O kudlance se ví, že svého partnera po kopulaci sežere. Když o tom tak uvažuji, myslím, že – v jistých případech – by toto řešení nebylo nezajímavé...

Hubnutí s Kudlankou

Hubnuti

Související články

Význam jmen

Význam jmen

Soutěže

Soutěže

Setkání

Setkani

Přihlášení






Zapomenuté heslo
Nemáte účet? Vytvořte jej!

Anketa

VĚRNOST? PODLE MNE JE:
 

PRAŽSKÁ MALÁ MOSKVA PDF Tisk E-mail
Neděle, 10 únor 2019
Related imagePočet Rusů v Česku neustále roste. Zatímco před deseti lety mělo povolení k pobytu 23 300 občanů Ruské federace, loni v červnu jich bylo již 37 303, tedy o 60 procent více. Rusů u nás přibývá, přijíždí střední třída. Chtějí se tu usadit natrvalo. Česko objevila nová generace Rusů. dnes tvoří u nás čtvrtou nejpočetnější skupinu cizinců za Ukrajinci, Slováky a Vietnamci. Nejvíce jich žije v Praze, dříve oblíbené Karlovy Vary ztrácejí na popularitě. V Praze jsou už zabydlení.
 
 
 
 
 
 

Stanice metra B Hůrka, na první pohled obyčejné pražské sídliště. Jenže se tu nejvíc mluví rusky. Říká se tu MALÁ MOSKVA. Vznik ruské komunity na Hůrce započal už v devadesátých letech, když tam začaly vyrůstat byty, jež byly s podporou bytového družstva přístupné také cizincům. Tehdy tam vzniklo prvotní jádro ruské populace, která na sebe navázala i infrastrukturu a vznikly tam ruské obchůdky nebo salony.

 

Image result for ruské obchody v praze
 

 

 

V okolí bydlí převážně příslušníci ruské nižší střední třídy, ti bohatší, kteří si pořídili byty na hypotéku, volí Prahu 6. Nemovitosti na Hůrce ale skupují i ruští investoři, kteří je pak pronajímají.  Podobně jako na jiných sídlištích jsou i v Malé Moskvě obchody a služby soustředěny kolem stanice metra. A je tu i pár obchodů přímo ruských. Problém tu není sehnat tradiční ruské speciality. Obchod s potravinami Lastočka na Hůrce má širokou nabídku. Kromě bonbonů, kaviáru či čaje jsou k mání třeba i sušené ryby, jejichž odér naplňuje celý krámek.

 

 

Image result for ruské obchody v praze

 

 

Ještě koncem devadesátých let přitom existoval v Praze snad jen jeden ruský obchod. V roce 2009 jich bylo již 24 a dnes to je ještě víc. Nechybí ani ruské školy, vydávají se zde ruské noviny a časopisy. V pravoslavném chrámu svaté Ludmily na Praze 6, jenž byl vysvěcen před sedmi lety, se konají bohoslužby v ruštině.

 

Další "ruskou" čtvrtí v Praze jsou Vysočany, kde se to jen hemží obchůdky s ruskými potravinami a nápisy v azbuce. Bohatí Rusové se soustřeďují dále hlavně na pražské Vinohrady a další "lepší" čtvrti Prahy. Jsou to místa, ze kterých se Češi odstěhovávají. Buď si splní svůj sen a postaví si domek za městem, anebo si nemohou jednoduše dovolit platit vysoké nájmy v těchto lokalitách.

 

Jen malá skupina Rusů žijících v Česku jsou zaměstnanci, mnohem častěji se živí vlastním podnikáním. Analýza s názvem Začlenění ruské komunity do většinové společnosti, kterou vypracoval Výzkumný ústav práce a sociálních věcí, uvádí, že Rusové jsou po Češích druhým nejčastějším majitelem firem působících v Česku.

Je zde zaregistrováno přes 15 tisíc firem s ruskými majiteli.

 

Image result for ruské obchody v praze
 

 

Mezi zahraničními vlastníky společností je nejvíce těch z Ruska. Jsou pro to dva hlavní důvody: prvním jsou historické souvislosti, druhým pak nízká jazyková bariéra. Mezi další faktory patří zájem otevřít filiálku v Evropské unii, investiční pobídky, výhodná geografická poloha Česka, značná míra stability a bezpečnosti v zemi a v posledních letech také ekonomická migrace. Jenže při bližším zkoumání ruské podnikatelské základny zjistíme, že 43 procent ruských firem v Česku nevytváří žádné podnikatelské aktivity.  Někteří Rusové tak prostřednictvím firem jen legalizují svůj pobyt v Česku. podle Českého statistického úřadu 69 procent z nich neuvádí tržby a 11 procent společností uvádí jejich výši do 200 tisíc korun.

 

Nejčastější podnikatelskou aktivitou firem s ruskými vlastníky, je pronájem a správa vlastních nebo pronajatých nemovitostí, s odstupem pak následují velkoobchod a maloobchod a ostatní profesní, vědecké a technické činnosti. Výrazná většina ruských společností, kolem sedmdesáti procent, sídlí v Praze, deset procent má sídlo v Karlovarském kraji, sedm procent potom ve Středočeském kraji.

 

Хорошо провести время здесь!

 

D@NIELA  

 

Komentáře (3)add feed
... : *deeres*
Ještě koncem devadesátých let přitom existoval v Praze snad jen jeden ruský obchod.
Myslím, že to není pravda, jenom o tom nebyla všeobecná povědomost. Bývalé sovětské velvyslanectví je dnes Velvyslanectví Ruské federace, v Petschkově vile v pražské Bubenči, která před válkou patřila rodině Popperů.
Když Edvard Beneš daroval Sovětskému svazu vilu v Bubenči – z vděčnosti za osvobození – nerozdával ze státního. Popperovi ale ještě byli za hranicemi, kam museli uprchnout kvůli hrozící nacistické perzekuci. Poslední dvacítku let se ale soudí, a to jak s Českem, tak s Ruskem. Od českého státu chtějí náhradu za zabavené věci. „Jedná se o náhradu ve výši jedné miliardy korun s příslušenstvím,“ řekl mluvčí Vrchního soudu v Praze Jan Fořt. Od Ruska potom žádá rodina budovu a pozemky. Irena Benešová, právní zástupkyně dcery původního majitele Lisbeth Popperové, žalobu na Rusko zdůvodňuje tím, že po válce Sověti „museli vědět, že byla ta nemovitost někomu zabavena, takže nemohli být v dobré víře“.
Nebyla to jenom vila, k tomu zabavili i pozemky bývalého zásobovacího zahradnictví pro Stromovku, kde si i postavili za pořádným betonovým opevněním i pravoslavný kostel. Postupně se rozlezli i do okolí, menší panelové sídlišťátko, nově luxusní apartmánové vily, střední škola při Velvyslanectví Ruské federace i ruské obchody kolem Sibiřského náměstí. Jediné co po 89 opustili jsou někdejší jejich kasárna, dnes tam je Policie ČR.

únor 11, 2019 08:53
... : doktor
Jsem připraven,stále ještě se rusky domluvím.Hahahaha,i když to už legrace není.
únor 11, 2019 12:52
Napsat nový komentář

Pro komentování je potřeba, abyste byli přihlášeni. Pokud nemáte ještě svůj účet, prosím zaregistrujete se.


busy
 
< Předch.   Další >
[CNW:Counter]