O kudlance se ví, že svého partnera po kopulaci sežere. Když o tom tak uvažuji, myslím, že – v jistých případech – by toto řešení nebylo nezajímavé...

Hubnutí s Kudlankou

Hubnuti

Související články

Význam jmen

Význam jmen

Soutěže

Soutěže

Setkání

Setkani

Přihlášení






Zapomenuté heslo
Nemáte účet? Vytvořte jej!

Anketa

VĚRNOST? PODLE MNE JE:
 

KRAKONOŠ - VLÁDCE HOR PDF Tisk E-mail
Úterý, 06 srpen 2013
Přejít na obsah
KRAKONOŠ - VLÁDCE HOR
Strana 2
Strana 3

 

 

 

 

 

 

 

      Pak ještě jistý Josef Schier a pitoreskní mužíček v těsném, nepohodlném fráčku z kůry a lišejníků. Na pohlednicích V. Čermáka z Prahy - Košíř se vyskytuje před pozadím mnoha krkonošských dominant. Jeho jméno se mi bohužel zjistit nepodařilo. Díky fenomenu televize je bezpečně mediálně nejznámější Krakonoš z Krkonošských večerníčků. Málokdo už ale ví, že ho ztvárnil představitel chlapáckých rolí z divadla F. X. Šaldy v Liberci, herec František Peterka.

 

     „Příjezd Krakonoše", největší sezonní svátek lyžařů v Harrachově i podobnou akci ve Strážném měl dlouhá léta v diáři podtrženou červeně příležitostný Krakonoš Oldřich Janoušek. Svůj karnevalový převlek nijak neskrýval a v čele maškarního reje včetně populárních čertů mu docela slušel. Patří mu primát v počtu 30 odsloužených sezon, které mu jeho předchůdci Bosák, Hendrych i Mach mohou jen závidět. Nástupce v „úřadě" pan Beneš má tak laťku pěkně vysoko.  Pan Janoušek je také prvním Krakonošem co znám, který odešel do penze. Své stařičké ski, patrné i na zimní pohlednici Miloslava Kose, však přesto ještě občas obuje.

 

 

 

 

 

 

 

 

     Jindřich Buchal, po revíru Benecký, vyrostl do Krakonoše v lesích hraběte Harracha. Po válce krakonošoval v Peci pod Sněžkou doslova na plný úvazek. Splňoval tak dokonale ideální představy o českém Krakonošovi, kterým byl díky svému image 24 hodin denně, že počty zprvu černobílých, později nesměle kolorovaných pohlednic, dnes už asi nikdo nespočítá.

 

     Svým fotogenickým zjevem byl nedostižným vzorem všem svým následovníkům. A pro mě osobně prvním živým Krakonošem mých klukovských let. Na to se nezapomíná. Byl stejně jako předešlý i literárně činný a jeho články s mysliveckou tematikou jsou čtivé i dnes.

 

     Pro nakladatelství Orbis jej mnohokrát fotografoval Zdeněk Menec ze Špindlerova Mlýna.

 

 

 

 

 

     V dobách, kdy na Černé hoře přepadal turisty jen svérázný janskolázeňský fotograf Celba se svým vycpaným medvědem, strašíval občas rozjívenou rekreantskou omladinu na Zineckerových boudách svým zjevem tamější správce František Umlauf. Tam jej také objevil jeho „dvorní" fotograf Jiří Havel.

 

     Krakonoš ze Svobody byl k stáru chabrus na nohy a rád se vyhříval na sluníčku. Svou důstojnost však neztratil ani o holi a v bačkorách.

 



 
< Předch.   Další >
[CNW:Counter]