O kudlance se ví, že svého partnera po kopulaci sežere. Když o tom tak uvažuji, myslím, že – v jistých případech – by toto řešení nebylo nezajímavé...

Hubnutí s Kudlankou

Hubnuti

Význam jmen

Význam jmen

Soutěže

Soutěže

Setkání

Setkani

Přihlášení






Zapomenuté heslo
Nemáte účet? Vytvořte jej!

Anketa

VĚRNOST? PODLE MNE JE:
 

EXEKUCE - POUČENÍ - CO A JAK PDF Tisk E-mail
Pátek, 15 srpen 2008

 Jestlipak víte, jakej je rozdíl mezi blbcem, který se zapálenou sirkou kouká do nádrže svého auta a blbcem, kterej je schopen podepsat jakejkoliv papír, kterej ho těžce poškozuje a to bez přečtení? Je tam rozdíl, ano - a dost podstatnej: ten první to aspoň má rychleji za sebou. Nehájím tím exekutory, to ani omylem, ovšem ten pohled jen z jedné strany mě dost irrituje...

 

 

 

 

     Podle občanského soudního řádu exekutor nesmí zabavit pouze věci, které povinný nezbytně potřebuje k uspokojování hmotných potřeb svých a své rodiny nebo k plnění pracovních úkolů nebo výkonu podnikatelské činnosti a věci, jejichž prodej by byl v rozporu s morálními pravidly. Jedná se zejména o oděvy a obvyklé vybavení domácnosti, snubní prsten, zdravotnické potřeby a pomůcky pro Tebe a příslušníky domácnosti a hotové peníze do 1.000,- Kč.

 

     Nenechte se však mýlit, že stačí, když prohlásíte všechny věci za běžné vybavení domácnosti nebo věci potřebné k plnění pracovních úkolů či podnikání a exekutor vyjde naprázdno! Postel, stůl, židle, sporák, asi i lednička a pračka běžným vybavením domácnosti jsou, ale třeba mikrovlnná trouba, myčka nádobí, televizní přijímač a veškerá spotřební elektronika už nikoliv. Pokud se povinný živí jako taxikář, automobil k plnění pracovních úkolů potřebuje, ale pokud s ním jen jezdí do práce, tak nikoliv. Věci, které povinný nezbytně potřebuje k podnikání zabavit nelze, ale exekutor může prodat celý jeho podnik (živnost, firmu), popř. jeho část atd.

 

     Téměř každý povinný se při zabavování movitých věcí brání tím, že mu nic z nich nepatří. Vybavení bytu je rodičů, vkladní knížka manželky a auto kamaráda, takže není co zabavit. Omyl! Exekutor může zabavit téměř všechny věci, o nichž se má důvod domnívat, že patří povinnému. Znamená to věci, které povinný užívá nebo jsou uloženy v bytě, v němž se zdržuje. Pokud to budou věci někoho jiného, musí to tato osoba prokázat a neprodleně podat tzv. vylučovací žalobu k soudu, který exekuci nařídil.

 

     Pozor také na účelové převody a skrývání majetku! Lehce lze takovýto postup pokládat za maření úředního výkonu rozhodnutí a poškozování věřitele. Zjistí-li exekutor, že povinný takto postupuje, může na něj podat trestní oznámení a všechny tyto úkony prohlásit za neplatné a to i se zpětnou platností, takže ani antidatování smluv nepomůže.

 

     Exekutor také může povinného předvolat k prohlášení o majetku. Pokud by vyšlo najevo, že v něm povinný uvedl nesprávné nebo neúplné údaje, byly by vůči němu vyvozeny trestněprávní důsledky.

 

     Nařízením exekuce je postihován celý dlužníkův majetek. Dlužník nesmí se svým majetkem nakládat vyjma běžné obchodní činnosti, uspokojování základních životních potřeb a udržování a správy majetku. Veškeré právní úkony učiněné v rozporu s touto povinností jsou absolutně neplatné!

 

 

 Exekuce a společné jmění manželů - a to je hooooodně důležité

 

     Exekuce se týká nejen povinného, ale i jeho rodiny. Jde-li o vymáhání závazku vzniklého za doby trvání manželství, exekuce se vztahuje i na majetek ve společném jmění manželů. Vyhráno však povinný nemá, ani když je majetkovou smlouvou rozsah společného jmění manželů zúžen.

 

     Zejména podnikatelé často zapomínají na to, že odvolávat se na majetkovou smlouvu při řešení závazků mohou jen tehdy, pokud o její existenci i obsahu byl věřitel prokazatelně informován už při vzniku závazku.

 

     Zbavit se dluhů nelze ani rozvodem. Představa, že na věřitele manželé vyzrají formálním rozvodem, přičemž na jednoho z manželů se převede veškerý majetek a na druhého dluhy, je lichá. Vypořádání majetku při rozvodu totiž musí vycházet ze zásady, že nesmí být dotčena práva věřitelů, jinak by byl tento právní úkon neplatný.

Z manželství si tedy každý z manželů odnese příslušnou část majetku i závazků, které je povinen vypořádat.

 

 

A příště pár názorných příkladů, přátelé...

Zatím vám přeju hezký víkend

 - a -

neutrácejte moc.... 

 

 

 

Franta Bouška

 

 

 

 

 

Komentáře (16)add feed
Není mi líto hazardérů, : David
kteří si bez rozmyslu půjčí na cokoliv.

Co mě však velmi vytáčí je to, že při exekuci mohou velmi snadno přijít k újmě naprosto nevinné osoby.
Příklad: nezdárná dcera, bydlící u rodičů, bez vlastního příjmu, si bez jejich vědomí naseká závratné dluhy.
Přijde exekutor a kromě té postele může zabavit cokoliv se mu zlíbí - je mu jedno, že to všechno dcerušce nemůže patřit, on se zahojí a o to mu jde.
Jediná obrana ? Vylučovací žaloba k soudu - náklady na právníka, notoricky známé soudní průtahy - ovšem pokud nemáte na zabavené věci kupní doklad vystavený na vaše jméno (už se vás někdy při vypisování dokladu v obchodě ptali na jméno ? smilies/sad.gif), můžete to předem vzdát.

srpen 15, 2008 10:28
tohle jde Davide velice snadno, : Inka
nezdárná dceruška nebo synek si třeba vezme mobil na paušál 1600 Kč na smouvu na dva roky, chodí do školy nebo učňáku, takže kdyby po nich na telefonní společnosti chtěli potvrzení o zaměstnání, tak jim ho ani nedají. Ale oni, ona protelefonuje 2.500 za 3 měsíce než jí to zarazí úplně, neplatí a vyhazuje dopisy a ty jako rodič je v rámci etiky neotvíráš. No pak ji definitvně zruší smlouvu, spočtou dluh, k němu připočtou měsíční paušál za každý měsíc za dva roky, na což mají podepsanou smlouvu, něco pro exekutora a než se naděješ, tak tam je za 40 tisíc a stojí Ti exekutor doma v předsíni.
srpen 15, 2008 12:20
asi si pletete pojmy : frantabouska
do 18 let za synka nebo cerecku rucite Vy, tak co tady kvilite, smlouvu s operatorem musite podepsat taky vy tak nepovidejte ze o tom nevite. Nezletilec nemuze nasekat dluhy, za nej rucite Vy. Nepredpokladam ovsem ze mate dceru v uicnaku jeste po 18 roce, pak je to ovsem neco jinyho
srpen 16, 2008 18:06
Ano Franto, přesně proto kvílím : David
Tvůj předpoklad je veskrze špatný, dnes je běžné, že 18leté dítě chodí ještě do školy. Hodně se jich taky vzdělává i po střední škole. Nenapadlo mě, že by někomu nedošlo, že mám na mysli plnoletého potomka.
srpen 16, 2008 21:41
Inka : frantabouska
mě dost překvapilo kvílení paní Inky o 18 letém dítěti na učnáku, školu samozřejmě chápu, to je vo něčem naprosto jinym. Jestli si chcete fakt počíst o exekutorech a exekucich, dejte vedet na Tato adresa je chráněna proti spamování, pro její zobrazení potřebujete mít Java scripty povoleny . Budete mit zábavu až do rána.
srpen 17, 2008 04:55
Nevím Franto, : David
jestli jsi v obraze, ale dnes děti dosahují 18 let ve třetím ročníku střední školy nebo učňáku, takže na Inčině příkladu nevidím nic podivného ani překvapivého.
srpen 17, 2008 07:59
Děti teď už zas mají povinnou devítiletku, : alena puntíkovaná
takže ZŠ končí v patnácti a v osmnácti učňák. T.J. na konci třetího ročníku. Dítě se může narodit třeba v lednu - takže mu v pohodě bude ve třeťáku už půl roku osmnáct.
srpen 17, 2008 08:06
Franta Bouška: nikdo tu nekvílí, : Eva
Inka už vůbec ne, ta to nedělá nikdy. Ale, nezletilec v ČR nasekat dluhy rozhodně může!!! Bylo to mnohokrát medializováno, právě na příkladech smluv s telefonními operátory a u nebankovních úvěrů. Všechny ty společnosti to dělají samozřejmě záměrně, protože vědí, že to zaplatí rodiče, kteří jsou za ně právně zodpovědní. A oficiálně to vysvětlují "mimořádnou individuální péčí o klienta za účelem maximální dostupnosti jejich služeb"!
Mám doma právníky 2, ale počínání výše zmíněných firem je "jen" v rozporu s už i tak vágně vymezenými dobrými mravy.
srpen 17, 2008 09:08
... : bb
První dítě jsme dali do školy měsíc po 6.narozeninách, chuděrku malou, poučeni z vlastní blbosti jsme naopak druhému dítěti prodloužili bezstarostnost o rok, takže do školy šel v 7 a 5 měsících. Vyšel v 9., takže prvák gymplu končil teď, v 17. Minimálně 3 roky ho tedy budeme platit, přesto je bombardován nabídkami všeho možného zboží, studentských půjček, studentských kont. Protože ho známe a doufáme, že dobrý v něm zůstane, tak jsme mu paušál zřídili, studentský účet s kartou taky. Obojí můžeme v případě potřeby stopnout, zatím. Ale za rok, VE DRUHÁKU na gymplu, ztratí-li mladej pán rozum, může během 1 měsíce nasekat dluhů do aleluja - zavolat si mobilem těm, s kterýma zatím jen přes net, zřídit, vyčerpat a nesplatit (z čeho taky) kontokorent 30 000 Kč, za dalších 30 000 nakoupit na kreditku, kterou mu k paušálu opakovaně nabízejí, atd. A pak co? 1. chytrého, dočasně zblblého kluka nechat dostudovat, zaplatit ale cca 75 000 ? nebo 2. chytrého, pouze dočasně zblblého kluka stáhnout ze školy a poslat ho přidávat Ukrajincům na stavbu?
Nás snad tyhle katastrofické scénáře nečekají, zatím je ve věcech financí dost rozumný, ale co my víme co bude za rok, zamiluje se bláznivě, hormony zatemní mozek... :-)

Podle mého, a nejen mého, názoru, by tyhle produkty měly být vázané nejen na plnoletost, ale taky na příjem. Bývalo to tak, že se musel doložit určitý příjem a určité stabilní zaměstnání, člověku ve výpovědní lhůtě s minimální mzdou nedali půjčku 30 000 Kč. Teď ji dají studentíkovi gymplu, když bude chtít, a ani nemusí do banky, cpou mu to poštou.
srpen 17, 2008 11:47
ano to je to o čem bb mluvím, : Inka
není to naštěstí případ mých dětí, ale když jsme u toho věku, tak syn šel též o rok později do školy, v patnácti končil základku, 3 roky vyučení a dva roky na maturitu, takže 20 let. Nic složitého na počítání. Jen to vidím dost často okolo sebe a udivuje mě, že zatím co na všechny půjčky se vyžadují papíry typu: příjem ze zaměstnání, nebo dva doklady na jméno jako telefon nebo inkaso....., tak tady na to nevyžaduje nikdo nic a dluhy se tam dají udělat poměrně veliké aniž by rodiče tušili, to je to co se mě nelíbí!!!! Že k tomu rodič přijde jak slepý k houslím a zjistí to až když mu exekutor klepe na dveře. Nevydělávající děti jsou bombardované ze všech stran vším co by mohli mít, zkušenosti žádné a odolej tomu. Můžu děkovat bohu, že mám tak rozumné děti, ale koremktní to od těch firem není, co si budeme povídat.
srpen 17, 2008 15:59
... : bb
korektní to není, souhlasím, ale jsou to obchodníci a bohužel dělají jen to, co se jim umožní. V tomhle vidím úlohu pro stát, demokracie musí mít pravidla a tržní nesmí znamenat utrhni co můžeš. Je to díra v zákoně, která umožní,aby si 20letá maminka méně inteligentní,ale svéprávná, vzala "výhodnou půjčku" u lichváře apod.
Stačilo by jen stanovit stejné, nebo podobné podmínky jako u hypoték.
srpen 17, 2008 16:41
Proto to je tak nastaveno, : wendy
aby výše zmíněné dluhy ŠLY nasekat snadno. Hrozný je taky zneužívání senility starých spoluobčanů, důvěřivých, osamocených a vděčných za každou návštěvu. Podepíší kde co za pro ně závratné sumy.

Četla jsem v novinách o zadluženosti občanů ČR. Z čeho to chtějí všichni všechno splácet ? Už jsme tu diskutovali o tom, že zadlužit se kvůli pořízení slušného bydlení je dnes víceméně nutností a není to nic mimořádného a nerozumného. Ale půjčovat si na dovolené nebo drahého Ježíška nerozum je. I proto mě štvou neustále reklamy na snadné půjčky hotovosti za měsíční splátky 899,-- až do domu. Masivní a vtíravé. Ale už neřeknou, jak dlouho platíte a jakou částku zaplatíte. Někdo tu to psal - dlužník se opozdil o měsíc se splátkou a firma polepila plakáty o jeho prohřešku celou vesnici. Jo a exekutora bych fakt dělat nechtěla...
srpen 18, 2008 08:14
Díky za poučný článek : Evina
Notebook je dcery, telku jsme dostaly od táty, jinak mám právě jen tu pračku, lednici, postel atd.Už docela svéprávná jsem si vzala paušál na telefon, teda dva, jeden i pro nezletilou dceru, protože nás " ukecala" na ulici v nějakém horkém letním dni sympatická slečna.Docela jsme splácely v pohodě, teda já, dceři je 12.Ale pak přestaly chodit alimenty, musela jsem změnit práci a bylo vymalováno.Tedy zadluženo. Chtěla jsem splátkový kalendář, nezvldala ho splácet. Teď se doma klepu, co všechno mi exekutor může vzít. Dcera by se bez noťasu nejspíš zbláznila - je to dárek, co navíc dostala k vánocům. Přemýsšlím o nějaké půjčce on-line, že bych dluh poplatila, udělala si řidičák a našla lepší práci - mám ekonomickou školu.Taky se hrozně bojím, že ten exekutor přijde bez ohlášení, vtrhne sem a dítě se ho bude bát.Pracuju celé dny a celé dny pak mám volno.Co vy na to, kdo mi poradí - půjčku ano, či ne?A kdo ví, jak to s tím exekutorem je? Jak to, že někdo dostane exekuci na plat, jiný na majetek, kdo to rozhodne?
září 23, 2008 12:40
Evino, jestli se sem ještě podíváš: : d@niela
prosím, raději mi napiš - daniela zavináč kudlanka.cz, poradím ti! Hele, zatím prosím prosím žádnou další půjčku... vysvětlím, poradím
ahoj!
září 23, 2008 13:59
JAK JE TO STÍM VÝŽIVNÝM NA ZLETILÉ,PROSÍM PORADÍ NĚKDO? : MILDA
POTŘEBOVAL BYCH PROSÍM RADU, JESTLI JE MOŽNÉ PLATIT VÝŽIVNÉ NA ZLETILÉ,KTEŘÉ UKONČÍ VYSOKOU ŠKOLU,JELIKOŽ NA NÍ NESTAČÍ.MŮJ PŘÍPAD ZNÍ TAKTO.SYN STUDOVAL NA VYSOKÉ,V ŮNORU JÍ UKONČIL A ŠEL SE PŘIHLÁSIT NA UŘAD PRÁCE.V ZÁŘÍ OPĚT NASTOUPIL NA VYSOKOU JINÉHO ZAMĚŘENÍ,SOUDNĚ POTÉ NA MĚ ŽÁDAL VÝŽIVNÉ.MÁ NÁROK KDYŽ BYL PŮL ROKU JAKO UCHAZEČ?DÍKY ZA ODPOVĚDI.MILDA
září 25, 2008 22:19
... : Olga8888
Nejlépe žít tak aby si člověk půjčovat. http://www.ne-exekuci.cz
leden 31, 2016 17:57
Napsat nový komentář

Pro komentování je potřeba, abyste byli přihlášeni. Pokud nemáte ještě svůj účet, prosím zaregistrujete se.


busy
 
< Předch.   Další >
[CNW:Counter]