O kudlance se ví, že svého partnera po kopulaci sežere. Když o tom tak uvažuji, myslím, že – v jistých případech – by toto řešení nebylo nezajímavé...

Hubnutí s Kudlankou

Hubnuti

Související články

Význam jmen

Význam jmen

Soutěže

Soutěže

Setkání

Setkani

Přihlášení






Zapomenuté heslo
Nemáte účet? Vytvořte jej!

Anketa

VĚRNOST? PODLE MNE JE:
 

ADVENT A TIP NA DÁRKY... PDF Tisk E-mail
Neděle, 02 prosinec 2007
Přejít na obsah
ADVENT A TIP NA DÁRKY...
Strana 2

 Charakteristickým rysem celého předvánočního období je ubývání světla a narůstání tmy, během níž aktivita temných sil prudce stoupá. Jako preventivní opatření tak většinu svátků doprovází rámus, který má zlé síly zahánět, či převlékání do masek, jež má nečisté síly zmást a oklamat. Každý sváteční čas je doprovázen obřady a rituály, které hrají nedílnou součást daného období.

 

 

 

 

 

 

     V dnešní době je velmi složité rekonstruovat sváteční dny a okamžiky lidí raného středověku, přesto však je možné i z obrovské tříště dochovaných přežitků sestavit alespoň přibližnou mozaiku svátečního času dob minulých. Advent je obdobím, v němž se prolínají dvě stejně důležité tradice. Byl rytmizovaný řadou důležitých událostí, z nichž některé se váží ještě k pohanskému věku. Ten oslavoval zejména zimní slunovrat. Později se však tato pohanská tradice začala prolínat s křesťanskými obřady, které dnes představují jeden z nejdůležitějších vrcholů každého ročního cyklu.

 

     I v dodnes dochovaných rituálech a vánočních zvycích je jen těžké oddělit tyto dvě vrstvy od sebe. Sváteční čas doprovází hojnost jídla, která má předznamenat budoucí dostatek a je jakousi prosbou a závdavkem pro budoucnost. Hody se však neměly týkat pouze lidí, ale i dobytka, půdy či stromů, kterým bývaly věnovány zbytky ze sváteční hostiny.

 

 

 

     Dalším prvkem typickým pro sváteční dobu je koleda. Původně se nejednalo o pokleslou formu koledy, která dnes může být vnímána spíše jako druh zábavy či příležitost pro lidsky důstojnější formu žebroty. Koleda (čili dar) byla spojena s budoucí prosperitou toho, kdo se dokázal s koledníky podělit o část svého majetku. Dnešní vánoční a předvánoční zvyky jsou leckdy pouze pozůstatky zvyků minulých. Málokdo ví, proč vlastně tento čas trávíme tak, jak ho trávíme. Při pohledu na čerty asi jen málokoho napadne, že převlečení lidé tak mají zabránit tomu, aby se na svět dostali opravdoví démoni.

 

     Sortiment supermarketů dnes ovládají zlatí umělohmotní sněhuláci a vypadá to, že zájem o "vánoční kýč" je v našich končinách celkem značný. Jako by si démoni do našich domovů našli jinou, pohodlnější cestu. Autenticita a osobní vztah k tradičním rituálům se tak ale namnoze zcela vytrácí.

 

 

 

 

{


 
< Předch.   Další >
[CNW:Counter]