Mají možnost najíst se ve školní jídelně, pokud
možno za cenu pod 70 korun nebo ještě levněji. Tak vypadá denní rutina deseti
procent českých penzistů starších sedmdesáti let. To ovšem nesmírně vadí restauratérům,
kteří upozorňují, že jde o nekalou konkurenci a problém především pro malé
podniky.
Podle školského
zákona sice nemohou jídelny prodávat osobám zvenčí pokrmy za cenu, kterou hradí rodiče dětí, ale i tak je výrazně
příznivější než oběd v klasické restauraci.
Podle Asociace malých a středních podniků a živnostníků ČR je ale
stravování dalších osob vyjma žáků a zaměstnanců škol problémem, který nabírá
větších rozměrů… Tatáž asociace se dokonce domnívá,
že poskytování stravovacích služeb dotovanými jídelnami dalším osobám může být
pro část restauratérů likvidační. Upozorňují mimo jiné i na možné ohrožení
bezpečnosti dětí cizími osobami a potenciální hygienická rizika!!
Senioři jsou přitom
skupinou, která za obědy utrácí velmi málo. Největší část seniorů, celkem
35 procent, je schopna za oběd utratit mezi 61 a 70 korunami. Více než pětina
pak vydá 51 až 60 korun. Naopak oběd s cenou nad 81 korun si koupí sotva osm
procent penzistů nad sedmdesát let.
Pochopitelně je jasné, že pro školu to není žádný problém.
Navíc představa, že běžný český důchodce by místo toho šel do restaurace, kde
by dal za oběd dvakrát tolik je naprosto zcestná. Chápala bych zlobu
restauratérů, pokud by jim školy přebíraly potenciální zákazníky, ale to tady
absolutně nehrozí. A pro školy, pokud to mají nastavené tak, že
stravovací provoz se jim zaplatí již skrze obědy pro školáky, které jsou
dotované (tedy prostory, lidi, energie atd. se zaplatí z obědů pro školáky) a
mají ještě volné kapacity, tak jakýkoli další oběd navíc je nákladově již jen
cena oné suroviny. Takže pro školu je to plus. Je to možnost, jak získat další prostředky a třeba
díky tomu školákům uvařit hodnotnější jídlo. A pro zřizovatele, tedy obec je to
celkem slušná sociální služba, pokud slouží pro seniory, tedy nízkopříjmovou skupinu obyvatel. Kdy
místo aby senior doma poobědval nějaký blaf, nějakou masovou náhražku s
chlebem, tak má za pro něj dostupnou cenu dobré jídlo.
Pamatujete se možná na to „krásné“ komunistické
heslo: Babička a dědeček, ujídaj nám chlebíček? Udivuje mne taky ta „péče o
hygienické podmínky stravování důchodců“ ve školních jídelnách... Jinak - jídlo pro
děti je většinou příhodnější pro zažívací trakt starého člověka, než kdejaká
kulinární vymyšlenost v restauraci. Pamatuji se (a není to tak dlouho), kdy
řada restaurací vařívala pro seniory levněji než pro ostatní zákazníky. Třeba i
za cenu jednotného, levnějšího jídla. Ale - to už je minulostí...
Snad budou mít ti rozčilení
restauratéři jednou bohatší stáří, a možnost kvalitnějšího stravování než ti dnešní
důchodci… jen jsem se tak trochu zamyslela... d@niela
|