O kudlance se ví, že svého partnera po kopulaci sežere. Když o tom tak uvažuji, myslím, že – v jistých případech – by toto řešení nebylo nezajímavé...

Hubnutí s Kudlankou

Hubnuti

Související články

Význam jmen

Význam jmen

Soutěže

Soutěže

Setkání

Setkani

Přihlášení






Zapomenuté heslo
Nemáte účet? Vytvořte jej!

Anketa

VĚRNOST? PODLE MNE JE:
 

NEOPRÁVNĚNÉ TRESTNÍ ŘÍZENÍ PDF Tisk E-mail
Úterý, 15 květen 2018
V případě, že jste byli neoprávněně stíháni v trestním řízení, máte následně právo žádat stát o náhradu újmy, která Vám v důsledku takového stíhání vznikla. Sám proces je poměrně náročný, protože ministerstvo spravedlnosti, u kterého musíte nárok nejprve uplatnit, zákonnou šestiměsíční lhůtu pro projednání žádosti většinou nedodrží a vy musíte podat žalobu k soudu.

 

 


 

Soud má, stejně jako ministerstvo, bohužel, zvyk dívat se na žalobce spíše optikou "Ať je rád, že ho zprostili, přece bývalému obžalovanému nebude stát ještě něco platit“. A navíc - přiznané nároky nebývají vysoké, mnohé úkony obhajoby jsou prohlášeny za neúčelné (a tedy zůstanou neproplaceny), několikaletá stíhání jsou považována za přiměřená a za nemajetkovou újmy je přiznávána maximálně tak omluva.

 Nyní však byla novelou zákona o soudních poplatcích navíc zavedena ještě novinka: povinnost žalobce platit za odškodňovací řízení soudní poplatek, od kterého byl dosud osvobozen. Ten má být vybírán jen u nově zahájených řízení a jen v paušální, „symbolické“ výši 2.000,- Kč. Nicméně soudy ihned začaly prosazovat právní názor, že poplatek se vybere nejen u nových řízení, ale i u odvolání v těch řízeních, která byla zahájena před novelou.

 

 

 

A především: v zákoně je uvedeno, že poplatek 2.000,- Kč se vybere

„za návrh na zahájení řízení o náhradě škody nebo jiné újmy způsobené při výkonu veřejné moci nezákonným rozhodnutím, rozhodnutím o vazbě, trestu nebo ochranném opatření nebo nesprávným úředním postupem“;  u odvolání výslovná úprava chybí.

Namísto toho, aby soud analogicky u odvolání vyměřil rovněž poplatek 2.000,- Kč, vypočítává poplatek jako u každého jiného řízení – tedy z žalované částky. Poplatek pak již není 2.000,-Kč, ale běžně činí i desetitisíce, což postavení poškozeného ještě více ztěžuje.

Pozice osoby poškozené neoprávněným trestným stíháním je tak při uplatňování újmy vůči státu nelehká. Navíc, jak na uvedeném případu vidíme, stále platí, že může-li státní moc zneužít novou povinnost, kterou uložila občanům, učiní tak.

 

 JUDr PETR KOČÍ

 

 

 



 

Komentáře (4)add feed
... : *deeres*
Jenom další sviňárna, jak lidi znechutit. Na prostý lid je potřeba bič a hezky je držet na uzdě, to by bylo, aby si vyskakovali na ouřady a soudy. I tak tam dřou, jak kobyly, ve jménu spravedlnosti.
Pak nám nezbývá nic jiného, než být těmi smějícími se bestiemi. Renčín, škoda ho, ten si dovedl z nich krásně utahovat.
https://kreslenyvtip.cz/search?combine=Vladimír Renčín Politika
květen 16, 2018 08:26
... : *deeres*
Z neznámých důvodů mně tam skočilo něco jiného, tak znovu. Ale na škodu věci to také není.

https://kreslenyvtip.cz/search?combine=Vladimír Renčín Politika
květen 16, 2018 08:29
... : *deeres*
Opět se to přepsalo, nevím proč. Když se budete chtít podívat přímo na Renčína, tak není problém jeho politické fóry vygůglit.
květen 16, 2018 08:30
... : doktor
Díky doktore,ale doufám,že tuto službu nebudu vzhledem k mému věku potřebovat.
květen 16, 2018 12:07
Napsat nový komentář

Pro komentování je potřeba, abyste byli přihlášeni. Pokud nemáte ještě svůj účet, prosím zaregistrujete se.


busy
 
< Předch.   Další >
[CNW:Counter]