O kudlance se ví, že svého partnera po kopulaci sežere. Když o tom tak uvažuji, myslím, že – v jistých případech – by toto řešení nebylo nezajímavé...

Hubnutí s Kudlankou

Hubnuti

Související články

Význam jmen

Význam jmen

Soutěže

Soutěže

Setkání

Setkani

Přihlášení






Zapomenuté heslo
Nemáte účet? Vytvořte jej!

Anketa

VĚRNOST? PODLE MNE JE:
 

ROZVOD ČEŠKY - V CIZINĚ ČI DOMA? PDF Tisk E-mail
Středa, 18 březen 2009

 Dobry den, pred 9 lety jsem se vdala v Kolumbii, meli jsme cirkevni snatek. S manzelem jsme pote registrovali snatek na matrice v Brne, ale nezijeme v CR. Souhlasime oba s rozvodem a chteli bychom vedet , jestli je mozne rozvest se nejdrive v Kolumbii a potom co je potreba k registrovani rozvodu v CR - nebo jestli se musime rozvest v Kolumbii a take v CR. Moc dekuji za odpoved. Linda

 

 

 

 

 

      Ve věcech manželských (tedy v případě řízení o zrušení manželství rozvodem, o neplatnost manželství nebo o určení, zda tu manželství je, či není) je pravomoc českých soudů dána, je-li alespoň jeden z manželů českým státním občanem. Pokud není žádný z manželů českým občanem, je pravomoc českého soudu dána, má-li zde alespoň jeden z manželů pobyt a může-li být rozhodnutí soudu uznáno v domovských státech obou manželů, nebo má-li alespoň jeden z manželů v České republice pobyt delší dobu, pravomoc českých soudů je také dána u řízení o neplatnost manželství, která se má podle českého práva vyslovit i bez návrhu, pokud manželé v ČR žijí.

 

     Ve věcech výchovy a výživy nezletilých a v jiných věcech jich se týkajících, jsou-li českými občany, je dána pravomoc českých soudů i tehdy, žijí-li v cizině. Pravomoc českých soudů je dána také pro řízení o výživném proti českému občanu, proti němuž je uplatňován nárok nezletilým cizincem bydlícím v cizině, a pro řízení, v němž český občan navrhuje proti nezletilému cizinci bydlícímu v cizině zrušení nebo změnu rozhodnutí českého soudu. V rozhodnutí, kterým se ruší manželství rodičů nezletilého cizince žijícího na území České republiky, upraví soud práva a povinnosti rodičů k dítěti pro dobu po rozvodu, pokud se nezletilý bude zdržovat na zdejším území a pokud orgány jeho domovského státu neučiní jiné opatření.

 

     Rozvod manželství lze ale také řešit v zemi druhého manžela, s tím, že rozhodnutí tohoto státu o rozvodu může být v České republice uznáno na základě zvláštního návrhu adresovaného Nejvyššímu soudu České republiky. Až po jeho rozhodnutí, že cizí rozhodnutí uznává, má toto rozhodnutí právní účinky v České republice (do té doby je třeba na českou občanku pohlížet z formálního hlediska jako na dosud nerozvedenou). Jestliže bylo již řízení v cizím státě zahájeno, je vhodné, aby již v tomto státě bylo ukončeno a následně je tedy třeba žádat o uznání rozhodnutí v České republice.

 

 

 

 

Komentáře (1)add feed
rozvod : svobodova
dobry den,zajimalo by me,kdyz jsem ceska vdana ve svycarsku a po roce se s manzelem chcem rozvest,mam pravo na neco?nyni po roce manzelstvi ziju jiz pres rok a neco v cr .manzel me prestal platit zdr.pojisteni,odhlasil me z bytu a to vse bez meho svoleni a podpisu.nemam zadny prijem penez atd...mohu se vyzadovat o vyzivne od manzela?on zije ve svycarsku. dekuji za odpoved.
prosinec 03, 2009 12:42
Napsat nový komentář

Pro komentování je potřeba, abyste byli přihlášeni. Pokud nemáte ještě svůj účet, prosím zaregistrujete se.


busy
 
< Předch.   Další >
[CNW:Counter]