O kudlance se ví, že svého partnera po kopulaci sežere. Když o tom tak uvažuji, myslím, že – v jistých případech – by toto řešení nebylo nezajímavé...

Hubnutí s Kudlankou

Hubnuti

Související články

Význam jmen

Význam jmen

Soutěže

Soutěže

Setkání

Setkani

Přihlášení






Zapomenuté heslo
Nemáte účet? Vytvořte jej!

Anketa

VĚRNOST? PODLE MNE JE:
 

ZPÁTKY DO LESŮ II. PDF Tisk E-mail
Středa, 16 leden 2008

Přátelé, dovoluji si vám nabídnout zajímavé srovnání: Romy s Vietnamci. Vietnamská menšina k nám přišla před pár desetiletími. Naučili se česky. Neškemrali na sociálce, ale sami se o sebe starali (neznám Vietnamce na podpoře). Stejně jako Cikáni si se zákonem moc nelámou hlavu (celní a daňové úniky, porušování autorských práv), ale pracují, živí svoje rodiny, starají se.

 

 

 

 

     Jejich děti (druhá generace) už umí perfektně česky, ve školách jsou to převážně premianti... Čeští Vietnamci už rozhodně na tržnicích pracovat nebudou. Kdo máte děti školou povinné či studenty, jistě mi to potvrdíte. Mladé Čecho-Vietnamce najdete na gymnáziích či vysokých školách.

 

     Něco pro zajímavost, od nás:  kousek od středu města, na Červeném vrchu, si jeden Vietnamec založil provozovnu. Zaměřil se čistě jen na knedlíky - houskové, bramborové a ovocné. Zaměstnává čtyři kousky českých žen, jedna kuchařka a další jsou pomocnice. Velice slušná technologie - knedlíkovary a podobně. Po Ústí se to rozkřiklo a on má kšeft, že to nestíhá. Jezděj si k němu i kuchaři ze spousty ústeckých restaurací: dělají je totiž opravdu špičkově a za docela slušný peníz. Ženský jsou spokojený, dobře je platí a oni mu odevzdávají také velice slušnou práci. (Dobře vědí, že jak to začnou mrvit, tak na to oni tvrdě doplatí.) Podlehl jsem ústní reklamě, byl jsem si je taky koupit a fakt - knedlíky vod maminky, nemá to chybu!

 

     Romové s námi žijí už stovky let. Ovšem stejnou dobu mají nálepku zlodějíčků a nemakačenků. Česky se (až na vzácné výjimky) pořádně nenaučili. Jejich děti ve školách propadají. Sotva se vyhrabou z plínek, kradou na co přijdou. Převážnou většinu jich živíme ze svých daní. Mimo jiné - dodnes nikdo přesně nespočítal, kolik jich je, kolik z nich skutečně pracuje, a kolik jich vegetuje na sociální podpoře...  Nemluvím ani o tom, kolik moc různých aktivistů, sdružení, spolků atd. je ustaveno kvůli „řešení romské otázky". Někde jsem zaslechl, že se na řešení této otázky vydává 12 miliard...

 

     Ještě bych se chtěl zmínit o té jejich pověstné lásce k dětem. Zhruba pět minut pomalé chůze od mého bydliště je Dětský domov Střekov, nedávno slušně zrekonstruován a rozšířen. Občas vídám chovance na vycházce, odhaduji tak 90% jsou malí Romové. Občas jim něco donesu, naposledy před Vánoci jsem tam odtáhnul různé panenky a spoustu hraček po Kateřině. Tak jsem se taky poptal, co a jak, jak se mají, dětičky. A co jsem se dozvěděl: „Pár jejich rodičů v krimu a na většinu z nich se nepřijde třeba podívat celý rok (nebo taky dva) vůbec nikdo. Nehledě na to, že většinou ani nevíme, kdo jejich rodiče jsou a kde se zdržují."

 

     Nevím, proč za tyto cikánské matky tak bojuje advokátka paní Klára Samková...

 

 

Franta Bouška

 

 

Komentáře (37)add feed
... : bb
protože je trochu praštěná

se vším napsaným bezvýhradný souhlas, vy jeden kousku českého muže


leden 16, 2008 23:55
Naprostý souhlas - jak jinak : wendy
už mám dost toho, že je živím ze svých daní, už mám dost toho, jak MUSÍME respektovat jejich specifika, která obtěžují majoritní společnost a na která se bohapustě vymlouvají, a to nemluvím o tom, jak mne banda cikánů v Praze před vánoci okradla. Už mám dost toho dívat se na to, jak se cpou peníze do různch fondů a sdružení na podporu cikánů. Oni o tohle nestojí. Viděla jsem reporát o jednom cikánském hudebníkovi, který má úspěch, vyšvihl se, a živí se tím docela dobře. Jeho soukmenovci se kolem něj shlukli, a že by chtěli taky...dal jim know how, tzn práce, zkoušky, dřina. Za pár se jich redaktor byl zeptat, zda už udělali něco, co jim doporučil NIC. Ani jeden. Jsou to vesměs flákači a jako s takovými je potřeba s nimi zacházet. Tečka.
leden 17, 2008 07:49
slyšela jsem někde teorii, : alena tečkovaná
že Romové děti skutečně velice milují. Proto je odkládají do děcáků, aby se tam měly (ty děti) lépe než doma. Když pak děti dospějí, a najdou si zaměstnání - berou si je rodiče zhusta zpět k sobě domů. Nevím - asi je to ta pravá a nefalšovaná láska, kterou my, studený tvarohový xifty nejsme schopni pochopit.
leden 17, 2008 09:12
Vietnamci : Míša šíša
mají v našem městě bistro a jejich krmě má moje velké sympatie smilies/smiley.gif

bb, ty "čtyři kousky českých žen" mě taky pobavily smilies/grin.gif
leden 17, 2008 09:35
Vietnamci mají večerku ve Zlatnické ul. : alena tečkovaná
kde bydlí můj syn. (Včera tam nakupovala i Chantal Poullain smilies/smiley.gif)- ceny mají slušný, mají naprosto všechno i kočičí krmení, jsou vysloveně roztomilí. I když je to sámoška, podají Vám, co potřebujete, všechno vám balí do pytlíků, pomohou vám naskládat nákup do tašky, podrží vám dveře a když tam nakupujete často, občas vám dají malý dárek - třeba mandarinku, kousek čokolády, lízátko - nebo na ochutnání nový druh ovoce a tak.Pídím se marně po Romské večerce - abch nebyla nespravedlivá a mohla úroveň obou večerek porovnat.
leden 17, 2008 10:15
Pokud jsem to dobře pochopila, : wendy
tak provozovat večerku je práce. Nevidím žádnou souvislost mezi pojmem práce a většinou cikánů. Takže ta večerka - viď Ali, tak snad z toho nového projektu na odstranění cikánských ghet...
leden 17, 2008 10:28
100% souhlasím. : Ráchel
Jela jsem u nás v Brně po ulici Podnásepní a Radlas, to jsou u nás vyhlášené cikánské ulice, poměrně často prezentované v médiích a na jednom domě je na téměř každém okně připevněný satelit firmy UPC.V televizi nám loni ukazovali jaký neskutečny bordel v tomto domě dělají jeho nájemníci a který se uklidil za naše peníze, ale pořízení satelitu a jeho provoz stojí měsíčně urcitě kolem tísíce korun a na to všichni mají a nikomu to divné nepřipadá.
leden 17, 2008 10:35
skvělý článek i komentáře : Inka
naprosto souhlasím, hlásím se do klubu, nehodlám podporovat nemakačenka ze svých daní.
leden 17, 2008 11:13
Je to zbabělá politika státu potažmo politiků, a za tím si stojím : wendy
ono totiž kdyby přitvrdili - a mohli by, začaly by velké nepokoje, ze začátku určitě, než by se to trochu srovnalo - a do toho prostě nemají chuť jít. Taky sociálka neprověřuje pořádně majetkové poměry. Chodí ověšení zlatem, doma vybavená domácnost, i sem jezdí v nových fárech, na nohách boty z hadinky, ale dávky pobírají. Jak je to možné ?
leden 17, 2008 11:29
no nic jiného bych si nepřála : alena tečkovaná
- bylo by to juako na Slovensku - tam vybílili pár sámošek, nakradli si cigára a chlast s tím, že jejich děti mají hlad a odstěhovali se do Čech - u nás by to určitě dopadlo stejné - a snad by se i odstěhovali o dům dál... smilies/cool.gif
leden 17, 2008 12:32
Je mi z vás všech smutno.... : erika
Srovnáváte nesrovnatelné.
leden 17, 2008 14:57
mě je zase smutno Eriko, : Inka
že musím chodit denně makat, abych měla z čeho dýchat a někdo prostě nemusí, protože se neumí přizpůsobit, takže na ně ještě vydělávám, místo aby ty prachy šly na něco jiného. Že musím bydlet ve stavbě, protože se mi tam zdvihla návštěvnost nepřizpůsobivých občanů, kteří chodí okukovat měděné okapy .....
leden 17, 2008 15:38
Eriko - nechápu : Míša šíša
Co myslíš tím "nesrovnatelným"?
leden 17, 2008 15:47
... : Sandokan_II
Co je nesrovnatelného na napopiratelném faktu, že skupina přičmoudlých vyčůránků parazituje na společnosti ?????
leden 17, 2008 15:50
asi to Erika myslela tak, : d@niela
že Vietnamci tu jsou sotva pár let, kdežto Romové kolem pěti století...
leden 17, 2008 16:32
tím spíš, : Alena Puntíkovaná
Když někdo, kdo tu žije x generací a není se schopen naučit pořádně ani jazyk země, která mu poskytuje domov a zázemí a je vlastně jeho vlastí, pak s ním není něco v pořádku. Mně jedno jakou mají barvu, pravda je, že jsou to z valné většiny vyžírkové - omlouvám se těm pár slušnejm, který celý život dělají a starají se. Rozhodně souhlasím s tím, že starým, slabým a nemocným lidem se musí pomoci, nikdo neví jak sám skončí. Ale úproč já mám pomáhat chasníkovi, kterej může lámat skály a kterej zná akorát cestu z hospody do herny a zpátky. Mimochodem Vietnamce ani ˇ%Cíňana v herně neuvidíte.
leden 17, 2008 18:59
Eriko ... : Iveta
také bych chtěla vysvětlit, proč ti přede mnou srovnávají nesrovnatelné, nechápu. Je to vše hořká pravda, kterou se naši zákonodárci bojí vyslovit nahlas, aby nedošlo snad k občanské válce, protože zanedlouho tu bude Romů /cikánů/ víc než nás ostatních /i Vietnamců, Němců, Poláků ... / Nejsem žádný rasista, do čtvrté třídy jsem seděla vedle Petera /Rom/. Dál už vzhledem ke svým studijním výsledkům nepostoupil a šel do zvláštní školy /propadl asi 2x/. Měla jsem ho ráda. Od té doby jsem ho párkrát i potkala, ale už se ke mě nehlásil. Byl se svými, která Gádže moc nemusí. Po uplynutí mnoha let nám do rodiny čas "přivál" černošskou dívku, studentku vysoké školy a to na skoro 4 roky. Měla jsem jí ráda. Mohla to být i moje snacha. A víte, jak je pro černocha těžké naučit se česky slovem i písmem? Dokázala v krátké době obojí perfektně. Obdivuji jí za to do dneška.
Ale to jsem odbočila. Prostě si myslím, že bychom neměli jim dávat najevo, že se jich bojíme a že uděláme cokoliv, aby byli spokojení. Nedávat jim tolik prostoru k nehorázným požadavkům. Já, když budu žít jako menšina v jiné zemi, taky se budu muset přizpůsobit většině, naučit se perfektně jejich řeč a zákony atd. ... Nikdo by se se mnou nezabýval, buď se přizpůsobíš a budeš na sobě pracovat a pokud se ti tu nelíbí, tak jdi jinam a tečka. Také nechci házet všechny do jednoho pytle. Jsou jistě mezi Romy i ti, co jsou jako my. Moje dcera chodila s Romkou až do 9té třídy a ta se šla pak dál učit. Klobouk dolů před takovými. A´t je jich víc.
Nechci každý den poslouchat v rádiu nebo televizi jací jsme rasisti, že je diskriminujeme a že s nimi špatně zacházíme a že jim nechceme umožnit to a to a že jim nechceme dát to a to ... Oni sami svým chováním se vylučují z naší společnosti a tečka ... A´t to někdo konečně zastaví ...
leden 17, 2008 21:53
taky nechápu, : Alena Puntíkovaná
proč se všude hovoří o menšiNÁCH - když jde o tu jednu jdedinou. Nebo se někdy snad řešily problémy se Slováky, Poláky, Ukrajinci atd. žijící na našem území? Vždycky jenom s cikány. Tak jakýpak rasismus, nebo xenofobie.
leden 18, 2008 03:15
Všecko to je jen mlácení prázdný slámy : NČ
všecky příspěvky "...mělo by se...".
Nestane se vůbec nic, protože není kam to svinstvo vykydat.
leden 18, 2008 06:42
Mělo by se .... : wendy
každý z nás může tak akorát kontaktovat místně příslušného poslance a požadovat, aby se konečně přestalo s pozitivní diskriminací. O mínění většiny obyvatel ČR není pochyb, jenže
na tu většinu zákonodárci prostě kašlou. Takže tak.
leden 18, 2008 07:46
Eriko ... : Iveta
stále čekám na tvé vysvětlení, srovnáváme nesrovnatelné ...
A může mi někdo říct /napsat/ proč cikány najednou máme nazývat Romy? Kam jejich historie sahá, jednalo se o cikány a najednou ne?
Zákonodárci dávají vinu za jejich nepřizpůsobivost, jejich nízké vzdělanosti. Ale jak to zlepšit, když jejich děti se dostanou se svými vědomostmi tak akorát do 4té třídy. Pak několikrát "propadnou" a tak se nemůžou divit, že zkončí ve zvláštních školách s individuálnějším a pomalejším přístupem k žákovi /což je vpořádku, od toho tyto školy jsou/.
Základní školní docházka je povinná. To si ohlídá stát. Ale co pak? No přece "pracák", tam je baví chodit, tam dostanou peníze za nic. Mají plnou pusu toho, jak je nikdo nezaměstná.
Mám ve svém okolí podnikatele, kteří to s nimi zkusili. Vždy to špatně zkončilo. Nejradši by dostávali výplatu každý den. A to nemluvím o tom, že mohou vykonávat pouze pomocné nebo jednoduché práce /kopáči, úklid .../, neboť jejich vědomosti na víc nestačí. Co mohou zaměstnavateli v dnešní době nabídnout? Učební obor ... žádný nebo nedokončený, o středních a vysokých školách nemluvím /omlouvám se těm málo, kterým se to povedlo a smekám/. Chybí jim disciplína /musí být pod neustálým dohledem/, vytrvalost, trpělivost a touha v životě něčeho dosáhnout. A jestli jim chce třeba paní Džamila Stehlíková umožnit lepší bydlení, ať si je nastěhuje k sobě domů a snaží se je přizpůsobit ... a ostatní, co se jich pořád zastávají také ...

leden 18, 2008 10:09
Milá wendy, : Krakonoš
můžeš mi ocitovat nějakej paragraf nějakýho zákona, kterej by dokládal onu "pozitivní diskriminaci"? Poslanec ti asi bude k ničemu. Celej problém je totiž spojenej se štědrostí sociálního systému. Tzv. romskej problém bohužel nepude vyřešit jinak, než radikálním omezením sociálního systému pro všechny - tedy i pro bílý netáhla. A protože bílejch netáhel je v tomhle státě ještě pořád významně víc než těch zlejch cikánů a protože takovej zásah by znamenal sociální bouři, ovšem nikoli "černou", žádná vláda do toho nepude, žádnýho řešení se ani ty ani já ani nikdo ze spravedlivě rozhněvaných kudlanek a kudlánků nedočkáme. Tlak společenskej - a to i většiny z vás - je přesně opačnej: stát ještě štědřejší a víc rozdávající než je tomu dnes. Jakýkoli omezení, jakákoli platba (viz ty debilní poplatky u dochtorů) hrozí málem novou VŘSR. Tak máte sociální stát. Daní za to je, že ti vychcanější z nás z toho dobře žijou. Že jsou kluci a holky mouřenínský vychcanější než my, je logický: Ono pro ně to po ty staletí, co jsou tady a podle některých naivků zde měli spoustu času na zapojení se do společnosti, pro ně to byla prakticky jediná cesta, jak přežít. Tohle za pár generací nezměníš u celýho etnika naráz. Jediná cesta ven z průseru je dlouhodobá a nepříjemná pro všechny: omezení sociálního systému, důsledný ROVNÝ uplatňování zákonů na všechny, důslednej tlak na vzdělání a jeho maximální podpora a svatá, opravdu svatá trpělivost. Bohužel to výše jmenovaný je velmi náročný na práci úředníků, policie, soudů, bojím se, že nemáme ani jedno dost kvalitní. Já jiný řešení nevidím, protože narozdíl od některejch z vás pro mě koncentráky ani odsun (kam asi?) nejsou řešením.

A protože jsme všichni zvířata, i pod nánosem civilizace, dovolím si uzavřít malým příkladem ze života zvířat:
Mám psa seveřana. Tihle psi po mnoho generací žili v podmínkách, kdy žrádla nebylo nikdy dost a smrt hlady číhala za rohem. Tenhle můj čumáček je sice už několikátá generace žijící v blahobytu, ale ke žrádlu se staví postupem: sežer to co nejrychleji a sežer, co nejvíc můžeš. Bude to ještě pár generací trvat...

leden 18, 2008 10:48
Milý krakonoši, právě o tom zhruba píšu ve svím včerejším přísppěvku v 11:29 : wendy
a kdo jiný by měl cokoliv iniciovat než páni námi laskavě zvolení poslanci ? Kdo může hrábnout do sociální sítě ? my ne, na to jsme oproti nim malí páni, ale někde by se už začít mělo.
Co se křehkého sociálního smíru dotýče, to je jasná věc. Kvůli tomu se například ani neiniciovaly změny pro sběrny, to jest prokázání původu některých věci, zjištění totožnosti prodávajících apod. - je jasné, odkudže jsou ty kanálové mříže nebo měděné okapy... Už to bylo nahlas několikrát vysloveno, ale seshora ohlas žádný. Oni by si pak prý museli obstarávat peníze jinak a to by prý bylo možná ještě horší takže klid po pěšince.

Co se slova Róm dotýče - po roce 1989 jakýsi dobrodinec přišel s tím, že to není pěkné oslovení (bodejť, má to poněkud až pejorativní nídech, ale tuto imnage si vytvořili sami - říká se třeba "je tu nepořádek jak cikánským ležení" ) a tak že se jim bude raději říkat ROMOVÉ. Pak jim ještě nakukali říkanky o diskriminaci a bylo vymalováno.
leden 18, 2008 11:06
Souhlasím s Erikou, : saffron
jde o zjednodušení celého problému, anóbrž ovocný mix hrušek s jabkama. Vím, že je to dneska ultrapopulární nota (Čunek je toho důkazem). Taky mám pozitivní i negativní zkušenosti s rómskou menšinou, ale tenhle článek je i na můj vkus hodně povrchní. Vietnamci pochází z jiné kultury, která staví na hodnotách, které se i u nás cení (tvrdá práce apod.) a která nebyla systematicky rozvracena od základů, takže jejich začlenění je v cizí zemi jednodušší. Navíc do toho z venku moc nevidíme - jsou hodně uzavřeným společenstvím, takže známe spíš ty usměvavé stánkaře a obchodníky (kteří mimochodem na našem systému dobře vydělávají, tak proč by se neusmívali:-), než ty mafiány a překupníky. Rómové byli vždycky ti špatní, to se s nimi táhne celé generace a i to málo cenného z jejich kultury, bylo v dobách minulých znetvořeno do dnešní podoby. Myslím si, že speciálně v dnešní době na to hodně doplácí, byť to zpočátku vypadalo jako výhra - dostali všechno možné, jen aby byli "hodní", aby nevyčnívali a až zpětně vykukuje, jaká je to slepá ulička. Vždycky si vzpomenu na americké indiány - radši bych porovnávala tyto dvě skupiny, se kterými bylo nakládané podobně - jako s nechtěnými.
leden 18, 2008 13:24
No tak právě s těma Indiánama bych to nesrovnávala : Míša šíša
Páč Indiáni žili ve své domovině, na své půdě, která jim byla de facto uloupena pod nohama. Kdežto Romové přišli do cizích zemí, kde začali šířit tu svoji kulturu, jak ty tomu říkáš. Jo, cikánská hudba je krásná, ale jinak nevím, o čem cenném z jejich kultury hovoříš.
leden 18, 2008 13:47
saffron : bb
je to asi přesnější srovnání než s pracovitými Asiaty, jenže na Romech se v Evropě nikdo nedopustil násilí tak jako na amerických Indiánech(vyjma 2.SV, ale to sem nepatří, to se týkalo více národností), nebyli separováni v ghettech, rezervacích, nebyli násilně přemístěni ze své země do cizí. Neznám cenné stránky jejich kultury, znám jen romský tanec, zpěv a pár tradic a zvyků, nic z toho ale ničemu a nikomu nepřekáží. I my máme svou kulturu, tradice, zvyklosti, ne všichni je dodržujeme, a nesvádíme to na vnější okolnosti, víme, že to je vývoj. Společenství lidí se vyvíjí, Indiáni by dnes nežili tak jako před 500 lety, stejně tak cikáni. Chceme-li ten vývoj přežít, musíme se něčemu přizpůsobit, přijmout určitá omezení - například to, že když půjdu a rozbiju někomu auto za půl milionu, abych mohla čornout rádio a prodat ho za tři stovky v bazaru, tak si koleduju. Tím spíš, když zároveň od toho, komu to auto patří, chci část daní formou sociálních dávek, abych si mohla bez práce koupit jídlo.
Neznám čísla, dohaduju se, ale mám dojem, že pracujících, začleněných Indiánů a jejich potomků je - poměrně - víc než Romů.
leden 18, 2008 13:56
... : bb
Romové ani neargumentují tím, že by jim bylo bráněno žít po jejich. Oni nechtějí žít tradičně - a co to vlastně znamená? kočovat od vsi ke vsi a něco vyžebrat, něco ukrást? Já nevím, neznám nějaký jiný "tradiční" životní styl Romů, že by třeba byli kdysi dávno pastevci, jako třeba Indiáni lovci a sběrači, a my jim (Romům) to pastevectví násilně vymýtili a oni teď neví kudy kam. Možná ano, já to prostě nevím a nikdo mi na to není schopen konkrétně odpovědět, cikána podobným dotazem jen rozběsním, tak myslím, že kdyby něco takového bylo, už bych to věděla smilies/smiley.gif
Oni totiž chtějí žít přesně jako my, mít se skvěle, hezky bydlet, krásné oblečení, cingrlata na krku, spotřebiče, hostiny a oslavy. A přemýšlejí o tom jak to mít bez práce.
leden 18, 2008 14:04
... : bb
tak, Míšo šíšo, napsala jsi stručně to, co jsem dlouze vypsala do dvou komentářů smilies/smiley.gif
leden 18, 2008 14:05
Já myslím, že : Myška
je na čase skončit s opečováváním této tlupy nepřizpůsobivců. Proč vymýšlet a hledat důvody, proč se zrovínka cikáni nechtějí začlenit do naší společnosti? Mně je jedno proč. Konečně by se mělo začít měřit všem stejným metrem, ať jsou hnědí, černí, bílí, žlutí nebo pruhovaní. A důsledně. Výborně to vyjádřila Alena T. v předchozím fóru "Zpátky do lesů". K tomu není co dodat.
leden 18, 2008 14:46
pamatujete se na básničku z dětských říkadel? : Majka
Zima byla, bláto bylo, cikáně se narodilo. Zima je, bláto je, cikáně už tancuje.

Dneska by se o nich taková básnička už nepsala.

leden 18, 2008 14:52
Je v celku logické, : saffron
že v dnešní době nechtějí žít tradičně, zvlášť, když u nich ani není jasné, co by to tradiční mělo být. Nevím, proč všechno okamžitě rozdělujete na dva póly. Nejsem ani rómský ani protirómský aktivista, jen jsem vyjádřila svůj názor na uvedený článek - z mého pohledu je povrchním a zbytečným, protože nepřináší nic nového, nic pozitivního pro to, jak se naučit vycházet s odlišností.Sama to v případě rómů neumím a vadí mi to. Soudíme lehce!
leden 18, 2008 15:12
saffron, tak si přečti cos napsala :) : bb
TY se chceš naučit s odlišností, TY to neumíš, TOBĚ to vadí
proč ty?
proč ne oni?
proč si s tím děláme starost my? Přistěhovalci sebrali Indiánům půdu, život. Co jsme sebrali cikánům my? proč se vietnamci přizpůsobí většině, když chtějí požívat jejích výhod?
Proč my, co pracujeme a staráme se o své děti a ze svých daní platíme dávky pro cikány máme starost z toho, že s nimi neumíme vycházet a soudíme je lehce?
leden 18, 2008 19:42
Ale bb, : Krakonoš
vždyť po tobě to nikdo nechce. Ty si s tím dělat starosti nemusíš. Saffron si dělá. Já si taky dělám, není mi to jedno. Je hodně cikánů, kterým to taky není jedno - dělají si taky starosti. Ale ty fakt nemusíš, to není žádná občanská povinnost, ty si klidně dál bezstarostně žij, pracuj a starej se o děti. Každej si může najít vztah k okolní společnosti podle svýho gusta a zahrnout si pro sebe do množiny "společnost", koho chce, všechno je svoboda volby. Jen ty dávky holt zaplatíš ty i já, ale zkus se utěšovat tím, že ze všech zbytečně vyhozenejch peněz, který zaplatíš na daních, jde na cikány jenom opravdovej zlomeček, všechno ostatní jde na krytí a splácení svinstva spáchanýho bílým dobytkem :-)
leden 18, 2008 20:10
Indiáni ... : Iveta
byli vatlačeni do rezervací, aby si tam žili po svém. Od USA dostal náčelník balík peněz "dotaci", který rozdělil mezi své. Zřídili si tam dílničky, v nichž vyráběli
své tradiční výrobky atd. ... Kdo se chtěl dostat z rezervace, mohl jít třeba studovat, pracovat ...
Proč cikány také nenecháme žít, tak jak jim tradice velí, tak jak chtějí? Jim nedělá problém přestěhovat celé rodiny do míst, kde je to pro ně výhodnější /přicházejí k nám ze Slovenska ... nebo se jeden čas stěhovali do Kanady či Velké Britanie/.
Myslíte, že by "model" s Indiány mohl posloužit?
I když už asi takový prostor existuje ... Chánov a v Ostravě /nevím, jak se to tam jmenuje/.


leden 18, 2008 20:35
ale Krakonoš, plkáš :) : bb
jak jsi přišel na to, že si s černým dobytkem dělám víc/míň starostí než s bílým?
Proč to tak rozlišujete? Mně vadí každý druh dobytka, který mě nějak obtěžuje, omezuje.

Ale zaujalo mě tohle, co píšeš: "je hodně cikánů, kterým to taky není jedno - dělají si starosti" - kolik takových znáš? to se neptám ironicky, zajímá mě skutečně, s kolika cikány se běžně bavíš, žiješ vedle nich, diskutuješ s nimi, sdílíš s nimi adresu nebo zaměstnavatele, a tedy víš, o čem přemýšlejí a s čím si dělají starosti.
Já tu mám dvě rodiny, s jednou z nich se běžně stýkáme, povídáme si, a oni neuvažují jinak než my, oni se za černý dobytek stydí stejně jako my (naše rodina) za bílý. S dětmi z druhé rodiny se kamarádí naše děti, oni se opravdu baví o běžných věcech, STEJNÝCH, ne o odlišnosti našich ras. Není to třeba, nevnímáme se navzájem odlišně. Popravdě, až vždycky při takovéto debatě si uvědomím, že se stýkáme s cikány...
Josef, který se mnou chodil do stejné třídy na gymplu, vystudoval vysokou a teď učí, ale uvažuje kvůli penězům o jiném zaměstnání, taky řeší běžné věci jako my - fakt si nedělá starosti s tím, že jsme jim přervali jejich tradice a kulturu atd. atd. Nevnímají to tak, v soukromí žijí po svém, neodtrhli se od své rodiny (té jejich široké rodiny), taky slaví trošku jinak vánoce než my, nic jim nebrání žít po jejich - ale taky je jejich tradice a zvyklosti nenutí dělat bordel v baráku, nevzdělávat děti a krást.
leden 18, 2008 21:14
... : bb
Prostě spolu žijeme a fungujeme, a tak si nemusíme dělat starosti. Slušný lidi, bílí nebo cikáni, kteří chtějí jen v klidu a slušně žít, ani ne dělat politickou kariéru a realizují se v něčem jiném než proromském nebo protiromském hnutí, ti, co to mají v hlavě srovnaný, si s tím starosti dělat nemusí.
Vy ostatní asi ano.
leden 18, 2008 21:16
Vidím to jinak než dřív : právo
Myslím, že bychom si měli brát příklad z Francie, protože romy naložili do letadel a tradá do Rumunska. Vědí jasně, že v této době si nemohou na krk přivazovat další starost a to s přistěhovalci tohoto druhu. Budou potřebovat dost vlastních sil na překonání krize. Navíc mi připadá jasné, proč jsme pro západní evropu přirovnávaný ke kurdům, nebo k cikánům, protože nemáme jasný cíle - např. obchodovat jen mezi čechy a pro čechy, vyrábět své sýry, své mléko, obnovovat venkov, zkrášlovat si přostředí kolem sebe. My jako Češi už jsme pronárod. Tzn. méně než národ, dovolili jsme cizákům, aby z nás vše vysáli. Dříve k nám shlížela celá Evropa, měli jsme dobré lidi, dobré mozky ale co máme teď, vše jsme si nechali vzít protože nám milá Evropa nakecala, že nejsme dost otevření pro menšiny, dost tolerantní atd. Už toho mám vážně dost!!! Demokracie a svoboda ano, ale ocamcať pocamcať
srpen 19, 2010 17:17
Napsat nový komentář

Pro komentování je potřeba, abyste byli přihlášeni. Pokud nemáte ještě svůj účet, prosím zaregistrujete se.


busy
 
< Předch.   Další >
[CNW:Counter]