O kudlance se ví, že svého partnera po kopulaci sežere. Když o tom tak uvažuji, myslím, že – v jistých případech – by toto řešení nebylo nezajímavé...

Hubnutí s Kudlankou

Hubnuti

Význam jmen

Význam jmen

Soutěže

Soutěže

Setkání

Setkani

Přihlášení






Zapomenuté heslo
Nemáte účet? Vytvořte jej!

Anketa

VĚRNOST? PODLE MNE JE:
 

TRVALÝ POBYT - ZRUŠENÍ PDF Tisk E-mail
Neděle, 15 leden 2012

 Dobrý den, mám jeden dotaz. Na našem obecním úřadě zrušili trvalý pobyt bratrově přítelkyni, která u něj žila cca šest let. Mají spolu čtyřletého syna, který byl svěřen do péče otci. Matka se o něj nebyla schopna postarat. Ani nechodila do práce. Ale už u něj pět měsíců nebydlí, sama se odstěhovala – protože má dalšího přítele.  

 

 

 

 

      A hned podala odvolání na Krajský úřad V Plzni, nemá jiný trvalý pobyt, než u bratra; v odvolání udává, že by zrušení trvalého pobytu pro ni mělo existenční následky. U jejího vystěhování byla i policie, protože odvážela vše, co unesla. Policie pak sepsala, že už paní do domu nesmí a sebrala jí klíče.

 

     Myslíte, že jí Krajský úřad v Plzni trvalý pobyt zruší, i když se odvolala? A ještě jsem se chtěla zeptat, zda jí bratr bude muset zajistit náhradní bydlení, když na obecním úřadě jí pobyt zrušili bez náhrady na bydlení. Stále naší rodině dělá nepříjemnosti a už jsme opravdu bezradní a vysílení jejími neustálými útoky na nás.

 

Děkuji, EVA 

 

 

 

O D P O V Ě Ď :  

 

Milá Evičko,

 

 - píšu to tady už pokolikáté...

 

 

      Dle ust. § 10 odst. 1 zákona č. 133/2000 Sb., o evidenci obyvatel a rodných číslech se místem trvalého pobytu občana rozumí adresa pobytu občana v České Republice, kterou si občan sám zvolí zpravidla v místě, kde má rodinu, rodiče, byt nebo zaměstnání. Každý z nás může mít jen jedno takové místo trvalého pobytu.
Důležité je přitom pravidlo vyslovené v odst. 2 § 10 cit. zákona: „Z přihlášení občana k trvalému pobytu nevyplývají žádná práva k dotyčnému objektu bydlení ani k vlastníkovi dané nemovitosti.“

      Jinými slovy, fakt, že jsem např. v určitém bytě přihlášen k trvalému pobytu, ještě sám o sobě neznamená, že mám v dotyčném bytě právo bydlet -- místo trvalého pobytu je pouze jakousi oficiální adresou občana pro komunikaci s orgány veřejné správy. Jde tedy o právní vztah mezi občanem a státem, resp. občanem a orgány veřejné moci, nikoli o právní vztah mezi občanem a vlastníkem nemovitosti, v níž je přihlášen k trvalému pobytu. Trvalý pobyt na území dané obce je např. podmínkou, aby se dotyčný jedinec stal občanem této obce, měl nárok na sociální dávky, byl zapsán do voličských seznamů (a mohl tedy v praxi vykonat své volební právo).

     V praxi mnohdy mívají vlastníci nemovitostí, ale i nájemníci mylný dojem, že přihlášení k trvalému pobytu zakládá dané osobě právo dotyčný byt užívat a povinnost vlastníka opatřit dané osobě náhradní byt v případě, kdy by se měl z bytu vystěhovat. Znovu proto opakujeme, že tak tomu rozhodně není.

     Dlužno ale též dodat, že místo trvalého pobytu se nemusí shodovat (a leckdy neshoduje) s místem faktického pobytu občana. Občan není povinen se zdržovat v místě svého trvalého pobytu, ani není povinen si jako „místo trvalého pobytu“ zvolit adresu, na které se skutečně zdržuje. Své bydliště či místo faktického pobytu má naopak právo si svobodně zvolit a nemá ani povinnost ohlašovat úřadu veřejné správy změnu svého bydliště.

 

      Stačí? Když tak se ještě ozvi... :-))

 

d@niela

 


 


Komentáře (9)add feed
Trvalý pobyt-zrušení. : Eva
Děkuji za zprávu. Já tohle vše vím, ale ona chce opět v domě bydlet. O to jí jde především. Myslíte, že ji trvalý pobyt zruší? Minulý týden vyhrožovala bratrovi, že u něho prostě bydlet bude a hotovo. Takže se nedivte, že áme velké obavy, aby se nevrátila. Děkuji Eva
leden 16, 2012 07:19
ono jde ale i o exekuce : Hanii
Nechodí do práce.. Co když si u druhého přítele nadělala dluhy...
leden 16, 2012 15:23
Jestli jí trvalej pobyt zruší, : Krakonoš
to nevíme my na Kudlance, ale jen a pouze ouředník KÚ Plzeň, takže na jeho rozhodnutí je nutno počkat. Samotný "chtění někde bydlet" ještě příliš nezakládá právo na užívání nemovitosti či zřízení TP, dokonce ani v ČR tomu tak zatím není. smilies/wink.gif Zrušení TP pro nikoho žádný existenční následky nemá, takže to jako důvod těžko vobstojí - TP nejni totéž co právo užívat nemovitost k bydlení. TP je jenom formální akt ustanovení oficiální korespondenční adresy pro styk vobčana se všehomírem, ouřadama a vorgánama státu zvlášť. TP může mít ta pani - a bude ho mít - na místně příslušným Vobecním úřadě, když to jinde nejde. Pani se vodstěhovala, dokonce za asistence policie (to teda nevim proč, to bylo nějaký soudně nařízený vyklizení bytu? Málo info!), takže její existenční problém nepramení ze zrušení TP, ale z vodstěhování se někam jinam, kde už ji zřejmě nechtěj (zase se jen dohaduju), to už ale nijak nesouvisí s jejím bejvalým přítelem a je to jen a pouze její boj. To je asi stejný, jako kdyby se moje bejvalka rozhodla, že se chce nastěhovat ke mně a nějakýho vorgána by na základě jejího chtění napadlo zřídit jí u nmě TP - kravina. Takže pokud to má ouředník na KÚ Plz v hlavě v pořádku, vodvolání zamítne. Jenže do ouředníka, ženský a melounu nevidíš. A jsme na začátku u mý první věty. smilies/grin.gif
leden 16, 2012 15:57
Odstěhování se z bytu. : Eva
Nebylo to soudem nařízeno, prostě se začala stěhovat sama od sebe a to právě, když bratr doma nebyl a všimli si toho známí, kteří šli kolem a zavolali policii. Nevím, jestli si jen chtěla odstěhovat věci a dále v domě bydlet. To jí ale nevyšlo, protože jí policie sebrala klíče a ona se už nemohla vrátit. Děkuji všem, kdo nám dali alespoň trochu naděje, že to pro nás dobře dopadne.
leden 17, 2012 09:03
To je nějaké divné... : Vodoměrka
policie jí sebrala klíče od bytu, protože si stěhovala věci? Na to snad neměli ani právo, ne?
Když to vztáhnu třeba na sebe, před vánocemi jsme se stěhovali, trvalo to asi tři týdny, mockrát jsem nakládala nějaké věci do auta a odvážela je pryč... kdyby na mě nějaký moc aktivní soused zavolal policii, to by mi taky jako mohla vzít klíče a nechat mě stát na ulici? Není to snad překročení pravomoci naší policie, pokud nemá soudně podloženo, že někoho má vystěhovat a vzít mu klíče? smilies/shocked.gif
leden 17, 2012 10:25
Stěhování : Eva
Začala se stěhovat bez majetkového vyrovnání, brala i to, na co neměla nárok. Myslím si, že když si bratr něco koupil předtím, než se k němu nastěhovala, neměla na ty věci právo. Dá se říct, že v podstatě vykradla byt.
leden 17, 2012 11:13
Probůch, : Krakonoš
jaký majetkový vyrovnání? Přítel a přítelkyně nemaj žádný SJM, žádný majetkový vyrovnání se tudíž při rozchodu nekoná - jsou to cizí lidi. Skoro by se dalo mluvit vo zneužití pravomoci veřejnýho činitele, leč: Ta vosoba byla v tom bytě cizí. Měla tam sice TP, ale zcela jistě neměla žádnou nájemní smlouvu se synem tazatelky, ani jinej právní důvod k užívání nemovitosti. Takže - de-iure - na ni bylo lze skutečně možný nahlížet jako na cizí vosobu, která z bytu vodcizuje věci. Tak patrně policie na základě hlášení aktivních spoluvobčanů situaci posoudila, pak by mě ale zajímalo - vobvinila policie tu paní z nějakýho trestnýho činu?
Jinak, milí čtenáři a čtenářky, z uvedenýho případu si vemte ponaučení. A když už teda někam jdete bydlet, k nějakýmu tomu "příteli" či "přítelkyni", tak si dobře vohlídejte, abyste měli(y) taky nějaký užívací právo k tý nemovitosti, tj. nájemní smlouvu (protože převod části vlastnictví nemovitosti na vaši vosobu jen tak za sexuální "přátelení se" bude patrně vochotnej učinit málokdo smilies/cheesy.gif). Jenom trvalej pobyt fakt nestačí a tak se, až už nebudete třeba vonět tak, jako v prvních měsících románku, z vás může velmi lehko stát bezdomovec. Tak na to myslete - vodpůrkyně tazatelky na to zcela jistě nemyslela a tak patrně dopadne blbě, k plný spokojenosti tazatelky, k čemuž jí držím palce. smilies/wink.gif smilies/cheesy.gif
leden 17, 2012 12:58
Obvinění z trestného činu : Eva
Policie z žádného trestného činu paní neobvinila, pouze sepsali protokol, že jsou tedy vyrovnáni majetkem a proto ji zakázali vstup do domu. V současné době se od svého přítele již také odstěhovala, vyhrožovala sebevraždou, bydlí teď na místní ubytovně. V práci dostala výpověď. Může tedy nadělat spoustu dluhů a tak se obáváme, aby to neřešila exekuce. A všechno to, co jsem o ní napsala, stihla za půl roku. Podle mě je to člověk psychicky nevyrovnaný, má ráda jen sama sebe, ke všem ostatním lidem se chová arogantně, se žádným člověkem nemůže pracovat, natož žít.
leden 17, 2012 17:48
zrušení pobytu : páta
Prosím o radu syn neděla a má dluhy.Nechce se odstěhovat a já mám strach z exekuce. Co mám dělat.Děkují
duben 17, 2012 20:26
Napsat nový komentář

Pro komentování je potřeba, abyste byli přihlášeni. Pokud nemáte ještě svůj účet, prosím zaregistrujete se.


busy
 
< Předch.   Další >
[CNW:Counter]