O kudlance se ví, že svého partnera po kopulaci sežere. Když o tom tak uvažuji, myslím, že – v jistých případech – by toto řešení nebylo nezajímavé...

Hubnutí s Kudlankou

Hubnuti

Související články

Význam jmen

Význam jmen

Soutěže

Soutěže

Setkání

Setkani

Přihlášení






Zapomenuté heslo
Nemáte účet? Vytvořte jej!

Anketa

VĚRNOST? PODLE MNE JE:
 

JAK PŘEŽÍT INFARKT? PDF Tisk E-mail
Čtvrtek, 07 únor 2019
Proč vlastně člověku srdce vypoví službu? K infarktu dochází v situaci, kdy funkce srdcových svalů neprobíhá tak, jak má, či svaly přestanou fungovat úplně nebo se postupně oslabují. Krev pak tělem nemůže plynule proudit a dochází ke komplikacím. K tomu se u pacientů objevuje celá řada příznaků, ať už je to dušnost, opuchlé kotníky či výrazná únava. – Na internetu se před dvaceti léty poprvé vyskytl „návod“, jak se sami před infarktem zachránit…

 

 

 

 

 

 PROSÍM POZOR - JEDNÁ SE O   H O A X  !!!

 

Jestliže každý z vás, kdo dostane tuto zprávu, ji pošle dál 10 lidem, můžete se vsadit, že zachráníme alespoň jeden život.  Dejme tomu, že je čtvrt na sedm večer a vy jedete autem domů (samozřejmě sám) po nezvykle těžké práci. Jste opravdu unaven, není vám dobře a máte pocit marnosti. Náhle pocítíte v hrudi prudkou bolest, která se začne šířit do paže a až do spodní čelisti. Jste jen asi 7 až8 km od nejbližší nemocnice, ale naneštěstí nevíte, zda budete schopen tam dojet. CO MŮŽETE UDĚLAT?

Infarkt: Jak ho poznáte a jak mu zabránit?
 

 

 

Máte kurz první pomoci, ale ten, kdo vás tam učil, vám zapomněl říci, jak ji poskytnout sám sobě. Protože lidé jsou často sami, když utrpí náhlou srdeční příhodu, je tento článek asi na místě. Člověku, jemuž přestane srdce pravidelně tlouci a který začne omdlévat, zbývá bez cizí pomoci jen asi 10 sekund (!), než ztratí vědomí.

Ale takto postižený člověk si může sám pomoci tím, že bude opakovaně a velmi silně kašlat. Před každým zakašláním je třeba se hluboce nadechnout a kašlat se musí zhluboka a dlouze, jako kdybyste chtěl hluboko z plic vykašlat hlen, a zakašlání je nutno opakovat každé dvě vteřiny, dokud nepřijde pomoc nebo dokud neucítíte, že srdce opět tluče normálně. Hluboké vdechy dodají do plic kyslík a pohyby při kašli stlačují srdce a udržují krevní oběh. Tlak na srdce také pomůže obnovit jeho normální rytmus. Tímto způsobem se oběť srdečního záchvatu dokáže dostat do nemocnice. Řekněte to co největšímu počtu lidí, může jim to zachránit život!

 

Ukázka z verze hoaxu v PP prezentaci:

 

 

 

Vyjádření odborníka:

 

Jak je to doopravdy se samozáchranou kašláním, vysvětluje na serveru ZACHRANNASLUZBA.CZ dr. Ondřej Franěk ze Zdravotnické záchranné služby hlavního města Prahy.

Z uvedeného článku cituji několik bodů:

 

     Není šprochu, aby na něm nebylo pravdy trochu. Účinek kašle pro udržení funkčního oběhu krve při náhlé zástavě oběhu je skutečně pozorován, ale pouze ve velmi specifické situaci:  jde o epizodické zprávy z katetrizačních laboratoří u pacientů, ležících v klidu na lůžku, jejichž srdeční akce je monitorovaná přístroji a vznik fibrilace je tudíž okamžitě rozpoznán. I za těchto optimálních podmínek (okamžité rozpoznání, klid, poloha vleže minimalizující potřebný tlak krve) může ale tento postup překlenout dobu v řádu sekund nebo nejvýše desítek sekund, nutnou pro provedení defibrilace elektrickým výbojem.

 

  Naopak případ udržení funkčního oběhu kašlem v reálném životě mimo výše zmíněné velmi specifické podmínky nebyl nikdy popsán.

 

    V experimentu se psy z roku 1982 (Bircher, Safar a spol., Critical Care Medicine No 10, Vol. 2, str. 104 - 107) došlo při uměle navozeném kašlaní po zástavě oběhu k prodloužení doby do úplného vyhasnutí aktivity mozku zhruba na trojnásobek, což by v reálném životě odpovídalo prodloužení intervalu do nástupu bezvědomí u ležícího pacienta z obvyklých 10 sekund na 25 - 30 sekund. S pravděpodobností hraničící s jistotou lze tedy tvrdit, že člověk postižený fibrilací ztratí vědomí dříve, než si vůbec uvědomí, co se děje, a i kdyby začal okamžitě kašlat, vznik bezvědomí oddálí nejvýše o sekundy.

 

   Pokud bychom se tedy v popsané situaci řídili textem mailu a rozhodli pokračovat v jízdě autem, svým jednáním bezprostředně ohrožujeme sebe i své okolí !!!

 

   Jakékoliv „preventivní“ intenzivní kašlání při vzniku příznaků infarktu (svíravá bolest za hrudní kostí, opocení, nevolnost, dušnost apod. - viz výše) může naopak vést vlivem zvýšené fyzické námahy ke zhoršení situace - ke zvýšení pravděpodobnosti vzniku náhlé zástavy oběhu.

 
 

A konečně:

 

V textu zmiňovaný "JOURNAL OF GENERAL HOSPITAL ROCHESTER" neexistuje.

 

Všeobecná nemocnice v Rochesteru navíc vydala  prohlášení, v kterém odmítá,

že by se v posledních 20 letech v jejích oficiálních materiálech objevila

jakýkoliv zmínka na toto téma.

 

 

 

 

Komentáře (4)add feed
... : *deeres*
Také to mám v mejlu a tak jsem se zeptala někoho, kdo tomu trochu rozumí.

A odpověď by ty jedince,co by na sobě chtěli aplikovat kašlací samoléčbu, určitě nepotěšila.

U masivního infarktu, bez okamžité pomoci a někdy ani tehdy, už je pozdě. Pokud je to jenom nějaké menší selhání oběhového systému, ani o tom nemusíte vědět.
Pokud o tom víte a pokusíte si aplikovat následující samooživovací pokus, tak si prý můžete k tomu přidat ještě mozkovou mrtvici.
únor 08, 2019 09:54
... : NČ
Což se ovšem netýká sluníčkářů a vítačů, u nichž je mozková mrtvice vyloučená.
únor 08, 2019 17:37
... : doktor
.... a jiných darmožroutů! ( plynule navazuji na NČ )
únor 09, 2019 12:52
... : Bara
Manzel moji kamaradky dostal infarkt na tenisovem kurtu, nastesti tam byla prvni pomoc a prvniho co udelali nez zacali s masazi srdce a nez prijela ambulance, dali mu nohy nahoru, je to pry dulezite…..
únor 10, 2019 13:12
Napsat nový komentář

Pro komentování je potřeba, abyste byli přihlášeni. Pokud nemáte ještě svůj účet, prosím zaregistrujete se.


busy
 
< Předch.   Další >
[CNW:Counter]