O kudlance se ví, že svého partnera po kopulaci sežere. Když o tom tak uvažuji, myslím, že – v jistých případech – by toto řešení nebylo nezajímavé...
Kontakty
Napište nám |
Poradna Kudlanky |
Právní poradna |
Související články
Přihlášení
Anketa
POZOR NA VNITŘEK LEDNICE |
![]() |
![]() |
![]() |
Neděle, 14 červenec 2019 | |||||||
![]() Víte, že vám v lednici mohou bujet nebezpečné mikroorganismy? Vyhnete se
jim udržováním správné teploty a skutečně pravidelným důkladným
čištěním. Britská spotřebitelská organizace Which? (totéž, co náš dTest)
objevila patogenní bakterie v sedmi z deseti zkoumaných chladniček.
Z každé ledničky odebrali pět vzorků – po jednom ze šuplíku na
zeleninu, ze spodní části na maso a ryby (tzv. nulové zóny), z horní
police ve dveřích, ze zadní stěny a z kliky či madla.
Určité množství bakterií bylo objeveno ve všech případech. Problematických bylo zejména 19 z celkem 50 vzorků. Ve dvou bylo vysoké množství bakterií rodu Aeromonas, které způsobují horečku, potravinové otravy či řadu infekcí od kožních vyrážek po sepsi. Znepokojivá byla koncentrace bakterií E. cloacae a Klebsiella oxytoca, které vyvolávají infekce dýchacích a močových cest a pravděpodobně pocházejí z nemyté zeleniny.
Obecně platí, že každá rozbalená potravina do chladicího prostoru přináší další mikroby. Proto je třeba sledovat teplotu chladicí části, abychom nepodporovali množení nežádoucích patogenů. Teplota uvnitř střední a spodní části lednice by neměla přesáhnout 5 °C.
Nastavení teploty je však třeba kontrolovat. 40 % testovaných přístrojů mělo nepřesné nebo nespolehlivé nastavení termostatu. Udržování stabilní teploty v chladničce komplikuje také horko nebo chlad v místnosti, ve které je spotřebič umístěn.
Bujení mikroorganismů napomáhá také nedostatečná hygiena. Součástí našich testů chladniček je proto také jednoduchost čištění. Jak o ledničku pečovat? Vnitřek myjte jednou měsíčně a rozhodně nečekejte, až se viditelně zašpiní. Po vyjmutí všech potravin vyndejte všechny police, šuplíky i poličky ve dveřích a omyjte je mýdlovou vodou. Mydlinkami otřete také celý vnitřek.
Nepoužívejte antibakteriální spreje, protože by se mohly dostat i na potraviny. Na těžko odstranitelné skvrny použijte vodu s jedlou sodou. Věnujte zvýšenou pozornost rohům a jinak hůře dostupným místům.
Šálek samotné sody umístěný do lednice pomůže odstranit případné nežádoucí pachy.
P.S. jak často odmrazujete mrazák? Jak často čistíte lednici?
|
< Předch. | Další > |
---|