O kudlance se ví, že svého partnera po kopulaci sežere. Když o tom tak uvažuji, myslím, že – v jistých případech – by toto řešení nebylo nezajímavé...

Hubnutí s Kudlankou

Hubnuti

Související články

Význam jmen

Význam jmen

Soutěže

Soutěže

Setkání

Setkani

Přihlášení






Zapomenuté heslo
Nemáte účet? Vytvořte jej!

Anketa

VĚRNOST? PODLE MNE JE:
 

KRAKONOŠ - VLÁDCE HOR PDF Tisk E-mail
Úterý, 06 srpen 2013
Přejít na obsah
KRAKONOŠ - VLÁDCE HOR
Strana 2
Strana 3

 

 

 

 

 

 

 

     Mistr Jiří Bruník charakterizoval svého Krakonoše lakonicky dvěma slovy: hodný člověk. Dobrota z něj i přes zasmušilý výraz vyzařuje i na nejznámějším aranžmá s bernardýnem, které vydavatelství Panorama pro neukojitelný zájem vydalo celkem desetkrát. Hodný člověk Josef Klíček z Krausových Bud byl hodným  Krakonošem  i pro zvířata v zoo koutku KRNAP ve vrchlabském zámeckém parku, kde pracoval.

 

 

 

 

 

 

     Konkurz na nejlepšího Krakonoše někdy v polovině šedesátých let na Mísečkách vyhrál v záři televizních kamer člen Horské služby, boudař a horský vůdce z profese a malíř a řezbář ze zábavy Rudolf Podstata. V jeho dlouholetém bydlišti, Špindlerově Mlýně, uchovává nejedna domácnost jako vzácnou relikvii některou z jeho rázovitých dřevěných figurek krkonošských horáků.

 

     Početná serie barevných pohlednic E. Kučery ho v rozporu s jeho skromnou povahou zobrazuje v nažehleném kostelním saku s vyumělkovanou obří fajfkou z upraveného bukového samorostu. Na jeho oblibě to pranic neubralo. Kdo pana Podstatu znal, ví však dobře, že o žádnou popularitu a slávu ani nestál.

 

     Podle bájí sídlil Krakonoš v Obřím dole, na Kotli, ve Sněžných jámách. Uhrančivý elegán Vladimír Pechan, kterého do pohlednicové galerie uvedla svobodská firma ZiTo Petra Tomana, si vybral Hrádeček. Inu, pan president Václav Havel je jinší soused než Trautenberk...

 

 

 

 

      Řadu krakonošovských pohlednic rozmnožil o svého Krakonoše i Bohumil Jakoubě, fotografující hlavně Jizerské hory, František Škarvada a další mistři kamery. Někteří „modelové" stáli i více autorům, mezi nimiž lze najít jak žijícího klasika krkonošské fotografie Zdenko Feyfara, tak čím dál lepšího Karla Hníka.

 

     Nelze se nezmínit ani o velmi netradičním pojetí Krakonoše, který se z více méně shodných stylizací předešlých zcela vymyká. Hotelier Josef Lingr ze Špindlerova Mlýna, vystupující jako Krakonoš z Martinovky, má na portrétní kresbě z konce čtyřicátých let spíše vzhled máchovského rozervance. Ale proč ne?

 

     Všichni ti populární i méně známí představitelé pána nejvyšších českých hor byli nebo dosud jsou většinou slušní a skromní lidé. Svému vzoru určitě ostudu nedělali. Komu čest, tomu čest. Z úplně jiného soudku je recesistický fórek autora Petra Scheuera s dvojjazyčným textem: „Krakonoš a jeho zahrádka po čtyřiceti letech socialismu." Imisní holina s tváří bezejmenného bezdomovce z trutnovského nádraží je trochu černý humor, který snad ani není vtipný. Kupodivu i ten své kupce našel. Aby nebylo mýlky. Nejde mi o obhajobu hospodaření v lesích před „sametem", ale o etiku.

 

ANTONÍN TICHÝ 

(pokračování příště)

 

A docela nakonec: Kdo z čtenářů myslí,

že by mi starý pohled s Krakonošem udělal radost, nemýlí se.

Adresa je A. T., Svoboda n. /Ú. 231.

 

 

 

Komentáře (6)add feed
Krásné a zajímavé : Michal
moc děkuju. smilies/smiley.gif
srpen 07, 2013 08:17
.. : kolemjdoucí
tamější správce František Umlauf
ajta krajta, koukejte s kým je ta naše Daniela spřízněná...
srpen 07, 2013 08:51
kolemjdoucí : mamča
smilies/cheesy.gif smilies/cheesy.gif smilies/cheesy.gif
Čáry, kouzla s.r.o
srpen 07, 2013 09:04
To : Milene
je pěkné. Kdysi zamlada jsem jezdila na horskou chatu do Sedmidolí. A o panu Podstatovi se tam vyprávěly historky. Ale chatu už vedl myslím jeho syn. Tak jsem si hezky zavzpomínala. smilies/smiley.gif smilies/smiley.gif
srpen 07, 2013 13:52
... : alka..
Ještě jste zapomněli na Láďu Jirouše z Poniklé
srpen 07, 2013 15:18
... : alka..
srpen 07, 2013 17:46
Napsat nový komentář

Pro komentování je potřeba, abyste byli přihlášeni. Pokud nemáte ještě svůj účet, prosím zaregistrujete se.


busy

 
< Předch.   Další >
[CNW:Counter]