O kudlance se ví, že svého partnera po kopulaci sežere. Když o tom tak uvažuji, myslím, že – v jistých případech – by toto řešení nebylo nezajímavé...

Hubnutí s Kudlankou

Hubnuti

Související články

Význam jmen

Význam jmen

Soutěže

Soutěže

Setkání

Setkani

Přihlášení






Zapomenuté heslo
Nemáte účet? Vytvořte jej!

Anketa

VĚRNOST? PODLE MNE JE:
 

PLACENÍ ZA ODPAD NA CHATĚ PDF Tisk E-mail
Středa, 02 květen 2012

Prosím o radu: máme chatu v lese. Chata patří do katastru obce vzdálené 7 km. Na chatě pobýváme s manželem sami a odpadků, které na chatě vyprodukujeme, je sotva sáček, asi 4 litry. Nebyl by problém vozit odpadky do kontejneru v obci, ale to bychom museli jet 7 km tam a 7 km zpět.  

 

 

 

Naše cesta domů je totiž opačným směrem. Je nějaká výjimka?


Předem děkuji za odpověď,

MARTA

 

 

 

O D P O V Ě Ď :

 

 

Milá Marto,

 

      Myslím, že mi na toto téma psal i tvůj muž. Nejprve bych to zkusila slušně - napsala na obec, která to od vás požaduje. S tím, že veškeré odpadky, které vyprodukujete, a že je jich maximálně pytlík, si zase odvážíte domů. Že to není vaše stálé bydliště a tak je toho opravdu málo. A v místě trvalého bydliště, kde onen pytlík s odpadky zanecháte v příslušném kontejneru, své poplatky řádně platíte.

 

 

      Pravda je, že obec má nárok na platby za svoz odpadu z chaty i chalupy, tuto povinnost stanovuje obecně závaznou vyhláškou.  V daném případě tedy doporučuji se nejprve obrátit na obec, resp. obecní úřad a zjistit, zda v uvedené věci nebyla touto obcí vydána obecně závazná vyhláška, která by se týkala systému shromažďování, sběru, přepravy, třídění, využívání a odstraňování komunálních odpadů, protože pokud nebyla, nejste povinni poplatek hradit. V opačném případě by poplatek uhrazen být musel...

 

 

     U rekreačních objektů ( s evidenčním číslem) a nebo u objektů sloužících k rekreaci (může mít i číslo popisné) se platí poplatek ve výši jako za jednu osobu.  Vyhledejte si ve vašem bydlišti a i tam, kde máte rekreační chatu OZV - obecně závazné vyhlášky o "odpadech" - oficiální název je dlouhý = místní poplatek za provoz systému shoromažďování . .  a tam najdete základní informace o této platbě a i o případném možném osvobození od poplatku - www.mesta.obce.cz  (Zde si najdete své město/obec.)


     Místní poplatek je faktultativní povahy. To znamená, že ho obec může a nebo nemusí vybírat. Základní pravidla jsou daná zákonem a další může v mantinelech zákona upravit nejvyšší orgán obce - a to je zastupitelstvo.  Takže - zkuste tam zajít a rozumně si s nimi promluvit!

 

d@niela

 

 

Komentáře (76)add feed
a já ti k Daniele přidám pohled z druhé strany, Marto : bb2
Začnu od konce - v neexistenci OZV moc nedoufej, to by u vás na obci byli velcí bordeláři, aby ji neměli, a auditoři by museli být slepí...Obec je povinna ze zákona jednat jako dobrý hospodář v zájmu svých příjmů, svého zisku, ochraňovat je a vytvářet. Poplatky za odpad jsou pro obce nutným příjmem, takže za neexistenci OZV o odpadech by měly padat hlavy. Ale spíš existovat bude...
Pravda je, že poplatky za odpad vybírat nemusí, ale bohužel je to tak, že co nevybere, to zaplatí ze svého. Od trvale žijících občanů může obec vybírat max. 500 na hlavu ročně. Od chatařů se u nás berou tři stovky a dostávají za to pytle (speciální,které se v obchodě nekoupí, aby byly rozlišitelné pro firmu svážející odpad a nenechala je ležet),které po naplnění mohou nechat u kontejnerů a firma na odpad je odveze. Odpady nejsou jen popelnice nebo pytel u vás,jsou to taky kontejnery na tříděný odpad. Že je po dobu pobytu nevyužíváte je jiná věc, ale jsou vám k dispozici.
Stejně jako ostatní služby obce,které musí obec platit nebo na ně přispívat a ani si to třeba neuvědomujete.
Pokud vám začne hořet chata, kdo přijde hasit? místní SDH. Pokud k vám budou jezdit vnoučata, můžete je vzít na obecní dětské hřiště. Manžel si může zajít na fotbal na místní hřiště, udržované z peněz obecní kasy. Možná cesta k vaší chatě nespadá pod SÚS, ale je obecní,pak její protahování, opravy, nebo třeba jen vysekání příkopů platí obec.
Víš, "obec" jsou jen lidi. Z vlastní zkušenosti vím, že menší obce fungují jak fungují jen a jen a jen díky mravenčí práci spousty lidí, kteří za to nemají nic než dobrý pocit.
U nás fungují různé spolky, kulturní klub, hasiči, sokol aj., pořádají samostatně nebo společně spoustu akcí, které samozřejmě obec musí finančně podpořit. A nikdy se nestane, že by přístup měli jen místní, nebo lidi z okolních obcí. I chataři,co mají chaty tak daleko jak vy, se přijdou podívat, pobavit se, ochutnat.
Zvažte, jestli vám ta uspořená 1 Kč denně (zhruba) stojí za to.

květen 03, 2012 02:28
pro bb2 : M
Nevím kde máte vy chatu,ale psala jsem,že my jsme vzáleni 7 km od obce,ale zajíždět se sáčkem 14km je neekonomické!Žádné služby,ani akcí se nezúčastňujeme,obec známe jen z mapy.Nemůžete srovnávat vaše podmínky s neznámími.Také jsem psala,že jsme na chatce sami s manželem o víkendech a to pouze od května do října.
Jsem pro pořádek,ale nelogické podmínky,za každou cenu neberu.
květen 03, 2012 08:39
... : Kusadlo
Takže - zkuste tam zajít a rozumně si s nimi promluvit!

Hmmmmm. Je to 14 km. Nevím, nevím, jestli je ekonomické tak daleko jezdit a řešit tam něco, zvlášť, když je to na druhou stranu, než M k chatě přijíždí. smilies/wink.gif smilies/wink.gif smilies/wink.gif
květen 03, 2012 09:05
Jé, to je legrační, : Ketrin
Marto, napište, jak se Vám daří za víkend vyprodukovat jen 4 l odpadu?! smilies/grin.gif
květen 03, 2012 09:18
A dokážete těch 14 km : Krakonoš
urazit aspoň 1x v životě, abyste se zkusili s obcí dohodnout? Možná by to mohl bejt nejrychlejší postup, jak se dozvědět skutečnou odpověď na tvou otázku.
(Samozřejmě telefonát by byl ještě levnější, ale tady bych zas tak úplně neškudlil a volil radši vosobní setkání se starostou.) smilies/wink.gif
květen 03, 2012 09:30
No, já bych to pětikilo brala jako "úlitbu Bohům". : mamča
I když s vesnicí nemáte nic společného, tak v jejím katastru máte rekreační objekt. Nejspíš je tam krásně, a díky svozu odpadu v obci v lese nejsou skládky.
Pokud by povolili výjimku vám, za chvíli by podobných chatařů bylo víc.
V části obce kde máme chatu, léta nezajížděl vůz ke svozu odpadků, protože most neměl patřičnou nosnost. My jsme odpadky vozili z chaty domů, ale místní je vyváželi do blízké rokle. Když konečně postavili nový most a odpadky svážejí, vyklidili jsme s naší rodinou rokli od letitých nánosů odpadků, a obec po mnohých urgencích ty hromady bince nechala odvézt.
Přestože popelnici za víkendy naplníme tak jednou za dva měsíce, ráda těch 500 Kč obci zaplatím. Nechci se dožít další skládky v CHKO, hned za naší zahradou.
květen 03, 2012 09:47
... : Petraa
taky se zkusím zeptat na něco ohledně odpadů, když tomu bb2 rozumí:-)Máme byt i chatu v jednom městě. Odpadky se myslím platí na osobu, tak proč když v tom městě je platím, musím ještě platit za chatu? A jen tak jako... vždycky u chaty býval kontejner, od té doby co se platí , tam není :-) Předem děkuji za odpověď, hezký den:-)
květen 03, 2012 11:20
mamčo : ne
Asi neumíš číst a nepochopila jsi nač jsem se informovala.Odpověď jsem dostala od kudlanky dostačující,s ostatním si poradím.
Jestliže máte popelnici,kterou vám vyváží,tak je to v pořádku,ale my žádnou nemáme.A vozíme odpad do místa bydliště.
květen 03, 2012 12:38
milá : Kamila
Marto, invektivy ve stylu, že někdo neumí číst, jsou zbytečné a degradující. Obzvlášť ve chvíli, kdy ti mamča pouze radí a sděluje svůj názor a svou zkušenost. Toto je diskuzní server a každý může vyslovit svůj názor - je tu dobrým zvykem diskutovat slušně (pokud to je jen trochu možné), velmi si toho tu považujeme.

květen 03, 2012 12:47
to nebyla invektiva,z mé strany : Kamilo
ještě jsem schopná rozpoznat co je dobré a špatné.Pokud jsem si přečetla svoji reakci,tak tam žádné neslušné slovo není.
Daniele děkuji za vyčerpávající radu.
květen 03, 2012 13:08
aha : Kamila
mylně jsem z kontextu usoudila, že pod přezdívkou "ne" se skrývá též Marta. Tímto se omlouvám a doplňuji, že můj komentář byl mířen na "ne" smilies/grin.gif
květen 03, 2012 13:13
Kamila : mamča
Děkuji za zastání. smilies/cheesy.gif
"ne" se nám infomovalo a odpověď od Kudlanky považuje za dostačující.
Pokud "ne" půjde diskutovat o poplatcích na OÚ stejným stylem jako diskutuje tady, tak "mu" žádný poplatek nejen neodpustí, ale ještě si naúčtují mýtné za používání obecní cesty. smilies/grin.gif
Jak se dolesa volá, tak se z něj ozývá. smilies/wink.gif
květen 03, 2012 13:35
Kamila,mamča : an
Nechápu,proč si děláte takový problém,Marta odpověď dostala na co se konkrétně informovala.Jenže vy jste radily na téma,když obec komun.odpad sváží,ale ona jasně napsala,že by museli s odpadky zajíždět 14km,což je nelogické. smilies/smiley.gif
květen 03, 2012 14:34
.. : Ketrin
že by museli s odpadky zajíždět 14km,což je nelogické
A tak si je raději vozí s sebou domů smilies/grin.gif

Na venkově je právě zcela běžné, že v odlehlých částech obcí se pro odpad nezajíždí ke každému baráku. Žijeme na samotě a máme to také tak, kontejnery jsou vzdáleny cca 1 km. A jsem velmi ráda, že tam jsou, a ráda za to platím, protože za starého režimu to bylo mnohem složitější a lesy plné bordelu.
květen 03, 2012 14:47
souhlas : ketrin
Ano,je rozdíl vozit sáček odpadků 1 km a 14 km.
květen 03, 2012 14:55
Marto, : bb2
my chatu nemáme, máme rodinný dům v malé obci a protože pro obec pracuju, teda ve svém volnu a zdarma, protože jsem ve finanční komisi, tak o hospodaření malých obcí něco vím.

Neradím ti vozit odpad 14 km, to by byla blbost. Klidně si pytlík s odpadky vozte zpátky domů.
Píšu o tom, proč mi přijde směšné neplatit 1 Kč denně pro obec,v jejímž katastru mám chatu, a která i pro mne seče příkopy podél cesty nebo udržuje v chodu jednotku hasičů, kdyby mi ta chata hořela.

Jistě že si můžete promluvit se starostou, on o tom nerozhoduje, tedy neměl by. O obecních věcech vč. výjimek z placení poplatků rozhoduje zastupitelstvo, takže - při správném postupu - byste si měli podat písemnou žádost a na dalším zasedání ji zastupitelé odsouhlasí, zamítnou nebo odloží. Jistěže jejich souhlas ovlivní vyjádření starosty, pokud nějaké dá.
A jistěže to bude nefér ke spoustě dalších lidí, takže zastupitelstvo bude čekat nápor žádostí o výjimku, protože "my platíme za celou rodinu 4x500 Kč, ale naše děti jsou přes týden na intru a když těm lufťákům je zatěžko za ně oba platit 1 korunu denně, tak my taky chceme výjimku".

Asi takhle - každý má plnou hubu keců o ohleduplnosti, slušnosti a občanské uvědomělosti, ale když dojde na prachy, byť je to pitomá kačka denně, tak šmytec.
květen 03, 2012 15:20
... : Vodoměrka
Se nám to tu jaksi zahemžilo zkratkama... ne, an... jsem zvědavá, co nebo kdo přijde do třetice... nešťastných 14 km... to ty za to můžou... smilies/wink.gif smilies/cheesy.gif smilies/grin.gif
A kdo není tázán, nechť neodpovídá a mlčí navždy...

Jinak se moc omlouvám za OT, ale nemohla jsem si pomoct... smilies/tongue.gif
květen 03, 2012 15:42
To je nějaký zmatek tady , : Ketrin
to ve 14,55 jsem nepsala já.
Jinak bb to shrnula precizně, takže se jdu raději připravovat na angličtinu.
květen 03, 2012 15:55
Vodoměrko, : mamča
Musím se postavit na obranu 7 km tam a 7 zpátky. 14 km za nic nemůže, to 4 litrový pytlík odpadků je na vině !
A hlavně nechuť platit za službu, kterou pisatelka neodebírá.
Ale znalým pohledem bb2 která pro obec pracuje, a lidí co jim záleží na čistotě přírody, je 500 Kč za rok opravdu pakatel, a případný přebytek se může v rozpočtu obce použít i na jiné služby. Někde (např. na horách nebo v lázních) se platí třeba "vzdušné", tak platbu za odvoz odpadu berme jako "smradné" a "bordelné".

květen 03, 2012 16:55
Mamčo, : Vodoměrka
máš pravdu... ne kilometry, ale ty čtyři litry... smilies/wink.gif
Co si to ta obec dovolila, chtít poplatek za odpad, a co si dovolili ti oškliví lidé, chtít říct svůj názor smilies/grin.gif smilies/grin.gif smilies/grin.gif
květen 03, 2012 17:27
ANO, MAMČA MÁ PRAVDU, VODOMĚRKO : AnnaAnna
ALE JE OPRAVDU ZBYTEČNÉ BÝT JÍZLIVÁ

květen 03, 2012 17:41
Mimochodem - jak na tý chatě topíte? : alik puntik
elektrikou? Jestli dřívím - tak co děláte s popelem?
květen 03, 2012 17:52
AnnaAnno, : Vodoměrka
a je ale taktéž zbytečné tu po nás křičet...
květen 03, 2012 18:02
alik puntik : mamča
Na chatu údajně jezdí Marta a spol. od května do října, takže asi netopí a v případě studeného pičasí se zahřívají jako ptáčata.
Faktem je, že na venkově je objem odpadu výrazně menší než ve městě. Papíry od salámů se spálí v kamnech, zbytky jídla se hodí sousedovic slepicím, šlupky z brambor apod. se zkompostují a těch pár kartónů, láhví a igelitů se v pohodě odveze domů do města, do kontejnerů na tříděný odpad.
Pokud se topí jenom dřevem, tak popel taky putuje do kompostu.
Tak jaképak odpadky ?
květen 03, 2012 18:16
... : bb2
je to tak, mamčo, vidím to u nás, proto neřeším kolik má Marta odpadu a zda je lepší ho vozit domů nebo 14 km jinam.
Ptám se, co Marta s manželem dávají obci za to, že v jejím katastru, čili v její správě, mají svou chatu a pokud se cokoli stane, bude to řešit ta obec.
květen 03, 2012 18:26
.... : Herodes
My jsme jedni ze 40ti chatové oblasti a popladky za odpadky nás také štvou. Ne ta pětistovka, ale princip. Nádoby máme 3 km daleko a také na jinou stranu. Obec nám každý rok napíše dopis z kterého je cítit "vy měšťáci se sem jen jezdíte válet, tak plaťte". Ostatní občané platí 350 za osobu, my 500 za chatu. Na chatě jsme zhruba třetinu roku. Platíme v místě bydliště a v místě chaty. Nikdo mi zatím nevysvětlil. jak můžu produkovat odpad na dvou místech najednou. Stejně si odpadky vozíme do místa bydliště, protože tam i nakupujem a mimo to je to na opačnou stranu. Kdyby obec řekla dejte peníze na rozkvět obce, nikdo by nic nenamítal, ale takhle se snažíme, když už nás dřete na něčem co nevyužíváme, posbíráme kde co po lese a jeden s vozíkem jim to k těm kontejnerům odveze.A že toho kolikrát je.
květen 03, 2012 18:57
Ja teda v CR uz docela dlouho neziju : giussi neprihlasena
takze nevim, jak se penize pouzivaji, ale tady se penize za svoz odpadku pouzivaji zase jen na vydaje za svoz odpadku. Hasici a sekani travy podel silnic jsou placeni z jine hromadky (vetsinou bych rekla, ze je to z casti dani obcanu, ktera se vraci mestu/vesnici). Myslim, ze kdyby tady (v USA) nekdo nekomu rekl, ze za svoz odpadku ma platit, protoze mu posecou travu u silnice, poslal by je nekam.

Jinak Tvuj argument, Bb, ze deti mas pres tyden na intru, tak proc za ne platit, je trosku mimo, protoze zatimco Marta v miste bydliste radne plati a v miste rekreace platit nechce, tak Tvoje deti prece v miste internatu jiste nic neplati, takze by mely platit doma.

Ja jsem trvale v USA, v mem byte bydli podnajemnik, ktery plati poplatky za odpad v miste sveho trvaleho bydliste. Ja poplatky za odpad platim, protoze se mi nechce rozcilovat s nejakymi vyjimkami.

Nejpeprnejsi na cele situaci je to, ze kdyz se mi v USA narodily dcery a po te, co jsem jim zazadala o ceske obcanstvi, tak mi automaticky zacali uctovat poplatky za odpad i za tyto deti. No co, platim z lenosti, ale prijde mi to absurdni.
květen 03, 2012 19:12
bb2 : mamča
Právě. Já mám docela představu o krušném hospodaření obce, protože náš děda dělal prvního porevolučního starostu. Vím, jak komplikovaně vydupával ze země novou hasičárnu, Poštu, která původně sídlila v soukromém domě, mateřskou školku, nový most...když obec má jen 780 trvale žijících obyvatel, ale kvůli hradu tam v sezóně projdou milióny lidí. V malé obci jenom udržet v chodu školu, když dětí ubývá, nebo prodejnu, aby místní měli kam chodit na nákup.
Osvětlení obce taky není zadarmo, a občas se musí objednat velkoobjemové kontejnery, aby lidi nevozili staré krámy do lesa, ale měli je kam dát.
Když se budovala kanalizace, plyn... a další sítě, museli dát jako zástavu i budovu Obecního úřadu.
Dneska už tam všechno funguje, a lidi stejně brblaj... smilies/cheesy.gif

květen 03, 2012 19:14
... : mia
u nás platíme za osobu trvale hlášenou v obci 420 Kč a za rekreační objekt 500 Kč ročně. Že by ale zrovna z těchto poplatků mohla obec přispívat na něco dalšího není reálné, poněvadž i přes tuto cenu a skutečnost, že se odpad vyváží jak v zimě , tak v létě ob týden , obec stále na odvoz odpadu doplácí ze svého rozpočtu. Spravedlivé tohle asi nemůže být nikdy. Uvedu příklad - např. starší manželský pár naplní za dva týdny popelnici ani ne z poloviny /my jsme přes týden tři, na víkendy nás bývá víc ale i tak ji někdy ani nenaplníme celou za dva týdny./ Jelikož platíme i za neobývanou chalupu po manželových rodičích , dáme ročně 2180 Kč. Ale třeba chalupář , který platí jen 500 Kč ročně mívá dvě popelnice před vraty pravidelně. Rozebírá totiž auta a veškerý přebytečný bordel hází do popelnic. Jsme s tím ale smířeni, už bylo několik variant a nikdy nejde udělat úplně spravedlivý systém pro všechny. Spíš mi štvou nové poplatky u komínů.
květen 03, 2012 19:41
bb2 : dan
Nesouhlasím se zaváděním výbírání nelogických poplatků.Zde byl konkrétní dotaz,pisatelka podle mého chápání nesouhlasí ne pro 1 kč.Jak můžete poučovat,když neznáte konkrétní případ podrobně.Zde jde o princip,naši vládní představitelé si vymýšlí nesmyslné poplatky a lidi drží ústa,skloní hlavu a platí.A poku se neozveme,tak doopravdy budeme platit za dýchání vzduchu. smilies/cool.gif smilies/cool.gif
květen 03, 2012 19:47
... : bb2
Herodes - to je hezké, že posbíráte odpadky z lesa a odvezete je kam patří. Bohužel, tenhle postoj "když už nás dřete" kvůli pětistovce ročně obci,kde máte chatu, je běžný. Na chatu téměř jistě jezdíte po místní komunikaci a třeba si v létě nasbíráte houby nebo borůvky v obecních lesích, jejichž údržba taky něco stojí. Ale vím, že s tímhle postojem "dřou nás" nic udělat nelze, pokud člověk není otevřený i pohledu druhé strany.
Jen bych moc ráda četla dopis, z kterého čiší, že měšťáci se válí...apod.
Mimochodem, prožila jsem půl života ve velkém městě a pracuju taky ve městě, takže srovnání mám.
mamčopřesně, dokud do toho člověk nevidí,tak neví, nemůže vědět. Což je pochopitelné,hůře pochopitelný je pro mě ten postoj "dřou nás,šidí nás, chtějí na nás rejžovat"...
Mioano, taky už jsem to tu kdysi psala, když se tu kdosi rozčiloval nad "obřími" poplatky z odpadu,že ta pětistovka to nepokryje, a kromě toho obce platí také kontejnery za tříděný odpad a ty nejsou vůbec laciné.
Ale když Marta argumentuje tím, že odpad na chatě neprodukují,tudíž jí může být vlastně jedno,kolik obec platí, tak jsem jí nastínila,že i chatař využívá obec, jen si to neuvědomuje, tím, že "čerpá" jiné její služby - třeba tu údržbu místní komunikace, nebo posekání příkopů, prořez stromů apod.
I kdyby se to dělo zřídka,nedostatečně,málokdy,tak to stojí peníze.
dannikoho nepoučuju,přidávám svůj pohled člověka,který o věci něco ví. Upřímně je mi zcela u zadnice, zda Marta platí nějaké poplatky. Píšu to proto,že by pro ni bylo jednodušší se podívat na věc tak,jak jsem psala,protože by možná pochopila o co jde a pak by jí přestalo vadit, že platí tu pětistovku.

Pokud jde o nesmyslné poplatky vymýšlené vládními představiteli,tak v tomto konkrétním případě jsi vedle jak ta jedle, tohle není poplatek nařízený shora,tohle je PLACENÁ SLUŽBA - za odvoz odpadu a legislativa pouze umožnila obcím si zvolit,zda to budou platit ze svých rozpočtů, nebo si nechají část hradit od občanů . Problém je v tom, že si to obce nemohou dovolit. A ani by to nebylo rozumné, lidi jsou čuňata, pokud budou mít něco zdarma, nebudou se chovat rozumně,přestanou třídit (protože většina lidí třídí ne proto,že je to ekologické,ale protože je to ekonomické, nemusí si platit větší popelnici například).

giussi nepřihlášená nemyslím,že tvůj pohled plyne z toho,že tu dlouho nežiješ,spíš jako u ostatních z toho, že o hospodaření malých obcí moc nevíš, pochopitelně.
Obce hospodaří s hromádkou peněz z daní,poplatků a toho, co vydělají, např. prodejem dříví z obecního lesa, apod. Z této hromádky pak platí své výdaje. Rozumná obec se snaží o vyrovnaný rozpočet,což je třeba náš případ, kdy stále držíme rezervu pro strýčka příhodu. Ale nikdy to není tak,že by se na jednotlivé položky dalo tolik, kolik se vybere.
Podívej - za údržbu chodníků se nic od lidí nevybírá - ale platí se to. Z daní a z výdělku obce.
Za údržbu hasičského sboru - totéž
za údržbu školky, školy - totéž, s využitím dotací státních a evropských. Ale že by se někam nahlásilo "potřebujeme opravit školku za sto tisíc, pošlete nám to", to nejde. Musí na to obec vyčlenit prostředky z rozpočtu.
Ani je nechce po lidech, lidi tu v ČR neplatí za školku nic, kromě drobného poplatku, jenž nepokryje ani toaletní potřeby a úklid, natož topení,světlo, opravu budovy, úklid, nákup a opravu nábytku, hraček...

Kdyby to mělo být jak píšeš,tj. platba odpadu podle skutečnosti, pak se mohlo stát tohle:
1) že za likvidaci odpadu zaplatí méně,než se od občanů zálohově vybralo a přeplatek se musel vracet - ale to se nikdy nestane, protože prostě ta likvidace odpadů stojí víc
2) že obce zaplatí více - a pak by rozdíl mohly doúčtovat občanům - to by se občanům nelíbilo
3) že tu službu nafakturuje občanům rovnou firma,jež odpady likviduje,a to podle skutečnosti, jako třeba ČEZ za elektřinu, RWE za plyn - to by asi byla druhá revoluce
Takže to platí obce a občané jim na to přispívají.

S tím internátem (to byl příklad, netýká se to mě) - ale internát, resp. škola, ke které patří, přesněji řečeno zřizovatel té školy - taky platí za odpad. A rodiče platí za internát poplatek, ve kterém jsou ty služby, vč. odpadu, zahrnuté.
A teď si představ, že ti rodiče praví - "ale náš Pepa každý pátek doveze pytel odpadu domu, tak my to platit nechceme, nazdar" smilies/smiley.gif
květen 03, 2012 20:33
jo, a ještě ty PRINCIPY : bb2
principama se tady v ČR argumentuje vždycky, když jde ve skutečnosti o prachy.

(to je obecný povzdech, ne pro guissi)
květen 03, 2012 20:39
... : bb2
ačkoli, když si to podruhé čtu, mi stále není jasné, O JAKÝ princip jde. Mně je asi vlastní snaha o rovnováhu, proto hlásám :-) princip rovnováhy a v zájmu tohoto principu si od obce, od které něco dostávám (třeba kdysi levnou parcelu na chatu, nebo přístup k chatě...) také něco dám (a tím nemyslím hlučnou prázdninovou párty pro partu ze střední:-)).
květen 03, 2012 20:50
bibí : mia I
ano kontejnery na tříděný odpad nejsou rozhodně levná záležitost. Ale pokud se hodně odpad třídí, a to u nás v obci ano, tak na tom můžeme jedině vydělat. Protože za sklo a papír obec peníze dostává, za vyvezení kontejneru se samozřejmě musí platit. Za plast se platí jak za odvoz, tak za zpracování. Jinak co konkrétně využívá Marta v obci posoudit nedokážu, ale jistě platí daň z nemovitosti, takže třeba prohrnutí cesty k chatě bych zrovna nespojovala s poplatky za odpad. Ovšem souhlas s tím, že peníze v malých obcích se dávají do kupy horko těžko.
květen 03, 2012 20:50
bb2 : Herodes
Na chatu nejezdíme po obecní komunikaci, les ve kterém stojí je soukromý a lesní cesty též. Kdyby starosta řekl, vím že si odpadky vozíte domů, ale byl bych rád, kdyby každý dal pětistovku, důchodci třeba tři sta, tak to každý dá bez mrknutí oka. Tady jde o to, že platíme duplicitně.
Jinak tvé příspěvky patří mezi moje oblíbené, ale v tomto případě si myslím, že to vidíš moc jednostranně. Ale zase na druhou stranu, když se na to podívám i ze strany, kterou jsi nám vysvětlila, zjišťuji, že mne to přestává štvát smilies/cheesy.gif
květen 03, 2012 20:58
... : bb2
Herodes to ráda čtu, o to mi právě vždycky, když si dám tu fušku s vysvětlováním, jde :-))
květen 03, 2012 21:01
... : bb2
Mio, ano, díky tomu se může dotovat svoz komunálního a taky jsme za to opravili boxy na popelnice a zastávku čsad. Taky to pomáhá rovnat výpadky v poplatcích, je dost neplatičů a vymáhání obtížné. To je ten princip rovnováhy:-)
Dokonce se tu třídí i bioodpad, začíná se tedy, ale už se to uchytilo. Je tu dost bytovek, pamatuju z doby, kdy jsme bydleli v bytě, jak mi kolikrát vadilo, že lidi musí vyhazovat slupky od brambor,skořápky,zbytky jídla atd. a plnit tím popelnice.
A jsou tu i dvougenerační domy,které se snaží tak nakládat s odpadem, že mají jen jednu popelnici. Platí za každého člena rodiny, měli by nárok na dvě, protože jsou to dvě rodiny, ale nepožadují je.
květen 03, 2012 21:10
... : bb2
vlastně, většina dvougeneračních je taková...dvě popelnice jsou spíš výjimky

květen 03, 2012 21:14
Bb : giussi neprihlasena
Je mi jasny, ze obce na veci nemaji penize, ale skutecne argumentovat tim, ze se to musi doplatit z vyberu za svoz odpadku je prinejmensim nelogicke. Tot vse. Nema-li obec na neco penize, nemuze se chtit "zalepit" na svozu odpadku.

Jestli to ale obci pomuze, ze vybere za moje dve holky, ktere sice maji ceske obcanstvi, ale v CR se krome kratsi navstevy jednou za rok, za dva, u prarodicu, nezdrzuji, tak at si to uzije (ta obec), logiku to ale nema. A porad mi (tady v USA) nikdo nemuze a nedovolil by si tvrdit, ze z penez na svoz odpadku z nasi domacnosti se musi doplatit oprava skoly, popr. detskeho hriste...
květen 03, 2012 21:49
Giussi, : bb2
ale ty obce nic nelepí, ty mi nerozumíš. Ty poplatky,které lidi platí,jsou tak malé,že na likvidaci komunálního odpadu nestačí. Obce je dotují, doplácejí ze svého rozpočtu.

To, že si někdo vozí odpad domů z chaty, je té obci jedno, protože ona zaplatí za odvoz odpadu stejně, i kdyby všechny popelnice v obci zely prázdnotou, tak to popelářské auto tam zajede, všechny popelnice prohlédne,odjede s prázdnou, ale bylo tam - takže se platí.

Tím pádem každá povolená výjimka z placení toho poplatku znamená, že obec musí o to víc ukrojit z ostatních peněz, které má např. na to sečení trávy, opravu chodníku, a zadotovat tu díru v poplatcích.

Takže když se někdo z poplatků "uleje", protože je přesvědčivý, což často znamená otravovat a víc se domáhat a psát opakované žádosti, tak ostatní z obce na to v podstatě doplácejí - protože se sníží část peněz určená na ostatní věci z obce - třeba se nenatřou lavičky na dětském hřišti, například.

Ale to jsou věci dejme tomu zbytné, nenatřené lavičky jsou jen ošklivé. Ale jsou věci, které se udržovat, je to dané zákonem, nebo je to prostě nutné. To jsou věci jako obecní rozhlas, vývěska, úřední tabule, ale taky ti hasiči.

Nikdo jiný, nikdo zvenku, té obci ty díry v poplatcích nezalepí, takže musí ukrojit jinde - asi jako v domácnosti, když vypadne příjem z vedlejšáku, tak se musí něco oželet.

Proto mluvím o tom, že lidi jako Marta, kteří mají v katastru

Pokud by lidi měli smlouvu na to, že si budou platit za odpad podle skutečnosti, pak by to bylo něco jiného, to je totiž totéž, jako kdyby mi řekl ČEZ, že můj přeplatek z elektřiny použil na jinou věc,doplatil z něj třeba dostavbu Temelína...
Nebo kdyby obec přeplatky z tepla lidem v městských bytech nevyúčtovala, ale použila je na něco s tím, že jí jinde peníze scházely.
Tam by obec mohla nanejvýš účtovat něco za to přeúčtování, za tu administrativu, ale ostatní by se muselo vrátit občanovi, případně ponechat jako záloha na další rok - prostě jako z energiemi.
Tak to ale s poplatky za odpad není, naopak.

Samozřejmě, dlouhodobý pobyt v cizině je něco jiného. Pokud musíš platit poplatek za odpad v ČR, ačkoli dlouhodobě žiješ v USA, je to blbost.
U nás se běžně dává výjimka lidem, co mají třeba děti od září do června na studiích v cizině. Nebo se dávala výjimka na vojáky, když byla povinná armádní služba. Atd.

Ale nelze dát výjimku všem, ono to co píše Marta, že na chatě jsou o víkendech od května do září - takových je většina chatařů, ale ne všichni si vozí odpad domů, jak to budeš sledovat, stát v neděli odpoledne u chat a kontrolovat kufry aut těžko.
A co když se to změní, půjdou do penze, budou na chatě od května do října i přes týden - tady máme takových lidí fůru. Pořídili si chatu za mlada, nebo ji dostali po rodičích, do 60 jezdili jen na víkendy a dovolené, do důchodu se na chatu nastěhovali na sedm osm měsíců v kuse, do města jedou na zimu, oběhnou si doktory, známé, a těší se na jaro na chalupu.
I moji příbuzní to tak mají, oboje jezdí sem na chalupu, oboje pracovali a jezdili tak 2x do měsíce na víkendy, teď tu tráví víc času, jsou v penzi.
O žádnou výjimku se nehlásili.

Ono taky je to tak, že ti rekreanti platí čtvrtinu toho, co jiní...Ale ty posekané příkopy nebo udržované chodníky nebo ty hasiče, co uhasí hořící louku nebo les, ""využijí"" i oni.
květen 04, 2012 00:32
Giussi, : Vodoměrka
mám dojem, že se to na kudlance již probíralo, ty přece za sebe a děvčátka poplatky za odpad platit nemusíš, když žiješ dlouhodobě v cizině... myslím, že v tomto případě je to víc než jasné... ale docela by mě zajímalo, jak to je s trvalým bydlištěm... když bydlíš v Americe, tak máš pořád trvalý pobyt tady u nás? Protože ty poplatky se platí podle TP... myslela jsem, že jsi přihlášená tam a tady tě už nemají v evidenci... ale vlastně vůbec netuším, jak to v takových případech je...
květen 04, 2012 01:01
vidím, : bb2
že jsem přerušila myšlenka a po návratu k počítači už jsem ji nedokončila:
"Proto mluvím o tom, že lidi jako Marta, kteří mají v katastru "...nemovitost, kterou užívají, byť občas, by neměli být zproštěni všech poplatků.
A dohadovat se, jestli někdo užívá dětské oplocené hřiště nebo ne, jestli někdo užívá obecní komunikaci nebo ne - to mi přijde divné.

Ostatně - výjimku, úlevu, už mají. Stálí platí 500 ročně na osobu, oni platí 300-500 (podle obce) za celou domácnost, bez ohledu na to, kolik tam je lidí třeba přes prázdniny, kolik vyprodukují odpadu a jestli ho dávají do místních popelnic nebo si ho vozí domů.

Jo, a taky neplatí poplatky za psa:-)
květen 04, 2012 01:21
Vodomerko : giussi neprihlasena
Instituce trvaleho bydliste je podle me nesmyslna a tady v USA a myslim, ze i v jinych zemich sveta, neexistuje. Tady ma kazdy clovek adresu bydliste (resindence). Kdyz napriklad chci, aby mi vystavili ridicak (zdejsi vice mene jediny doklad totoznosti, tedy samozrejme krome pasu), tak staci prinest dva dokumenty adresovane mne na te urcite adrese a ridicak mi vystavi s tou adresou, co byla na predlozenych dokumentech. Vysvetlim: napr. kdyz jsem se nastehovala do podnajmu, prihlasila jsem si telefon, plyn, elektrinu, vodu a dalsi na sebe - ano na sebe, tyhle veci jsou na jmeno platce, nikoliv majitele nemovitosti (samozrejme je to mozne nechat i na majitele nemovitosti po dohode, ale to pak, kdyz se podnajemnik rozhodne neplatit, tak posramoti platebni historii tomu majiteli, takze se to tak skoro nikdy nedela). No a kdyz jsem si sla vyridit ridicak, predlozila jsem tusim ucet za plyn a za elektrinu oboje na moje jmeno a na te adrese, co jsem chtela do ridicaku a bylo to. Drive stacilo i prinest obycejny dopis poslany postou na to jmeno a adresu, jako jeden z dokumentu, ale to uz se mohlo zmenit.

Kdyz uz ridicak mam, tak pak pri prestehovani staci jen tu zmenu napsat do formulare, zadne dokumenty uz jsem nepredkladala a proste mi tu adresu zmenili.

Tady vse funguje na predpokladu, ze jsou lidi cestni a pisou do formularu pravdu. Vubec vsude veri, ze zakaznik nelze. Napr. staci zavolat spolecnosti pres kterou mam kreditni kartu, ze ten a ten nakup jsem neudelala ja a bez dalsiho vyptavani mi to vyridi a vymazou a vymeni kreditni kartu. Jednou se mi nespojil hovor a presto mi ho telefonni spolecnost nauctovala. Stacilo zavolat a rict, ze se hovor nespojil a bez dalsiho recneni mi ho odecetli. To jen pro ilustraci, proc tady neco jako trvale bydliste je docela nepochopitelne.

Stejne tak smesne bylo, kdyz jsem se chtela vdavat v CR, ze po nas chteli, aby manzel, obcan USA, dolozil, ze neni zenaty. Tady se potvrzeni davaji jen na to co je, ne na to co neni. Muzu prinest potvrzeni, ze jsem vdana, nebo ze jsem nekde zamestnana, ale potvrzeni, ze jsem svobodna, nebo ze jsem nezamestnana, to mi nikde nevydaji, nebot to nemohou vedet.

Jinak v CR mam byt (jak jsem zminila) a jsem jeho vlastnikem. Netroufla bych se odhlasit si z nej trvale bydliste. No a je to asi moje vina, ze jsem lina a nevyridila jsem si ty poplatky za odvoz odpadku pro sebe (to neplaceni), asi by to slo. Co mi ale stale rozum nebere je to, ze jen na zaklade zazadadani o obcanstvi CR pro svoje dcery je automaticky zkasirovali za odvoz odpadku. Dokonce nam prislo upozorneni, ze jsme nezaplatili vcas (to za tu prvni dceru) a pritom nam nikdy neposlali zadnou slozenku, jen to upozorneni, ze neplatime.
květen 04, 2012 04:24
Bb : giussi neprihlasena
Mas pravdu, ze pokud se jedna o poplatek obci za vseobecne sluzby, je nesmysl rozebirat, co vyuzivam a co ne. Proste musim zaplatit. Jen tady se jaksi jedna o konkretni sluzbu. Ono, kdyz neodeberu ani kapku vody, tak mi proste nemuzou nauctovat vodne a stocne (maximalne nejaky pausal za to, ze jsem pripojena, ale tot vse).

No a ten poplatek za to, ze mam nemovitost v urcite obci je tady (v USA) prave cast dane z prijmu a cela dan z nemovitosti. Cast dane z prijmu jde okresu nebo mestu, ve kterem clovek bydli a dan z nemovitosti myslim cela.

Treba tady, kdyz nekdo bydli ve svem byte (v jeho osobnim vlastnictvi) a k bytovemu komplexu patri bazen, spolecenska mistnost, travnik pred domem a parkoviste za domem, tak plati mesicni poplatek za tyhle vsechny vymozenosti (vyuzivani bazenu, spolecenske mistnosti, sekani travniku, odhrnovani snehu z parkoviste) a je mu prd platne, pokud do bazenu nechce, spolecenske mistnosti se vyhyba, travnik by nejradsi zabetonoval a auto na parkoviste nedava, proste platit musi, protoze tam bydli, ale je to tak nejak logictejsi, je to celkove za sluzby.

Jeste kdyby mela pani Marta u domu popelnici a jezdili by kolem popelari, tak bych rekla, ze je jeji problem, ze si to smeti vozi domu, ale kdyz to maji 7 km tam a 7 zpatky, tak je to takovy divny. Nevim, jak to resi tady na samotach, ale tipla bych si, ze pokud jim odpadky neodvazeji, tak za jejich svoz neplati. Za ostatni vymozenosti, jako je udrzba silnic, sekani travy u silnice, detske hriste a dalsi veci plati dani z nemovitosti a casti dane z prijmu. To mi opravdu prijde logictejsi, ale asi je to celkem jedno.
květen 04, 2012 04:39
bibí : mia
ještě mne v souvislosti s financemi menších obcí napadá jedna věc - najdou se /alespoň zde u nás ano/ lidé a firmy, které by rády a ochotně do obecního rozpočtu prostřednictvím zpětného přerozdělování přispěly. Ale buzerace finančních úřadů v menších městech zapřičiní, že přemístí sídlo firmy do Prahy /kde se nikdo nenípe v každé nákladové položce/ a je šlus. Protože proč nepřispět na rozkvět obce , kde žijí nebo chalupaří zatímco v Praze se finance roztočí neznámo kam.
Tak komentář příliš krátký, co připsat, aby byl delší?
květen 04, 2012 07:25
nat : dan
Některé diskusní příspěvky se netýkají konkrétního dotazu placení za odpad.O využívání ostatních služeb nebyla řeč,tak se divím,proč se míchají hrušky s jablkama.
květen 04, 2012 07:50
Giussi, ale to je opravdu tvoje lenost, že jsi, když máš trvalé bydliště v ČR ale žiješ v USA, nepožádala o zproštění placení. : Myška
Neříkám že se mi to líbí, ale tady to funguje tak, že platí každý občan, i čerstvě narozené miminko. Je tu ale skupina obyvatel, kteří neplatí. Takzvaně sociálně slabí, většinou cikáni. Ti si to totiž nejsou líní vyběhat.
květen 04, 2012 08:47
Myško, : Sidon
ono k tomu trvalému bydlišti v ČR, bude asi taky ještě pár dalších důvodů, kteréžto "zvláštnosti" jsou možná ještě pozůstatkem z dob, kdy se někteří pomatenci pokoušeli poručit větru i dešti. Ale ono se jich několík vytvořilo i po "sametu", jako například dvojí sazba v hotelích, divadlech apod. Jeden můj známý, který žije asi od roku 1969 v Kanadě, byl po letech doma na návštěvě, asi v roce 1995. Když v jednom hotelu v Olomouci žádal o pokoj, tak ho recepční (černoch) požádal o doklady. Ukázal mu kanadský pas a ten recepční mu najednou řekl, že ten pokoj bude stát třikrát víc, než mu řekl poprvé, protože si myslel, že je Čech, ale jak vidí, je prý Kanaďan. Tak se ten známý toho černocha ptá, jestli je on Čech, a že prý ano, on je Čech, protože na to má papíry, vysvětlil mu češtinou ála massa Bob ten černoch, ale on že papíry nemá, tak Čech není. Nojo, holt Absurdistán a Kocourkov dohromady.

smilies/angry.gif
květen 04, 2012 09:24
Sidone, problematika dvojích cen jistě není specialitou ČR. : Myška
Nevím, jestli má Giussi trvalé bydliště v ČR z tohoto důvodu nebo z jiného. Je mi to jedno. Státní správa potažmo obec, ve které má trvalé bydliště, po ní požaduje zaplacení odpadu oprávněně. Protože neví, že Giussi a její děti trvale žijí mimo republiku. O zproštění placení za odpad je prostě třeba požádat.
květen 04, 2012 09:35
Myško (a Sidone) : bb2
a myslíš,že dvojí ceny ještě existují? dlouho jsem se s tím nesetkala, pravda, nějak to nesleduju, ale mám dojem, že už to vymizelo, že ty "české" ceny, dříve zajímavé i pro cizince, už jsou teď mastné i pro ně, takže další navýšení extra pro cizince už by neprošlo...ale nevím to jistě. Fakt je, že tam, kde se pohybuju, se před cca 15 lety nějaká ta cedule s dvojím ceníkem dala najít, teď už ne.
květen 04, 2012 11:39
Giussi, : bb2
podej si písemnou žádost o zproštění poplatků za odpad na obec, kde máš trvalé bydliště, s čestným prohlášením, že zde nežiješ - podrobně uveď svou situaci - vdaná v cizině, rodina děti tam, dlouhodobě všichni tam, do ČR výjimečně na návštěvu (pokud to tak je). A dodej, že v případě potřeby dodáš další doklady, např. čestné prohlášení tvého manžela, že s ním jsi v cizině, nebo potvrzení od nějakého úřadu u vás, že tam máš korespondenční adresu, že tam dlouhodobě bydlíš (nemám představu co konkrétně), apod.
U nás by ti stačila jen ta prostá žádost, protože se tu lidi většinou znají a vědí, že to tak je. Žádost by být musela, protože bez ní formálně prominout poplatky nejde - právě proto jak jsem psala výše, že obec je povinná podle zákona jednat jako dobrý hospodář a vybírat poplatky ode všech, od neplatičů je vymáhat.
Ale ve větším městě už to můžou chtít nějak doložit.
květen 04, 2012 11:44
mio, : bb2
to mi povídej...smilies/smiley.gif máme to podobně, bohužel. Přitom tady bychom viděli přímo kam ty peníze konkrétně jdou, o každé koruně z rozpočtu se ví, každá se dvakrát obrátí, než se vydá. Jenže - je to jak říkáš.
květen 04, 2012 11:47
bb2, nevím, jestli ještě existují. Kdysi byly, ale taky bych řekla, že dnes už ne. Spíš delší dobu už ne. : Myška
Ale třeba má někdo právě kvůli tomu trvalý pobyt v ČR...
A třeba má k tomu trvalému pobytu jiný důvod, co já vím.
květen 04, 2012 11:49
bb2,ketrin : miro
jestliže bude Marta využívat služeb obce,t.j obchod,hřiště a ostatní,to by znamenalo,že tam jezdí a dotaz na placení je bezpředmětný.
Jenže z dotazu vyplývá,že tam nejezdí,protože je to z jak se říká z ruky.Tak nevím,proč to uvědomělé poučování.
květen 04, 2012 12:13
... : bb2
nijak ji nepoučuju, nabízímm možnost podívat se na věc z druhé strany

pro mě by 500 ročně za celou rodinu, coby jediný poplatek v obci, kde mám chatu, bylo zcela mimo diskuzi, třeba právě proto, že když mi bude za chatou hořet les, nebudu čekat na Hasičský záchranný sbor, který je placený z daní, ale bohužel jaksi jeho jednotka sídlí v krajském městě. To by taky mohl zatím shořet celý les i s mou chatou.

Ten, kdo půjde ten les hasit, bude člen Sboru dobrovolných hasičů právě z té obce, kde mám chatu. Placený z rozpočtu obce.


Tím pro sebe končím tuto směšnou diskuzi o jednom jediném poplatku, který někdo nechápe jako příspěvek obce, kde tráví část svého času na chatě, ale jako odírání jeho kapsy.
květen 04, 2012 12:28
žjova : Kamila
v téhle diskuzi se ale vyrojilo nových diskutujících!
A všichni úplně stejně roztomilí smilies/grin.gif

květen 04, 2012 13:23
Tady jde o to : Herodes
2/3 roku bydlím v trvalém bydlišti, platím tam, 1/3 roku bydlím v jinde mělo by se platit jinde. A o to tady jde.
květen 04, 2012 13:27
Trvale bydliste : giussi neprihlasena
v CR mam, protoze si netroufnu odhadnout, co by se stalo, kdybych se jednou treba chtela vratit. Jak bych si slozite asi to trvale bydliste musela vyrizovat a kolik nesmyslnych dokumentu bych musela predlozit, aby mi to bylo zase priklepnuto. Navic bych se v CR citila nedobre, kdybych vlastnila byt a nemela v nem trvale bydliste. Ja vim, ze o me nikdo nemuze tusit, ze bydlim v zahranici a ze jsem mela pozadat o vyjimku. Me jenom zarazi, ze tim, ze jsem za moje deti narozene v zahranici s uvedenou adresou v zahranici, pozadala o ceske obcanstvi, ze je automaticky zkasirovali za popelnice. No ale nestoji mi ty poplatky za ty pripadne nervy a vyrizovani, kdyz jsem doma vzdycky pomerne kratce a se dvema malymi detmi (vloni 1 a 2,5 roku, letos 2 a 3,5), ktere bych bud musela nechat na krku babicce nebo je tahnout v zavesu s sebou.
květen 04, 2012 20:22
Jeste me napadlo : giussi neprihlasena
kdyz nekdo vlastni treba ctyri nemovitosti, jestli plati 4x tolik na odpadcich (teda plus minus, protoze v trvalem bydlisti asi plati vic nez v prechodnych). Treba, kdyz ma nekdo rodinny dum, pak dva byty nekde na horach (jeden v Krkonosich a jeden v Beskydech), aby mohl jezdit lyzovat a chatu u jezera, aby se v lete mohl jezdit cvachtat. Uz jsou jiste i takovi, plati pak 4x? Vyprodukuji 4x vic odpadku nez ostatni? Ale takovym je to asi jedno, ti si muzou dovolit platit i 10x vic nez ostatni.
květen 04, 2012 20:28
Giussi, : Vodoměrka
tak pokud jsi majitelka bytu, tak prostě zajdeš na evidenci obyvatel a nahlásíš si změnu pobytu na adresu toho bytu... potřebuješ k tomu jen výpis z katastru, že jsi majitel a to je vše...
Jinak děti po narození automaticky dostávají trvalý pobyt tam, kde ho má matka a na základě toho pak platí poplatky za odpad... někde platí až následující rok od data narození, jinde ihned, někde plnou částku, jinde poloviční... jak si to každá obec stanovuje vyhláškou... a složenky se neposílají, občané si tohle mají hlídat sami a můžou to přijít zaplatit přímo na úřad do pokladny nebo to poslat na účet a k tomu poslat hlášenku, za koho platili, pokud je platba za více osob dohromady... a žádost o zrušení poplatků z důvodu dlouhodobého pobytu v zahraničí můžeš poslat i poštou... na písemnou žádost jsou povinni ti do 30 dnů odpovědět...
květen 04, 2012 22:01
... : Vodoměrka
A ještě... přechodné bydliště neexistuje, člověk má jen trvalý pobyt... takže platí tam, kde je přihlášen... a pouze v případě vlastnictví rekreačního objektu platí poplatek za ten objekt, ne za každou osobu, která tam jezdí...
květen 04, 2012 22:04
Uz kdyz jsem psala prechodny pobyt : giussi neprihlasena
vedela jsem, ze uz to neexistuje, ale nevedela jsem jak jinak to napsat. Pokud teda plati jen na miste trvaleho pobytu a za rekreacni objekt, tak ten kdo ma vice domu/bytu (ale ne rekreacnich objektu - chat), tak plati jen jednou? To je teda divne, tak kdyz mam chatu, platit musim, kdyz mam druhy rodinny dum na vesnici, tak neplati?
květen 05, 2012 18:08
30 dnu na odpoved : giussi neprihlasena
No, my jednak ani 30 dnu v CR vlastne nejsme (asi bych to mohla poslat i odsud), ale hlavne 30 dnu na odpoved sice v zakone je, ale neni tam absolutne zadny postih, pokud to urad nedodrzi a to se obcas stava. Resili jsme to taky, kdyz jsme se chteli vzit v CR a potrebovali jsme vyjimku superlegalizace manzelova rodneho listu. Odporna osoba v obci v miste, kde jsme se chteli vzit, mi rekla, ze manzel sice tuto zadost o vyjimku podat muze, ale oni ze mu ji muzou zamitnout - coz pro me bylo jasne varovani, ze se s tim nemam vubec zabyvat, ze je to zbytecne. Taky mi bylo receno, ze se muzu odvolat, proti zamitnuti, ale pokazde maji na odpoved 30 dni (cili uz to bylo 60 dni plus cas, co bychom potrebovali mi na sestaveni odvolani) a kdyz tu dobu nedodrzi, tak se vlastne taky nic nestane.

Navic mi ona osoba lhala do telefonu, kdyz mi rekla, ze manzel zadost musi podat osobne a pokud neumi cesky, musi prijit s tlumocnikem. Na muj dotaz, ve ktere vyhlasce/zakone se tahle skutecnost uvadi, mi drze lhala do telefonu, ze v zakone o snatku, asi si myslela, ze si ho neprostuduju. Cely jsem si ho pak podrobne procetla a samozrejme tam nic takoveho nebylo, ale zapasit s vetrnymi mlyny, i kdyz jsem si myslela, ze jsme v pravu, se mi nejak nechtelo.

Tim nemyslim, ze pri podani tehle zadosti by se mi dostalo podobneho zachazeni, jiste kazda pracovnice obecniho uradu neni tak odporna, jako tamta, jen jsem chtela napsat, ze 30 denni lhuta na odpoved vcelku nic neznamena.

Ale abych to uz uzavrela, priznavam se bez muceni, ze si za to skutecne muzu sama, ze musim platit poplatky za odvoz odpadu za sebe i za dcery. Je v tom ta lenost a nechut jednat s urady, na kterou mam prece jen trochu, diky predchozim zkusenostem, pravo.
květen 05, 2012 18:21
Milá Giussi, pokud vím, úřední řečí v naší republice je pořád ještě čeština. : Myška
Takže požadavek přítomnosti tlumočníka pro jednání na úřadě, pokud tvůj manžel neumí česky, je pochopitelný.
Pokud člověk, nehovořící anglicky, bude potřebovat něco vyřídit na úřadě v USA, bude tlumočníka potřebovat taky.
květen 05, 2012 22:42
No kdyz us jsme si tak mile, tak MILA Mysko : giussi neprihlasena
precti si to poradne, nez mi takhle zvednes krevni tlak. (Vazne nechapu, proc je nutne takhle pisatele prednas..t tim oslovenim.) Mne hlavne slo o tu nehoraznou lez, ta baba si to cele vymyslela. Nic v zakone o tom, ze by musel prijit clovek podat zadost osobne neni. To s tim tlumocnikem bylo jen vedlejsi, jen takova tresinka na dortu, aby me baba dorazila. Lhala, az se ji od huby prasilo a na muj dotaz, kde se to pise me drze odkazala na zakon, ve kterem o nicem takovem neni zminka. Je tam pouze uvedeno, ze ve zvlastnich pripadech lze superlegalizaci prominout nic vic a nic min. Je mi z ni dodnes spatne, kvuli ni jsme se oficialne brali tady, kde je potreba se jen dostavit z dokladem totoznosti. Kdybych byvala mela cas, tak bych na ni poslala dopis nadrizenym, ze mi vedome lhala, ale cas jsem nemela, tak z toho seslo a babe to proslo.

Jestli mi budes jeste odepisovat, jako ze bych se primlouvala, aby ne, tak si, prosim Te, odpust jizliva osloveni. Ja, stejne jako ty, mam nervy jenom jedny.
květen 06, 2012 02:44
PS : giussi neprihlasena
Vim, ze tam mam chyby, ale zitra letime do CR, balim a sem jsem prisla na chvilku na relaxaci (a takhle to dopadlo), tak se omlouvam, ze jsem si to po sobe poradne neprecetla...
květen 06, 2012 02:48
Vážně máš asi pocuchané nervy, Giussi. : Myška
Nebudu hodnotit, jestli ti úřednice říkala či neříkala pravdu o tom, zda je nutno podat žádost o uzavření sňatku osobně (nechce se mi pročítat zákony). Ale vyjadřovala jsem se k tvému údivu nad požadavkem úřadu, aby tvůj nastávající, nehovořící česky, měl pro jednání na úřadě tlumočníka.
květen 06, 2012 07:39
Zadny udiv se nekonal, uniklo ti to nejpodstatnejsi, bylo to hlavne : giussi neprihlasena
konstatovani toho, ze mi baba drze lhala. Jestli si tady neverime a apriori si myslime, ze si lzeme, a ze by bylo rozhodne potreba si procist ten zakon, aby sis potvrdila, ze nelzu ja, ale ta baba, tak nejake diskuze stejne nemaji cenu. Jinak pocuchane nervy nemam, jsem tak bezne nervozni pred dalekou cestou, ale zes tam napsala to "mila", abys me nadzvedla, to vis velice dobre a pripada mi to docela smutne, zes to tam musela pripsat. Tim koncim, odletam za daleko prijemnejsimi vecmi, nez diskutovanim o tom, jestli tady pisu pravdu nebo ne.
květen 06, 2012 15:57
Giussi, nevím, proč bych ti měla slepě věřit všechno, co napíšeš. A vůbec obecně komukoliv... Ty to děláš? : Myška
No, a tak jsem se vyjádřila k tomu, co mne zaujalo. Fakt nemůžu za to, že ti to vadí.

květen 06, 2012 21:02
Několik poznámek k tomu vyššímu principu mravnímu. : strejda
Po delší době nepřítomnosti zde, jsem se začetl do odpadů. Souhlasím s tím, co tu psala bb2. Ostatně – když BéBé pracuje pro městský úřad, nečekám od ní vůbec nic jiného, že? :-)
V tom odpadu je opravdu zahrnuto i několik věcí, které obec dělá pro občana celoročně, jak píše bébé. Krom toho přispívám i jednou ročně nějakou tou stovkou na zdejší Dětský domov v předvánočním období. O to však nejde. To je také potřebné. Souhlasím s placením za služby, které využívám. Tečka. Jde tu však o povinnost platit za něco, co není využíváno. A zde je ten typicky český nemravný princip. Viz třeba placení televizního poplatku jen proto, že dotyčný potenciální posluchač má doma zásuvku na 220V, ne však TV přijímač. To je vrcholně nemravné. To je podobné tomu vtipu, kdy mohu být považován za násilníka jen proto, že mám pro tento účel patřičný nástroj. Prostě Kocourkov.

Také jsem si tím prošel a zabýval se tu odpadem v souvislosti s dcerou, která tu má sice trvalé bydliště, ale žije a pracuje v Londýně. A řeknu Vám, dopadlo to neuvěřitelně dobře, protože jsem nenarazil na úřednického mocipána. Dole ve městě to tehdy bylo mnohem horší. Tam se snad musela sejít celá rada radních... Ovšem slušnou formou toho docílit lze. Výjimku jsem získal, tím i oproštění od placení, ale musel jsem doložit kopii dceřiny pracovní smlouvy, včetně překladu, protože u nás je úřední řečí čeština, že ano. Prošlo by však i potvrzení o ubytování v cizině. Také česky.
A pak jsem se té úřednice zeptal, jak je to s těmi lidmi, kteří zde, v republice, mají trvalé bydliště, pracují rovněž v cizině, ovšem poplatky zde nemají nijak ošetřené ani platbou, ani výjimkou. Bylo mi řečeno, že těmto lidem se to prostě kupí, načítají se jim penále a tak mohou očekávat i to nejhorší – exekuci. A mnozí prý nemají ošetřené ani SIPO, které už mnozí mají hodně v mínusu... Inu - kde nic není...:-)
A tak mě napadlo, jestli to máš Giussi nějak ošetřené, když jsi psala, že tu vlastníš byt a máš tu i trvalé bydliště? Spousta lidí tak zbytečně doplatí na svoji liknavost či zapomnětlivost. Pozor na to!
květen 07, 2012 16:03
Jen taková poznámečka ke strejdovu příspěvku, technická - : Myška
SIPO není nutné platit. Platit je nutné za vodu, plyn, elektriku... a jde to i přímo z účtu, ne přes SIPO. Stejně tak poplatky za televizi a rozhlas. Mám to tak a peníze mi odejdou v den, který si určím já, a ne česká pošta, a ve výši, kterou mám uvedenou v trvalém příkazu.
květen 07, 2012 17:42
Kromě toho : Krakonoš
když nemáš televizi, nic neplatíš. Dokonce ani tehdy, když máš v zásuvce celejch 234 voltů, jako je tomu u mě smilies/cheesy.gif.
květen 07, 2012 18:44
. : toulavej
no jestli máš v zásuvce 234 Voltů, tak to máš nadstandard a za ten bys tedy zaplatit něco navíc měl :-)
květen 09, 2012 14:49
Platba za odpad paušálně je nesmysl, mělo by se platit podle množství vyprodukovaného odpadu. : Kutil
Když odvezu odpad do sběrného dvora, platím podle hmotnosti. To mi připadá rozumné. Ale platit paušál a dostat za to pár pytlů a ty stejně musím odvézt do sběrného dvora, to je nesmysl. Na chatu skoro nejezdím, za rok vyprodukuji tak 10kg odpadu a za to mám platit 1150Kč.

Mimo chatu mám i chalupu na horách, tam si koupím pytlů kolik potřebuji a pytle nechám u silnice a obec je sveze. Chalup je tam mnohem méně a přesto to funguje dobře.

A pokud jde o ty náklady na údržbu cest a sečení příkopů, tak každý platí daň z nemovitosti obci, aby se obec mohla starat o cesty a pod. Určitě se to neplatí z poplatků na odvoz odpadu. Celá politika odvozu odpadu je jeden velký tunel a ovládá ho ekologická mafie. Vetšinou náklady na odvoz odpadu jsou mnohem menší jak vybírané poplatky.
leden 21, 2013 23:26
Hm, a co kdyz objekt neslouzi k rekreaci? : Metyl
Zdedil jsem byt, pouzivat ho nebudu, trvale bydliste mam uplne jinde, pronajimat ho nebudu (nenecham ho zdevastovat) a treba za 10 let ho necham dceri. Budu platit jen dan a nejaky drobny poplatek v ramci baraku (asi dvanact stovek, mozna min mesicne). Takze neni to objekt uzivany k rekreaci (co v byte...?). Pokud to dobre chapu, platit nic za odpad nemusim.
duben 11, 2013 16:16
... : Astro
Každý si má platit svoz odpadu v takové výši, v jaké potřebuje. Názory paní BB jsou jen obhajováním jedné velké zlodějiny, protože jeden člověk nemůže reálně fyzicky produkovat současně na dvou místech. Musím říct, ač nerad. Zlatí komunisti !
květen 11, 2013 22:53
Napsat nový komentář

Pro komentování je potřeba, abyste byli přihlášeni. Pokud nemáte ještě svůj účet, prosím zaregistrujete se.


busy
 
< Předch.   Další >
[CNW:Counter]