O kudlance se ví, že svého partnera po kopulaci sežere. Když o tom tak uvažuji, myslím, že – v jistých případech – by toto řešení nebylo nezajímavé...

Hubnutí s Kudlankou

Hubnuti

Související články

Význam jmen

Význam jmen

Soutěže

Soutěže

Setkání

Setkani

Přihlášení






Zapomenuté heslo
Nemáte účet? Vytvořte jej!

Anketa

VĚRNOST? PODLE MNE JE:
 

DĚDĚNÍ ZE ZÁKONA PDF Tisk E-mail
Pondělí, 01 červen 2009

 Dobrý den, potřebovala bych zjistit následující: mám bratra, který je svobodný a bezdětný. Měli jsme ještě jednoho bratra, který zemřel, ten měl manželku a dvě děti. Jeho manželka se znovu neprovdala. Já mám manžela a také dvě děti. Chtěla bych se zeptat, kdo by dědil majetek po tom našem svobodném a bezdětném bratrovi? V případě, že nebude zanechána závět. Děkuji za odpověď, Veronika

 

 

 

 

 

ODPOVĚĎ:


(1) V první skupině dědí zůstavitelovy děti a manžel, každý z nich stejným dílem.
(2) Nedědí-li některé dítě, nabývají jeho dědického podílu stejným dílem jeho děti. Jestliže nedědí ani tyto děti nebo některé z nich, dědí stejným dílem jejich potomci.


(1) Nedědí-li zůstavitelovi potomci, dědí v druhé skupině manžel, zůstavitelovi rodiče a dále ti, kteří žili se zůstavitelem nejméně po dobu jednoho roku před jeho smrtí ve společné domácnosti a kteří z tohoto důvodu pečovali o společnou domácnost nebo byli odkázáni výživou na zůstavitele.
(2) Dědici druhé skupiny dědí stejným dílem, manžel však vždy nejméně polovinu dědictví.


(1) Nedědí-li manžel ani žádný z rodičů, dědí v třetí skupině stejným dílem zůstavitelovi sourozenci a ti, kteří žili se zůstavitelem nejméně po dobu jednoho roku před jeho smrtí ve společné domácnosti a kteří z tohoto důvodu pečovali o společnou domácnost nebo byli odkázáni výživou na zůstavitele.
(2) Nedědí-li některý ze sourozenců zůstavitele, nabývají jeho dědického podílu stejným dílem jeho potomci.


Nedědí-li žádný dědic ve třetí skupině, ve čtvrté skupině dědí stejným dílem prarodiče zůstavitele a nedědí-li žádný z nich, dědí stejným dílem jejich děti.


---------------------------------------------

  • A pokud nedědí nikdo, na koho zákon pamatuje, tak dědictví připadá státu jako tzv. odúmrť.

 

 

 

Komentáře (67)add feed
... : Sandra.
Myslím, že tam vypadla ta část, která je pro Veroniččin dotaz podstatná:-)Ale pochopit se to dá- dědit budeš polovinu ty a druhou polovinu si rozdělí potomci zemřelého bratra...ne?
červen 01, 2009 09:43
Sandra : Pepička
má pravdu. Pokud už ale nežijí bratrovi rodiče.
červen 01, 2009 10:46
... : katka*
ne, myslím že se ptá na svobodného bezdětného bratra. Po něm budou dědit rodiče. Pokud ti nežijí potom ona a nevím jestli i děti po druhém bratrovi... to bude asi jádro pudla...
červen 01, 2009 13:08
... : Sandra.
ale katko, vždyť to tam máš napsáno- (2) Nedědí-li některý ze sourozenců zůstavitele, nabývají jeho dědického podílu stejným dílem jeho ...a zbytek věty tam vypadl, ale měli tam být potomci.
červen 01, 2009 13:27
díky, už sem to opravilaaaa :-))) : d@niela
smilies/grin.gif
červen 01, 2009 16:55
Závěť by měla být povinná, třeba i pod hrozbou propadnutí majetku. : Milan Alois
Každý, kdo má majetek větší než průměrný roční příjem by měl napsat závěť. I když děti má. Měl by ji napsat proto, aby se příbuzní nehádali. Aby po sobě nezanechal vedle majetku i rodinné rozbroje.

červen 02, 2009 00:07
... : Pepička
Asi by se Milan Alois divil, jak se dokáže rodina rozhádat, i když závěť je napsaná. Když už je závěť, tak se příbuzní handrkují o to, jestli je platná, jestli ji nebožtík nenapsal pod tlakem a že to tak určitě nemyslel, že to už je dávno ... Závěť má smysl, pokud člověk nikoho nemá a nechce, aby majetek připadl státu.
červen 02, 2009 07:40
... : bb
nejdřív si všichni popláčou na pohřbu, pak svorně zavzpomínají u pohřební hostiny a říkají si, že se dlouho neviděli a kdyby nebylo těch pohřbů, tak se snad ani nesejdou...a pak se servou u notáře :-))
červen 02, 2009 15:14
... : bb
dokonce jsem zažila před cca 15 lety, kterak připomíná, že zemřelé kdysi darovala kvalitní spodní prádlo po své mamince a že by ji tedy zajímalo, kam se podělo...
Nad tím bych se dnes už rozesmála, tehdy coby mláděti mi hnedle vypadly oči z důlků.
červen 02, 2009 15:16
... : Sandra.
a vrátili jí to prádlo?:-)
červen 02, 2009 16:34
... : bb
ne :-) po tomto dotazu se spustila hádka, při které jsem se dozvěděla kdo přišel s holou prdelí a kdo v životě u zemřelé nevytřel ani verandu a čí děti dostávaly od zemřelé lízátka, zatímco jiného děti nedostaly ani Pedro!
Ale pohřeb byl pěkný, na rakvi nešetřili, muzikanti se skoro shodli a pozůstalí si nad sekanou hojně přípíjeli na její památku :-)
červen 02, 2009 19:25
bb, velmi výstižný popis : Eva
zcela běžného modelu chování pozůstalých smilies/grin.gif smilies/grin.gif smilies/grin.gif Ze zákona i ze závěti smilies/wink.gif
červen 02, 2009 19:48
... : bb
bohužel :-)
červen 02, 2009 19:57
Závěť stmeluje rodinu. : Milan Alois
Když ten bezdětný bratr napíše závěť a odkáže všechno zoologické zahradě, budou všichni pozůstalí společně na něj nadávat ještě dlouhá léta a velice je to zblíží.

červen 02, 2009 23:24
Jaká je to radost : Krakonoš
pocházet z rodů, kde všecky generace měly akorát tu holou pr*el smilies/grin.gif. Tímpádem jsem byl při absolvování všech dosavadních pohřbů ušetřenej podobnejch scének - nikdo nic prostě nedědil, páč nebylo co. A taky jsem si uvědomil, že jsem moc rád, že nemám nějakýho bráchu nebo ségru, který by se intenzivně zajímali vo to, jestli po mně něco nezděděj.
červen 02, 2009 23:53
Jo, Krakonoši! : Sinix
"Asi jako když mi můj děda bezzemek odkázal veškerou svou půdu. Přijel jsem, sebral 2 květináče a zase odjel..."

"...To máš ještě dobrý, to mně můj strejda napsal: Ty parchante, za to, žes mě přežil, nedostaneš nic!"

smilies/grin.gif smilies/grin.gif smilies/grin.gif
červen 03, 2009 09:13
Tak to já jsem dědil po tetě. : toulavej
Měla velikej barák v ČB s větší zahradou kolem něho a pořád říkala, že to jednou zdědím. Taky napsala závěť u notáře, že to všechno odkazuje po smrti mně. Já to ale nechtěl, tak jsem byl rád, že se k tetě přistěhoval můj synovec, syn mé povedené sestry a staral se o tetu, když už nemohla. Než umřela, tak jako od ní koupil tu nemovitost a převedl ji na sebe. Pak jsem dostal obsílku od notáře na vyřízení pozůstalosti. Moje povedená sestřička řekla, že všechno je vyřízený, žádný problémy, ať nahlásím, že po tetě nic nezbylo. Tak jsem si vzal dovolenou a jel do jinýho města k notáři. Ten se mě zeptal, jestli chci převzít dědictví. „Ano“, řekl jsem (když nic nezbylo). Podepsal jsem převzetí nulového dědictví, protože starý hadry a nábytek se nepočítal a už dávno neexistoval a spokojeně odjel, že vše je vyřízeno. OMYL. Příští rok přišlo z finančáku, že teta je sice mrtvá, ale, protože ukrutně před smrtí zbohatla prodejem své nemovitosti mému synovci a dosud neodvedla daň 90 tisíc, je na dědici ji zaplatit i když žádné peníze nezdědil. Mohl odmítnout dědictví, což ve své hlouposti ale neudělal :-)))) Nakonec se nade mnou sestra slitovala a prohlásila, že, protože je charakter, tak si vzali společně s mým synovcem, jejím synem, půjčku a zaplatí to ZA MĚ :-)))) i když by to vůbec dělat nemuseli, když jsem ten dědic a dědí se i dluhy . . . Ale, protože v případě nezaplacení daně prodávajícím se může taky daň vymáhat od kupujícího, tak ji nakonec zaplatili za mě . . . Tak takhle hodnou já mám sestru, věřili byste tomu ? :-))) Nemuseli, ale zaplatili to za mě . . . Proto se taky máme tak moc rádi :-)))
červen 03, 2009 12:47
moc to nechápu :) : bb
tedy průběh dědictví chápu, ale proč ta hořká ironie v tomto konkrétním případě? Však dům jsi nechtěl, byls rád, že se domu i tety ujal synovec, ať už je jakej je, že dům odkoupil od tety jen naoko ti tedy nemuselo vadit, když jsi dům nechtěl a teta ho naoko prodala svobodně a svéprávně, a daň, ke které jsi přišel jako slepej k houslím, nakonec zatáhli ti co ten dům dostali - tak je všechno v tomhle konkrétním případě v pořádku, nebo ne?
červen 03, 2009 13:06
... : Sandra.
No, bb, myslím, že toulavému na celém tom průběhu nejvíc vadilo to zvýrazněné "za mně". Jak jako za něj- synovec dostal od tety barák, toulavej s tím neměl nic společnýho, takže to rozhodně neplatili za něj a neprokazovali mu tím žádnou laskavost.
červen 03, 2009 13:44
Sandra to pochopila přesně :-) : toulavej
ani já nechápal, že to zaplatili za mě :-), jenom proto, že jsou hodný . . .
červen 03, 2009 14:16
... : bb
Sandro, všimla jsem si zvýrazněného "za mě", ale říkala jsem si, tu ironii tomu mohl dodat po třeba předchozích zkušenostech sám Toulavej, a že zrovna v tomhle případě to sestra mohla myslet zcela nevinně - daň byla vyměřená Toulavému, ale oni ji zaplatí za něj - proto, že jemu vlastně nenáleží a oni se coby majitelé domu zdarma cítí povinni ji zaplatit. Že jí tam to zájmeno vklouzlo automaticky, bez postranních pohnutek. Uznávám, že to tak být nemuselo a mohla to ZA TEBE fakt zdůraznit.
Podstatný se mi ale jeví právě to, že nevyčkali jak se věci vyvinou a zda se dani nevyhnou, ale prostě rychle zaplatili. Tím bych se potěšila a zájmeno pustila z hlavy :-) Tohle krokování někdy člověku usnadní život.
červen 03, 2009 15:08
čili : bb
oni tu daň ale právně vzato zaplatili za něj, a protože s tím nedělali potíže, tak bych to vnímala ne jako laskavost, ale rozhodně slušné zachování se. 90 000 je dost peněz a oni opravdu mohli vyčkat a jelikož k nim coby kupujícím by se finančák obrátil až kdyby dědic - Toulavý - zemřel, tak kdyby se nezachovali, Toulavý by dnes měl platební kalendář od FÚ a poloviční penále k tomu...Což sestra nedopustila, platí úroky z půjčky. To je fér, zájmeno budiž prominuto :-)
červen 03, 2009 15:11
... : bb
jsem tak blbě nastavená, že vnímám spíš a dřív to dobrý
a pak si utřu krev, pot a slzy :-))
červen 03, 2009 15:12
Já zase nechápu, o jakou daň že to jde : Míša šíša
Daň z příjmu asi ne, to by teta musela koupit barák maximálně do 5 let před prodejem, takže daň z převodu nemovitosti? V takové výši? Tak to musel bejt opravdu hóóódně velkej barák. (Když teda ještě beru v potaz, že šlo o fingovaný prodej a kvůlivá dani z převodu se určitě dělal ten nejnižší možný odhad...)
červen 03, 2009 15:23
... : bb
a daň darovací, teta - prasynovec
červen 03, 2009 15:52
Darovací asi ne : Míša šíša
Toulavej píše
Než umřela, tak jako od ní koupil tu nemovitost

červen 03, 2009 15:54
... : bb
ajo. tak nevím. beru fakta jak jsou předkládána, tak mě to nezarazilo :-) možná se upsal o nulu :-)
červen 03, 2009 15:56
Vtip je v tom, že kdybych TUŠIL, že není všechno finančně vypořádáno, : toulavej
jak mě povedená ujistila, že je, mohl jsem to nulové dědictví odmítnout a tak by na mě ani nepřešel ten dluh a automaticky by bylo na kupujícím ho vyrovnat. A nemusel jsem být teď mé drahé sestřičce tolik zavázaný za její šlechetnost :-)))
Ta daň byla podle mě ze zisku z prodeje nemovitosti. Vycházelo to lépe, než platit daň darovací, jak jim poradil advokát. Ovšem, jestli v tom byl i poplatek za převod, tak hluboce jsem se nezajímal, když mám tak hodný příbuzný . . .
červen 03, 2009 15:57
vypadlo tam - příbuzný, který za mě platí mý dluhy . . . : toulavej
:-)
bylo to slovy devadesát tisíc a ňáký drobný. Když dluhy, tak pořádný.
červen 03, 2009 16:04
. : Míša šíša
Daň z příjmu (tj.ze zisku jak říkáš) se platí jenom tehdy, došlo-li k prodeji nemovitosti do 5 let od data nabytí této nemovitosti. V takovém případě se už neplatí daň z převodu.
Tj. pokud by teta třeba koupila barák v r.2005 a v roce 2007 by ho prodala, musela by zaplatit daň z přijmu (která se vypočítává z částky po odečtení pořizovací ceny od ceny, za kterou dům jakoby prodala). Pokud by ale dům měla třeba už 20 let, žádnou daň z příjmu neplatí, ale je potřeba zaplatit daň z převodu. Kdo tuhle daň zaplatí se většinou řeší v kupní smlouvě, nedohodnou-li se tak smluvní strany, FÚ prvně požaduje daň po prodávajícím. Mě ale překvapila hlavně ta výše daně, to musel být věžák, ne?
červen 03, 2009 16:09
míšo : mia
to spíš vypadá,že teta něco zrestituovala,ta dan by tomu odpovídala.A sestru má toulavej povedenou.U notáře jasně muselo padnout co a jak jsou nuceni účastníci řízení zaplatit-je to i v notářském zápisu,který obdrží účastníci řízení písemně,takže v těch 90 tis.bude jistě tučné penále z prodlení.Takže ten kluk dobře věděl,že to má za tetu zaplatit-tedy on zaplatit na její jméno.Jen byl vyčůranej.
červen 03, 2009 17:31
... : mia
Navíc jedna kopie zápisu jde na katastrální úřad,takže je vyloučené,aby smlouva tyhle náležitosti neobsahovala,to si žádný notář nedovolí.
červen 03, 2009 17:50
u notáře nemuselo padnout nic, jako u nás, : bb
taky jsme převáděli nemovitosti, kromě toho jsme zřizovali věcná břemena a až zcela náhodou po roce jsem zjistila, že musíme z věcného břemene zaplatit daň darovací.

Toulavej, takže sestra se synovcem doufali, že nebudou muset platit nic, ale když zjistili, že to budeš muset zaplatit ty, tak se k tomu přihlásili? A tobě vadí pocit, že jsi sestře zavázaný? Ale nejsi, a můžeš ji o tom raz dva ujistit, až si postěžuje kolik museli platit daní, tak prostě řekni Ano, ale za to máš násobnou hodnotu v domě a pokud ho prodáš a odečteš tu daň, pořád budete ve výrazném plusu, tak to je důvod k radosti, ne, ségro? a šmytec. Nenech si vnutit pocit, který přísluší jinému. Tohle znám, ty snahy o manipulaci k pocitům viny, vděku, člověk se nesmí dát :-)
A nejspolehlivěji zabírá právě to, když dáš jasně najevo, že tebe se žádný takový pocit ani omylem nedotkl.
červen 03, 2009 17:57
notář nemá, tedy v letech 1997-2008 asi neměl : bb
povinnost uvádět do notářské smlouvy kolik kdo má zaplatit jakou dań. Daň vyměří finančák podle přiznání k dani (darovací aj...), ke kterému se přikládá právě notářská smlouva a zápis do katastru. Možná by měl solidní notář na to upozornit, ale ve smlouvě to uvedeno být nemuselo ještě loni, nevím jak letos, a částky tam ani být nemohou.
červen 03, 2009 18:01
... : bb
máme jednoho notáře více než 10 let, řešilo se dědictví, vypořádní spoluvlastnictví, zúžení (tehdy) BSM, převody nemovitostí, věcná břemen aj., a protože všechny ty smlouvy od našeho notáře prošly bez problémů několikery katastry, a akceptoval je i finančák k přiznáním, tak asi žádnou povinnost nevynechal.
Obávám se, že tohle je na člověku, aby si zjišťoval sám, co musí nemusí, což je tedy dost obtížné.
červen 03, 2009 18:04
bb : mia
byli jsme v říjnu u notářky,dostalo se nám upozornění,že do konce ledna je třeba nahlásit změny na finančním úřadě.Stojí to i v notářském zápise.Výše daně samozřejmě ne.Ale stojí tam,že jsme byli poučeni o povinnosti vůči FU.Asi je tedy všude praxe jiná.
červen 03, 2009 18:12
... : bb
právě, měli jste štěstí na svědomitou notářku. Náš notář má v pořádku vše notářské a zřejmě už se nezabývá tím, co přímo nemusí. I když, kdo ví, možná mu to jen ostatní úřady tolerují. Pravda, finančák nás účastníky řízení sám obvolal s tím, že se tam máme zastavit vyplnit a podat přiznání. Volali aby nás prý nemuseli obesílat modrým pruhem, což jsem ocenila, z modrých pruhů mi naskakuje škytavka.
červen 03, 2009 18:15
bb : mia
I bez toho byl ten kluk tutově v obraze,že má platit ,toulavej jasně píše,že advokát jim poradil jaká dan bude výhodnější,takže už před tím než vůbec k prodeji došlo informace měl.
červen 03, 2009 18:23
To mohlo vzniknout úplně normálně, : Eva
protože daň z převodu nemovitosti má člověk povinnost se sám k ní přihlásit pouze 1x ročně, do konce ledna v roce následujícím, po změně vlastníka nemovitosti. Tedy, kdyby teta toulavýho převedla dům na synovce třeba v březnu, tak daň z tohoto převodu by měl jeden z nich povinnost přiznat a zaplatit do konce ledna následujícího roku. Pokud teta třeba od března do ledna zemřela, tak fakticky žádný dluh ještě neměla, tudíž to nemohl vědět ani notář, tudíž nemohl toulavýmu nic sdělit. ovšem po lednu ho, jako dědice z FN obeslali, neb teprve v té době oni zaregistrovali, že nějaký převod nemovitosti teta provedla. Jediné, co je na tom divné je, že by nevěděli Tví příbuzní, že z převodu nemovitosti se platí daň??? Mohla to na sebe vzít teta, že to zaplatí, bývá to i ve smlouvám standardně uvedeno, ale u fiktivního prodeje je možné vše smilies/wink.gif Jinak, toulavej, hrozný je, že právně jsi za ten dluh byl zodpovědný opravdu jedině a výhradně Ty a nebylo by boha, kdo by Tě toho mohl zbavit. Neuspěl bys ani u soudu. Jinak žádný notář nemá vůbec povinnost někoho upozorňovat na daně, to je každého povinnost, dokonce si ji i vypočítat. Dost náročné, zažívám to poslední roky docela citelně sama.
červen 03, 2009 18:35
Tak mi to nedalo a mrkla jsem se do daňových zákonů, : Eva
platí se u převodu nemovitosti 3%, takže 90 tis daně, to odpovídá ceně tetiny vilky s pozemkem za 3 miliony, což na ČB tedy není vůbec mnoho.
červen 03, 2009 19:04
Evi : mia
tak když říkáš,že nemá povinnost notář tak asi nemá,ale měl by mít,za ty prachy o který Tě během chvilky stáhne /je odvislá od výše majetku jasně/.A finančák ani nemluvě-postavím si dům ze mzdy zdaněné, zdědí ho někdo,kdo nebude v přímé dědické linii a zase cáluje.Danová zátěž je u nás hrozná.Takže určitá vstřícnost by byla na místě.
červen 03, 2009 19:31
Jo, mio, to ano, : Eva
ale tento systém jsem si určitě nevymyslela já, nic nás neomlouvá smilies/grin.gif Si vzpomínám, že když zemřel taťka, před 15 lety, tak se platila dědická daň i v 1. linii, což jsem vůbec nechápala, jsem si tenkrát říkala, že kdybych měla tátu alkoholika a netáhlo, tak nic nevydřel a nemusela jsem nic, za tu jeho dřinu, ještě státu platit smilies/wink.gif a když zemřela máti, tak mi přijde též divné, že povinně z výše majetku musím odevzdat "notářské", ani si ho nemohu vybrat, toho notáře smilies/wink.gif
červen 03, 2009 19:45
No, zaznělo tu tolik právních nesmyslů, : Krakonoš
že jen doufám, že z týhle diskuse nikdo nečerpá nějaký informace. Toulavej mluví vo dani z převodu nemovitosti, což je mimochodem jedna z nejnemravnějších daní, jaký vůbec existujou, prostě vrchnost si bere peníze za to, že jste si dovolili změnit vlastnický vztahy u nemovitosti. S příjmem či ziskem z prodeje to nemá nic společnýho, tuhle daň zaplatí i ten, kdo prodejem nemovitosti třeba prodělá.
Co se tejče termínu placení daně, zákon říká: "Poplatník musí podat přiznání k dani z převodu nemovitostí správci daně nejpozději do konce třetího měsíce následujícího po měsíci, v němž byl zapsán vklad práva do katastru nemovitostí."
Poplatníkem je prodávající a teda v případě Toulavýho skutečně von coby dědic. Kupující je ručitelem, takže kdyby Toulavej nebyl schopnej / vochotnej platit, šel by berňák nakonec po synovcovi. Chybu udělala hlavně teta nebožka, teda ještě za svýho života: Buď měla daň zaplatit, jestliže dům fakt prodala, nebo měla, pakliže šlo vo prodej pouze fiktivní, synovce donutit (jako podmínku převodu), že tu daň holomek zaplatí, když jinak přišel k baráku zadarmo.
No a poučení? Dědictví, pokud to je pár bezcennejch blbostí, je nutno vždy vodmítnout, protože nikdy nevíme, kolik a jak šílenejch dluhů se v tom dědictví schovává.
červen 03, 2009 21:47
... : Pepička
Na dědice přechází majetek a dluhy zůstavitele, přitom dědic odpovídá za dluhy zůstavitele jen do výše ceny nabytého dědictví (§470 ObčZ).
červen 04, 2009 09:15
Díky za osvětlení. : toulavej
Takže, když je nulové dědictví, nemůže taky nikdo vymáhat zaplacení nějakých dluhů. Čili, dluh tety STEJNĚ MUSEL zaplatit synovec.Takže, o žádné milosrdenství tu ze strany povedené sestřičky nešlo. Dobrá zpráva. Jenom pořád dál nevím, jestli byla tak mazaná, při svojí hlouposti, nebo chtěla fakticky udělat dobrej skutek :-) Ale dál s ní mám standardní přátelskej vztah – asi dva roky jsme se už neviděli ani neslyšeli, když jsem na svý třetině chalupy, máme to k sobě tak 3 km . . . Není nad to, když se mají lidi rádi.
Jinak, teta měla Alzheimera a samotnýho by mě zajímalo, jak se to synovci povedlo tu nemovitost převést i s podpisem tety u notáře. Teta zemřela v létě roku 1999.
červen 04, 2009 10:20
Toulavej, : Pepička
to jsou záhady docela časté, takový celosvětový Bermudský trojúhelník, u nás v rodině se těsně před smrtí strýčka vypařilo z jeho vkladní knížky téměř 1.000.000,- Kč. :-)) Ale strýček přesto umřel chudý jak ksotelní myš.
červen 04, 2009 10:30
toulavej : mia
Kterým směrem od HD máš chalupu?asi to k sobě máme kousek.
červen 04, 2009 10:47
Krakonoši, žádný právní nesmysl tu není, jen se to přímo netýkalo Toulavého. : bb
Míša šíša sice mluvila o dani z příjmu, ale na tu se prodej nemovitosti skutečně vztahuje v tom případě, o kterém psala - prodej do 5 let po nabytí - a tak to je.
Eva mluvila o dani z převodu z nemovotisti a o tom, že na ni notář není povinnen upozornit, což je také fakt.
A já psala o tom, že jsme ze zřízení věcného břemene (v náš prospěch) museli zaplatit daň darovací, jelikož nám tím vznikl zdarma prospěch. A to je také skutečnost. (věcné břemeno nebylo zdarma, ale do smlouvy se to tak uvedlo, neb nositel břemena měl strach z daní:-)

No a pro zajímavost, kdyby teta převedla na synovce barák bezplatně, tak synovec neplatí daň darovací, jelikož se jedná o darování mezi I. a II. skupinou. Kdyby dům darovala cizímu, zaplatí ona daň z převodu nemovitosti a on ještě daň darovací.

Tak teď to teda má Toulavej komplet :-))
červen 04, 2009 11:49
bb : mia
jenže tady právě o synovce nešlo.Ale syna neteře.
červen 04, 2009 12:06
... : bb
u Toulavého? tam šlo o synovce:
Já to ale nechtěl, tak jsem byl rád, že se k tetě přistěhoval můj synovec, syn mé povedené sestry a staral se o tetu, když už nemohla

červen 04, 2009 12:07
bb : mia
jo takhle to bereš.Já to zas beru,že pro tu paní je to syn neteře,ten klučina.Právě proto asi advokát zvažoval,co bude výhodnější jestli prodej a koupě nebo darování,abych nekecala ale je tam rozdíl v dani asi půl procenta,což u vyšších částek zas není nezanedbatelné.
červen 04, 2009 12:12
... : bb
A nojo, máš vlastně pravdu, jsem blbka. Ano, tak to mohlo být.
červen 04, 2009 12:22
Je skvělý, jak jste se mýho případu ujali. Díky. : toulavej
Teď ještě, jestli se taky Veronika dozvěděla to, co potřebovala. Moje chalupa je první vesnice směrem na Sušici, naproti Práchni. Nedaleko odtud jsou zbytky pradávné sopky, které místní říkají Plešovka a mapa Plešovec :-) a firma Hasit tu kousek za řekou má vápenku. A ještě tu máme Horu, kam se chodí na houby, protože to není hora, ale les. Což je logický, že jo :-)))))
červen 04, 2009 13:20
Ale já spletla původně daň z nemovitosti s daní z převodu z nemovitosti, : Eva
ta z převodu je fakt do 3 měsíců od zápisu do katastru (už jsem z těch daní blázen, asi před půlrokem jsme to dělali babičce, já předtím sobě 2x) smilies/grin.gif
Jelikož ale zápis do katastru trvá teď již méně, ale ještě před pár lety klidně i několik měsíců, pak KÚ to nahlásí FÚ, tak klidně mohla teta dávno zemřít, na Fú nemohli nic dělat, dokud neskončí dědické řízení a nabyde právní moci, takže není div stále, že se to k toulavému dostalo až za tak dlouhou dobu.
A syn neteře je v podstatě "cizí člověk", tedy 3. skupina, ale mohl být ve 2. skupině, pokud s tetou žil rok před smrtí ve společné domácnosti. Jsme si to tedy pocvičili smilies/grin.gif
červen 04, 2009 13:23
toulavej : mia
takže V.H.?Tak to mám k Tobě tak 14 km.
červen 04, 2009 13:24
kdepak VH, to bych byl já :-) : toulavej
tohle je Tejnice :-), jak říkají místní, což je stejně co bys kamenem dohodil, když tedy umíš dobře házet . . .
červen 04, 2009 13:54
... : bb
tyjo, V.H., to jsou šifrmy mistra Leonarda :-) myslela jsem, že jsi plzeňák, a ejhle, V.H. Z toho plyne, že myslet znamená Vědět Houby.
červen 04, 2009 14:01
toulavej : mia
na tu Vaši stranu moc nepřijdu,se mnou na školu o rok vejš chodil jeden z Hliněnýho Ujezdu.BB V.H. jsou Velké Hydčice.
červen 04, 2009 14:45
jedno VH jsou mý iniciály, to druhý Velké Hydčice - vápenka Hasit. : toulavej
no a ta Plzeň, to jenom že je to známej bod na mapě pro všechny. Jinak žiju a tvořím hodnoty kousek odtud v lese, kde se dřív dělaly kanóny a podnik používá zkratku JS :-))) jasný, né
:-)
červen 04, 2009 14:53
... : bb
tak prosím, V.H. z V.H. a teď do toho kanóny. Čím dál napínavější :-)
červen 04, 2009 14:57
toulavej : mia
JS mi nic neříká,to nevadí,asi se neznáme.Ale nemáš neteř Hanku?
červen 04, 2009 15:30
... : bb
:-))
červen 04, 2009 15:42
bb : mia
jen mě napadlo jestli nemám přece jen s toulavým určitou spojitost,jen jsem si na něco vzpomněla.
červen 04, 2009 15:46
mé neteře jsou Petra a Pavla :-) ,přestože jejich otcové jsou Míra a Bohouš. : toulavej
jinak, právě jsem měl telefonát z Washingtonu a opět se na obzoru rýsuje nová kára na toulky, když už ta minulá umřela. Dobrých zpráv není nikdy dost. Asi začnu v nejbližší době přijímat nabídky na místo spolujezdce :-)))
červen 04, 2009 16:35
toulavej : mia
promin byl to jen takovej momentální nápad,myslela jsem si,že by to asi musela být velká náhoda.V Horaždovicích je to ted s prací horší než na začátku roku.K těm dobrým zprávám gratulace.
červen 04, 2009 16:42
mio, není proč se omlouvat. : toulavej
v HD a celým regionu to nikdy nebylo s prací nic moc, když se položilo Solo, Jitex, ČZ Strakonice nebo Fezko taky mnohem menší než dříve, nebo Sport HD. Je to spíše zemědělskej kraj, ale družstva taky moc lidí nepotřebují. Zbývají velký města, dojíždění. A nebo mít dobrej nápad na podnikání :-)
červen 04, 2009 18:22
toulavej : mia
ted prej končí Grammer,pro tak malý městečko pohroma.
červen 04, 2009 19:13
Napsat nový komentář

Pro komentování je potřeba, abyste byli přihlášeni. Pokud nemáte ještě svůj účet, prosím zaregistrujete se.


busy
 
< Předch.   Další >
[CNW:Counter]