O kudlance se ví, že svého partnera po kopulaci sežere. Když o tom tak uvažuji, myslím, že – v jistých případech – by toto řešení nebylo nezajímavé...

Hubnutí s Kudlankou

Hubnuti

Význam jmen

Význam jmen

Soutěže

Soutěže

Setkání

Setkani

Přihlášení






Zapomenuté heslo
Nemáte účet? Vytvořte jej!

Anketa

VĚRNOST? PODLE MNE JE:
 

PRODEJ BYTU, KDE MÁ TRVALÝ POBYT DCERA PDF Tisk E-mail
Úterý, 05 leden 2010

 Dobrý den, chtěla bych se zeptat, jak postupovat při zrušení trvalého pobytu mé dcery, která zde již nebydlí a na provoz bytu nepřispívá, dokonce tu nemá ani žádné věci. Byt je v mém osobním vlastnictví a ona k němu nemá žádné vlastnické právo, pouze tu má hlášen trvalý pobyt. Po dobrém to s ní opravdu nejde - není s ní bohužel možná komunikace.

 

 

 

 

     Na místním úřadě nám pracovnice před Vánoci řekla, že to není žádný problém a nyní, když jsem tam byla oficiálně podat žádost, tak jsem se dozvěděla, že dcera už se tam byla ještě jednou sama ptát - a najednou to tak jednoduše nejde. Pracovnici úřadu zřejmě nezajímá §12. Dcera má přitom smlouvu o nájmu v jiném bytě a sem ani nedochází. Po delší komunikaci s pracovnicí úřadu mi bylo sděleno, ať počítám s tím, že se celá věc bude protahovat a ona že se bude odvolávat,  a že se celá věc předá magistrátu za účasti policie a sociálních pracovníků...

 

     Zajímá mne, v čem má pracovnice úřadu pravdu a jak bych měla dál postupovat. A ještě jeden dotaz: Mohu a - a pokud ano, tak za jakých podmínek - prodat tento byt, který je v mém osobním vlastnictví a neinformovat o tom mou dceru? Jaké jsou v tomto případě mé povinnosti a jaká mám práva takto postupovat?

 

Děkuji za brzkou odpověď

 

Karla

 

 

ODPOVĚĎ:

 

Milá Karlo,

 

     jak už je tu na Kudlance nesčíslněkrát psáno a znovu opakováno, místem trvalého pobytu (bydliště) se rozumí dle zákona o evidenci obyvatel (č. 133/2000 Sb.) adresa pobytu občana v České republice, kterou si občan zvolí zpravidla v místě, kde má rodinu, rodiče, byt nebo zaměstnání. Slouží čistě evidenčním účelům. Proto z toho, že osoba má někde trvalé bydliště, nelze vyvozovat žádný právní vztah k bytu. To, že má někdo někde trvalé bydliště, ještě neznamená, že má právo k užívání bytu, nebo že by mohl s bytem disponovat.

 

      Proto také k prodeji bytu není nutný souhlas tvé dcery; pokud jí k bytu pochopitelně nesvědčí vlastnické právo (popř. spoluvlastnické).

 

x x x

 

A pokud se týká zrušení onoho trvalého pobytu: napiš doporučený dopis asi tohoto znění:

 

Má dcera ........ bydlí od ............ a i v současné době na adrese: ................ V mém bytě se už nezdržuje ani tu nemá žádné věci, takže žádám o zrušení jejího trvalého pobytu. A odnes to na úřad (na všechny ty adresy), nech si potvrdit převzetí.

 

     A pošli podobné oznnámení i na poštu, aby jí další poštovní zásilky doručovali na její současnou adresu a ne na tu tvou, tedy minulou. Podle zákona na byt nemá žádný nárok. Ona pak bude mít trvalý pobyt na úřadě - tam ho ostatně mají už velké davy :))).

 

     No, přeju vám oběma, aby se vaše vzájemné vztahy co nejdříve zlepšily...

 

d@niela

 

 

 

Komentáře (15)add feed
Nechápu, : Nechápu
co má společného paní na místním úřadu s prodejem bytu? Jediný, kdo by do toho měl co říct, je katastr nemovitostí v případě, že by na byt bylo nějaké zástavní právo nebo věcné břemeno, což by se muselo vyřešit ještě před prodejem samotným a teprve potom by se mohl přepsat nový majitel. Paní evidující trvalý pobyt to ale může být jedno, tu by měl zajímat jen souhlas majitele bytu při zapsání další osoby k trvalému pobytu, k prodeji bytu v osobním vlastnictví se vůbec vyjadřovat nemusí.
leden 05, 2010 22:27
Milej(á) nechápavej(á), : Krakonoš
paní z úřadu nemá sice nic společnýho s prodejem bytu, ale má dost společnýho se zrušením TP, na který se tazatelka ptá. Takže se k tomu zrušení TP asi bude paní z úřadu vyjadřovat. Zrušení TP není tak jednoduchý, pokud se "rušenej" jedinec brání - je nutno doložit třeba svědectvím skutečnost, že se osoba skutečně na adrese nezdržuje (a ta má samozřejmě právo odvolání). Byt, kde je někdo další hlášenej k TP, je prakticky neprodejnej, takže to zrušení musí prodeji předcházet. Samozřejmě lze jej prodat, ani není nutno dceru informovat, fór je v tom, že by ho koupil jedině idiot (pokud teda za ten byt nechce tazatelka třeba 50k, pak bych ho koupil i s nahlášenou dcerou smilies/wink.gif).
leden 06, 2010 01:19
Daní máš první odstavec 2x : Inka
smilies/smiley.gif
leden 06, 2010 07:08
co u toho budou dělat : holubinka
sociální pracovníci????
Dcera není plnoletá???
leden 06, 2010 07:36
odhlášení z bytu : B. A.
my jsme zjistili, že máme doma "nájemníka" až když mu u nás pošťačka (nebo kdo to nosí) nechala volební lístky ... s ním ani s jeho mámou nebyla řeč, tak jsme došli na magistát s podobným prohlášením jako je nahoře od Daniely, paní říkala, že budou potřebovat svědky atd. atd. ... nakonec rozhodli i beze svědků, protože si na adrese, kde aktuálně bydlel, vyzvedl první obsílku a když si nevyzvedával další tak na magistrátu usoudili, že jedná účelově a TP mu zrušili ...
... takže prodat byt není problém, pan bývalý majitel byl ještě překvapenější než my, že tam má jeho synovec hlášené trvalé bydliště... měl ho tam ještě z doby, kdy na byt měli dekret jeho rodiče (býv. majitele, rozumí se :-) a přihlásili si tam vnuka, aby se o byt "nepřišlo"...
nejvtipnější na tom všem ale je, že když jsme to zjišťovali, tak oni nám nesměli říct kdo u nás v bytě má trvalé bydliště (eviduje se to na dům a ne na byt), museli jsme jim říct jméno a oni řekli ano (nebo eventuelně ne)...

leden 06, 2010 07:40
No, ten úřednický fór, : Eva
že člověk nemůže prakticky zjistit, zda někdo v jeho bytě, domě, nemá nahlášen trvalý pobyt, je tedy fakt pěkná paseka. Tomu tedy říkám ochrana osobních údajů na "správném místě".
Ty zvyklosti na obecních úřadech jsou různé, někde svědky chtějí, někde ne, to musí tazatelka zjistit, až když to prohlášení, dle vzoru Daniely, odevzdá.
Když se bude dcera odvolávat, může to být i dlouhá tahanice a záleží na úřednici, zda a kdy její chování vyhodnotí jako účelové a TP zruší.
Obecně je veškerá tíha dokazování přesunuta výhradně jen na toho, kdo zjistí/má nějakého nechtěného nájemníka. Přihlášení je podmiňováno souhlasem majitele, ale odhlášení naopak souhlasem toho, koho tam nechceme.
A také nechápu v tom procesu funkci sociálky, leda, že by dcera byla nezletilá???? No, to by tedy vůbec byla šlamastyka a nevím, zda by to vůbec šlo, odhlásit TP.
leden 06, 2010 08:00
vzor žádosti na MM HK : B. A.
leden 06, 2010 08:39
... : B. A.
to Krakonoš: dcera se může stavět na hlavu ... v nejhorším ji odhlásí nový majitel, když to neudělá máma ... jak vidno u nás (viz výše, nebo snad níže?) byt jsme koupili a zjistili "nájemníka" až posléze ... jen to trvalo cca měsíc než ho vyškrtli na magistrátu ...
leden 06, 2010 09:13
B.A. - díky, formulář dávám extra, : d@niela
aby si ho potřební mohli rovnou zkopírovat.

:-)))
leden 06, 2010 12:23
No tak s tím bych si nezahrával, : Krakonoš
neuvedení trvalýho pobytu třetí osoby do kupní smlouvy může bejt důvodem k jejímu napadnutí a neplatnosti. A uvedení týhle skutečnosti prostě sníží tržní hodnotu bytu. Co je na tom nejasnýho? Prodávající by měl dýt tyhle věci do pořádku před prodejem a ne dělat mrtvýho brouka a prodat byt s přihlášenou vosobou. Vůbec nejni jistý, že se novej majitel takovýho nájemníka snadno zbaví, pokud ten vo danej TP a začne vo něj bojovat.
leden 06, 2010 13:29
Zrušení trvalého pobytu rodiči : Jindřich
Bydlíme s manželkou a s 40letým synem v družstevním bytě. Byt jsme prodali a syn řekl,že byt neopustí. Jakým způsobem ho můžeme dostat z bytu,kde má trvalý pobyt od narození?
únor 01, 2010 01:38
hledám : romanmax
Prosím o pomoc přestěhovala se mi přítelkyně a udajně si změnila trvalý pobyt jsem sni v kontaktu ale mám podezření že mě tahá za nos jak mohu zjistit adresu kde bydlí nebo adresu trvalého bydliště.Nechci do toho zaplétat policii co když se mýlim jen bych ji tim stratil děkuji za pomoc
únor 12, 2010 13:11
zrušení pobytu : Helena Grossová
Prosím poraďte. Prodala jsem byt a dcera se nestačila přehlásit na mou novou adresu. Jela za prací do ciziny. Kdo může trvalý pobat z bývalého bytu zrušit, nebo přehlásit na nynější adresu? Děkuji Grossová
březen 31, 2011 22:52
přihlášení trvalého pobytu : V.K
dobrý den potřebovala bych poradit chtěla bych se přihlásit trvale do domu který vlastní dcera//pochopitelně souhlesí//na uřadu mibylo vzděleno že musí přijítse mnou //což není možné je těhotná a leží v nemocnici a bude až do porodu.prosím poradte -vím že potřebuji papír o nabytí domu//ten mám od dcery//a bude tačit nějaké čestné prohlášení a musí být notářsky ovšřeno děkuji
leden 07, 2014 11:01
Je možno prodat byt, když v něm někdo má nahlášený trvalý pobyt? : ladael
Dobrý den, můj přítel má byt v osobním vlastnictví, který by chtěl prodat. Háček je v tom, že v něm má přihlášený trvalý pobyt syn jeho zesnulé manželky. |Tento mladý muž nemá žádný majetkový nárok na tento byt a ani jiný majetko-právní vztah k mému partnerovi. Mladík se ale odmítá podílet na nákladech na bydlení, zabředl do dluhů, které neřeší, takže hrozí exekuce - bohužel i na věci mého partnera a navíc se za mladíkem stahují kamarádi s kriminální minulostí, takže soužití přestává být snesitelné. Partner by situaci rád vyřešil prodejem bytu - tím by uhradil mladíkovy dluhy. Mladí se ale odmítá odhlásit, neboť by rád na mém partnerovi nadále parazitoval. Dá se prodat byt i s nezrušeným trvalým pobytem mladíka, nebo to představuje právní problém? Děkuji za odpověď.
leden 26, 2016 11:11
Napsat nový komentář

Pro komentování je potřeba, abyste byli přihlášeni. Pokud nemáte ještě svůj účet, prosím zaregistrujete se.


busy
 
< Předch.   Další >
[CNW:Counter]