O kudlance se ví, že svého partnera po kopulaci sežere. Když o tom tak uvažuji, myslím, že – v jistých případech – by toto řešení nebylo nezajímavé...

Hubnutí s Kudlankou

Hubnuti

Související články

Význam jmen

Význam jmen

Soutěže

Soutěže

Setkání

Setkani

Přihlášení






Zapomenuté heslo
Nemáte účet? Vytvořte jej!

Anketa

VĚRNOST? PODLE MNE JE:
 

POTKAL POTKAN POTKANA - V ČECHÁCH PDF Tisk E-mail
Neděle, 15 duben 2018
Přejít na obsah
POTKAL POTKAN POTKANA - V ČECHÁCH
Strana 2
Výsledek obrázku pro potkan pngVětšina lidí od sebe krysu a potkana nerozezná. Potkan je větší, silnější a krysu u nás už v podstatě z přírody vytlačil. Krysám se lépe dařilo v dřevěných stavbách, kterým už u nás odzvonilo. Potkani jsou inteligentní, odolní a děsivě rychle se množí. Protáhnou se každým otvorem, jsou žraví a nepřímo způsobili smrt milionů lidí.

 

 

 

 

 

      V České republice je situace opravdu hrozná, horší než hrozná.

Jen v našem hlavním městě je těchto úžasných zvířátek až pět milionů – což znamená, že každý z nás,

včetně miminek, si „pěstujeme“ svých pět potkanů.

 

Potkani mají obdivuhodnou výdrž, a to v mnoha ohledech. Přežijí pád z výšky až 15 metrů, bez problémů zvládají i plavání – vydrží šlapat vodu až 3 dny v kuse. Vylezou prý až do 13 patra… Potkani také výborně odolávají jedům. Vypracovali si na to několik strategií, které se ale v různém prostředí mění a vyvíjejí. Například ochutnávají jen malé kousky potravy, a teprve když se ukáže, že je neškodná, tak ji začnou konzumovat ve větším množství. DNA potkanů se také mění; vyvíjejí si postupně odolnost proti většině standardních jedů. A množí se neskutečnou rychlostí. Samice se může během šestihodinového období plodnosti spářit až s 500 samci – a toto období má za rok 15 krát. Potkaní kluci se mohou pářit od věku tří měsíců až do smrti neustále – umírají ve věku kolem tří let. Jeden pár tedy podle magazínu Discover může za rok přivést na svět až 2000 mláďat. Děsivá představa… Pokud je necháte množit se, dokáží během několika málo měsíců svou populaci znásobit – pokud mají dostatek potravy. A to ve městech, kde v popelnicích skončí asi 40 procent potravin, opravdu není problém. 

 

 

Výsledek obrázku pro potkan png

 

 

Jsou bojovní. V 19. století byly v Anglii velmi rozšířené souboje potkanů se psy. V ohrazeném prostoru proti velkému psu vypustili stovku potkanů. Potkani podle dochovaných pramenů vítězili prakticky vždy. Ano, společnými silami mohou zabít i velkou kořist, dokonce i člověka. A přeneseně i miliony - protože přenášejí pěknou řádku nakažlivých nemocí. Například Weilovu žloutenku, leptospirózu, salmonelózu, myší tyfus, tuberkulózu, krysí skvrnivku a také tularemii. Mají také na svědomí morovou epidemii v Evropě. Zemřelo na ni 25 milionů lidí – prakticky celá třetina Evropy. 

 

 

 

Související obrázekALE – zase zapracovala EU:

 

Podle nařízení EU už jsou volně prodejné výrobky (jedy na hubení potkanů) jen s  nižším obsahem účinné látky do 0,003% hmotnosti tj. do 3mg/kg.  A navíc maximální hmotnost individuálního balení pro neprofesionální uživatele byla omezena u obilných zrn, měkkých návnad a granulí na 150g, u voskových bloků pak na 300g.

 

 



 
< Předch.   Další >
[CNW:Counter]