O kudlance se ví, že svého partnera po kopulaci sežere. Když o tom tak uvažuji, myslím, že – v jistých případech – by toto řešení nebylo nezajímavé...

Hubnutí s Kudlankou

Hubnuti

Související články

Význam jmen

Význam jmen

Soutěže

Soutěže

Setkání

Setkani

Přihlášení






Zapomenuté heslo
Nemáte účet? Vytvořte jej!

Anketa

VĚRNOST? PODLE MNE JE:
 

NENÍ ŠALVĚJ JAKO ŠALVĚJ PDF Tisk E-mail
Pátek, 16 listopad 2007
Přejít na obsah
NENÍ ŠALVĚJ JAKO ŠALVĚJ
Strana 2

Šalvěj lékařská nebyla ještě donedávna příliš známá. Přesněji řečeno, byla jakousi zapomenutou bylinkou našich babiček. Ty znaly velmi dobře tuto vonnou bylinku z čeledi hluchavkovitých. Lidový název je babské ucho, koníčky či smrtky. Nejznámější je jako léčivka a koření, ale je též vynikající medonosnou a okrasnou rostlinou.

Prostě voňavá a nadmíru užitečná ozdoba každé zahrádky či balkónového truhlíku.

 

 

 

      Používá se na ryby, do nádivek, paštik či na špízy v kombinaci s jiným kořením. Přidává se hlavně do tučnějších mas (pro schopnost pomáhat zažívání), do sýrových pomazánek (například do nivové), do míchaných vajíček, do těstovin. Hodí se k cuketám, rajčatům i do polévek (například do cibulové). Má silný desinfekční účinek: známé je pálení šalvěje nebo vaření ve vodě, aby se vzduch v místnosti zbavil nežádoucích příměsí. Sušené lístky se vkládaly mezi prádlo proti molům. Za zmínku stojí velmi ceněný šalvějový med, který je voňavý a trvá dlouhou dobu, než zkrystalizuje.

 

     Tak. Až potud je vše při starém, respektive takové, jak běžně známe.

 

Ale znáte tu divotvornou?

 

 

 

    

     Šalvěj divotvorná byla pěstována kmenem Mazatéků v mexickém pohoří Sierra Mazateca. Indiánští šamani ji používali při svých rituálech kvůli halucinogenním účinkům a to v obdobích, kdy nerostly „magické" houby. Tradičně se žvýkaly čerstvé listy, později bylo rozšířené i kouření šalvějových listů, protože při inhalaci je třeba menšího množství listů - kolem jednoho gramu (v případě extraktu se jedná pouze o množství 0,1-0,2 gramu). Šalvěj se tak nejčastěji kouřila přes bong nebo dýmku.

 


     Účinky na lidský organismus jsou velmi specifické a nedají se srovnat s „magickými" houbami nebo mezkalovými kaktusy. Izolovaný salvinorin A, který je jedním z nejsilnějších objevených halucinogenů, zvyšuje vizuální citlivost a vyvolává optické halucinace.

 

     Typické stavy osob pod vlivem šalvěje můžeme popsat jako změněné vnímání reality, stav „jiného vědomí", při větších dávkách až disociace ega. Tyto stavy trvají obvykle jen několik desítek minut, ale jsou intenzivnější než u jiných psychedelik.

 

      Prodává se i extrakt, který je připraven laboratorně a je pětkrát silnější než sušená rostlina...

 

 

      No - koukám  - hledala jsem na internetu koření - a našla volně prodejné drogy...

 

 

      Ale ano - samozřejmě, je tam uvedeno: Informace na těchto stránkách jsou pouze vzdělávací a nenabádají ke konzumaci nabízených rostlin. Ovšem vždy je uveden i návod... Samozřejmě, že si můžete vybrat z víc než bohaté nabídky.. a jak to má ve správném internetovém obchodě být, vše je přesně rozepsáno. Nu, je to sice dražší, ale nekupte to... např, 4 gramy sušené šalvěje divotvorné za 675.00 Kč, extrakt - 4 gramy za 1020,- Kč.

 

Nabídka je vsutku pestrá:  vybírám namátkou:

 

Syrskou Routu - Peganum Harmala,

jejíž hlavními složkami jsou alkaloidy harmin a harmalin, které působí jako inhibitory enzymu monoaminooxidázy (MAO). Zvláště nebezpečná je kombinace drogy s efedrinem a jinými stimulanty;

 

Calea zacatechichi - psí marihuana

Obvykle se z hrsti listí (5-15 gramů podle požadované intenzity stavu) povařením připravuje hořký halucinogenní nápoj, po kterém se dostavuje ospalost a hypnotické stavy (odtud název „dream herb"), běžné jsou i sluchové halucinace. Rituál pití caley se někdy doprovází kouřením cigarety z této rostliny. V případě extraktu 10X se tradičně buď 0,1-0,2 gramu kouří nebo se 0,5-1 gramu užívá orálně. Zatím neznámý alkaloid obsažený v calea zacateichichi podle moderních výzkumů zpomaluje mozkovou činnost, působí hypnoticky a navozuje živou představivost při první fázi SWS (short wave sleep - mělký spánek).

 

Lagochilus inebrians

opojný prostředek, který je využíván po staletí, jeho efekt by se dal popsat jako relaxační a euforický, doprovázený změněným vnímáním. Nejčastěji se z 5-15 gramů připravuje povařením zhruba 10 minut čaj, který se kvůli hořkosti lagochilu ochucuje medem nebo sušeným ovocem.

 

Amanita muscaria

červená muchomůrka. Aktivní látky, obsažené v ní, mají vliv na centrální nervový systém, jsou především kyselina ibotenová, muscimol a muskazon. Při sušení a výrobě extraktu se zvyšuje psychoaktivita plodnic a snižují se nevítané vedlejší účinky. Jeden gram extraktu 10X odpovídá deseti gramům sušené houby.

 

Argyrea nervosa

neboli lysergová růže:  Semínka této popínavé rostliny pochází z Indie, kde se tradičně pojídala nebo se z nich připravoval opojný nápoj. Havajská růže obsahuje LSA, což je amid kyseliny lysergové, i účinky na lidský organismus jsou velmi podobné LSD. Tradičně se uživalo 4-6 semen havajské růže pro 6-8 hodinový efekt. Jeden gram obsahuje přibližně 6-8 semen.

.

.

.

.



 
< Předch.   Další >
[CNW:Counter]