O kudlance se ví, že svého partnera po kopulaci sežere. Když o tom tak uvažuji, myslím, že – v jistých případech – by toto řešení nebylo nezajímavé...

Hubnutí s Kudlankou

Hubnuti

Význam jmen

Význam jmen

Soutěže

Soutěže

Setkání

Setkani

Přihlášení






Zapomenuté heslo
Nemáte účet? Vytvořte jej!

Anketa

VĚRNOST? PODLE MNE JE:
 

TEORIE HER APLIKOVANÁ NA DĚTI PDF Tisk E-mail
Čtvrtek, 28 duben 2016
Přejít na obsah
TEORIE HER APLIKOVANÁ NA DĚTI
Strana 2

 

 

 

 

 

 

 

     Příklad: Petr a Jana chtějí strávit odpoledne na počítači. Počítač je ale jen jeden a oba ho chtějí to samé odpoledne. Jak se má rodič rozhodnout? Hodíme si korunou? Ať si zahrajou kámen nůžky papír? I když toto může znít jako fér rozhodnutí, stejné šance nemusejí být vždycky fér. Petr si chce pouze zcela běžně zahrát počítačovou hru, zatímco Jana má konečně domluvené setkání přes mesengra s klukem, který se ji už dlouho líbí. Pro Petra je to jen běžná věc, zatímco Jana by pro počítač na odpoledne udělala vše. Teori her nabízí řešení. Domácí aukce. Co za to? Jestliže Petr řekne, že za počítač je ochotný umýt nádobí, Jana může nabídnout kompletní úklid bytu. Všechno má svoji hodnotu...

 

     Vzpomínáte si na zmínku o motivaci díky zvolení té správné odměny? Samozřejmě, že Petr asi nebude zrovna spokojený, ale šanci dostal. Ještě na závěr – rozhodování podle kámen nůžky papír. I když se to může zdát jako fér metoda, je celkem jednoduché zvýšit své šance. Člověk má problém vybírat si náhodně, preferuje víc střídání a na to můžeme spoléhat I v této hře. Hrajte na dvě vítězné hry ze tří. Poprvé hrajte třeba papír. Ve druhé hře dejte to, s čím byste prohráli, proti tomu,co dal váš protihráč v minulé hře.

 

     Jestliže vy dáte v první hře papír, váš partner dal kámen. Takže ve druhé hře vy použijte to, co by s kamenem prohrálo – tedy nůžky. Člověk je jednoduchý a řekne si: minule jsem dal kámen, teď dám nůžky nebo papír. Samozřejmě, že jsou mistři v této hře, a já to nepopírám, ale tato metoda určitě může pomoci.

 

     Každopádně, používáním metody Teorie her se z vás nestanou okamžitě perfektní rodiče. Dobrý rodič musí splňovat mnoho dalších podmínek -  jako třeba nastavit správné hranice, být důsledný a podobně. Ale možná to stojí za zamyšlení. Třeba i vám vyzkoušení teorie her jednou usnadní rozhodování, či udělá vás či  vaše dítě spokojenějšími… 

 

 

 

ELLA,

která si myslí, jak je to těžké s dětmi

 

 

 

Komentáře (13)add feed
... : Mikin
Podle me kapla autorka na to nejdulezitejsi hned na zacatku. A totiz, ze deti dokazou i v hodne rannem veku poznat co je spravedlive a co ne. Kolikrat i lepe, nez nekteri dospeli.
My jsme s Joanne s holkama vzdycky jednali jako s chytrymi bytostmi a myslim, ze se to vyplatilo.
duben 28, 2016 05:23
No tak ten návod na kámen, nůžky, papír, je legrační. Dáma promine. : NČ
A nějaký dohady o tom, kdo dneska potřebuje víc počítač, to je taky legrační!!!!
Pravidla se určujou vždycky před začátkem. Jistěže, když se dávaj teprve v průběhu, je to samozřejmě naprt!
Změna oproti předem pevně určenejm pravidlum je jistě kdykoliv možná, ale jedině se souhlasem obou stran.
Ella si myslí, jak je to těžký s dětma, což po přečtení jejího článku celkem chápu. Ale já si to nemyslím.
duben 28, 2016 08:41
Ono je to i s dospělýma : wendy
někdy jako s dětma...ve finále je ale nejdůlěžitější být důslený.

Doporučuji knížku Teorie her od Kena Binmora. smilies/cool.gif
duben 28, 2016 09:13
Mimochodem DAni, : wendy
kde jsi sehnala to foto mimořádně škaredého rozeřvaného chlapečka ? to tam teda sedí ! smilies/shocked.gif
duben 28, 2016 09:20
... : deeres
A pak se vám narodí Čeněk a jste v koncích! smilies/grin.gif
duben 28, 2016 09:29
on není : alka..
ošklivej,on je strašně na*****j.
duben 28, 2016 09:32
... : deeres
Rodič je tedy může uplácet, vyhrožovat, zakazovat, ale ultimátně rodič by měl chtít, aby dítě samo bylo schopno se správné rozhodnout.

Tohle je cesta do pekla. Jako rodič mám určitě více rozumu než prcek a proto ho dokážu nenápadně dotlačit ke správnému rozhodnutí. A pokud už to prcek není, tak jako důsledek mé výchovy, se nejspíš už umí sám správně rozhodnout. A pokud neumí a není to od přírody dáno tak, že mám doma jedince se špatnou genetickou výbavou (v krajním případě třeba psychopata), tak je to pouze důsledek mé špatné výchovy.
duben 28, 2016 10:01
No nas*anej Čenda borec : wendy
to je rodičů konec...jak říkám, důslednost.
duben 28, 2016 12:40
... : -doktor-
Vážení a nebylo by jednodušší být bezva,spravedlivý,férový, umět se i omluvit,nelhat,přiznat barvu,mít stejně rád všechny,dávat svou lásku najevo i výchovným "přes prdel" a výchovným pohlavkem.Když je máme rádi a ony to vidí,tak umí příjmout i trest.Mám své vzpomínky,dvě již dospělé děti a tři vnuky....26,20 a 8,tak vím o čem mluvím.Přeji bezva den a ať se daří....!!!!!!!!!!
duben 28, 2016 13:35
Umět se omluvit : wendy
i malému vnoučeti - to je fakt bezva pocit. A jak je potom vám oběma dobře. smilies/cheesy.gif
duben 28, 2016 14:49
Zajimave, : ***Lenka***
Jsem samozrejme rada, ze vsichni tady jsou super rodice a vedi presne co a jak a dokazi bezchybne vychovat sve potomky. Nechapu ovsem, proc se snazite vysvetlit, jak by autorka mela vychovavat svoje, co spatne dela a co by mela zmenit. Mam pocit, ze ento clanek neni v rubrice PORADNA, nybrz je uveden jako normalni, informacni clanek. Silne pochybuji....i kdyz zde je asi mozne vsechno...ze nekdo pise do mlade fronty, katky, cosmopolitanu ci dalsich casopisu, co by ten a ten autor mel zmenit, upravit a podobne. Pratele, autor clanku jen informuje!
duben 28, 2016 15:22
... : deeres
V době, kdy obyčejná lenost je prokrastinace, kdy normální zlobení je hyperaktivita a když někdo čmárá jako kocour, tak má dysgrafii, se musí vymýšlet místo normální výchovy způsoby, jak děti zpacifikovat.
Díky juvenilní policii ve světě vyrůstá generace grázlů. Rodič, učitel nesmí nic, dítě smí všechno. Zakážeš mu TV a oni ti seberou dítě, protože jsi mu způsobila psychické strádání.
duben 29, 2016 10:21
No a co říkáte přátelé : wendy
když trochu ještě přitvrdíme, na snížení věkové hranice u trestných činů ? on se sice málokdo narodí jako zločinec, ale různých deprivantů se rodí dost. A když k tomu přihodíme výchovu/nevýchovu, je spousta dospělých najednou ohrožený druh !
smilies/shocked.gif
duben 29, 2016 16:27
Napsat nový komentář

Pro komentování je potřeba, abyste byli přihlášeni. Pokud nemáte ještě svůj účet, prosím zaregistrujete se.


busy

 
< Předch.   Další >
[CNW:Counter]