O kudlance se ví, že svého partnera po kopulaci sežere. Když o tom tak uvažuji, myslím, že – v jistých případech – by toto řešení nebylo nezajímavé...

Hubnutí s Kudlankou

Hubnuti

Význam jmen

Význam jmen

Soutěže

Soutěže

Setkání

Setkani

Přihlášení






Zapomenuté heslo
Nemáte účet? Vytvořte jej!

Anketa

VĚRNOST? PODLE MNE JE:
 

SPOLUVLASTNICTVÍ A TRVALÝ POBYT PDF Tisk E-mail
Středa, 01 září 2010

 Dobrý den, mám dotaz. Můj bývalý manžel a já jsme dva vlastníci jedné ideální poloviny domu. Ale -již 4 roky jsme rozvedeni. Bohužel, ale není rozdělený ani majetek, ani vlastnické práva k této nemovitosti. Čili, není ještě nic vyřešeno a stále se soudíme.... Problém je v tom, že bývalý manžel do našeho domu bez mého souhlasu a vědomí nejprve přihlásil dvě nezletilé děti: jedno je jeho syn a druhé je cizí.

 

 

 

     A nyní jsem se dozvěděla, že opět bez mého souhlasu a a jakéhokoliv upozornění, sem přihlásil i svoji družku, která je Slovenka. Bohužel, jsou mezi námi veliké neshody a spory, avzhledem k tomu, že  já o ničem nevěděla, tak  s tím nesouhlasím.  

 

      Nevím, kde a jak se mám odvolat a co proti tomu mohu udělat?

 

Velice prosím o radu a předem vám moc děkuji,

Alína

 

 

O D P O V Ě Ď :

 

     Podílové spoluvlastnictví samo o sobě není žádné terno a vlastnictví v podobě ideální poloviny je možná tou nejnešikovnější variantou. Vlastnictví ideální poloviny nemovitosti (nejčastěji rodinného domu, pozemku) totiž znamená v jednoduchosti to, že nemovitost má dva vlastníky, z nichž každému patří ze všeho polovic. Tzv. "fyzicky neurčená polovička". Přičemž polovinu hlasu má vlastník i při rozhodování o věcech související s údržbou, správou nebo prodejem nemovitosti. Jinými slovy, všechno patří všem a k jakékoliv změně je bezpodmínečně potřeba shoda spoluvlastníků.

 

     Nevýhoda vlastnictví ideální poloviny se naplno projeví v případě, ze na jednoho ze spoluvlastníků byla uvalena exkuce. Exekuční rozhodnutí se totiž netýká pouze konkrétního podílu jednoho ze spoluvlastníků, ale je uvaleno na celou nemovitost a může se týkat dokonce osobních movitých věcí, které exekutor v domě nalezne, bez rozdílu, komu věc patří.

 

     Soudní cesta je vždy výrazně finančně a psychicky náročnější, proto by se vlastníci ideálních polovin měli raději vždy dohodnout mimosoudní cestou, buď rozdělením nemovitosti, anebo prodejem domu jako celku. Vzhledem k tomu, že za vznikem vlastnictví ideální poloviny zpravidla nestojí vůle vlastníků, ale jedná se o výsledek například dědického řízení, kdy původní vlastník zemřel a majetek byl odkázán dvěma dědicům, je toto řešení bezpochyby nejelegantnější.

 

      A ke konkrétnímu dotazu:  k ohlášení změny trvalého pobytu (přihlášení se) stačí souhlas jen jednoho ze spoluvlastníků.

 

d@niela

 

 

Komentáře (5)add feed
Tam to vám nezávidím : wendy
a ani prodat to nelze - kdo by koupil takto "ideální" polovinu domu ?
No a co nějaké stavební úpravy - dva vchody, dvoje sociální zařízení.
smilies/wink.gif
září 01, 2010 13:25
No já to vidim ještě černějc, : Krakonoš
jsme dva vlastníci jedné ideální poloviny domu


Jestli to chápu správně, voni nemaj ten dům napůl. Voni spolu, zřejmě formou SJM, vlastněj pouhou ideální polovinu a tu druhou vlastní někdo třetí. Takže dělit stavebně půlku na dvě samostatný čtvrtky se vchodama a hajzlíkama asi nepude, pokud to nejni některej z malostranskejch paláců. Prodat to jedině, nejlíp tomu dalšímu spoluvlastníkovi(ům). Jinak je to neřešitelný a von si tam fakt může hlásit k pobytu, koho chce.
září 01, 2010 13:33
... : Sandra.
Tak tam taky někoho přihlas, třeba někoho, koho manžel moc nemusí:-)
září 01, 2010 14:26
Otázka zní, : Macesska
jestli ji tam jen nahlásil, nebo taky nastěhoval.
A jestli jen nahlásil, tak by ji snad šlo odhlásit - s prohlášením, že tam nežije. Snad na to taky stačí jen jeden spolumajitel. Ovšam takhle asi začíná War Of Roses...
září 01, 2010 16:17
Pohroz mu že tam přihlásíš cikány : Hani
smilies/wink.gif Jestli už tam nebydlíš, pohroz mu že jestli dům neprodáte, přihlásíš tam cikány. U našich známých to zabralo. Klidně bych se s někým domlivila, že si jako jdou obhlídnout dům, jestli se tam jejich početná rodinka vejde. Dáš jim pár šupů a je to... fakt to zabralo.
září 06, 2010 20:03
Napsat nový komentář

Pro komentování je potřeba, abyste byli přihlášeni. Pokud nemáte ještě svůj účet, prosím zaregistrujete se.


busy
 
< Předch.   Další >
[CNW:Counter]