PÁR RAD VHODNÝCH PŘI PRANÍ |
|
|
|
Pondělí, 15 březen 2021 |
![](https://irecept.cz/media/image/medium/e/c/ec5459d7-beeb-4eec-9028-61dbda8062ee.jpg) Super prostředek, který vám dnes doporučím, je běžný jablečný ocet. Pokud ho doma nemáte, zakupte, případně si sami vyrobte. Příkládám i recept. Levný a dostupný, velmi účinný. Jeho schopnost bělit skvrny využijete při praní bílého prádla, pokud je zašedlé či zažloutlé, odměrka octa přidaná k praní mu vrátí bělost. Pochopitelně, že jablečný ocet je dobrý i v kuchyni, ale to zas na příště...
![Jak vyrobit jablečný ocet - poradíme přehledně a srozumitelně](https://www.skrblik.cz/wp-content/uploads/jak-vyrobit-jablecny-ocet-9.jpg)
- Ocet můžete využívat místo aviváže, jeden šálek úplně stačí, ocet veškeré pachy neutralizuje a prádlo bude krásně měkké a nadýchané. Octová lázeň navíc udržuje pěkné barvy.
- Ocet je výborný také na odstraňování
skvrn, i těch velmi urputných a odolných, jako jsou skvrny od potu, nebo naopak
antiperspirantu. Stačí prádlo naložit přes noc do lázně z horké vody a poloviny
šálku octa. Poté normálně vyperte.
- Ocet při praní se vyplatí používat i v
domácnostech, které chovají nějakého domácího mazlíčka. Takové psí chlupy často
zůstanou na oblečení i po vyprání. Odměrka octa přidaná k praní způsobí, že
chlupy už na vašem prádle ulpívat nebudou.
- Odměrka octa přidaná ke každému praní
pomáhá proti zanášení pračky vodním kamenem. Pokud byste chtěli provést
důkladné čištění pračky, i tady se můžete na ocet spolehnout. Do přihrádky na
prací prášek nasypte půl hrnku jedlé sody, oddíl pro máchání místo aviváže
naplňte octem. Dva hrnky octa můžete nalít přímo do bubnu. Potom pusťte program
na čištění pračky. Pokud ho vaše pračka nemá, zvolte nejdelší program na
nejvyšší teplotu, a nechte pračku naprázdno vyprat.
Samozřejmě, že si také můžete jablečný ocet velmi jednoduše udělat sami. jablka 1kg celá
voda 2 litry
cukr 300 g
Do sterilizované nádoby (vhodná je například 5l sklenice od okurek) nastrouháme celá jablka i se slupkami a jádřinci. Do hrnce nalijeme vodu, nasypeme cukr a dobře promícháme. Potom nastrouhaná jablka zalijeme touto cukrovou vodou (měla by sahat asi 5 cm pod okraj nádoby), nádobu přikryjeme gázou nebo papírovou utěrkou a toto „víčko“ upevníme gumičkou. Nádobu s nálevem postavíme na světlé a teplé místo, kam ale nedopadá přímé slunce. Takto ji ponecháme 10 dnů a vždy 2x denně nálev hezky ode dna promícháme.
Po této době obsah lahve scedíme přes jemné plátno do jiné čisté nádoby, zakryjeme novým „víčkem“ a postavíme tentokrát do chladu a temna.Takto ho ponecháme 3 týdny stát. Na závěr už hotový jablečný ocet znovu přecedíme přes jemné plátno do uzavíratelné lahve. Tento jablečný ocet by nám měl vydržet po celý rok.
Tak, máte-li nějaká ta
ošklivější zbytečná jablíčka -
aspoň víte, co s nimi :- )))
d@niela
|