O kudlance se ví, že svého partnera po kopulaci sežere. Když o tom tak uvažuji, myslím, že – v jistých případech – by toto řešení nebylo nezajímavé...

Hubnutí s Kudlankou

Hubnuti

Význam jmen

Význam jmen

Soutěže

Soutěže

Setkání

Setkani

Přihlášení






Zapomenuté heslo
Nemáte účet? Vytvořte jej!

Anketa

VĚRNOST? PODLE MNE JE:
 

SPOLEČNÉ JMĚNÍ MANŽELŮ - I. PDF Tisk E-mail
Středa, 05 září 2007
Přejít na obsah
SPOLEČNÉ JMĚNÍ MANŽELŮ - I.
Strana 2

 

 

 

 

 

 

DO SPOLEČNÉHO JMĚNÍ PATŘÍ:


 

  • movité i nemovité věci, majetková práva a závazky, které manželé společně nebo každý samostatně za dobu trvání manželství nabyli

 

  • práva a povinnosti spojené s obchodním podílem, s akciemi i se členstvím v družstvu - včetně jejich majetkové hodnoty, kterou je při rozvodu nutno též vypořádat. Manžel(ka) společníka obchodní společnosti, akcionáře nebo člena družstva se ale díky manželství automaticky nestává dalším společníkem, akcionářem nebo členem družstva (výjimkou jsou bytová družstva) 

 

 

 

DO SPOLEČNÉHO JMĚNÍ NEPATŘÍ:

 

 

  • majetek získaný před manželstvím

 

  • majetek nabytý děděním

 

  • majetek nabytý darem jen jedním z manželů

 

  • majetek získaný transformací za jiný majetek náležející do výlučného vlastnictví jednoho z manželů

 

  • věci sloužící osobní potřebě jen jednoho z manželů

 

  • věci vydané v restituci jednomu z manželů

 

  • závazky týkající se majetku náležejícího výhradně jednomu z manželů

 

  • výsledky tvůrčí činnosti jako např. sochy, obrazy, literární díla apod. (avšak honoráře za ně již do SJM patří)

 

  • závazky přesahující míru přiměřenou majetkovým poměrům manželů, převzaté jedním z manželů bez souhlasu druhého

 

 


     Mnohdy je však nutné rozsah společného jmění manželů i během trvání manželství změnit. Děje se tak formou notářského zápisu; je tak možné rozšířit nebo zúžit stanovený rozsah společného jmění manželů. Tak mohou manželé změnit rozsah majetku a závazků nabytých či vzniklých v budoucnosti, ale i majetku a závazků současných, které již tvoří jejich společné jmění.

 

O tom všem příště.

 

 

 

právník

 

 

 

Komentáře (5)add feed
Pro Danielu - : Myška
před delší dobou, kdy jsi ještě působila v poradně na Dámě jako Bílá čarodějka, jsi získala informace a zkušenosti s rozvody a porozvodovým vypořádáním od nás, které jsme tam tehdy psaly. Psaly jsme Ti je proto, že jsi projevila zájem na základě našich zkušeností napsat knihu, kde bys právě tyto informace shrnula, a kniha by mohla do jisté míry sloužit jako manuál pro ty, které se dostanou do stejné situace - před rozvod, a shánějí informace, tak jako jsme sháněly my.
Proto má otázka zní - vyšla už tato kniha, nebo na ní pracuješ, nebo jsme vypisovaly své zkušenosti zbytečně??
září 06, 2007 11:15
Myško, nechci se tu na to téma moc rozepisovat - : d@niela
když mi napíšeš e-mailem, odpovím víc: ale když už ses dotkla tohodle mého "bebíčka", alespoň stručně: pro "určité okolnosti" jsem s tamější poradnou skončila a bohužel, tímpádem jsem i ztratila možnost se k oněm textům dostat. Poté tam hodně dlouho poradna vůbec nebyla. Nyní tam sice je dokonce i Poradna Bílé čarodějky stále inzerovaná a pár dotazů a odpovědí (jsou hodně čtené)tam je, ale, to, co myslíš, je kdesi hluboko v jejich archivu, pro mě (i pro čtenáře) absolutně nedostupné.
Tak to sháním znovu smilies/smiley.gif; teď už se nic ztratit nemůže. Ale - utěšením pro nás může být jedno: zákony se měněj...

září 06, 2007 11:34
Danielo, : Myška
děkuji za info. Myslím, že nemusíš podrobně vypisovat, proč jsi ukončila spolupráci na Dámě. Škoda, že ten materiál nemáš, a nemůžeš se k němu dostat. A škoda, že nějaký manuálek fakt není. Pro ženskou, která je zoufalá a bortí se jí svět, by to bylo přínosné. Jak já bych ho tehdy uvítala! Zákony se sice mění, ale tady šlo o zkušenosti a vychytávky, které se nikde nepíší.
Já na Dámu nechodím snad od vzniku Kudly, nějak mi to tam přestalo vyhovovat, tak ani nevím, co se tam děje. A taky nemám moc času...
září 06, 2007 13:00
Každopádně, Myško, díky za "znovutyp" - staronový námět :-) : d@niela
začnu to všechno zase schraňovat :-)))
září 07, 2007 00:25
dohodnout se je těžké : ujík
Jsme po rozvodu a po 1,5 roce nekomunikace jsme se nedostali při vypořádání SJM nikam. Rodinný dům postavený před 5ti lety, zahrada, hypotéka, ojeté auto, chata, ... ale také 2 dospělé děti stojící na prahu vlastního života. Já bych jim to všechno nejraději dal s tím, že budu dál s nimi povinným při úhradě hypotéky. To je ta velkorysost muže, ale chybí tady "úsměv ženy". Tedy vše prodáme, ale musíme si zajistit vlastní střechu nad hlavou. A děti nedostanou nic. Je řešení, které si představuji, skutečně z oblasti science fiction nebo se i takové věci dějí?
leden 17, 2010 12:57
Napsat nový komentář

Pro komentování je potřeba, abyste byli přihlášeni. Pokud nemáte ještě svůj účet, prosím zaregistrujete se.


busy

 
< Předch.   Další >
[CNW:Counter]