O kudlance se ví, že svého partnera po kopulaci sežere. Když o tom tak uvažuji, myslím, že – v jistých případech – by toto řešení nebylo nezajímavé...

Hubnutí s Kudlankou

Hubnuti

Význam jmen

Význam jmen

Soutěže

Soutěže

Setkání

Setkani

Přihlášení






Zapomenuté heslo
Nemáte účet? Vytvořte jej!

Anketa

VĚRNOST? PODLE MNE JE:
 

PĚSTOUNSKÁ PÉČE - I. PDF Tisk E-mail
Čtvrtek, 02 červenec 2009

 Milá Danielo, potřebuju poradit - mám nyní rok v pěstounské péči vnuka, syna po zemřelé dceři; předchozí tři roky jsem ho měla v předběžné péči. Vloni mu bylo 18 let, je nyní ve třetím ročníku střední integrované školy, ale protože se neučí, tak neprospěl. Mně je šestašedesát. Bohužel, už na něj nestačím, vůbec mě neposlouchá, je na mne sprostý, v ničem doma nepomáhá.

 

 

 

 

     Naopak se ke mně chová velmi špatně:  nedá si domluvit, poradit, zle mi nadává, má hysterické záchvaty vzteku, v zuřivosti tluče dveřmi,  ponocuje, chodí po hospodách, zábavách, v noci mne pak budí svým pozdním příchodem, vydírá mne - chce jíst jenom jím určená jídla, stejně jako vyžaduje značkové oblečení - je toho hodně a jsem už utrápená. Nezvládám ho, jeho nároky - a tak musím chodit do práce, protože se nedá takhle vyžít jen z důchodu; mám teď fyzicky náročnou práci - vstávám v 5 hodin - ale už to těžko  zvládám.

 

     Potřebovala bych vědět, jak mohu zrušit tu pěstounskou péči - on má svůj důchod, tak ať se stará sám o sebe. Jsem ale absolutně bezradná, už i mám z něho strach.  Ale ke svému otci nepůjde, ten prý ho kdysi týral. Přitom pozoruji, že je hodně po něm - vždyť dcera se musela kvůli manželovu chování rozvést, pak zemřela, utrápila se.  

 

Děkuji moc za rady,

Jitka

 

 

 

ODPOVĚĎ: 

 

     Pěstounská péče je druhým základním typem náhradní rodinné péče u nás. Na rozdíl od osvojení nemusí být dítě svěřované do pěstounské péče právně volné. Pěstoun není zákonným zástupcem dítěte a k dítěti nemá vyživovací povinnost. Stát proto na výživu dítěte v pěstounské péči přispívá částkou, která představuje cca 1,3 životního minima.  

 

     Dítě je povinno pomáhat podle svých schopností v domácnosti pěstouna; pokud má vlastní příjem a žije ve společné domácnosti s pěstounem, je povinno přispívat i na úhradu společných potřeb rodiny (§45c, odst.3, zákona o rodině). Pěstounskou péči upravuje zákon o rodině v ustanoveních §§ 45a) až 45d) takto:

 

 

Práva a povinnosti pěstouna

 

     Pěstoun je povinen o dítě osobně pečovat (§ 45c odst. 1).

Pěstoun při péči o dítě vykonává přiměřeně práva a povinnosti rodičů. Nemá vyživovací povinnost k dítěti a právo zastupovat dítě a spravovat jeho záležitosti má jen v běžných věcech. O záležitostech nikoli běžných mají právo rozhodovat rodiče (zákonný zástupce). Domnívá-li se pěstoun, že rozhodnutí zákonného zástupce dítěte není v souladu se zájmem dítěte, může se domáhat rozhodnutí soudu (§ 45c odst. 2).

 

 

Zrušení pěstounské péče

 

     Soud může zrušit pěstounskou péči jen z důležitých důvodů. Učiní tak vždy, když o to požádá pěstoun (§ 45a odst. 3).

 

 

Pěstounská péče zaniká dosažením zletilosti dítěte,

tj. v jeho 18 letech.

 

 

 

P.S. Jitko, rozhodně se ještě ozvi,

myslím, že budeš ještě potřebovat nějaké další rady -

např. ohledně vašeho dalšího společného bydlení...

d@niela

 

 

Komentáře (11)add feed
... : Iva
Milá paní Jitko.

Mám tytéž problémy co Vy. Jen s tím rozdílem, že jsem maminka, samoživitelka. Můj syn ted opakoval 2.ročník SOU. Tak budu řešit příští rok,zda se vyučí,což nevím, kam s ním do zaměstnání. Na brigádu nechce jít, protože je to lenoch, a za pár korun nebude dělat. Měl by za měsíc 4.000 Kčs bez dojíždění. Je to unavující, pro mě nemá žádný cíl,vyučení? "to stejně neudělám" jeho slova.

Mě ,která se o něho stará vše platí, ještě rok navíc. Nezbyde Vám ani mě nic jiného než ho vyhodit z bytu, odhlásit na Obecním úřadě. Já mám také zdravotní potíže, jsem v invalidním důchodě. A nebere na mě ohled, tak já nebudu brát na něho. Pevné nervy Vám přeji.

červenec 02, 2009 17:31
Ustřihnout. : Krakonoš
Bohužel, vychovávat vosumnáctiletýho zmetka už nejde. Ať si jde životem sám a za svý, přece mu nebudeš stát v cestě za štěstím.
červenec 02, 2009 18:52
... : hipav
Vnuk je plnoletý,zanikla pěstounská péče,sbal mu věci,zruš trvalý pobyt a ať se stará sám.Když se takle chová je třeba jednat.Obrať se na "Bílý kruh bezpečí",tam ti poradí ,jak máš postupovat.Nezaslouží si žádné ohledy a tobě kazí zasloužený odpočinek.Přeji ti hodně síly a rozhodnosti při řešení tvého problému.
červenec 02, 2009 19:52
... : Los evropský
Vyrazit. Co taky jinak.
červenec 02, 2009 21:27
... : katka*
taky se přikláním k tomu vnoučka vystěhovat. A co nejdříve mu zrušit u sebe trvalé bydliště, pro případ, že by nasekal dluhy. Já vím, lehce se to říká, hůř provádí. Není jisté, že se sebere a vypadne a bude od něho klid. Já bych to viděla spíš tak, že bud se neodstěhuje dobrovolně (pak si nechte poradit v Bílém kruhu bezpečí - pomůžou vám) a nebo bude občas otravovat...
V tomhle věku se už nezmění, spíš myslím že to bude jenom horší...

Ivo - vím přesně o čem mluvíš. Náš "nezdárný junior"(článek na Kudle) letos propadá z češtiny a matiky. jestli udělá reparát je ve hvězdách, jestli ne, nevím co s ním - zůstane mu základní vzdělání, za 80,- na hodinu makat nebude, to by se dřel pro nic... Pořád má představu že na něj někde čekají... no beznaděj. znám to
červenec 03, 2009 07:08
Chudák kluk. : Milan
Sirotkové to nikdy neměli lehké.

červenec 03, 2009 11:54
... : Bara
A nebo to mel u babicky tak lehke (chudinka, maminka mu umrela a tata je na nej zlej) ze to nechce menit......
červenec 03, 2009 12:17
... : katka*
Milane, jasně, babička si to zaslouží, když se o kluka ve svém věku stará, chodí do práce, vstává v pět a chlapeček chrápe do desíti, vyžaduje značkové oblečení, křičí na bábu pro ránu za chvíli nebude daleko...
Ať jde bydlet k tátovi nebo někam sám na podnájem at se stará o sebe když je tak chytrej...
červenec 03, 2009 13:09
Milane, : lp
a co kdyby sis kloučka vzal k sobě smilies/grin.gif ? Máš silné socialní cítění, tak pro jednou by to nemusela být jen teorie?? Máš jistě bohaté zkušeností a energii pro výchovu, tak bys udělal dobrý skutek hnedle dvěma lidem. Babičce odňal težké břímě a milého sirotka připravil pro život..... jdeš do toho ???
červenec 03, 2009 16:04
Milane, : Aneli
moc Ti fandím. Prý zanedlouho projde zákon o adopci plnoletých dětí. Na co čekáš, máš šanci!!! smilies/wink.gif
červenec 06, 2009 15:26
Vyhodit : Kateřina1234
Já mám stejný problém s dcerou v pěstounské péči.Je sice o dost menší ale za 2 roky pobytu u nás se mi jí nepodařilo srovnat.Je zlá,zákeřná,krade,kouše ,prská ,ječí ...mlátí lidi kolem sebe...za nic není vděčá.Rok jsem se pokoušela v ní probudit city mazlením ,hraním...prostě zůstává stále stejná.Po dvou letech s těžkým srdce ale totálně vyčerpaná ruším pěstounskou péči.Šanci měla a nevyužila jí.Bojovala jsem dost dlouhou dobu.Kdo to nezažije tan nemůže soudit.Stejně jako můj plnoletý syn který u nás nebydlí, moje rozhodnutí ostře odsoudil ale přitom si nikdy ani na pár hodin svou nevlastní sestřičku nepůjčil aby zjistil jak náročné jsou mé dny s ní.Být babičkou,vnuka bych za takové chování poslala na světa smilies/wink.gif
leden 08, 2011 21:19
Napsat nový komentář

Pro komentování je potřeba, abyste byli přihlášeni. Pokud nemáte ještě svůj účet, prosím zaregistrujete se.


busy
 
< Předch.   Další >
[CNW:Counter]