O kudlance se ví, že svého partnera po kopulaci sežere. Když o tom tak uvažuji, myslím, že – v jistých případech – by toto řešení nebylo nezajímavé...

Hubnutí s Kudlankou

Hubnuti

Související články

Význam jmen

Význam jmen

Soutěže

Soutěže

Setkání

Setkani

Přihlášení






Zapomenuté heslo
Nemáte účet? Vytvořte jej!

Anketa

VĚRNOST? PODLE MNE JE:
 

EXEKUCE - ANEB NEBEZPEČNÁ SNACHA PDF Tisk E-mail
Neděle, 09 květen 2010

 Dobrý den, prosím o pomoc s tímto urgentním problémem: prarodiče mají ve svém domě, který vlastnoručně postavili, přihlášené k trvalému pobytu i syna s manželkou (snachou). Syn se snachou žijí v patře, ve zcela odděleném bytě, dům je ale s jedním společným vchodem, a jedním popisným číslem. Jak nyní zjistili, tato snacha se zadlužila hned u několika společností, tajně si vzala úvěry i na rodné číslo svého manžela.

Bohužel, dluhy nesplácí a jak to vypadá, nejspíš v blízké době hrozí exekuce. Mj. snacha také okrádala prarodiče o finanční hotovost.

 

 

 

 

Moje otázky jsou:

 

1) je možné, že by přišla exekuce i na majetek nebo dokonce dům prarodičů, který je výhradně v jejich vlastnictví?

2) Je možné, a jakým způsobem - snachu odhlásit z trvalého bydliště? Případně, jak se proti tomu všemu mohou nějak postavit, zabezpečit svůj majetek?

 

 

 

O D P O V Ě Ď :

 

 

     Ze situace tak, jak je popsaná, předpokládám, že dům je ve spoluvlastnictví popř. společném jmění prarodičů a syn  se snachou nemají na domě žádný spoluvlastnický podíl. Dům ani jiný majetek prarodičů nemohou být předmětem exekuce vedené na majetek snachy a syna,  popř. na  majetek v jejich  společném jmění manželů. Ohledně domu a přísl. pozemků je situace vcelku jasná, když vlastnictví prarodičů je zřejmé již z katastru nemovitostí. Takže prarodiče, pokud se za  dluhy  syna a snachy nezaručili nebo k jejich zajištění nevázne na nemovitosti zástavní právo, se exekuce prodejem jejich nemovitosti pro tyto dluhy nemusí obávat.

 

     Složitější situace může nastat při exekuci prodejem movitých věcí. Pokud je z vnitřní dispozice domu zřejmé, který byt užívají prarodiče a který byt užívá syn se snachou, měly by předmětem exekuce být pouze movité věci ve vlastnictví snachy, popř. věci ve  společném jmění snachy a jejího manžela. Pokud se jedná o movité věci nacházející se např. ve společných prostorech, nebytové části nemovitosti a na  pozemku, lze  předpokládat, že ty by byly předmětem soupisu popř. zajištění provedeného exekutorem.

 

      Pokud by při realizaci exekuce byly  sepsány popř. zajištěny věci, ke kterým má jiná osoba než povinný právo, pro které exekuci nelze provést (v tomto případě vlastnické právo prarodičů), musí ten, komu toto právo svědčí (prarodiče) podat u  exekutora návrh na vyškrtnutí těchto věcí ze soupisu. Tento návrh musí být  podán ve lhůtě 30 dnů ode dne, kdy se navrhovatel o soupisu dozvěděl. Doporučuji tento návrh podat co nejdříve.  Od podání toho návrhu nesmí exekutor sepsané movité věci prodat. Samozřejmě je v návrhu nutné uvést skutečnosti potvrzující tvrzení navrhovatele a zároveň toto  tvrzení doložit (kopie listin, svědecké výpovědi, apod.).  

 

     Exekutor je povinen rozhodnout do 15 dnů od obdržení návrhu. Pokud exekutor návrhu nevyhoví, může navrhovatel podat u exekučního soudu vylučovací žalobu. Pro podání vylučovací žaloby je stanovena lhůta 30 dnů ode dne  doručení  rozhodnutí exekutora, kterým nevyhověl návrhu na vyškrtnutí věci ze soupisu.

 

     Ke druhé části Vašeho dotazu  musím konstatovat, že odhlásit snachu z jejího trvalého bydliště nelze - pokud nejsou splněny zákonné podmínky, kterými jsou  zánik užívacího práva a skutečnost, že daná osoba v objektu nebydlí. Možností je pouze přehlášení na jiné místo, to znamená, že by se snacha sama přehlásila k trvalému pobytu jinam; potom by automaticky zanikl předchozí trvalý pobyt - neboť podle příslušného zákona každý občan může mít jen jedno místo trvalého pobytu.

 

     V tomto konkrétním případě je ke zvážení i oznámení  pro podezření ze spáchání trestného činu úvěrového podvodu, pokud snacha uzavřela smlouvy na základě nepravdivých údajů, dále soudní vypořádání společného jmění manželů, popř. i možnost oddlužení  podle insolvenčního zákona. K posouzení, zda jsou  splněny zákonem  stanovené podmínky, však neznáme konkrétní údaje.

 

     S pozdravem

 

 

Alena Doubková

právník poradenského centra

 

 

 

 

Komentáře (3)add feed
exekuce nepravdivé údaje : janka
můj manžel zaplatil vyživovací povinnosti přesto bývalá manželka dala exekuci navrhovatelku aby se dostavila s vyjádřením a k zastavení ekzekuce k dnešnímu dni se však nedostavila.Chceme si vzít úvěr a na mzdové taktéž ví že srážky by měly být pozastaveny,přesto na potvrzení o příjmu mzdová neví jak to uvést,poradte prosím
červenec 08, 2010 18:30
nepravdivé údaje : janička
můj manžel platí výživné přesto bývalá dala exekuci na plats nepravdivími údaji k dnešnimu dni mu na mzdové stále strhávají jelikož se čeká na vyjádření od bývalé.Exekutor i mzdová účetní ví že uvedla nepravdivé údaje.Chceme si vzít úvěr na bydlení a mzdová neví jak to má zapsat
červenec 08, 2010 18:50
Exekuce na plat : Petra N.
Zkuste pročít web http://www.ne-exekuci.cz Hezké dny
březen 29, 2016 23:09
Napsat nový komentář

Pro komentování je potřeba, abyste byli přihlášeni. Pokud nemáte ještě svůj účet, prosím zaregistrujete se.


busy
 
< Předch.   Další >
[CNW:Counter]