O kudlance se ví, že svého partnera po kopulaci sežere. Když o tom tak uvažuji, myslím, že – v jistých případech – by toto řešení nebylo nezajímavé...

Hubnutí s Kudlankou

Hubnuti

Význam jmen

Význam jmen

Soutěže

Soutěže

Setkání

Setkani

Přihlášení






Zapomenuté heslo
Nemáte účet? Vytvořte jej!

Anketa

VĚRNOST? PODLE MNE JE:
 

POPLATKY ZA ODPAD PDF Tisk E-mail
Středa, 22 duben 2009

Dobrý den, mám dvě dcery, které se mnou nebydlí, protože jsou dospělé, ale stále mají u mě trvalý pobyt a nebudou dlouhodobě - možná, že i nikdy trvalý pobyt měnit. Ale já přesto musím za ně odvádět poplatky za komunální odpad? Dá se od těchto poplatků nějak odprostit? Budu muset do své smrti platit i za ně? Děkuji za odpověď a radu, Iva

 

 

 

 

 

 

       Zkuste si zajít na váš místní úřad, napište si Čestné prohlášení, že vaše dcery u vás dlouhodobě nebydlí, ohlásíte něm "Změnu v registraci k poplatku za komunální odpad – tj. odhlášení poplatníka".  Doložte to případně i svědectvím lidí známých.

 

       Podle §12 zákona č. 133/2000 Sb., o evidenci obyvatel, ohlašovna (tedy matrika) rozhodne o zrušení údaje o místu trvalého pobytu, na návrh oprávněné osoby uvedené v § 10 odst. 6 písm. c), zaniklo-li užívací právo občana k objektu nebo vymezené části objektu, jehož adresa je v evidenci obyvatel uvedena jako místo trvalého pobytu občana a neužívá-li občan tento objekt nebo jeho vymezenou část.

 

       Lepší by však bylo, kdyby se vaše dcery přihlásily k trvalému pobytu tam, kde v současnosti bydĺí.

 

    

 

Komentáře (29)add feed
syn byl jeden čas : Inka
hlášený na trvalém pobytu u mé maminky, ale opravdu tam nikdy nebydlel, ale platil jí popelnice, stejně tak jako kamarád je stále hlášený u rodičů, kde ale nebydlí a také jim dává peníze na popelnice. Zkuste promluvit s dcerami, taková položka to snad zase není, aby to nemohly zaplatit.
duben 23, 2009 06:01
Zrušeni tp : lp
bohužel neosvobozuje od placení poplatku za odpady. Platí se podle místa trvalého pobytu a pokud má na ohlašovně, tak mu platby za odpady taky jdou. Bohužel, když se neplatí, pak narůstá penále a až se někdy přestěhuje či zlegalizuje pobyt, tak se nestačí divit, proč na jeho dveře klepou exekutoři. Pokud dcery jsou v zahraničí, tak není nic jednoduššího, než když pri návštěvě rodičů se staví na ohlašovnu, kde spadají a ohlásí ukončení trvalého pobytu na území ČR. Měly by mít platný pas, protože občanský průkaz se musí odevzdat. Poté žádné platby již po nich nebude nikdo chtít. Občany ČR nadále zústavají a kdykoli se můžou přihlásit zpátky. Neměli-by možnost se k trvalému pobytu přihlásit, pak je úřad musí přihlásit na adresu ohlašovny, kde občan měl naposledy hlášen trvalý pobyt.
duben 23, 2009 07:31
Ivo, tak tohle bývá někdy i tragikomedie. : strejda
U nás se právě tato kauza dovedla nedávno do zdárného konce. Moje mladší dcera je také hlášena u nás k trvalému pobytu, ale už delší dobu žije v GB. Při běžném placení odpadu u zaměstnankyně úřadu vznesla proto manželka dotaz. Dostala strohou odpověď, že je to dle zákona a že platit musí všichni. Pokládali jsme to za nelogiku a proto jsem poslal mail s dotazem místopředsedovi MÚ. A ten mi odpověděl, že v takovýchto případech na to zákon pamatuje a MU pak uděluje výjimky. A doporučil mi, abych zašel za ekonomickou ředitelkou MU. Vypravil jsem se tedy na MU ke zmíněné dámě. Byl jsem přijat velmi vlídně, možná i proto, že zmíněná ředitelka s mojí dcerou chodila kdysi na střední a znala ji, ale spíše proto, že jsem se odvolal na mail od místostarosty MU, o kterém ona už věděla. Domluvili jsme se tak, že musím přinést nějaké potvrzení, v tomto případě kopii pracovní smlouvy dcery se zaměstnavatelem, kde je jasně uvedeno, od kdy je zaměstnaná mimo republiku. Jenže v Anglii jsou pracovní smlouvy psané formou dopisu, tam se nedávají žádná razítka, tam není papír s hlavičkou nadepsanou pracovní smlouva, je tam uvedeno pouze od kdy a popis práce. Ona mi říká, že jí to stačí a že to mohu dodat i v angličtině, bez překladu, že je to jen pro její založení. Pak mi nakonec řekla, že to dcera může poslat i mailem, třeba v PDF souboru. A ještě i dodala, a to prosím sama od sebe, na to bych nepřišel, že když přinesu potvrzení i z předešlých let, bude nám vráceno odpadné i za tyto roky. No nekupte to! Měl jsem pozdravovat dceru a s tímto jsme se rozloučili. Dobře. Přesto, kdy ž dcera přijela, přivezla raději tištěnou kopii pracovní smlouvy. S touto kopií (kopiemi i z dalších let) pak šla žena k úřednici, která to má na starosti a u které poprvé nepochodila, protože to bylo podle zákona bez pardónu. Opět však nepochodila, protože to bylo v angličtině a ona si to prý nebude nechávat překládat. Byla poražena až tehdy, kdy žena požádala zmíněnou úřednici, jestli si smí od ní zavolat paní finanční ředitelce. Ta to pak té úřednici do telefonu potvrdila a ona mohla zahájit uznání prominutí platby za rok 2009, i za roky minulé. Ale nerada... A tak jsme obdrželi složenku - to bylo opět složité jednání, opět na úřad, protože ty vratné peníze byly poslány na jméno dcery a ta by si je mohla vyzvednout asi tak za půr roku, což pošta nedrží a tak opět další jednání, protože už při mé první návštěvě jsem na to pamatoval a řekl jsem, aby to při kladném vyřízení poslali na účet, nikoli složenkou. Nebylo to jednoduché. S úřady je to až otravné a to všeobecně. Někdy, pokud se jedná o malé částky, je i lepší to vzdát.
Takže Ivo, právník nejsem, i když je to v rubrice "Právník radí", ale sama vidíš, jak si každý úředník vykládá zákon dle svého. Někdy je to s těmi úřady opravdu běh na dlouhou trať. Ovšem - ty dva vrácené tísíce nenajdeš jen tak na ulici, že?. Víš, co je to piv nebo benzínu? smilies/grin.gif
duben 23, 2009 08:27
Oprava - nahoře, místo místopředsedovi, má být místostarostovi. : strejda
Jsem popleta!
duben 23, 2009 08:50
situace může být i taková... : Los evropský
že je-li byt státní, a rodina si ho tzv.drží, i když tam půlka členů nebydlí, tak je odhlášení dcer kontraproduktivní, stejně jako žádost na MÚ. Pak nezbývá nic jiného, než poplatky platit a dohodnout se příp. s dcerami, že matce ty peníze třeba jednou ročně dají. Nebo se to dá vyřešit svérázným způsobem, jak to udělali příkladně naši rodiče: jelikož měli tři místa pobytu, tak platili jen na jednom a vodpadky vždycky přivezli a vyhodili tam:-)Mě to přišlo docela logické, protože dvě osoby vyprodukují za dvě osoby ať jsou kde jsou...
duben 23, 2009 10:37
Nechápu, v čem je problém, : Vodoměrka
odpadky se platí na člověka, dcery jsou dospělé a tak snad není problém, aby si to zaplatily samy, tak je jedno, jestli platí tam, kde jsou hlášené a nebo budou platit za sebe někde jinde... jediné, co je třeba udělat, je říct jim o tom a nechat je platit za odpad samy... u nás se platí 420 Kč ročně, tak si myslím, že to zvládnou a poplatek za odpad je nezabije...
duben 23, 2009 10:47
Vodoměrko ono to není tak jednoduché, : Dee dee
my (tedy můj přítel) platí za odpady dvakrát. Bydlí se mnou v Praze, kde je nahlášený jako uživatel bytu a tak zde platí všechny poplatky včetně odpadu. Ale trvalý pobyt má stále v bytě svých rodičů. Na družstvu nahlásil, že se odstěhoval, takže poplatky za úklid, elektřinu na domě a další neplatí. Ale za odvoz odpadu platit musí. Žádné čestné prohlášení, ani potvrzení od družstva že tam nebydlí, ani rozpis úhrad z bytu v Praze, že za popelnice platí jinde, nic nepomohlo. Některé úřady jsou neoblomné. Jedná se asi o 350,- korun, tak jsme to nakonec zaplatili. Jak píše strejda, někdy je lepší to vzdát, i když se rozum a zásadovost brání.
duben 23, 2009 11:34
. : Míša šíša
Brácha měl trvalý pobyt nahlášený u rodičů, přičemž žil celkem 3 roky v US. Normálně si to na městském úřadu vyřídil tak, že po dobu svého pobytu v cizině poplatky za odvoz odpadu nehradil.

K otázkám Ivy: Já přesto musím za ně odvádět poplatky za komunální odpad? Budu muset do své smrti platit i za ně?

Ne. Dcery jsou dospělé, proč by jsi za ně měla platit ty, nemlich pak do své smrti?
duben 23, 2009 11:43
Poplatky : Pája
mě stačilo předložit potvrzení ze zastupitelského úřadu o dlouhodobém pobytu v usa a za tuto dobu jsem poplatky za odpad platit nemusela ( celkem za 4 roky). Nikdo se ani nezeptal na ambasádě jaký je důvod mého pobytu, když jsem majitelem jen turistického víza.
duben 23, 2009 11:49
Dee dee : Vodoměrka
a co brání dospělým dcerám platit za sebe samy???
duben 23, 2009 11:58
... : Olina
Nasi taky resily jak to bude s moji osobou a placenim techto poplatku. Mama pry dosla na MU , nahlasila tam, ze jsem dlouhodobe v cizine a jak to tak vypada , ze se vracet ani nebudu a poplatky na moji osobu byli zruseny.Nic nemusela dokladat, ze jsem opravdu mimo CR a stejne to kladne vyridili.
duben 23, 2009 12:10
Vodoměrko, : Dee dee
to nevím, co jim brání. To by měla být věc základní slušnosti, že si to dcery za sebe zaplatí samy a nenechají ty platby na bedrech své mamky.
Já jsem to psala proto, že jak jsi psala "je jedno, jestli platí tam, kde jsou hlášené a nebo budou platit za sebe někde jinde..." že prostě některé úřednice si leccos nenechají vysvětlit a protože hlavou zeď neprorazíš, tak přítel (ne rodiče) platí dvakrát - v místě trvalého pobytu i tam, kde skutečně bydlí.
duben 23, 2009 13:28
... : bb
u nás se platí 500 na hlavu a zcela běžně se odpouští placení těm, kteří jsou dlouhodobě v zahraničí. Stačí na to jejich česné prohlášení nebo ČP člena domácnosti a žádost. Žádost se projedná v radě, vyhoví se s tím, že až se vrátí, sami jsou povinni se ohlásit a začít platit. To vše se dá do zápis z rady, ten se vyvěsí na nástěnku a webovky, a sousedé takových už sami hlídají, zda je dotyčný stále v cizině. Po jeho návratu vyčkají zdvořilostně měsíc dva a vznesou vlídný dotaz na obecním úřadě, zda soused již platí. Běžná obecní odpadková policie :-)
Takže u nás stačí jen podat si žádost - dva tři řáky, a v ní nebo samostatně čestné prohlášení.
duben 24, 2009 02:17
dospělým dcerám asi nic nebrání platit si svoje odpadky, ale nechce se jim : bb
platit je 2x (v trvalém i současném bydlišti), a nechce se jim ani přijít o matčin byt.

Být mámou, řeknu jak se věci mají a že buď budou platit, nebo je odhlásím z trvalého pobytu.
duben 24, 2009 02:19
... : mia
U nás se odpad odváží obtýden,platíme 420 Kč na osobu trvale přihlášenou k pobytu.Dále za rekreační objekt 500 Kč ročně,v chalupě po manž.rodičích,která je prázdná a tudíž žádný odpad není musíme také platit tu pětistovku,je to dané a žádné výjimky neexistují.Takže nás vyvezení popelnice přijde skoro na stovku.Jsme s tím smíření.
duben 24, 2009 07:18
u nas byli urednici : mura1
kupodivu osviceni, a tam, kde to bylo mozne, zrusili placeni na hlavu a zustalo placeni za velikost sberne nadoby a frekvenci vyvazeni. takze napriklad my platime takovou tu beznou kulatou popelnici, odvoz 1x za 14 dni. a je to
duben 24, 2009 08:34
kazdy rok : Ling II
dolozim na mestsky urad potvrzeni od zamestnavatele o zamestnani v zahranici (plny uvazek) a neplatim.
duben 26, 2009 02:09
mura : bb
asi máte plnější obecní kasu, my bychom šli klidně ještě dál a dali to nám všem v obci za symbolickou kačku, ale kde nic není, ani čert nebere :-) i tak se doplácí na odpad z obecní kasy těžké prachy.
Ale bylo by moc zajímavé sledovat vývoj. Není tu totiž plynofikace, většina lidí topí tuhými palivy do kotlů, takže v topném období naplní popelnici natošup a jak jich je doma víc než 3, už reptají, že by měli mít nárok na víc nádob. Zavedením placení dle velikosti nádoby a frekvence vývozu by se z většiny obce rázem stali ledoví muži s pouhou hrstkou popela za zimu :-))
duben 27, 2009 00:40
odpady : anaH
vrátila jsem se po roce a půl z ciziny, byla jsem na úřadě a zaplatila částku na rok 2009. Měla jsem představu, že zaplatí jen za půlrok/srpen-prosinec), úřednice mi řekla že je to jednorázový poplatek a tak jsem to musela zaplat i za toho půl roku, který jsem tu nebyla.
srpen 03, 2009 10:12
není nutné platit : beruška
zákon pamatuje na to, že někdo, kdo je v obci trvale hlášen, se na adrese trv.pobytu více než 6 měsíců trvale nezdržuje a po ohlášení se za takovou osobu, byť je trvale hlášena, platit poplatek nemusí! A dokonce pamatuje na poměrnou část ročního poplatku! Braňte se nevědomým úředníkům!!!!
říjen 07, 2009 19:51
Kde mám popelnici na obci... : Milan
Zdrávím všechny, tak jsem pročetl různá moudra ohledně povinnost platit za komunál,tedy když jsem hlášen na obci,ale... když už to radní a zakonodárci hezky upekli s povinností hradit za komunál i při bydlišti na obci, tak mě zajímá, kde máme / mají tito občané (bezdomovci) své popelnice, či jiné sběrné nádoby na svůj odpad? Není zde náhodou rozpor toho, že někdo účtuje službu skladování,svozu a likvidaci odpadu,ale přitom takto vůbec nečinní,ale klíďo účtuje? Není to náhodou neoprávněné obohacování? Konat takto službu podnikatel, tak by mu to jistě neprošlo. Bylo by docela zajímavé, aby se občané hlášení s trv. bydlištěm na obci domluvili a začali vozit odpady na radnice. :-)
únor 08, 2010 16:19
Placení odpadků v Ústí n/L -od r. asi 2011 : Důchodce
Mám dotaz. Syn trvalé bydliště u mne. Pracuje v Praze- 2 roky. platí za garsonku necelých 9 tis. lidem - přes realitku. Má smlouvu. Proč má platit za odpadky v trvalém bydlišti, když neutrousí ani lžičku odpadu. ?Dnes lidé mění podnájmy podle zaměstnání. Často se mění. Takže se jedná pouze o podnájmy - předražené , trvalé bydliště však u rodičů třeba zůstává.
P o ra ď t e . Ať vyberou dlužné částky z předchozích let a budou hned peníze.
listopad 15, 2010 20:22
My budeme mít na chatě Karkulku : GaPa
Je mi jasné, že placení odpadků současným způsobem je zatím nejefektivnější a spravedlivé. Ale nejde mi do hlavy proč jsou někteří obecní a městští úředníci tak tvrdohlaví a neuznávají jednoznačné argumenty.
My bydlímme ve městě na Vysočině. Řádně platíme za odpadky. Ale, máme nedaleko, ale v katastru jedné obce chatu. Z chaty musíme jít k nejbližší popelnici cca 1,5 km, přes kopec a celý les. Takže já podvečet vypravím dceru s odpadkami (a nasadím ji červenou čepičku kdyby potkala vlka). Možná se mi za dvě hodiny vrátí. Je to normální??? Vždy jsme to řešili tím, že se odpadky naložily do auta a odvezly se až před barák domů. Tak že já ten poplatek považuji za sponzorský dar anebo vydírání pomocí zákona. Nikdy jsme ty popelnice nevyužívali a ani nebudeme. Nemá to logiku aby jsme se zastavovali na půlcestě při odjezdu z chaty jen pro vyhození odpadků. A kdo říká, že to radši zaplatí, tak má buď hodně peněz, nebo si neuvědomuje, že to není jediný novodobý poplatek ( STK aut, komíny atd.) smilies/angry.gif
březen 04, 2011 18:56
Odpady : Rambousková Kateřina
Dobrý den,
můžete mi prosím sdělit, jak je to s placením odpadu? Bydlím na chatě ale trvalé bydliště mám na obecním ůřadě. Mám chatu na pul s bratrem a ten mi nedal svolení k trvalému bydlení proto jsem to musela vyřešit takto. Ale za odpad musím platit jak na obecním ůřadě tak i za chatu . Je to tak správné? Děkuji za odpověď Rambousková K.
září 21, 2011 22:42
Placení popl. za odpad za odstěhovanou osobu. : Luděk
Dcera se před pěti lety odstěhovala do Německa. Bohužel, i když je zde řádně písemně odhlášená z trvalého pobytu, musí platit poplatky za odpad. Obecní úřed se ohání zákonem, ale já toto nikde nenašel. Prý by musela odevzdat občanku a vzdát se občanství (tento nesmysl neudělá), jinak poplatky musí platit. Je tato zvůle pravda?
duben 01, 2012 12:27
poplatek za odpad : Ja
Prosím o radu,máme chatu v lese,která patří k obci vzdálené 7 km.Odpadky máme jeden malý sáček za víkend.Obec leží na opačné cestě k místu bydliště,takže ten sáček vozíme domů do naší popelnice.
Zdá se mi nelogické platit za nic!A vozit sáček s odpadky 7km a pak se vracet je nelogické.
Předem děkuji za odpověď.
květen 01, 2012 17:24
Neřešte, proč dcery nechtějí platit... : Kamil
Pozastavujete se nad tím, proč dcery nechtějí platit (sám jsem již několik let v téže situaci a peníze matce posílám), pozastavte se nad nelogikou systému...
Já platím poplatek 2x, odpad ale tvořím na jednom místě. A nikomu to nevadí. Proč úřadu nestačí má smlouva o pronájmu, ve které je jasně napsané, že "tam" platím i za služby, do kterých svoz odpadu patří?
květen 24, 2012 08:17
2x 500 ??? : Vladimír
Zase se zdražilo a ikdyž jsem to doposud několik let neřešil,letos už skoro 1000,-Kč není úplně zanedbatelná částka a tak hledám nějaké informace jak platit jen jedny odpadky,ale nějak si s tím nevím rady ..
Mám trvalé bydliště u rodičů v Ostravě,ale již několik let bydlím a tedy produkuji odpad v Pražském oficiálním podnájmu od soukromého majitele,který mi také účtuje odpadky,protože když jsem oficiálně nahlášen jako nájemník na společenství vlastníků,tak mi k pronajatému bytu a hlavě nahlášené účtují poplatky za odpad ...
Tedy platím jak v Ostravě,tak v Praze - lze tuhle situaci nějakým způsobem řešit,nebo to je zase něco na co naše legislativa opoměla a není úniku?
červen 20, 2012 21:48
Poplatky : PavelD
Neví někdo jestli mám platit poplatky za popelnice když jsem hlášený na Městském uřadě? Budu mít nějaký problém ? děkuji Pavel z Ostravy
říjen 10, 2015 16:37
Napsat nový komentář

Pro komentování je potřeba, abyste byli přihlášeni. Pokud nemáte ještě svůj účet, prosím zaregistrujete se.


busy
 
< Předch.   Další >
[CNW:Counter]