O kudlance se ví, že svého partnera po kopulaci sežere. Když o tom tak uvažuji, myslím, že – v jistých případech – by toto řešení nebylo nezajímavé...

Hubnutí s Kudlankou

Hubnuti

Související články

Význam jmen

Význam jmen

Soutěže

Soutěže

Setkání

Setkani

Přihlášení






Zapomenuté heslo
Nemáte účet? Vytvořte jej!

Anketa

VĚRNOST? PODLE MNE JE:
 

VÝŽIVNÉ PRO "BEJVALKU" PDF Tisk E-mail
Neděle, 28 duben 2019

Dobrý den, chtěla bych se poptat, na jakou výši mám nárok na výživné od bývalého manžela, protože mi nepřispívá ani korunou. Rozvedení jsme od 7. 10. 2017 a já jsem v invalidním důchodě 3. stupně už čtrnáct roků a měsíčně dostávám 8444 Kč, on má výdělek 38 000 Kč, plus vedlejší živnostenskou činnost, ale on tvrdí, že to není pravda, a že má velké náklady.

 

 

Já po zaplacení inkasa a úvěrů nabytých v manželství, nemám nic, (ale naopak ještě schází). Jsem zoufalá a hledám nějakou spravedlnost. Děkuji za brzkou odpověď.

ALENA

 

 

ODPOVĚĎ:

 

 

Za určitých okolností můžete chtít výživné od bývalého manžela nebo manželky i po rozvodu. Ovšem pouze za předpokladu, že objektivně nejste schopní uživit se sami a tato neschopnost má původ v manželství nebo s ním souvisí. Například, když po rozvodu pečujete o společné (případně i nemocné) dítě a nemůžete proto do práce. Nebo se rozvod podepsal na vašem zdraví. Nebo třeba vysokoškolsky vzdělaná žena stráví deset let v domácnosti péčí o manžela a děti a následkem toho poklesne hodnota její kvalifikace a těžko si hledá místo.

 

Soud bude při posuzování nároku na výživné zohledňovat také:

 

  • jak dlouho manželství trvalo (čím déle, tím větší šance na výživné),
  • jak dlouho už je rozvedeno (čím déle, tím menší šance na výživné),
  • zda se bývalý manžel/manželka dostatečně snažil/a hledat zaměstnání,
  • jestli si bývalý manžel/manželka může výživu zajistit řádným hospodařením s vlastním majetkem (pokud jste si z manželství odnesli solidní majetek, ale marnotratně ho rozfofrovali, naděje na výživné je malá),
  • zda se bývalý manžel/manželka v době trvání manželství podílel/a na péči o rodinnou domácnost,
  • zda se rozvedený manžel/manželka nedopustil/a vůči bývalé/mu manželce/manželu nebo osobě jim blízké činu povahy trestného činu nebo jiného zavrženíhodného jednání,
  • jiné závažné důvody (například když manželství skončilo kvůli gamblerství, drogové závislosti nebo marnotratnosti jednoho za manželů)
 
 

Prostý fakt, že si váš nebo vaše ex nedovede najít práci a zařídit se, pro soud důvodem k přiznání výživného nebude.


Bývalý manžel či manželka každopádně nemá povinnost zajišťovat vám stejnou životní úroveň jako má sám/sama, na vaši výživu bude v odůvodněných případech přispívat jen přiměřeně – co je a není přiměřené, posoudí soud. Nemusí jít ale nutně jen o úhradu nejzákladnějších potřeb.

Přiznat lze výživné od bývalého partnera nejdřív ode dne zahájení řízení u soudu, zpětně to nejde. Právo na něj zaniká, jakmile vstoupíte do nového manželství (nebo registrovaného partnerství). Jinak vyživovací povinnost mezi bývalými manžely nijak časově omezena není – zanikne, když pominou důvody, pro které bylo výživné přiznáno.

 

Místo výživného, které se vyplácí měsíčně, se můžou rozvedení manželé alternativně domluvit na jednorázové částce (takzvané odbytné).

 

 

d@niela

 

 

 

 

Komentáře (1)add feed
... : NČ
Zaujalo mě akorát to "splácení úvěrů, nabytých v manželství". Jak jste zrovna tohle(!!!) mohli mít nevyřešený při rozvodu?
Jinak nevidím ani jedinej důvod, proč by měl manžel nějak připlácet rozvedený manželce. Bejvalej právní (nikoliv morální) důvod zachování stejný životní úrovně jako při manželství, byl po zásluze už zrušenej, což píše shora i Danííí. O dětech tazatelka nepíše, tak předpokládám, že nejsou.
duben 29, 2019 04:59
Napsat nový komentář

Pro komentování je potřeba, abyste byli přihlášeni. Pokud nemáte ještě svůj účet, prosím zaregistrujete se.


busy
 
< Předch.   Další >
[CNW:Counter]