O kudlance se ví, že svého partnera po kopulaci sežere. Když o tom tak uvažuji, myslím, že – v jistých případech – by toto řešení nebylo nezajímavé...

Hubnutí s Kudlankou

Hubnuti

Související články

Význam jmen

Význam jmen

Soutěže

Soutěže

Setkání

Setkani

Přihlášení






Zapomenuté heslo
Nemáte účet? Vytvořte jej!

Anketa

VĚRNOST? PODLE MNE JE:
 

TAKY MÁTE OBČAS KŘEČE? PDF Tisk E-mail
Neděle, 25 srpen 2019
Výsledek obrázku pro tired woman funnyNedostatkem hořčíku může trpět prakticky kdokoli. Od malých dětí po seniory. Jsou ale určité skupiny lidí, které mohou být ohroženy mnohem víc. A CO VY? Cítíte se unaveně a podrážděně? Trpíte někdy nepříjemnými křečemi, nebo rychlým prochladnutím končetin? Občas zapomínáte? A uvědomujete si, že za tím vším může být nedostatek hořčíku ve vašem těle? Jak prosté - tedy, jak prosté by bylo, správně reagovat...



 

 

Mezi nejčastější projevy nedostatku hořčíku patří:

 

• rychlá únava, časté bolesti hlavy, problémy s koncentrací

• nespavost a ranní únava

• větší náchylnost ke stresu a depresím

• bušení srdce

• třes víček

• svalové křeče, třes, záškuby

• padání vlasů, lámavé nehty a vlasy

 

Dochází-li v těle k jeho nedostatku, rozehrává to širokou škálou různých negativních projevů, které spolu na první pohled nemusejí souviset, ač mají stejného jmenovatele. Nedostatek hořčíku je téměř pravidelně pozorován u řady chorob, kterými možná trpíte - patří mezi ně vysoký krevní tlak léčený diuretiky, rovněž se vyskytuje často i u diabetiků,  a lidí s jaterní cirhózou.

 

Další ohroženou skupinou jsou senioři. Jejich tělo hořčík hůře vstřebává, navíc často užívají léky, které vstřebávání hořčíku zhoršují. Velkou a velmi rizikovou skupinou, která vyžaduje zvýšený přívod hořčíku, jsou alkoholici. A samozřejmě i ženy v menopauze, kde se s nedostatkem hořčíku potýká až 40 % z nich.

 

 

Výsledek obrázku pro nedostatek hořčíku

 

 

Hořčík je nepostradatelný téměř pro všechny procesy, které v lidském těle probíhají:

 

  • Tím nejdůležitějším je tvorba energie. Podílí se na transportu cukrů do buněk a zlepšuje využití kyslíku v nich. Udržuje buňky zdravé a zpomaluje jejich stárnutí a odumírání. A protože buňky jsou základními stavebními kameny lidského organismu, jejich zdraví se promítá i do celkového zdraví a kondice člověka.

 

  • A také bojuje proti stresu. Řada studií prokázala, že pokud je lidské tělo ve stresu, spotřebovává více hořčíku než v klidovém stavu. Buňky se tak připravují na vyšší výdej energie, který se stresem mnohdy souvisí.

  • Podporuje srdeční činnost. Při dostatečném příjmu hořčíku klesá pravděpodobnost vysokého krevního tlaku a srdečních arytmií. Hořčík reguluje srdeční činnost a rozšiřuje srdeční cévy. Spolu s lecitinem se podílí na regulaci hladiny cholesterolu v krvi.
 

 

  • Pomáhá proti bolestem hlavy. Tím, že hořčík podporuje správný tok krve v krevním řečišti, uvolňuje stažené svaly. Tím významně pomáhá bolestem hlavy předcházet nebo je zmírňovat.
 

 

  • Podporuje trávení a střevní motilitu.Hořčík pomáhá zvyšovat pohyblivost střev, podporuje průchod natrávené potravy trávicím traktem a tím předchází zácpě. Je významným činitelem pro vylučování žluči a tím je nepostradatelný pro efektivní trávení.

  • Pomáhá předcházením komplikací u diabetiků. Lidé, kteří trpí cukrovkou, mají v těle menší hladinu hořčíku než lidé zdraví. Hořčík je však pro diabetiky naprosto nepostradatelný – podílí se na regulaci energie získávané z cukrů a uplatňuje se v metabolickém působení insulinu. Je mimořádně důležitým faktorem v ochraně diabetiků před diabetickými komplikacemi.
 
  • Tím, že se hořčík podílí na správně tvorbě energie, neměl by scházet u aktivních sportovců. Zároveň jeho dostatek v těle předchází křečím svalů po sportovní únavě.

 
 

Ano, špatné složení stravy v mnoha případech dokonce omezuje vstřebávání hořčíku ve střevě. Jeho obsah se z potravin navíc dostává i nevhodnou úpravou. Málo hořčíku v těle mají také lidé, kteří jedí velké množství tuků a cukrů, což zhoršuje vstřebání a biologickou dostupnost hořčíku. K jeho deficitu v lidském organizmu přispívá také „vysoký příjem kofeinu a alkoholických nápojů“, což jak známo, organismus odvodňuje. V neposlední řadě je na vině i vysoká stresová zátěž a znečištěné vnější prostředí.

 

 

Související obrázek

 

 

V současné době odpovídá denní potřeba hořčíku pro dospělého jedince 420 mg na den pro středně těžce pracujícího muže a 320 mg na den pro ženu. V průmyslově rozvinutých zemích se udává, že průměrný příjem hořčíku u mužů odpovídá pouze 320 mg za den a u žen 228 mg za den. A stejné je to i u nás, v České republice. Podle lékařských studií trpí nedostatkem hořčíku každý třetí Čech.

 

Ale pozor! I pokud bychom se výslovně "cpali hořčíkem", tak z denní doporučené dávky za fyziologických okolností stejně vstřebáme pouze jednu třetinu. Rozhodně v žádném případě tedy neplatí, že čím vyšší dávka, tím vyšší vstřebávání. A už vůbec ne, že dávka podaná = dávka vstřebaná, jak se občas - mylně - uvádí. Denní příjem hořčíku by se tedy v ideálním případě měl odvíjet od našeho zdravotního stavu.

 

Stane se vám, že se někdy v noci probudíte s křečemi v nohách?

Jak to řešíte?

Máte doma rozpustné tablety?

Víte, že nejlepší jsou ty "hořčík + vápník"?

 

d@niela

 

 

 

 

Komentáře (10)add feed
... : Martinna
Křeče hlavně ty noční do nohou mívám už asi tak 4 roky. Po poradě v lékárně jsem začala kupovat hořčík a vápník a i když se to zlepšilo tak křeče neustaly.Lékař mi doporučil abych tablety hodila do koše a kupovala Magnezium a pila aspoň 1 láhev denně.Během 3 dnů křeče úplně vymizely a piji ho asi půl roku. Začínají se opět objevovat. Asi si už tělo zvyklo na tu magnezii.Dnes se budím asi 2-3x za noc a mám pocit že se to zhoršuje. Ale sleduji, že když ten den před nocí mooooc chodím tak je to lepší. Jak jsem "lenošná" a nachodím méně tak víc trpím. Holka-63 let.
srpen 26, 2019 05:42
... : NČ.
No výborně, dík. Právě jsem zjistil, že stoprocentně trpím nedostatkem hořčíku.
Jako vždycky, když si přečtu jakýkoliv příznaky čehokoliv, tak okamžitě vím, že TO mám.
srpen 26, 2019 05:53
... : *deeres*
Já si to přečetla a stopro vím, že to nemám. Protože prevence. Moje máma protrpěla celé noci a já
v hrůze abych to náhodou nezdědila, léta kupuji DAS gesunde PLUS Magnesium Tabletten, 300 St Nahrungsergänzungsmittel,(ta němčina je krkolomnej jazyk), za pár šupů a denně dvě bobule slupnu.
Skutečně pomáhá chůze a kupodivu teplé ponožky na noc. Protože, kdo má sklon ke křečákům, v noci mu nohy prostydnou a napadne ho, že si je trochu protáhne, tak potom už do rána nespí.
srpen 26, 2019 06:44
... : d@niela
Jo, a ještě něco:
taky je nutné pít. Člověk nesmí (jako já) lemtat jen jedno kafe za druhym, protože to se uvnitř pak jen futruje mym minimálním hořčíkem...
Takže se do pití je nutno nutít, třeba si říct, že je potřeba vypít cca 5 sklenic vody, čaje, případně toho kozla :-)

A vyplatí se si občas vypít i to magnesium calcium, fakt to pomáhá..
Jak se na tohle vykašlu, nic moc nepiju, zato o to víc vypotím, tak mám "příjemné probuzení" zaručené.

Mj. je nutno se v daný okamžik okamžitě postavit, tu nohu zatížit. To jedině od křeče pomůže...
srpen 26, 2019 09:18
... : NČ
No, tak se těma minerálama cpěte, 228 mg denně, křeče pominou a místo křečí budete mít jen ledvinový kameny. Což je jistě daleko příjemnější; kdo by pohrdl šutrem v ledvině?
srpen 26, 2019 11:02
... : *deeres*
To z piva taky. Pivo zvyšuje podíl kyseliny močové a kyselá reakce způsobuje vznik ledvinových kamenů. A proto pijte vodu z vodovodu. smilies/grin.gif

https://www.youtube.com/watch?v=Ukdnh7ZgzeM
srpen 26, 2019 11:55
... : d@niela
Pepku, napsala jsem "občas".
Ono se opravdu nic nemá přehánět, a ta dávka (denní) je obsažena ve VŠEM, CO ZA TEN DEN SNÍŠ A VYPIJEŠ. Takže brzdi :-)))

Takže jednou sníst banán nebo pomeranč, zítra třebas pár ořechů (ne psů, samozřejmě), příště si vypít tu minerálku. Uvařit si čočku s vejcem, taky je hodně hořčíku v čokoládě a červeném vínku...

Takže omez ten bůček, spíš něco libovějšího :-). Protože tučný ti sblajzne hořčík a na tělo už nezůstane smilies/grin.gif
srpen 26, 2019 12:50
... : doktor
Deeres znám několik pivařů a ti problémy se šutrama v ledvinách nemají,ale ti co žbrundají vodu,jako já,tak mají pískovnu a kamenolom. Hezké odpoledne všem.
srpen 26, 2019 13:52
... : Martinna
Ještě k těm ledvinovým kamenům a pivu. Můj otec co pamatuji tak od mládí nepil,ale chlastal pivo po basách. Nikdy,ano nikdy nepil čaj,vodu ap. Pouze pivo. Neměl ani řidičák kvůli tomu. Nikdy neměl problém s ledvinami. Umřel v 62 letech na úraz. Nikdy nebyl s ničím nemocný. Makal jako dělník na pile na dvoře kde v minulém režimu snad lemcali všichni.
A je pravdou že ty křečáky mám roky...
srpen 26, 2019 14:37
... : moira01
Jasne, horcik beru uz leta. Vzdycky kdyz mam pocit, ze me zacne bolet hlava, mam ztuhla ramena atd. Za me urcite ano.
srpen 27, 2019 15:01
Napsat nový komentář

Pro komentování je potřeba, abyste byli přihlášeni. Pokud nemáte ještě svůj účet, prosím zaregistrujete se.


busy
 
< Předch.   Další >
[CNW:Counter]