O kudlance se ví, že svého partnera po kopulaci sežere. Když o tom tak uvažuji, myslím, že – v jistých případech – by toto řešení nebylo nezajímavé...

Hubnutí s Kudlankou

Hubnuti

Související články

Význam jmen

Význam jmen

Soutěže

Soutěže

Setkání

Setkani

Přihlášení






Zapomenuté heslo
Nemáte účet? Vytvořte jej!

Anketa

VĚRNOST? PODLE MNE JE:
 

DĚDICTVÍ PO OTCI PDF Tisk E-mail
Neděle, 01 prosinec 2019
Zemřel mi otec. Byl ženatý, ale ne s mou matkou, a z tohoto vztahu mám bratra. Oba jsme zletilí. Otec si ještě před sňatkem se současnou manželkou pořídil byt. Navíc si pořídil za dobu tohoto manželství další byt, oba pronajímá. Bohužel, zatím nevím, je-li závěť, a když ne, jak je to vlastně s děděním?

 

 

 

 

Tedy, jak je to v případě dědění ze zákona (bez závěti) u těchto nemovitosti? Nevím, jaký je nárok dědiců ze zákona a jaký v případě zanechání závěti. S touto manželkou bydleli v bytě, který měla ona před jejich svatbou. Jenže jsem zjistila od těchto podnájemníků, že tato paní z bytů odváží dražší věci - nábytek, elektroniku atd. a tyto věci následně rozprodává. Chtěla bych se zeptat, zda lze  nějak zamezit vstup do těch dvou pronajímaných bytů jeho pozůstalé ženě, když ona tam nemá ani trvalé bydliště, nežili tam společně, pouze má nyní od obou klíče.  A nakonec – může nyní prodat otcovo auto, které bylo pořízeno v době manželství, tedy ještě než bude provedeno dědické řízení?

 
Děkuji, Mariana

 

ODPOVĚĎ:

 

Pokud dle závěti máte ten první byt dědit vy a váš bratr, pak jeho žena nemá k němu žádná práva a dědit z něj nic nebude. Pokud by závěť neexistovala, dědili byste Vy, Váš bratr a otcova žena každý rovným dílem, tj. každý jednu třetinu. Dále - pokud otec za života pořídil další byt a tento závětí neošetřil, budete se o něj dělit stejně jako výše, tj. každý jednou třetinou.

Stejně tak, pokud není ukončeno dědické řízení, neměla by manželka otce z bytu nic odnášet.
Vozidlo prodat nemůže, musí se počkat na ukončení dědického řízení, kde bude určeno, kdo je dědic; teprve poté může dědic, který vozidlo nabyl, vozidlo prodat. Nyní to ale není ani reálné, neboť nelze prodat vozidlo, které je psáno na zemřelého, registr vozidel takový přepis neprovede.

 

d@niela

 

 

 

Komentáře (4)add feed
... : Kateřina E.
Ono už není, že manžel dědí polovinu a děti poměrnou část? Píšete, že každej třetinu, kdy se to změnilo?
prosinec 03, 2019 13:54
... : Inka
1. mě zase zajímá, změnilo se to, že to co měl člověk před svatbou, tak bylo jen jeho i v případě dělení po smrti. Teď to spadá do SJM do nového manželství a je jedno, zda měl majetek před svatbou či ne. Jedno to není pokud se ten člověk znovu ožení a mají rozdělený majetek manželů a předmanželskou smlouvu, tedy nemají SJM. Asi tu otázku zjednoduším. Cokoliv vlastníte před svatbou a znovu se oženíte či vdáte, spadá automaticky do SJM?
2. Pokud je závěť, tak je prioritní? To znamená, že pokud by bez závěti manžel po mé smrti dědil automaticky stejnou část jako děti. Ale pokud já mám závěť, kdy manžela mé děti nějakou částkou vyplatí, tudíž není vyděděný, ale nebude dědit 1/3 z celého majetku (1 manžel a 2 děti), pouze tu peněžitou část, která mu je v závěti odkázaná?
prosinec 05, 2019 09:43
... : d@niela
Tak na dotaz Kateřiny E.:

> Životní situace
> Dědické právo
> Vypořádání společného jmění manželů
Vypořádání společného jmění manželů
redakce Peníze.CZ | 8 komentářů / 8 nových

Pokud zemře osoba, která žila v manželství, je nejprve potřeba vypořádat její společné jmění manželů. Do společného jmění manželů až na určité výjimky zásadně patří jak aktiva (majetek), tak pasiva (dluhy) manželů. Vypořádáním společného jmění manželů se rozumí rozhodnutí, co ze společného jmění připadne pozůstalému manželovi, a zbytek jde do dědického řízení k rozdělení mezi dědice. K vypořádání společného jmění v tomto případě dochází v rámci řízení o dědictví.

Zde je nutné si uvědomit, že pozůstalý manžel může být také dědicem. To znamená, že pozůstalý manžel může nabýt majetek po zemřelém dvěma různými způsoby. A to jednak z titulu vypořádání společného jmění manželů (nabude polovinu majetku a dluhů patřících do společného jmění manželů) a jednak jako dědic v rámci dědického řízení (zde se dělí druhá polovina majetku a dluhů zůstavitele mezi dědice).

Pokud má zůstavitel děti, pak po něm při dědění ze zákona primárně dědí jeho děti a manžel. V tomto případě každé z dětí i manžel dědí stejnou část majetku zůstavitele. Např. má-li zemřelá osoba dvě děti, potom se ta část jejího majetku (a dluhů), která tvoří dědictví, dělí na tři hodnotově stejné části – dvě pro děti a jedna pro pozůstalého manžela.

Zdroj: https://www.penize.cz/203396-vyporadani-spolecneho-jmeni-manzelu
prosinec 06, 2019 13:50
... : Inka
A pokud je manzel a zavet?
prosinec 12, 2019 17:24
Napsat nový komentář

Pro komentování je potřeba, abyste byli přihlášeni. Pokud nemáte ještě svůj účet, prosím zaregistrujete se.


busy
 
< Předch.   Další >
[CNW:Counter]