O kudlance se ví, že svého partnera po kopulaci sežere. Když o tom tak uvažuji, myslím, že – v jistých případech – by toto řešení nebylo nezajímavé...

Hubnutí s Kudlankou

Hubnuti

Související články

Význam jmen

Význam jmen

Soutěže

Soutěže

Setkání

Setkani

Přihlášení






Zapomenuté heslo
Nemáte účet? Vytvořte jej!

Anketa

VĚRNOST? PODLE MNE JE:
 

SENIOŘI OBĚDVAJÍ VE ŠKOLE PDF Tisk E-mail
Úterý, 16 říjen 2018

 

 

 

 

Podle školského zákona sice nemohou jídelny prodávat osobám zvenčí pokrmy za cenu, kterou hradí rodiče dětí, ale i tak je výrazně příznivější než oběd v klasické restauraci.  Podle Asociace malých a středních podniků a živnostníků ČR je ale stravování dalších osob vyjma žáků a zaměstnanců škol problémem, který nabírá větších rozměrů… Tatáž asociace se dokonce domnívá, že poskytování stravovacích služeb dotovanými jídelnami dalším osobám může být pro část restauratérů likvidační. Upozorňují mimo jiné i na možné ohrožení bezpečnosti dětí cizími osobami a potenciální hygienická rizika!!

 

Senioři jsou přitom skupinou, která za obědy utrácí velmi málo. Největší část seniorů, celkem 35 procent, je schopna za oběd utratit mezi 61 a 70 korunami. Více než pětina pak vydá 51 až 60 korun. Naopak oběd s cenou nad 81 korun si koupí sotva osm procent penzistů nad sedmdesát let.

 

Pochopitelně je jasné, že pro školu to není žádný problém. Navíc představa, že běžný český důchodce by místo toho šel do restaurace, kde by dal za oběd dvakrát tolik je naprosto zcestná. Chápala bych zlobu restauratérů, pokud by jim školy přebíraly potenciální zákazníky, ale to tady absolutně nehrozí. A pro školy, pokud to mají nastavené tak, že stravovací provoz se jim zaplatí již skrze obědy pro školáky, které jsou dotované (tedy prostory, lidi, energie atd. se zaplatí z obědů pro školáky) a mají ještě volné kapacity, tak jakýkoli další oběd navíc je nákladově již jen cena oné suroviny.

 

 

Související obrázek
 

 

 

Takže pro školu je to plus. Je to možnost, jak získat další prostředky a třeba díky tomu školákům uvařit hodnotnější jídlo. A pro zřizovatele, tedy obec je to celkem slušná sociální služba, pokud slouží pro seniory, tedy nízkopříjmovou skupinu obyvatel. Kdy místo aby senior doma poobědval nějaký blaf, nějakou masovou náhražku s chlebem, tak má za pro něj dostupnou cenu dobré jídlo.

 

Pamatujete se možná na to „krásné“ komunistické heslo: Babička a dědeček, ujídaj nám chlebíček? Udivuje mne taky ta „péče o hygienické podmínky stravování důchodců“ ve školních jídelnách...

Jinak - jídlo pro děti je většinou příhodnější pro zažívací trakt starého člověka, než kdejaká kulinární vymyšlenost v restauraci. Pamatuji se (a není to tak dlouho), kdy řada restaurací vařívala pro seniory levněji než pro ostatní zákazníky. Třeba i za cenu jednotného, levnějšího jídla. Ale - to už je minulostí...

 

 

Snad budou mít ti rozčilení restauratéři jednou bohatší stáří,

a možnost kvalitnějšího stravování než ti dnešní důchodci…

 

 

jen jsem se tak trochu

zamyslela...

d@niela

 

 

Komentáře (5)add feed
... : *deeres*
Co by asi ti restauratéři říkali, kdyby se znovu otevřely lidové jídelny, které za socíku byly ve vnitřní Praze na každém rohu. Chodili tam důchodci i študáci, všeobecně ti, co měli hluboko do kapsy. Třeba jenom na držkovku, nebo za dvě kačky pouze knedlík s omáčkou. Rybárny, chlebíčkárny, mléčné bary,automaty, všude tam se dalo najíst za pár šupů.

Mám hned dvě zkušenosti se školními jídelnami. Karlínská teta, obědy ze školní kuchyně na Lyčkově náměstí, naprosto skvělý. Smíchovský strejda, obědy ze školy Na Santošce, naprostá hrůznost. Strejda nebyl zrovna fajnšmekr, ale když mu do kastrůlku strčili do bramborové kaše na přilepšenou pomeranč, tak už si nikdy od nich obědy nevzal.

Tady školu nemáme, máme ve statku restauraci, kde vaří i pro důchodce, ale na příhodnou cenu pro ně připlácí OÚ. Jak vaří netuším, ale asi nic moc, už je tu třetí pronajímatel za dva roky.
říjen 16, 2018 09:07
... : *deeres*
Ústavy sociálních služeb, které zajišťují rozvoz obědů pro seniory, svoje restaurace nemají. Obědy berou většinou ze školních jídelen. Ať jim ti stěžující si restauratéři nabídnou svoje služby. Když jim v podniku chcípl pes, tak kdyby vařili i laciná jídla, ve větším množství, tak se jim to musí nakonec vyplatit.Jenomže to by asi bylo moc práce, za málo peněz, lepší je závidět a držkovat.
říjen 16, 2018 09:25
... : NČ
"Pro komentování je potřeba, abyste byli přihlášeni. Pokud nemáte ještě svůj účet, prosím zaregistrujete se."
----------------------------------------------
Tak semse KURNIK už asi po padesátý přihlásil i zaregistroval. Stejně je to plat prtný! No neva. Tak za chvíli se klidně přihlásim zasejc znova.
-------
Takže Derr. "Se starou se žít nedá", jak už vyhlásil Kléma, když ho, vožralýho, stará vzala po palici válcem na nůdle. Knedlíky s vomáčkou za 2.10 v Koruně, nebo se sekanou svíčkovou za 4,- Kč v Koruně, to už pamatujou jen pamětníci. A občas by si i rádi dali, samože v přepočtu za desetinásobek. To ovšem ještě ta vomáčka byla ze smetany a sekaná byla z masa.
Tak už jen znova s Klémou konstatuju, že se starou se žít nedá! Máme traktory a ne, že ne!
Máme vše, Alberty, Kauflandy, Tesca .. "To se nám to hoduje, když nám lidi půjčujou"(státní dluh je přes 2 tisíce miliard). Přepočteno na jednoho obyvatele vč. mimin, batolat a sirotků cca 200 tis. Kč na každýho. To se nám to žere, když nám půjčujou. Jen jestli nám půjčujou zadarmo, nezištně.....
říjen 16, 2018 13:47
... : *deeres*
To přihlašování je masakr, asi by se na to měl Kudle podívat její osobní správce stránky.

Ale k věci, když nám někdo něco dává zadarmo, tak to zpravidla draze zaplatíme. Už se těším, jak mně nějaký reinkarnovaný Kalous zase pošle složenku. To mně pak nezbyde ani na pořeb a pohrobkové zdědí leda tak dluhy.
říjen 16, 2018 16:51
... : doktor
NČ tleskám a jsem ten pamětník,kdy jako studující tyto pro nás příznivé ceny využívali.A ještě na okraj,"nekalá konkurence" a mohou za tu senioři!
říjen 17, 2018 12:30
Napsat nový komentář

Pro komentování je potřeba, abyste byli přihlášeni. Pokud nemáte ještě svůj účet, prosím zaregistrujete se.


busy
 
< Předch.   Další >
[CNW:Counter]