O kudlance se ví, že svého partnera po kopulaci sežere. Když o tom tak uvažuji, myslím, že – v jistých případech – by toto řešení nebylo nezajímavé...

Hubnutí s Kudlankou

Hubnuti

Související články

Význam jmen

Význam jmen

Soutěže

Soutěže

Setkání

Setkani

Přihlášení






Zapomenuté heslo
Nemáte účet? Vytvořte jej!

Anketa

VĚRNOST? PODLE MNE JE:
 

SMLOUVA PŘED I V MANŽELSTVÍ PDF Tisk E-mail
Úterý, 07 srpen 2018

Počet uzavřených manželských smluv láme poslední dobou rekordy. Řada párů se chce chránit především před dluhy. Právě v tomto případě je ale třeba udělat jednu důležitou věc, aby byl majetek druhého z manželů skutečně ochráněn. Uzavřou-li dva lidé manželství, automaticky vše, co po vyslovení společného „Ano“ získá jeden z manželů nebo oba společně, spadá podle zákona do společného jmění manželů (SJM). Prvním společným jměním tak bývají svatební dary.


 

 

 

Do SJM ale nepatří například věci osobní potřeby či věci, které jeden z manželů dostal darem, v rámci dědictví nebo odkazem. Ale na druhou stranu zisk z toho, co vlastní jen a pouze jeden z nich, už do SJM patří. Také například podíl manžela či manželky v obchodní společnosti nebo družstvu sem spadá. A do společné kasy automaticky patří i peníze z výdělečné činnosti obou manželů.

 

Chtějí-li to však partneři jinak, mohou uzavřít tzv. manželskou smlouvu, která bývá označena i jako předmanželská, pokud je uzavřena ještě v době před uzavřením sňatku. Smlouvu, která musí mít formu notářského zápisu (nelze ji tedy sepsat jen mezi sebou, ale je nutné navštívit notářskou kancelář a zaplatit příslušný poplatek za sepsání), lze nicméně uzavřít i kdykoliv během trvání manželství.

 

 

Výsledek obrázku pro wedding

 

 

 

1. Oddělený majetek

Tedy koho bude který majetek (například jeden bude vlastnit byt, druhého bude auto a zahrada). Každý z manželů může se svým majetkem nakládat bez souhlasu druhého manžela, cokoliv nadále nabude, stává se jeho výlučným vlastnictvím a stejně tak jakékoliv dluhy převzaté nadále jedním z manželů se nestávají součástí SJM, neboť to dohodou manželů zaniklo, a stávají se výlučnými dluhy manžela, který je převzal.

 

 

2. Vznik SJM ke dni zániku manželství

Dojde-li k zániku manželství (úmrtím jednoho z manželů, rozvodem), majetek nabytý jedním i druhým z manželů se stává součástí společného jmění, i když po celou dobu trvání manželství se na majetek pohlíželo, jako by do společného jmění nepatřil.

 

 

3. Rozšíření majetku

Ve smlouvě lze například stanovit, aby se byt, který jeden z manželů pořídil ještě před sňatkem, stal součástí SJM. Smlouvou se tedy do SJM zařadí I to, co by se uzavřením manželství automaticky společným jměním nestalo.

 

 

4. Zúžení majetku

Naopak tady lze stanovit to, že se vybraný majetek, který během manželství pořídí manželé společně, převede do výlučného vlastnictví pouze jednoho z nich, nestane se tedy společným jměním. Ze SJM tak manželé vyloučí jen některé věci, dluhy nebo pohledávky, a dohodnou se, že nadále nebudou nabývat věci nebo dluhy ve sjednaném rozsahu do SJM, ale půjde o jejich výlučné věci nebo dluh.

 

 


 

Pokračování příště

Zdroj: internet

 

 

Komentáře (3)add feed
... : *deeres*
Nebyl dřív život, když jsme všichni měli holý zadek, jednodušší?
srpen 07, 2018 10:28
... : d@niela
Holt: Kdo nic nemá, nestará se, kam to schová. Pardon, kam to "odkloní"...
smilies/grin.gif
srpen 07, 2018 16:00
... : Sidon
Klíčové slovo je to jmění, pro některé (je jich ale moc), je to absolutně prvořadý bod v jejich životě. Pro jmění obětují, nebo ztratí city, jako láska, porozumnění, tolerance, ochota a další.
Jeden případ, který mám možnost sledovat ve svém blízkém okolí, kdy se manželé nemůžou domluvit na rozdělení svého společného jmění, mi zrovna ukazuje, jak jsou lidi pošetilí. Ta částka, o kterou se nemůžou dohodnout, jistě bude menší, než poplatky za právníky, které mají obě strany. Už se to táhne přes dva roky, takže nakonec oba zaplatí takovou částku, že jim oběma zbude daleko míŇ, než kdyby se docela rozumně domluvili sami, mezi sebou. Ale protože je jeden hladovější víc, než ten druhý, tak se soudí. Jde samozřejmě o větší sumu (číslo je šestimístné), ale i tak by pro ně bylo lepší se dohodnout hned zkraje, teď už to budou opravdu pěkné "palby", navíc ještě ta různá soudní slyšení a házení bláta jeden na druhého.
Deeres a Daniela mají pravdu, on to ostatně už kdysi dávno s dávno, řekl jakýsi Diogénes, který žil v sudu a beze jmění, že člověk se cítí volnější a šťastnější, když nic nemá. A ještě někdo další řekl, že je taky dobré, spokojit se s tím málem, co máš a nepachtit se dál po nějakém dalším "pozlátku". Někdo to tak má, někdo zase naopak. Těch je asi víc.

smilies/cool.gif
srpen 07, 2018 17:37
Napsat nový komentář

Pro komentování je potřeba, abyste byli přihlášeni. Pokud nemáte ještě svůj účet, prosím zaregistrujete se.


busy
 
< Předch.   Další >
[CNW:Counter]