O kudlance se ví, že svého partnera po kopulaci sežere. Když o tom tak uvažuji, myslím, že – v jistých případech – by toto řešení nebylo nezajímavé...

Hubnutí s Kudlankou

Hubnuti

Význam jmen

Význam jmen

Soutěže

Soutěže

Setkání

Setkani

Přihlášení






Zapomenuté heslo
Nemáte účet? Vytvořte jej!

Anketa

VĚRNOST? PODLE MNE JE:
 

VŠETEČNICE - KONFORMITA - ANO, ČI NE? PDF Tisk E-mail
Pondělí, 06 březen 2017
Image result„Když všechny kapky v moři dělají příliv, já dělám odliv.“  „Hřebík, který vyčnívá, dostane první kladivem.“  Co myslíte, že je lepší? Splynout se společností a naučit se umění být neviditelný, nebo naopak dělat to, co si přejeme, či dokonce dělat naschvál něco jiného?

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Společnost na jednu stranu očekává, že správný občan splyne s davem, naučí se, rozmnoží se a bude plnit své povinnosti bez jakýchkoli problémů. Na druhou stranu ale společnost doufá, že budou určitě výjimky a někdo se odliší, aby mohl dokázat, pozměnit, zlepšit a posunout současnou úroveň dál. Jestliže to společnost dotyčnému povolí a odsouhlasí, je vše perfektní. Jestliže však se dotyčný snaží „posouvat, vyčnívat“ bez podpory a schválení, okamžitě se stává problematickým jedincem.

 

 

 

Image result for MOŘSKÝ PŘÍBOJ

 

 

 

 

Takže - co je lepší, držet hlavu dole, či snažit se prorazit? Samozřejmě, v určitých politických systémech je to situace obtížnější, ale takoví jedinci se vyskytují všude na světě, jedno kde a jedno kdy.

 

Výhody podpory společnosti jsou velice lákavé: bezpečnost a jistota, klid, ochrana, žádná přepracovanost a vyčerpání, jednoduchost života a většinou i minimální stress. Na druhou stranu ale ti, co se snaží odlišit, zažívají vzrušení něčeho nového, někdy i nedovoleného, poznání nových věci, ztrátu jednotvárnosti a apatie, která je vnucována společnosti.

 

Důležité je najít správný střed, ale - jde to vždycky? Podle mých vlastních zkušenosti se odlišnost moc nevyplácí. Ale zase „ jak komu“. Na oko se všichni máme rádi, všichni se snažíme usmívat, všichni se kamarádíme, všichni fungujeme. Chceš udělat kariéru? Málokomu se podaří vypracovat jen díky píli, dřině, vytrvalosti a snažení.

 

Děti mají hladký průběh školního roku? Nejlepší je se skamarádit s učiteli. Samozřejmě, všechno jde… Lze se vypracovat tvrdou práci a být úspěšný, protože na to máte. Samozřejmě, lze mít ve škole samé jedničky, protože se umíme učit a rozumíme učivu. Ale co ti, kteří na to zas až tak nemají? Kteří nejsou geniální, ani nejsou workoholici. Kteří se nechtějí povinně na všechny kolem usmívat, a také by rádi dělali občas i jen to, co mají rádi.

 

 

 

Jak jste na tom vy?

Upřednostňujete bezpečí a jistoty, nebo vzpurnost a odvahu?

Jaké máte zkušenosti s podporou, či naopak klacky pod nohami od společnosti?

 

 

VŠETEČNICE

 

 

Komentáře (7)add feed
musím : Kamila
být buď anebo? Myslím, že málokdo je zcela vyhraněný, záleží na situaci. Pokud vyhodnotím, že mi za to námaha nestojí, splynu. Neříkala bych, že skloním hlavu, to je zas jiný termín. Odlišná nejsem proto, aby se to vyplácelo, ale protože si stojím za svým názorem. Abych se sama sobě mohla podívat do očí. Kariéra? Tam jsou - krom píle - důležité kontakty a sociální inteligence.

březen 07, 2017 12:52
VŠETEČNICE : doktor
Jsem jaký jsem,ale vždy mi byla bouřka milejší než poklidné mrtvo.Ano rebel s hlavou vztyčenou jít třeba proti všem,ale být svůj.Ahoj
březen 07, 2017 13:47
Podle mý zkušenosti : Krakonoš
u dětí se to neřídí žádnou úvahou, co je výhodnější, ale čistě jejich přirozeností. Někdo prostě vystrkuje palici, i když přes ní vobčas dostane, a nemůže si pomoct.smilies/wink.gif Navíc dnes jsou děti vobecně mnohem "vodvážnější", což má samozřejmě svý pozitivní i negativní důsledky.

A u dospělců? Člověk by se měl tohle učit vod těch dětí - bejt přirozenej. Někdo je víc "trčící" typ, někdo zase splyne s davem. Pokud se někdo nutí do vopaku, protože je to "výhodný", nakonec působí divně. Já vosobně se za rebela nepovažuju, jako že bych neustále chodil hlavou proti zdi. Ale nejsem ani nenápadně konformní, už jen tím, jak vypadám. Takže asi něco mezi. Jinak za ty desetiletí, co se svým zjevem vymykám běžnýmu standardu, jsem si vyzkoušel jednu věc - je to vlastně výhoda. Zjistil jsem, že lidi, který daj hlavně na vobal, první dojem, se mi kliděj z cesty, nechtěj se mnou mít nic společnýho. A tak mám to štěstí na rozvíjení kontaktů hlavně s těma, kdo jdou víc do hloubky. Týká se vztahů pracovních i vosobních. Převedeno třeba do hudební řeči - víc si rozumím s lidma, který si album pustěj několikrát, protože vědí, že je spousta výborný hudby, která není líbivá na první poslech. A teprve když ani třetí poslech žádný "mrazení" nepřinese, hážou CD do tříděnýho vodpadu. smilies/wink.gif
Takže jedinou zkušenost s podporou či nepodporou mám pouze z úplně prvních let po škole, kdy se vo mě moje rodina strachovala, že budu-li trvat na svým zevnějšku, bylo vynaložený studijní úsilí marný, páč mě nezaměstnaj ani u popelářů. Ale já si byl jistej, že se nic takovýho dít nebude, resp. bude se to dít jenom tam, kde to pro mě stejně nemá cenu. No, po nějakejch letech se i moji nejbližší uklidnili a je klid.
A co se týče stresu a vyčerpání z práce, tam si myslím, že mnohem víc než na nějaký konformitě záleží na povaze tý práce. Některý profese a činnosti jsou prostě stresující už ze svý podstaty, jiný navopak. Asi taky budou stresující a na pracovní vztahy náročný profese, kde se neustále člověk posouvá v nějakým kariérním žebříčku (nebo se vo to snaží). Ale tohle neznám, tak vo tom nic nevim, v mým voboru nejsou hodnosti a nikam se nepovyšuje. smilies/wink.gif
březen 07, 2017 16:24
... : bb2
vystoupím z davu a budu remcat - strašně mě dráždí červí fotka tam dole, furt se musim koukat, jestli opravdu lezou z ruky, nebo se mi to jen zdá
;-)
březen 07, 2017 19:19
Krakonoši, : bb2
u dětí to vidím jinak než ty. Bylo by to hezké, kdyby to bylo jak píšeš, ale není, některým už v předškolním věku z obličej čučí vyčůránek, dolejzač. Většinou teda otisk rodiče nebo prarodiče, ať už jejich genomu nebo výchovy.
březen 07, 2017 19:23
... : bb2
Dost často jsou na to dokonce rodiče, nebo ještě víc prarodiče docela pyšní. Neřeknou, že jim roste malej hajzlík, ale "to je taková treperenda" a tak podobně. Treperendy se umí tu přitulit, tu usmát na příslušného dospělého, aby si získaly přízeň, klučičí verze zase napráší všechny v okolí, když z toho bude mít prospěch, vybere (vyžere) to nejlepší, a tak dále.
Pozná se to už u docela malých lidí, že už jsou zkažení.
březen 07, 2017 19:28
takže abych to shrnula, : bb2
zbožňuju malé děti, ale nesnáším dospělé lidi maskované malou dětskou postavičkou
březen 07, 2017 19:32
Napsat nový komentář

Pro komentování je potřeba, abyste byli přihlášeni. Pokud nemáte ještě svůj účet, prosím zaregistrujete se.


busy
 
< Předch.   Další >
[CNW:Counter]