O kudlance se ví, že svého partnera po kopulaci sežere. Když o tom tak uvažuji, myslím, že – v jistých případech – by toto řešení nebylo nezajímavé...

Hubnutí s Kudlankou

Hubnuti

Související články

Význam jmen

Význam jmen

Soutěže

Soutěže

Setkání

Setkani

Přihlášení






Zapomenuté heslo
Nemáte účet? Vytvořte jej!

Anketa

VĚRNOST? PODLE MNE JE:
 

NEMOCNÁ STUDENTKA - PENÍZE PDF Tisk E-mail
Pondělí, 19 prosinec 2011

 Dobrý den, vážená paní Danielko, potřebuju poradit... Je mi 20let. Dělala jsem oborové studium 3. ročníku a chtěla jsem si dodělat nástavbové studium s maturitou. 1. ročník jsem úspěšně dodělala, jenže při nástupu do druhého jsem začala být nemocná a nemohla kvůli absenci dále pokračovat, tak jsem na rok přerušila s tím, že nastoupím znovu.

 

 

 

 

 

 

 

 

     Jenže mi zjistili Crohnovu chorobu a když jsem nastoupila do školy, znova jsem začala mít zdravotní potíže a pro vysokou absenci jsem musela skončit školu. Takže mám jen obor prodavač s výučním listem. V lednu mě čeká trhání mandlí, pak další tři týdny se budu muset léčit.

 

 

     Tudíž mě nevezmou na ÚP (to mi bylo řečeno už minulý rok, prý dokavaď nebudu pracovně schopna, tak mě nevezmou do evidence), takže si prý musím platit sama zdravotní pojištění do doby, než budu moci nastoupit do práce.  To nástavbové studium jsem studovala rok s 1. ročníkem , další rok už jsem ukončovala a tenhle rok taky - takže dohromady to bylo tři roky a po tu dobu mi táta platil výživné a platí i nadále. Já nevím, jestli má ještě ke mně vyživovací povinnost, když už nestuduji a jsem bez práce.

 

 

     Slyšela jsem, že pokud nejsem samostatně výdělečně činná, tak má. Tak  jsem se chtěla zeptat, jestli je to pravda a má mi taťka platit dál těch 2000 měs., či to zaniká. Nerada bych ho obírala o finance. Sociální dávky nepobírám, tudíž nemám žádný příjem, jen ty alimenty.  

 

     Jinak mě živí máma, se kterou jsem v domácnosti s jejím druhým manželem a dvěma sourozenci. - Ve škole mi studium ukončili od 15. 12. 2011, tak to půjdu nahlásit na pojišťovnu a do března si budu tedy platit sama poplatky, než mě zaregistrují na ÚP a až budu moci nastoupit zdravotně způsobilá do práce po poradě s lékařem.

 

 

KRISTÝNA

 

 

O D P O V Ě Ď :

 

Milá Kristýnko,

 

     ta nemoc je smůla; držím ti palce, aby ti v životě vadila co nejméně a dařilo se ti co nejlépe a pohodově žít. Ohledně toho tvého problému: snaž se pochopitelně být co nejvíce v klidu, proto si okamžitě zažádej o invalidní důchod. Vřele ti doporučuju si předem prostudovat webové stránky, které se tvé nemoci týkají, abys věděla, co a jak požadovat, co říkat, co napsat... Přeci jen, s důchodem se ti bude žít podstatně jistěji. Mj. tím budeš mít i vyřešené zdravotní pojištění.

 

      Ohledně toho studia: nevzdávej to, ono to jde, jen bych doporučovala, abys to pak pořádně probrala s kantory. Mj. jsem přesvědčená, že se dá škola studovat i "částečně dálkově" - tj. že bys v té kritické době chodila jen na přezkoušení a dostávala učivo od kantorů zadané. Znám několik případů, kdy to šlo - např. vím to i o jednom studentovi, který takto vystudoval gympl. Víš, pokud profesoři budou vědět, že to bereš vážně, tak ti určitě potíže dělat nebudou - naopak ti vyhoví. Pokud bys to tedy studovala pak presenčně, tedy v denním studiu (třebas s těmi přestávkami, kdy bys během nemoci byla doma a jen si případně chodila pro novou látku či na přezkoušení - i když i tu novou látku atd. můžeš s kantory konzultovat přes PC, že), měla bys mít nárok znovu na studijní výživné.

 

      Každopádně bych ti doporučila se dohodnout s otcem, zda by ti do doby, než si to vše vyřídíš, i nadále peníze posílal. Bude to především na něm, protože základní studium ukončené máš, v oboru jsi vyučená, takže by ti to mohl - pokud bys to brala přers soud - odmítnout.

 

      Držím palce, pokud budeš potřebovat nějakou pomoc - třebas s těmi žádostmi - ozvi se,

 

d@niela

 

 

       

 

 

Komentáře (8)add feed
Kristynko, neboj to se zvladne. : Alena P-H
Mam blizkeho pribuzneho s Crohnem a vim, ze to neni lehke. Je to taky mlady kluk, ale po tezkem obdobi se naucil zvladat to. Dej si zadost o duchod aby jsi mela vetsi klid. A az si zrelaxujes telo a dusi Crohn se zklidni taky. Podle meho pribuzneho je nejdulezitejsi naucit se s Crohnem zit a poslouchat vlastni telo. A az se tohle naucis lip budes schopna dostudovat. On vystudoval prava a jako pravnik se ted i zivi. Takze i kdyz je to prekazkova draha - da se to zvladnout. Ale musis proste chtit vic nez tvi zdravi spoluzaci. Moc a moc drzim palce.
prosinec 19, 2011 21:56
Na Crohna invalidní důchod? Není to přehnané? : Myška
Mně velmi blízký člověk Crohna má. V sedmnácti absolvoval radikální střevní operaci. Pak několik měsíců léčby a rekonvalescence. Postupně vysadil léky a od té doby, tedy osm let, je bez větších potíží. A ty občasné potíže jsou vyvolány vždy stresem. Normálně dostudoval, pracuje, nyní manuálně, žije jako zdravý člověk. Chce tak žít, nikdy se nemoci nepoddal.

Vím, že u každého onemocnění probíhá jinak závažně, ale přece jen... Kristýno, nepoddávej se tomu, budeš s Crohnem žít celý život, je třeba bojovat.
prosinec 19, 2011 22:31
Kristýno, : bb2
pokud nejsi zdravotně způsobilá k práci, tak si nech od lékaře vypsat neschopenku. s tou zajdi si na zdravotní pojištovnu, i když nedostaneš nemocenskou, nebudeš si muset platit zdravotní pojištění.
Až tě doktor uzná práce schopnou, zajdeš na ÚP, stejně tak, když budeš mít jen nějaké zdravotní omezení, jinak práce schopna budeš.
prosinec 20, 2011 03:11
Myško, : bb2
do člověka a jeho zdravotní karty nevidíš, "nesmíš se tomu poddávat" je tvrdé a nevím o nikom, koho by taková věta postavila na nohy a dostal chuť se s nemocí prát
prosinec 20, 2011 03:23
Co by asi tak mohlo jít: : Milan
1. požádat si ihned o dávky sociální pomoci (ještě letos a v lednu znovu - pravidla se právě mění);
2. ve škole si domluvit individuální studijní plán - studovat doma, do školy si chodit jen pro úkoly a na zkoušky, a rozložit to třeba na dva roky, aby to nebyl takový stres;
3. rodiče má člověk proto, aby mu mohli pomáhat - takže je třeba si o tu pomoc slušně říct, a také vysvětlit své plány pro budoucnost, zejména tátovi ať je to jasné;
4. zkusit si najít práci zatím na kratší úvazek, nebo na dohodu o pracích mimo pracovní poměr (i zde se mění pravidla, takže by tím mohla odpadnout nutnost soukromého hrazení zdravotního pojištění).
5. Hlavu vzhůru - jiní mladí lidé jsou na tom i mnohem hůř.



prosinec 20, 2011 07:44
Myško, : mamča
i Crohnova nemoc má mnoho stádií a variant. Střídají se akutní období s klidovými, a ty akutní vyvolává především stres nebo dietní chyba.
Na invalidní důchod to není, ale na potvrzení o "zdravotním znevýhodnění" ano.
Myslím, že Milan i bb2 radí dobře.

prosinec 20, 2011 08:54
mamčo, ale to, co píšeš, dobře vím. A vím taky, že to, co postihlo Kristýnu je teprve začátek. Vím, kam až Crohn může dojít. : Myška
A proto bych invalidku nechala v záloze až bude hůř. A proto radím nepoddávat se. Bojovat. Dobře se mi to říká, někdo opáčí, protože tímto onemocněním netrpím. Ale vím, co říkám. Kdyby se tomu ten, o kterém píšu výše, poddal, tak by rozhodně nevedl normální život.

A že jsem to napsala Kristýně tvrdě, bb2? Nemyslím. Ale jestli to hodnotí stejně jak ty, třeba ji to nakopne, třeba ji to naštve a zabojuje.
prosinec 20, 2011 10:29
zmena trvaleho bobytu : J,Necasova
dobry den,koupila jsem nemovitost ktera se neda momentalne uzivat k bydeleni,to me ale tak nemrzi neb pracuji v zahranici,problem mam v tom ze jsem prodala domek u Litomeric a koupila prave tuto nemovitost u KVaru,problem nastal kdyz jsem se sla prihlasit na obecno urad,k trvalemu pobytu,bylo me sdeleno ze me k trvalemu pobytu prihlasit nemohou protoze je cislo popisne vymazano,dalsi problem byl ten ze me k trvalemu pobytu prihlasi az po kolaudaci,rekonstrukci budovy pocitam na hodne dlouho a majitel domku ktery jsem prodala trva natom abych se prihlasila na obecni urad kde jsem drive bydlela,nemohu si tedy vyzvednout jakoukoli postu a v domeni ze koupim nemovitost se rychle prihlasim na nove bydliste,bohuzel si nedokazu poradit jak dal s tvalym pobytem,co me poradite???dekuji jindriska
leden 03, 2012 17:03
Napsat nový komentář

Pro komentování je potřeba, abyste byli přihlášeni. Pokud nemáte ještě svůj účet, prosím zaregistrujete se.


busy
 
< Předch.   Další >
[CNW:Counter]