O kudlance se ví, že svého partnera po kopulaci sežere. Když o tom tak uvažuji, myslím, že – v jistých případech – by toto řešení nebylo nezajímavé...

Hubnutí s Kudlankou

Hubnuti

Související články

Význam jmen

Význam jmen

Soutěže

Soutěže

Setkání

Setkani

Přihlášení






Zapomenuté heslo
Nemáte účet? Vytvořte jej!

Anketa

VĚRNOST? PODLE MNE JE:
 

JE TO VŠECHNO V IGELITCE? PDF Tisk E-mail
Čtvrtek, 14 únor 2019
 Od 1. ledna 2018 se Česká republika přidala k zemím, které zpoplatňují, a tím i omezují spotřebu plastových tašek. Jenže ono to s těmi igelitkami není zase tak jednoznačné. Některé další státy zatím volí, podobně jako Česko, zpoplatnění či částečný zákaz. Trochu statistiky – člověk použije za jeden rok podle pesimistických odhadů až 300 plastových sáčků, tašek, v mnoha případech úplně zbytečně.


 

 

 

 

 

 

 

Zatímco klasický igelitový sáček se rozkládá 25 let a silnější plast i několik stovek až tisíc let, u tašky z bavlny či z papíru je to jen několik měsíců. Z tohoto hlediska se tedy zákazy plastu zdají být ideální volbou, ke které by měly směřovat všechny státy světa. Jenže – výrobní náklady… - ty jsou u těch papírových nebo bavlněných podstatně větší a dopad na přírodu při jejich výrobě (výroba papíru, výroba látky - výroba tašek z těchto materiálů) je mnohokrát horší!

 

Pokud tedy klasickou mikrotenovou tašku použijete jen jednou, tu papírovou musíte využít 4krát, tašku z polyetylenu s nízkou hustotou 5 krát, z netkaného polypropylenu 11 krát a bavlněnou 171 krát. Pokud ovšem 100 % mikrotenových tašek využijete znovu, výše zmiňovaná čísla se samozřejmě poměrově zvyšují. Abyste pak ukonejšili své svědomí, třeba bavlněnou tašku musíte použít 342krát. To vše proto, abyste náročnost a škodlivost jejich výroby vyrovnali těm igelitovým...

 

 

 

 

Druhým nejlepším řešením je stále ještě ta bytelnější plastová taška, zejména, pokud ji použijete alespoň dvakrát...

 

Přesto se ale snažte spotřebu všech pytlíků a obalů omezit na minimum a těm papírovým se úplně vyhýbejte,

abyste opravdu mohli mít na nákupech ten dobrý pocit.

 

Jak tohle řešíte vy? - Říkáte si, že vy svět nespasíte, a dál "igelitíte"?

Nosíte si s sebou na nákupy vlastní tašku?

 D@NIELA

 

 

 

 

Komentáře (4)add feed
... : mamča
Na nákupy si nosím vlastní tašku. Jen když náhodou nakupuju víc, než je kapacita mojí tašky, tak si koupím malou igelitku, kterou pak použiju místo pytle do koše na odpadky.
Větší nákup občas objednávám od Košíku.cz, a tam dostanu všechno v papírových taškách. Ty se dají při dalším nákupu vracet, nebo do nich dávám různé kartóny a papíry, které pak donesu do kontejneru na tříděný odpad. A nebo je proženu komínem.

únor 14, 2019 06:36
... : Moira
Nosim si zasadne vlastní latkovou tasku. Tu pouzivam hodne let. Tu poslední asi 7 let. Loni se tedy rozpadla a zakoupila jsem novou v Tescu u pokladny. Zda se docela bytelna. Jinak si myslim, ze problém není ani tak ve vyrobe jako ve skladkovani. Igelit ze skladek se rozleta po sirokem okoli a zamoruje zivotni prostředí.
únor 14, 2019 07:07
... : *deeres*
Mám v batohu permanentně silonové taška na nákup, alespoň dvě. Mikrotenové sáčky používám, ty od pečiva klidně použiji doma ještě jednou, od zeleniny jsou na odpadky, nebo pro psy.
Nedávno jsem tu psala o pytlíkovaném čaji. Že se do celulózových sáčků přidává plast, tak to tuší málokdo. Źe v sáčcích ve tvaru pyramidy je plastu několikráte více mne překvapilo, ale je to logické, jinak by sáčky nedržely tvar pyramidky. Z hlediska louhování čaje to je kravina. Přesto někdo nakoupil nové stroje a díky mohutné reklamě, mnohem více prodejem stejného množství sáčkového čaje, zasírá přírodu.
Léta nakupuji v Penny ovocný čaj, (šípek, ibišek,jablko),je to jediný ovocný čaj, po kterém mně není špatně. Krabice 100ks za asi 30,-Kč. Najednou ho mají v novém balení, vevnitř pyramidky, pořád za stejnou cenu. Jenže už tam není 100ks, ale pouze 20ks, ve skutečnosti je pětkrát dražší.
Takže já, jako zákazník zaplatím nové stroje a ještě přispěji k většímu ničení přírody, aniž bych z toho měla nějaký další užitek. Kam ti výrobci na ty blbé nápady asi chodí?
únor 14, 2019 08:32
... : doktor
Nějak igelitky nemám rád jejich podstatou.Nosíme hadrové.
únor 14, 2019 12:24
Napsat nový komentář

Pro komentování je potřeba, abyste byli přihlášeni. Pokud nemáte ještě svůj účet, prosím zaregistrujete se.


busy
 
< Předch.   Další >
[CNW:Counter]