O kudlance se ví, že svého partnera po kopulaci sežere. Když o tom tak uvažuji, myslím, že – v jistých případech – by toto řešení nebylo nezajímavé...

Hubnutí s Kudlankou

Hubnuti

Související články

Význam jmen

Význam jmen

Soutěže

Soutěže

Setkání

Setkani

Přihlášení






Zapomenuté heslo
Nemáte účet? Vytvořte jej!

Anketa

VĚRNOST? PODLE MNE JE:
 

NENÍ MOST, JAKO MOST PDF Tisk E-mail
Středa, 14 srpen 2019
Včera, ve středu 14. 8., bylo první výročí pádu mostu (viaduktu) v Janově. Délka mostu přes 1 km, šířka 4 jízdní pruhy (zřítilo se cca 200 m, zbytek byl zbourán, včetně pilířů). Ohromná tragédie, 43 mrtvých a stovky evakuovaných lidí. Zjara 2020, tedy asi rok a půl po tragédii, bude uveden do provozu most zcela nový. Tolik pár faktů.

 

 

 

 

 

 

Nějak mimoděk jsem si při té zprávě vzpomněl na zřícení mostu v pražské Tróji, 2. prosince 2017, délka 256 m, šířka 3,8m, 4 lidé zraněni. V létě 2020, tedy asi za dva a půl roku, snad, možná, ale nevěřím, má být nová lávčička postavena. Tolik pár faktů.

 

 

 

 

 

A už jen mě napadlo, jak by asi v Česku vypadala likvidace a výstavba čtyřproudového mostu, podobného tomu Janovskému:

 

 

-       Nejdřív soutěž o veřejnou zakázku na likvidaci (nejméně 1 rok),

-       pak veřejná zakázka na projekt (nejméně 1 rok),

-       pak veřejná zakázka na zhotovitele (nejméně 1 rok),

-     všechno s možným prodloužením, způsobeným odvoláváním se neúspěšných uchazečů u všech soudů, které v Česku existují.

-       A pak tedy už jen dva roky plánované výstavby, plus dva roky zpoždění výstavby a zdvojnásobení vysoutěžené ceny. 

 

 

Myslím, že tak 8 let od zřícení, a to by byl ještě velmi optimistický odhad.

 

 

Tak si říkám, jestli tady u nás není něco blbě. Ale nevím, třeba je to tím, že Italové ještě nemají tak dokonalej zákon o veřejných zakázkách, a měli by se u nás poučit.

Taky mě ještě napadlo, jestli by daleko rychlejší nebyla soutěž po vzoru pověstný "Karlovarský losovačky", kdy bylo všechno dohodnuto už předem.

 

 
  
 

Odpadly by všechny ciráty kolem, odpadly by soudní odvolávání a měsíce čekání na rozsudky, jen tehdá tam ten trouba slosovatel zdržel výstavbu asi o dvě minuty, kdy ne a ne našmátnout ten správnej poznačenej balónek.


Hezkej den všem

NČ

 
 
 

- - - - - - - - - - 

Jako karlovarská losovačka se označuje zmanipulovaná soutěž na výstavbu KV Areny v Karlových Varech z dubna 2006. Do obecného povědomí se dostal dvouapůlminutový videozáznam, na kterém se losující více než půl minuty snaží vytáhnout z losovacího osudí dva lístky se „správnými“ jmény firem, čemuž přihlížela smějící se notářka. Poté, co video v roce 2007 zveřejnil karlovarský aktivista Jiří Kotek, přehrálo si ho na internetu během krátké doby přes 300 tisíc lidí. Na základě videa potom Úřad pro ochranu hospodářské soutěže označil soutěž na výstavbu arény za neplatnou a městu Karlovy Vary udělil půlmilionovou pokutu.

 

 

 

 

Komentáře (8)add feed
... : Míša šíša
Vypadá to jak zpráva z "dobře informovaného webu", bohužel není.
srpen 15, 2019 04:13
... : mia I
loni v červnu mne vzali příbuzní z Prahy na Císařský ostrov a ukazovali mi i místo zřícené lávky, všechno prý bylo podivuhodně bleskově uklizeno , nějak to celé zavánělo...

Těším se na opravený Negrelliho viadukt, bude to pěkné.

I když to s tématem až tak nesouvisí , děsně mne štvou ty prasárny v Praze s umístěním rezidenčních staveb do stávající zástavby. Před pár lety jsem dávala na Kudlanku článek https://kudlanka.cz/index.php?option=com_content&task=view&id=6955&Itemid=38 mám zlost, že Tejnku o které jsem psala tak zprasili (mám na mysli horší slovo) zcela egoističtí lidé a zastavili ji monstry.
srpen 15, 2019 06:04
... : *deeres*
Kdyby jenom Tejnka. Postup, jak prasit Prahu je jednoduchý. Nikdo nemá páku, jak okamžitě zarazit černou stavbu ani v památkově chráněné zóně. Není to poprvé, kdy pod pláštíkem rekonstrukce se prakticky zbourají památkově chráněné objekty. Majitelům se pak jenom vyměří symbolická pokuta
Pokud by se nepodařilo stavební povolení získat včas, nebo dokonce by nebylo vydáno vůbec, mají v té chvíli poškození zájemci možnost žádat náhradu škody. Za určitých podmínek by se mohlo jednat i o trestný čin podvodu. Dokud k té krizové situaci nedojde, úřady fakticky nemají možnost proti takovému postupu zasáhnout,“ konstatoval advokát Jan Černý.

https://www.novinky.cz/domaci/clanek/v-centru-prahy-se-stavi-bytovy-dum-nacerno-urady-jenom-prihlizeji-40292763
srpen 15, 2019 06:42
... : NČ.
Sorry jako, Deer. Ale úřad má možnost nařídit odstranění černý stavby a v případě neuposlechnutí stavbu sám odstranit a požadovat úhradu od stavebníka.
To, že se to v praxi neděje, neznamená, že "nikdo nemá páku". Páky samozřejmě jsou, ale pokuty a úplatky pro úředníky má už investor přímo zahrnutý v rozpočtu stavby, u větších staveb jde o jednotky až desítky milionů a bývá to už předem s úředníky dohodnuto tak, že po odvolání se investorem, bude stavba dodatečně povolena. Jedná se o skutečný svinstvo!
srpen 15, 2019 07:17
... : Míša šíša
Nejen svinstvo, ale dokonce i trestný čin. Já už k tomu, co všechno se děje v Praze, ani nemám slov. Státní prachy tečou proudem za úplně zhovadilosti a nikoho to vůbec netrápí.
srpen 15, 2019 07:33
... : NČ.
Tak teď to má v Praze v rukou Pirát! PUSŤTE NÁS NA NĚ!!! (Na koryta a na úplatky, samozřejmě).
srpen 15, 2019 08:36
... : Krakonoš
Pradvdu dí NČ, ouředník páky má, ale nekoná. Jistě pro to má bohulibej důvod, pro to nekonání.
V novele stavebního zákona snad má bejt mimo jiný to, že nebude lze dodatečně legalizovat černou stavbu, jediným řešením bude její vodstranění. Ale bojím se dvou věcí - za prvý se to tam nejspíš ve finální podobě nedostane. A za druhý, pokud ano, bude to klacek jen na normálního domkaře, kterej si postaví bez povolení dřevěnej přístřešek vo metr větší, než umožňuje zákon. Arogantní zlatokop to zase nějak "vyřídí".
Ty termíny u hypotetický znovuvýstavby 4proudovýho mostu v ČR jsou ještě moc voptimistický. Můj názor je, že ideální cestou v českým prostředí by bylo zcela zrušit zákon vo zadávání veřejnejch zakázek a nechat i veřejný investory vybírat zhotovitele zcela volně. Stavělo by se mnohem rychleji za úplně stejný prachy, jako teď, ani by se toho nerozkradlo víc než teď. Investor by měl možnost nebavit se s nikým, kdo ho v minulosti jakkoli podrazil. Jenže to je zhola nemožný už proto, že by to bylo v rozporu s unijní legislativou. Ale i kdyby nebylo, nedovedu si představit parlament, kterej by byl něco takovýho vochotnej schválit.
srpen 15, 2019 09:17
... : mia I
když jsme u toho stavění - díky developerům je teď docela těžký sehnat obyčejný cihly. Ve velkém skupují developeři celé výrobní kapacity cihelen. U nás ve stavebninách už soukromník prodal auto na dopravu cihel, bylo mu na nic. Zrovna tak izolační vata je velký problém sehnat. Kde tak udělali soudruzi z NDR chybu? Malé cihelny zanikly, nikdo nechtěl do modernizace investovat a to co vyrobí třeba u nás na jihu Číčenice a Dolní Bukovsko nestačí pokrýt poptávku.
srpen 15, 2019 09:59
Napsat nový komentář

Pro komentování je potřeba, abyste byli přihlášeni. Pokud nemáte ještě svůj účet, prosím zaregistrujete se.


busy
 
< Předch.   Další >
[CNW:Counter]