O kudlance se ví, že svého partnera po kopulaci sežere. Když o tom tak uvažuji, myslím, že – v jistých případech – by toto řešení nebylo nezajímavé...

Hubnutí s Kudlankou

Hubnuti

Související články

Význam jmen

Význam jmen

Soutěže

Soutěže

Setkání

Setkani

Přihlášení






Zapomenuté heslo
Nemáte účet? Vytvořte jej!

Anketa

VĚRNOST? PODLE MNE JE:
 

RISKANTNÍ ODDLUŽENÍ PDF Tisk E-mail
Čtvrtek, 12 únor 2015
Dobrý den, můj synovec se dostal do velkých problémů. Je předlužený a jedinou možností, která ho prý může zachránit, je oddlužení. Prý po dobu pěti let bude splácet vše co vydělá, uhradí část dluhů a zbytek mu odpustí a už to nikdy nebude muset splácet. I mě se to zdá jako rozumné řešení.

 

 

 

 

 

     Jediný problém prý je, že synovec nemá aktuálně dostatek peněz, nebo příjmů, aby mu mohli oddlužení schválit. Jedinou možností prý je, že mu budu na základě smlouvy o darování darovat jen fiktivně částku pět tisíc korun měsíčně po dobu pěti let. Tu částku po mně chtít vůbec nebude, takže nebudu muset nic platit. Je to prý jen formální smlouva k tomu, aby mu oddlužení schválili a on měl jakoby dostatečný příjem.

 

     Mám trošku obavy i když synovcovi věřím, ale přece jen už jsem stará bába, tak některým věcem nerozumím. Můžu tedy uzavřít smlouvu o darování částky svému příbuznému za účelem schválení oddlužení?  Co myslíte, je to tak dobré?

 

TETA

 

 

 

O D P O V Ě Ď : 

 

 

      Odpovím jasně a hned. Není. Jedná se o velké riziko. Tzv. darování pravidelných částek je v podstatě obcházení zákona. Pokud totiž předlužený žadatel o schválení oddlužení nemá dostatečně velký příjem na splacení minimální částky svých závazků po dobu pěti let, hledá jiné způsoby jak chybějící příjem nahradit.

 

     Možností, která je poměrně hojně využívána je pak dohoda na daru s dalším člověkem. Tento člověk se pak smluvně zaváže darovat dlužníkovi po dobu předmětných pěti let částku třeba i několik tisíc korun měsíčně. Závazek je přitom nejen soudně vymahatelný, ale je také přímo uplatnitelný v rámci insolvence.

 

     Takže - nechci Vás vyvádět z iluzí, ale rozhodně obezřetná buďte. Buď Vám synovec neříká všechny důležité informace, a nebo o nich vůbec neví. Předně není pravda, že se jedná jen o formální smlouvu a závazek, který po Vás nikdo nebude chtít a kde Vám nehrozí žádné riziko. Ano, možná po Vás nebude chtít nic sám Váš synovec, ale rozhodně po Vás bude částku chtít insolvenční správce.

 

     Věc totiž funguje tak, že pokud má synovec nedostatečný příjem jak říká, tak tento příjme mu strhne insolvenční správce přímo ze mzdy. A protože se bude jednat o nedostatečnou částku, tak nebude chtít správce doplatek po něm, ale obrátí se přímo na Vás a vyzve Vás, abyste částku daru hradila přímo na účet insolvenčního správce...

 

     Vy tak budete povinna hradit velkou část dluhu po dobu pěti let za synovce. To, že po Vás bude správce chtít částky hradit a Vy toho budete povinna, si můžete být zcela jistá. Jak už jsem napsal, v podstatě se v tomto případě jedná o obcházení zákona, kdy na celou věc můžete doplatit především Vy. Rozhodně tak tuto formu řešení nemohu doporučit a budte určitě v tomto případně i jiných případech velmi obezřetná.

 

 

MIROSLAV ZEMAN

www.bankovnipoplatky.com

 

 

Komentáře (6)add feed
Milá teto, : mamča
jestli máš zbytečných 300 tisíc, tak synovci pomoz. Pokud ty peníze nemáš, tak snad se najde v příbuzenstvu někdo v aktivním věku, s pravidelnými příjmy, kdo by mu mohl pomoci.
I když mám svoje příbuzné moc ráda, půjčila bych jim jenom tolik, o kolik si můžu dovolit přijít.
"Jen fiktivně" přece nepodepíšeš smlouvu ? Ten podpis a všechno ve smlouvě uvedené, je zatraceně reálné.
únor 13, 2015 13:24
mamčo, : bb2.
teta si to tady asi nepřečte, paní se ptala jinde, proklikni jméno pod článkem.
Je ale moc dobře, že to tu je, coby info pro ostatní, kteří by měli takové sklony k pomoci.
Přiznám se, nějak nemám moc pochopení pro mladé zdravé muže, co zatím dokázali akorát se dopracovat k insolvenci. Taky se nám to v příbuzenstvu vyskytuje, naštěstí se pachatel zdá se srovnal, pracuje a tak nějak se snaží. Ale pořídil si nové auto na splátky. Jemu by to samozřejmě na splátky nikdo nedal, takže smlouva je na jeho přítelkyni, která tak bude ze své výplaty splácet leasing. Auto do práce samozřejmě potřebuje, ale klidně by mu stačilo to staré. Jak by to jinak řešil před dvaceti lety, kdy leasing pro mladé muže neexistoval, že? V tomhle jsem poněkud drsnějšího ražení, fackovala bych to na potkání..:-)
únor 13, 2015 14:25
pomoc : lefulka
i v příbuzenstvu pro některé otrlé dlužníky je pro toho, kdo pomáhá, cesta do pekel. V širším okruhu známých takhle přišli o dům rodiče před důchodem společně s babičkou důchodkyní, když se snažili pomoci synovi a ten pomoc chápal jako další peníze na své potřeby.
únor 13, 2015 16:49
DÍKY ZA INFORMACI, : KATE5
taky jsem ráda, že je článek na toto téma tady, zrovna mi to padlo do noty, hned jsem poslala odkaz dál (bohužel, máme v příbuzenstvu podobný problém).
únor 13, 2015 23:33
... : JUDr. David Vozák
Dobrý den.

Dovolím si podotknout, že přímo v insolvenčním zákoně (§ 392 odst. 3 IZ) je ustanovení, které umožňuje, aby osoby ochotné po dobu oddlužení přispívat na oddlužení dlužníka finanční částkou, a to ve formě smlouvy o důchodu či darovací smlouvy, s dlužníkem takovouto smlouvu uzavřely. Nejedná se tedy o nic nelegálního a protizákonného. Naopak jde o postup, se kterým zákon počítá. Plná čtvrtina našich klientů tento institut používá a to již několik let.

S čím ovšem nemohu souhlasit, je uzavření darovací smlouvy fiktivně či jen na oko. Jedná se jednoznačně o nekalé jednání, kterým v podstatě chcete dosáhnout nepoctivě na oddlužení. A to může být v insolvenčním řízení pro dlužníka skutečně velký problém. A Vám doporučuji, jakožto potenciálnímu dárci, obezřetnost, zejména s ohledem na dlužníkem uváděné okolnosti.

Hezký den
JUDr. David Vozák, www.abivia.cz
únor 17, 2015 14:25
Darovací smlouva : LucieBartova
Dobrý den, můžete prosím vysvětlit jakým způsobem a jakými prostředky se insolvenční správce má moci domáhat plnění splátek za dlužnika, po dárci, který by např. přestal platit? Děkuji Vám

Lucie
srpen 03, 2015 17:23
Napsat nový komentář

Pro komentování je potřeba, abyste byli přihlášeni. Pokud nemáte ještě svůj účet, prosím zaregistrujete se.


busy
 
< Předch.   Další >
[CNW:Counter]