O kudlance se ví, že svého partnera po kopulaci sežere. Když o tom tak uvažuji, myslím, že – v jistých případech – by toto řešení nebylo nezajímavé...

Hubnutí s Kudlankou

Hubnuti

Související články

Význam jmen

Význam jmen

Soutěže

Soutěže

Setkání

Setkani

Přihlášení






Zapomenuté heslo
Nemáte účet? Vytvořte jej!

Anketa

VĚRNOST? PODLE MNE JE:
 

VODA, VODIČKA - JAKÁ ALE JE? PDF Tisk E-mail
Pondělí, 13 srpen 2018
Související obrázekKdyž si vyžádáte z vodárny složení vody, zjistíte, že voda obsahuje třeba 150 různých látek, dostávají se do ní hormony, rez z trubek. Filtrovanou vodu sám používám. Když měním jednou za půl roku filtr, tak je celý rezavý, nasáklý, je to fakt nepříjemné. Je to úplná šílenost pít vodu z vodovodu… (říká Tomáš Solák, pekař, který v Praze před necelými třemi lety založil pekárnu Praktika). OK, tak jsem se podívala k povolaným: 


 

 

Dotaz:

 

V médiích nedávno proběhla zpráva o tom, že voda z vodovodu v ČR je výborná a navíc ještě lepší než balená a patří k nejkvalitnějším na světě. V té souvislosti se na vás obracím a prosím o váš názor na následující. Naše příbuzná bydlí v B. a má vodní filtr napojený na vodovod. Nyní po roce používání filtr nechala vyměnit a k mému velkému překvapení byl původně sněhobílý filtr zažloutlý a plný zachycených nečistot. Předpokládám, že pokud by příbuzná vodu nefiltrovala, byly všechny tyto usazeniny v jejím těle, hlavně asi v ledvinách. Proto by mě zajímalo, jak to, že je "česká" voda tak "úžasná" a přitom filtr zachytí tolik nečistot? Není něco v nepořádku?

 

 


 

 

Odpověď:

 

Nejsme autory zmiňovaných článků v médiích a při hodnocení kvality na národní průměrné úrovni (vedle porovnání s vyspělým světem, kde si opravdu nevedeme špatně) by podle našeho názoru mělo být zmíněno, že samozřejmě mezi jednotlivými vodovody nebo jejich částmi mohou existovat rozdíly nebo že průměrně vynikající hodnocení nemusí vylučovat místní či časově omezené problémy s kvalitou vody.

Nicméně zde chceme komentovat popisovanou zkušenost z místa B., která však může pocházet z kteréhokoli jiného vodovodu, studni nebo pramene.

 

Na základě našich zkušeností bychom takový "umazaný" filtr hodnotili asi následovně:

 

Zažloutlá barva bude nejspíš způsobena železem, které, když je ve vodě ve dvoumocné formě, je smysly nepostřehnutelné, ale když se přemění na trojmocnou formu, vytváří žlutavé zbarvení vody. To sice může být pro spotřebitele nepříjemné, ale není to zdravotně závadné. Podle vašeho popisu je však pravděpodobné, že ani v B. neteče z kohoutku žlutavá, ale čirá voda, a proto změna mocenství molekul železa ulpěných na filtru má minimální význam pro hodnocení kvality, která teče z kohoutku.

 

Říká nám jen to, že ve vodě jsou nějaké stopy železa, což není nic neobvyklého.

Ty jsou skoro ve všech vodách a skoro ve všech potravinách. Konečně železo je i esenciální prvek pro člověka. Pokud se jedná o nerozpuštěné, mechanické částice "nachytané" na filtru, které by – nebýt filtru – spotřebitel částečně nejspíš vypil (částečně proto, protože filtrem možná protekl větší objem vody než byl přímo vypit – pokud se upravuje celý objem vody dodávaný do domácnosti), pak k jejich "riziku" lze uvést nejspíš to, že tyto částice projdou nevstřebané zažívacím traktem (podobně jako vláknina v potravě) a jsou vyloučeny stolicí.

 

Z vody se totiž v zažívacím traktu do krevního oběhu vstřebají jen látky v ní rozpuštěné (podle povahy látky v různém %). Proto představa, že by se tyto nerozpuštěné částice usazovaly v ledvinách, je mylná. Nicméně pokud by takových částic bylo ve vodě tolik, že by tvořily viditelný nebo měřitelný (nad limit)  zákal, byla by to jistě senzorická závada vody a tuto by pak nešlo považovat za kvalitní.

 

Jestli se však jedná o ojedinělé částice (které se zviditelní jen díky systematické dlouhodobé filtraci), nelze to hodnotit jako závadu, protože nežijeme ve sterilním světě a podobných mikročástic denně konzumujete s potravou mnohonásobně  více nebo zase jiných částic nadýcháte kvanta plícemi. Kdybyste si všechen vdechovaný vzduch filtrovala a po čase zjistila, že filtr je zažloutlý a je na něm prach, začala byste chodit (i spát) výhradně v plynové masce nebo byste se přestěhovala do speciální hyperbarické komory s čištěním vzduchu? Pochybujeme.

 

Pravděpodobnější je, že to budete akceptovat jako jedno z mnoha drobných rizik, se kterými jsme v reálném světě nuceni žít. A železo či občasné mechanické částice v pitné vody by v nějakém "žebříčku rizik" okolo nás figurovaly na dost bezvýznamném místě.

 

Státní  zdravotní ústav

 

TAK KDE JE PRAVDA?

Co vy na to, přátelé? 

 

 

 

Komentáře (9)add feed
... : mia I
ale no tak Kudlí, tohle mi nedělej. Kritizujeme zdrobněliny a hned v nadpisu vodička smilies/wink.gifNeber tu moji kritiku zase tak vážně smilies/smiley.gif
srpen 13, 2018 17:14
... : Moira
Odpoved zdravotnickeho ustavu mi prijde zcela relevantni a logicka. Osobne mi jejich vysvetleni prijde jako akceptovatelne.
srpen 13, 2018 17:14
... : d@niela
Já jsem loni měla z vody z našeho domu legionelu. Ale to bylo něco jinýho. I když - nevím, nerozumím tomu zas tak.

Osobně si taky myslím, že ty drobný nečistoty jsou pořád ještě snesitelný, ovšem zas je fakt, že někdy mám taky pocit, že je tam všechno možný i nemožný... Někdy má voda mizernou chuť. Ovšem - to asi bude těma rezavejma rourama...
srpen 13, 2018 17:34
... : *deeres*
Pokud tam nejsou hormony a antibiotika, tak můj imunitní systém a trávící trakt si s tím poradí. Když jsem si tady nedávno přečetla, co všechno nevědomky a teď tedy už vědomky sním, tak raději tu vodu nezkoumám. Jenom, co jsem se asi nalokala vody při plavání v různých přehradách, koupalištích a nádržích a následně se dočetla, kolik tam asi tak je % močoviny.
Takhle vypadá teď kvalita vody v mých oblíbených koupalištích v Hostivaři a na Šeberáku.
http://koupalistepraha.cz/aktualni-kvalita-vody/

A tenhle znáte?
Jednou jsem šel do hospody v Praze na jedno a vzbudil jsem se až v Děčíně. Jsou věci, které s vodou nezažiješ.
srpen 13, 2018 17:36
... : d@niela
Mio, vidíš...smilies/cheesy.gif smilies/cheesy.gif smilies/cheesy.gif

Vodu kážu, víno piju. Ale ne, já jsem taky proti zdrobnělinám, fakt.
Ale ještě víc mi vaděj hrubky v tištěných novinách a knihách! To je už opravdu průser.
Stejně jako vyjadřování (a slovník) některých rozhlasových či televizních moderátorů!

srpen 13, 2018 17:36
... : d@niela
Právě jsem našla: www.kohoutkovaplus.cz


V kohoutkové vodě jsou nečistoty.

Více jak 15 let se zabýváme umisťováním výdejníků vody napojených na vodovodní řad, jejichž součástí jsou i filtry. Ty pravidelně měníme a občas se nestačíme divit, v jakém stavu jsou. Při představě, že tohle odfiltrují naše orgány ... brrrr :-(

V kohoutkové vodě je chlor.

Do kohoutkové ve vodárnách přidávají chlor, aby ji zbavili bakterií. Mohlo by se totiž stát, že by se voda, která by někde v trubkách delší dobu stála, zkazí. Také má za úkol likvidovat bakterie, které se nějakým způsobem dostanou do řadu. Viz případ v pražských Dejvicích z května 2015, kdy onemocnělo tisíce lidí z vody z vodovodu.

Chlor vlastně dělá z živé vodu mrtvou. Jenže je dobré takovou vodu pít?

Pokud pijeme vodu z kohoutku rovnou, aniž bychom ji nenechali několik hodin odstát a chlor z ní z větší části vyprchal, necháme jej působit v našich vnitřnostech. Plní svoji funkci a ničí bakterie. Ovšem my ty bakterie potřebujeme. Pomáhají nám při trávení. Každý z nás má v sobě miliardy bakterií.

Jak to řešíme? Utrácíme za živé jogurty :-)

Je tu ještě jeden závažnější problém. Při tom, když chlor působí, tedy když likviduje bakterie, vznikají trihalometany. A ty jsou vysoce karcinogenní. Způsobují rakovinu močového měchýře a tlustého střeva. Existují výzkumy, které potvrzují, že lidé, kteří dlouhodbě konzumují minimálně 2 litry kohoutkové vody denně, se vystavují až 50% riziku, že se u nich vyskytne karcinom močového měchýře.


srpen 13, 2018 19:23
... : *deeres*
A to víte, že voda se nemá pít, protože do ní čůrají ryby?
Já si proto z ní udělám čaj a tak mně to už tolik nevadí.
srpen 14, 2018 08:46
... : mia I
deeres to jsi mi připomněla nedávnou návštěvu vnoučka, když jsem ho opatrovala. Napustím mu vodu do vany a cachtá se, umyje. Povídám mu "umyl jsi si hlavičku viď? včera jsi ji měl zapocenou, dneska Ti voní". Tak mi odpověděl "no babi, já se do té vany vyčůral, pak jsem si s tím umyl hlavu, a pak jsem to pil". smilies/wink.gif
srpen 14, 2018 08:51
... : *deeres*
Mio, nevíš, po čem jsou ty děti nakonec zdravé.
srpen 14, 2018 08:58
Napsat nový komentář

Pro komentování je potřeba, abyste byli přihlášeni. Pokud nemáte ještě svůj účet, prosím zaregistrujete se.


busy
 
< Předch.   Další >
[CNW:Counter]