chytrá zvířata.

Dáváte jen rostlinný odpad? To není divnej dotaz, někdo vyhodí na kompost plesnivý salám, nebo zbytky z kočičích, psích misek, tak hlína pak asi bude výživná, ale může to přitáhnout právě nějakou nežádoucí havěť.

listopad 03, 2015 11:55
tak první zásada zní "nekrmit", že jo : mura1
Jenže to naráží na 2 úskalí. Jednak odpor ekologů, kteří se prostě rozhodli třídit stůj co stůj. Takže momentálně u nás doma soutěžíme, jestli to oni stihnou dřív vysypat na kompost nebo já do popelnice. Celkem vedu :-) Že tam choděj bufetit vím pozitivně, protože tam vede potkaní tunel. Do kompostéru házíme jen rostlinný zbytky a vaječný skořápky, ale evidentně jim to stačí. Druhé úskalí tkví v tom, že mám některý papoušky venku celoročně a ty krmit přestat nemůžu... Pomohlo by kompostéry postavit na hustý silný pletivo a taky to mám v plánu.
Pes trvale na zahradě by jistě také pomohl, se slzou v oku vzpomínám na čuvače, kterej ulovil cokoli se hlo: myši, krtky, kuny, kočky, veverky... Čuvač je již nějaký ten roček na pravdě boží a borderky to budou akorát tak pást :-) Ale mám objednaný dvě stodolový; kočky myšilovky, co budou trvale venku, tak snad by je mohly alespoň prudit. Jen co se je podaří kámošce ulovit, jedna je taková plašší. O víkendu pomáhal lovit malý synovec, tak to neklaplo, doufám, že tento víkend bude úspěšnější.

listopad 03, 2015 12:21
fandím tvým ekologům :) : bb.
taky třídím a kompostuju všechno co jde. I zbytky jídla, jen nic od masa, to sní kočky, psi. Skořápky taky, i papírové utěrky, co s nima vytřu omastek z pánve, pečivo, co neuschlo (pro slepice k našim), ale chytilo plíseň.
Hele, tak to bude těma kočkama a v tom případě by myšilovky mohly pomoct.
listopad 03, 2015 13:02
a co na to jít fintou : šídlo
odpad ekologicky spálit. ekologové nemohou nic namítat, ohníček je pohledu milý a popel se žrát nedá smilies/cheesy.gif
listopad 03, 2015 14:47
... : bb.
spálit šlupky od brambor, skořápky od vajec, zbytky petúnií..? to si na tom ekologickém odpadu skrz dýmovnici pošušňají i sousedi :-)))
listopad 03, 2015 14:52
... : lnka kuk
Když má někdo doma kunu a nemůže se ji zbavit, tak prý funguje sehnat v zoo tygři ho..o, je to predátor, kuna se odstěhuje sama. Pro potkany je predátor fretka, co zkusit její novinka na půdě???
listopad 03, 2015 19:20
Potkánky (nebo krysky) mi z kompostu ... : micka
skutečně odplašily kočky. Nejspíš je nelovily, ale chodily kolem kompostu a dost si ho značkovaly. Jen dvakrátkrát jsem slyšela ze zahrady bojovný pokřik naší nejstarší kočky a pak přiběhla domů dost rozčilená, ale krysky nepřinesla domů ani kousek. Jinak nosila vždycky "dárek". Potkýnci (nebo krysky) se prostě odstěhovali.
Ale potkan nebo krysa dokáže kočku i dost potrhat.
listopad 03, 2015 22:51
Napsat nový komentář

Pro komentování je potřeba, abyste byli přihlášeni. Pokud nemáte ještě svůj účet, prosím zaregistrujete se.


busy
 
< Předch.   Další >
[CNW:Counter]