O kudlance se ví, že svého partnera po kopulaci sežere. Když o tom tak uvažuji, myslím, že – v jistých případech – by toto řešení nebylo nezajímavé...

Hubnutí s Kudlankou

Hubnuti

Související články

Význam jmen

Význam jmen

Soutěže

Soutěže

Setkání

Setkani

Přihlášení






Zapomenuté heslo
Nemáte účet? Vytvořte jej!

Anketa

VĚRNOST? PODLE MNE JE:
 

TRVALÝ POBYT ZLETILÝCH DĚTÍ - OBAVY Z EXEKUCE PDF Tisk E-mail
Sobota, 20 prosinec 2008

 Potřebuji poradit s následujícím problémem: Bydleli jsme jako rodina na vesnici. Děti se mi bohužel nevyvedly, tak jsem si koupil půldomek a přestěhoval jsem se jinam. Ale musel jsem vzít s sebou dceru, která zrovna začala chodit do učení. Synům (dospělým) jsem zařídil, aby si byt platili sami ze svých prostředků.  Protože už jeden syn mi řekl větu "Ty mě nemůžeš vyhodit, mám tu trvalé bydliště!",  tak na toto konto jsem dceři neudělal trvalý pobyt v novém bydlišti.

 

 

 

 

     Vše bylo v pořádku až do té doby, než ztratila občanku. Nyní mám dotaz: musím jí udělat trvalé bydliště v mém současném bydlišti -  když jsou s ní problémy taky a navíc je jí  už 19 let a hrozí jí vyhazov ze školy? Vyučila se a ted se pokouší o nástavbu. Ale nevím nevím, zatím propadá ze sedmi předmětů a má důtku ředitelky školy.  

 

     Prosím, poradte mi, jak mám postupovat s trvalým pobytem pro ni - bojím se, co by bylo, kdyby si nadělala dluhy, tak by na nás přišla exekuce... Z toho důvodu bych ji  nerad přihlašoval (ale bydlet tu samozřejmě může).

 

Děkuji mnohokrát za radu,

jola

 


ODPOVĚĎ:

 

POKUD BYSTE POTŘEBOVAL ZRUŠIT TRVALÝ POBYT -

 

     V řízení o zrušení údaje o místě trvalého pobytu ohlašovna ve smyslu ustanovení § 12 odst. 1 zákona o evidenci obyvatel posuzuje v daném případě výlučně, zda návrh byl podán oprávněnou osobou (tato podmínka je tedy splněna, vy jako otec jste nositelem právního titulu k užívání vymezené části objektu určeného k bydlení) a dále zda zaniklo užívací právo občana k objektu nebo jeho vymezené části, jehož adresa je v informačním systému evidence obyvatel uvedena jako místo trvalého pobytu občana,  za současného splnění podmínky, že občan tento objekt nebo jeho část neužívá.  Otázky zániku užívacího práva, byť by si o nich správní orgán podpůrně mohl učinit úsudek, doporučujeme ponechat k rozhodnutí příslušným orgánům, resp. soudům (rozhoduje se o právních vztazích upravených občanským zákoníkem, zákonem o rodině apod., tedy mimo působnost zákona
o evidenci obyvatel).  

  • požadujte, aby správní orgán upřednostnil cestu posouzení předběžné otázky příslušným orgánem, a to vzájmu právní prevence před vydáním rozhodnutí ohroženým jeho případnou obnovou, popřípadě v souvislosti s tím vzniklých právních a věcných škod.
  • Musíte požádat oddělení evidence obyvatel. Zrušení se provádí ve správním řízení. O zrušení trvalého pobytu rozhodne ohlašovna na základě podané písemné žádosti oprávněné osoby a prokázání splnění podmínek pro zrušení trvalého pobytu.Podmínky jsou dvě, první je zánik užívacího práva občana k objektu nebo jeho vymezené části a druhá je neužívání tohoto objektu nebo jeho vymezené části občanem. Žadatel o zrušení trvalého pobytu doloží oprávněnost své osoby k podání žádosti dokladem o vlastnictví nemovitosti (výpis z katastru nemovitostí nebo smlouva o nájmu). 

 

 

VZHLEDEM ŽE TRVALÝ POBYT V SOUČASNÉM MÍSTĚ BYDLIŠTĚ NEMÁ -

 

 

 - Tak prokazování existence, resp. neexistence užívacího práva bývá jednodušší. Pokud takové právo dotyčný ani nikdy neměl (byl na dané adrese na základě souhlasu oprávněné osoby), postačí konstatování takového stavu. Doporučuji, bude-li to nutné, podat na ohlašovně i vysvětlení svých obav z případných nepříjemností, exekucí atd.

 


 

 

 

 

Komentáře (6)add feed
Z Vašeho příspěvku : lp
je patrné, že dcera zatím trvalý pobytu u Vás nemá, tudíž nemusíte NIC rušit. Při ztrátě OP ji bude vydán nový průkaz na původní adresu trvalého pobytu, případně vlastník či nájemce objektu, který má dcera pobyt v OP, a kde nyní již nebydlí a neužívá tento objekt, tak může podat žádost na zrušení jejího trvalého pobytu a pak by dcera měla v OP údaj ohlašovny, kde má trvalý pobyt.
Přihlásit k trvalému pobytu lze občana pouze na základě souhlasu vlastníka či nájmece bytu a pokud vy dceři souhlas nedáte (na což máte právo), tak dcera u Vás nebude mít trvalý pobyt !!
prosinec 22, 2008 07:57
Můžete ji tam nechat bydlet - : Regina
ale jen na "základě souhlasu oprávněné osoby", tedy vás, jak se píše v článku. Ale jinak nic víc. Vaše obavy jsou asi opodstatněné.
prosinec 22, 2008 10:12
TRVALY POBYT A POPLATKY : deivid
DOBRY DEN
mam dotaz jsem trvale hlasen v Chomutove,ale od r.2002 se tam nezdrzuji,jsem povinny hradit poplatky za odpady vuci mestu?A pokud ano pak mam nejake pravo k svemu trvalemu pobytu i presto,ze byt je jiz obydlen jinymi lidmi?Co mohu v takovem pripade pozadovat od mesta .dekuji za odpoved
listopad 22, 2009 10:40
Dluhy mého syna a obavy z exekuce : Jozinka
Mám dotaz.Mám ženatého syna,který je u mne v trvalém bydlišti se svou manželkou i dětmi.Jejich manželství již nyní nesplňuje své podmínky a pomalu se rozpadá.Důvodem byly velké dluhy mého syna.Snacha i s dětmi nyní od minulého roku pobývá u svých rodičů.Můj syn má rozestavený ve svém vlastnictví rodinný domek,ale má na něm hypotéku.Jelikož pozbyl můj syn zaměstnání,jeho dluhy na té hypotéce stále narůstaly a nyní hrozí exekuce ze strany banky.Chtěla bych se zeptat,jaké nebezpečí hrozí nám rodičům ze strany exekutorů po stránce trvalého bydliště mého syna a snachy.Doslechla jsem se totiž,že exekutoři se neohlížejí jen na trvalé bydliště,ale i na pobyt dlužné osoby.Snacha,jak jsem již uvedla u nás nepobývá skoro rok a syn pobývá měsíc u jiné ženy.Děkuji za odpověď.
červenec 21, 2010 21:30
Exekuce : Grysa18
Dobrý den,potřebuju vědět jednu věc...Bydlím u bratra a mám u něj i trvalý pobyt,hrozí mi exekuce na majetek a chtěl bych vědět,jestli můžou Exekutoři sáhnout i na majetek mého bratra když u něj bydlím...Předem děkuji za odpověď
březen 15, 2011 10:04
Dluhy : Vladimír
Dobrý den, mám nevlastní dceru která má v rodinném domě nahlášeno trvalé bydliště je stále student a propadla gemblerství máme s manželkou (mojí ženou) obavy a opráněné z jejich dluhů a tím i z exekuce, můžete nám nějak poradit jak na to jestli ji nějak zrušit bydlení na této adrese nebo něco jak na to. Předem děkuji za odpověď.
listopad 23, 2011 22:11
Napsat nový komentář

Pro komentování je potřeba, abyste byli přihlášeni. Pokud nemáte ještě svůj účet, prosím zaregistrujete se.


busy
 
< Předch.   Další >
[CNW:Counter]