O kudlance se ví, že svého partnera po kopulaci sežere. Když o tom tak uvažuji, myslím, že – v jistých případech – by toto řešení nebylo nezajímavé...

Hubnutí s Kudlankou

Hubnuti

Související články

Význam jmen

Význam jmen

Soutěže

Soutěže

Setkání

Setkani

Přihlášení






Zapomenuté heslo
Nemáte účet? Vytvořte jej!

Anketa

VĚRNOST? PODLE MNE JE:
 

POZOR NA VNITŘEK LEDNICE PDF Tisk E-mail
Neděle, 14 červenec 2019
Výsledek obrázku pro lednice kreslená pngVíte, že vám v lednici mohou bujet nebezpečné mikroorganismy? Vyhnete se jim udržováním správné teploty a skutečně pravidelným důkladným čištěním. Britská spotřebitelská organizace Which? (totéž, co náš dTest) objevila patogenní bakterie v sedmi z deseti zkoumaných chladniček. Z každé ledničky odebrali pět vzorků – po jednom ze šuplíku na zeleninu, ze spodní části na maso a ryby (tzv. nulové zóny), z horní police ve dveřích, ze zadní stěny a z kliky či madla.

Víte, že vám v lednici mohou bujet nebezpečné mikroorganismy? Vyhnete se jim udržováním správné teploty a skutečně pravidelným důkladným čištěním. Britská spotřebitelská organizace Which? (totéž, co náš dTest) objevila patogenní bakterie v sedmi z deseti zkoumaných chladniček. Z každé ledničky odebrali pět vzorků – po jednom ze šuplíku na zeleninu, ze spodní části na maso a ryby (tzv. nulové zóny), z horní police ve dveřích, ze zadní stěny a z kliky či madla.

 

 

 

Určité množství bakterií bylo objeveno ve všech případech. Problematických bylo zejména 19 z celkem 50 vzorků. Ve dvou bylo vysoké množství bakterií rodu Aeromonas, které způsobují horečku, potravinové otravy či řadu infekcí od kožních vyrážek po sepsi. Znepokojivá byla koncentrace bakterií E. cloacae a Klebsiella oxytoca, které vyvolávají infekce dýchacích a močových cest a pravděpodobně pocházejí z nemyté zeleniny.

 

Obecně platí, že každá rozbalená potravina do chladicího prostoru přináší další mikroby. Proto je třeba sledovat teplotu chladicí části, abychom nepodporovali množení nežádoucích patogenů. Teplota uvnitř střední a spodní části lednice by neměla přesáhnout 5 °C.

 

 


 

 

 

Nastavení teploty je však třeba kontrolovat. 40 % testovaných přístrojů mělo nepřesné nebo nespolehlivé nastavení termostatu. Udržování stabilní teploty v chladničce komplikuje také horko nebo chlad v místnosti, ve které je spotřebič umístěn.

 

 


 

 

Bujení mikroorganismů napomáhá také nedostatečná hygiena. Součástí našich testů chladniček je proto také jednoduchost čištění.

Jak o ledničku pečovat? Vnitřek myjte jednou měsíčně a rozhodně nečekejte, až se viditelně zašpiní. Po vyjmutí všech potravin vyndejte všechny police, šuplíky i poličky ve dveřích a omyjte je mýdlovou vodou. Mydlinkami otřete také celý vnitřek.

 

Nepoužívejte antibakteriální spreje, protože by se mohly dostat i na potraviny. Na těžko odstranitelné skvrny použijte vodu s jedlou sodou. Věnujte zvýšenou pozornost rohům a jinak hůře dostupným místům.

 

Šálek samotné sody umístěný do lednice pomůže odstranit případné nežádoucí pachy.

 

P.S. jak často odmrazujete mrazák?

Jak často čistíte lednici?

 

 převzato z časopisu dTest

 

 

 

 

 

 

 

Komentáře (7)add feed
... : mamča
Tady píšou, že vajíčka na dveřích lednice jsou vzhledem k trvanlivosti to úplně nejhorší místo. https://prozeny.blesk.cz/clanek/pro-zeny-volny-cas-bydleni/300130/7-tipu-jak-skladovat-vajicka-pozor-do-polic-ve-dverich-lednice-nepatri.html#239488
...a teď babo raď !
červenec 15, 2019 07:57
... : *deeres*
Tak ti , Dani, pěkně děkuji! Takové články sem už nedávej! Já měla na dnešek naplánováno, jak příjemně strávím celé pondělí, jenže jsem si to přečetla a šla se podívat, co tedy bydlí v mé lednici. Pak jsem jí hodinu uklízela. Nejenom mikroorganismy, v oddíle se zeleninou housenky běláska, už to chudinky měly za sebou, na takové dobrodružství se blbě voblíkly.
Jak bydlím v tom přízemí, tak kdejaká havěť se snaží bydlet se mnou, ani nezazvoní, záludně se vetře.
V noci jsem dvakrát z koupelny vyhodila cvrčka, buď tam byl ještě další, nebo to byl urputný jedinec, který mne chtěl oblažit svým koncertováním za každou cenu a řval v té koupelně až do rána bílého. Protože jsem poněkud nastydlá a tahám nudli, tak jsem si ráno chtěla udělat čaj s medem. Bez brýlí houby vidím a tak jsem si říkala, že v té sklenici jsou asi kousky květů. Pak jsem si vzala brýle a žádné kousky květů, mraky utopených mravenců, jak se ti záškodníci dostali do spíže a do sklenice se závitem, tak to je mně záhadou. Než jsem si vzala brýle, tak jsem jich i pár vypila. Nic moc. smilies/grin.gif
červenec 15, 2019 08:19
... : NČ
Jo, Deer, cvrček cvrká. Tak snad buď ráda, že´s tam neměla prcka...
------------------
Co se týče ledničky a mrazáku, neukládám podle návodů, ale podle toho, co se kam vejde, a hlavně se tam musí vždycky vejít aspoň jeden velkej kozel. Zvlášť pikantérní je to ovšem v mrazáku, kdy se do šuplíků občas něco musí narvat i násilím, to se pak často stane, že namrzlej šuplík nejde celý měsíce vůbec vytáhnout.
červenec 15, 2019 09:03
... : NČ
Jo, Deer, cvrček cvrká. Tak snad buď ráda, že´s tam neměla prcka...
------------------
Co se týče ledničky a mrazáku, neukládám podle návodů, ale podle toho, co se kam vejde, a hlavně se tam musí vždycky vejít aspoň jeden velkej kozel. Zvlášť pikantérní je to ovšem v mrazáku, kdy se do šuplíků občas něco musí narvat i násilím, to se pak často stane, že namrzlej šuplík nejde celý měsíce vůbec vytáhnout.
červenec 15, 2019 09:03
... : d@niela
Chtěla jsem si ze zoufalství včera udělat vlastní zmrzlinu. (Zoufalství=už jsem tu neměla nic k snědku, snažím se zhubnout, takže pokud možno moc nenakupuju.) Vzpomněla jsem si nějaké zbytky míchaného ovoce, tiše spící kdesi v mrazáku.

Vytáhla jsem šuplík, vytáhla z něj pytlík - a průs-švih, děsnej, protože šuplík nešel zpátky... Hm, tak žádná zmrzlina, bude se gruntovat mrazák... Našla jsem pár tašek na mražený věci, přestěhovala všechno z mrazáku do tašek, tašky do sprcháče, přehodila mokrym ručníkem... a začala odmrazovat.

Po dvou hodinách jsem všechno zase narovnala do šuplíků a ejhle - šuplík nešel zpátky!
Jo, kamarádky a kámošové, já yntelygent zapomněla, že se ten šuplík nejprve musí nějak naklonit a pak strčit...

No, ne že by ten grunt nebyl potřeba, ledu jsem vyhodila hafo, a ta podlaha kolem lednice je teď taky čisťounká, ale kdybych přemejšlela... Nakonec jsem si jako dárek za tu "dřinu" uškvrdlala zmrzlinu:
rozmixovaný ovoce plus dva měkké tvarohy. Smíchat, nalejt do vaniček a bude zmrzlina.

P.S. říkám tomu "recept od Ráchel" - vysvětlím příště :-)))
červenec 15, 2019 09:39
... : mamča
Abych se vyhnula transportu veškerého obsahu lednice a mrazáku do různých cestovních ledniček a obkládat to ledem, koupila jsem http://www.betterware.co.cz/kuchyne/1903-odmrazovac-do-lednice-a-mrazaku.html
a představte si, ono to funguje !
Rozmrazeno bylo za chvíli a pak už stačilo jen bleskově umýt lednici a všechno jídlo se mohlo stěhovat zpátky.
červenec 15, 2019 10:17
... : doktor
Danielko super.Čistíme vnitřek lednice o rozmrazujeme jednou za měsíc.A ukládání potravin,no máme to jako NČ.
červenec 15, 2019 12:21
Napsat nový komentář

Pro komentování je potřeba, abyste byli přihlášeni. Pokud nemáte ještě svůj účet, prosím zaregistrujete se.


busy
 
< Předch.   Další >
[CNW:Counter]