O kudlance se ví, že svého partnera po kopulaci sežere. Když o tom tak uvažuji, myslím, že – v jistých případech – by toto řešení nebylo nezajímavé...

Hubnutí s Kudlankou

Hubnuti

Související články

Význam jmen

Význam jmen

Soutěže

Soutěže

Setkání

Setkani

Přihlášení






Zapomenuté heslo
Nemáte účet? Vytvořte jej!

Anketa

VĚRNOST? PODLE MNE JE:
 

FARMÁŘSKÉ TRHY PDF Tisk E-mail
Úterý, 17 listopad 2015
Vzpomínám, jak jsem jásala, když se u nás objevily farmářské trhy. Jenže - teď si stánky obejdu, prohlídnu a konstatuju, že minimálně třetina z nich tam opravdu nemá co dělat. Pletené šály a čepice, vyřezávané nesmysly, bazarové povlečení, polštáře - prostě různé typicky stánkové šmejdy v dalších a především - u několika stánkařů je zboží jasně "dovozové". Tedy - rozhodně ne české. A rozhodně nebylo  označeno zemí původu.

 

 

 

 

 

 

 

     Když jsem si šla v pondělí na trh nakoupit, zírala jsem na některé ceny ovoce: např. velké, už mírně natlučené hrušky, jasně zahraničního původu - cena 69,- Kč za kilo. A další podobné zboží, víceméně stejných cen. Samozřejmě, že tam byl i vzadu jeden stánek, kde jsem našla hrušky sice drobnější, ale s přesným udáním místa původu, a ano, opravdu české. Je pravda, že nikdo nikoho nenutí, aby to kupoval, ale podle kodexu farmářských trhů tam nic podobného nepatří.

 

 

 

 

 

 

 

Kodex farmářských trhů

 

1.    Prodávané zboží na farmářských trzích pochází od farmáře nebo výrobce potravin (dále jen farmář), který garantuje původ prodávaného zboží z vlastních zdrojů a je schopen tento původ při prodeji prokázat.

 

2.    Farmáře může při prodeji zastupovat jeho rodinný příslušník, nebo osoba, se kterou má farmář uzavřenou smlouvu nebo písemné pověření.

 

3.    Provozovatelé farmářských trhů a farmáři u nabízeného zboží dodržují a splňují základní legislativní požadavky (mimo jiné www.szpi.gov.cz; www.svscr.cz).

 

4.    Provozovatel farmářských trhů preferuje zejména farmáře, kteří prodávají zboží z daného regionu. O prodeji zboží z ostatních regionů ČR, eventuálně z příhraničních oblastí rozhoduje provozovatel.

 

5.    V rámci tzv. doplňkového prodeje mohou provozovatelé farmářských trhů poskytnout místa i jiným prodejcům. V případě, že se jedná o zahraniční zboží, je u něj nutné označit zemi původu.

 

6.   Provozovatel farmářského trhu, který se hlásí k principům „Kodexu farmářských trhů“, zajistí označení vlastním jednotným a viditelným logem ty stánky prodejců, kteří splňují body 1 a 2 „Kodexu farmářských trhů“.

 

7.   Provozovatel farmářského trhu je povinen umístit znění „Kodexu farmářských trhů“ na viditelném místě při konání farmářských trhů (například u vstupu na tyto trhy nebo na každém stánku u prodávajícího, u tržního řádu apod.).

 

8.   Každá osoba (spotřebitel, farmář, prodejce, inspektor), která se domnívá, že došlo či dochází k prodeji zboží v rozporu s „Kodexem farmářských trhů“ (např. zboží evidentně nepochází z farmy a je nakoupené ve velkoskladu atd.) má právo upozornit na tento stav provozovatele farmářských trhů. Provozovatel farmářských trhů je povinen neprodleně zajistit nápravu (minimálně formou odebrání loga jednotného označení stánku).

 

 

     Přátelé - viděli jste tento kodex na některém farmářském trhu vyvěšen na viditelném místě? 

Na tom "našem" tedy rozhodně ne...

    

     Jak je to u vás, respektive tam, kam chodíte vy?

 

 d@niela

 

 

 

Komentáře (5)add feed
... : Anicka1
kdyz jsem byla vloni na takovem mensim trhu v Olomouci, bylo to tam opravdu tak, jak to ma byt a moc se mi to libilo. Ale od te doby pri ruznych mistnich oslavach,vylovech rybniku, poutich a pod. to bylo tak pul na pul. Spousta nesmyslu, kycu, upominkovych predmetu, ktere se k nicemu ani nevztahovaly. Casto mi prijde, ze doprodavaji zeleninu uz vyrazenou ze supermarketu, ale v Americe to bylo taky tak. Nejradeji vzpominam na trh v Mnichove, kdyz jsme tam jezdivali za Michalovymi rodici, ale bohuzel je to trochu z ruky. Obcas (dvakrat do roka)jezdime do Polska, neco dobry, neco ne, ale rekla bych, ze takove calamady, uzeniny a ryby tam maji chutnejsi. Ale spis tam jezdime jen tak na vylet, pokoukat a popit Zubrovku.
listopad 17, 2015 23:09
Danielo, proč si nestěžuješ u provozovatele trhů? : Myška
Já na takové akce nechodím. Byla jsem kdysi jednou, když to začínalo. Zeleninu z trhů nepotřebuji, máme svoji, a v době, kdy nemáme, tak kupuju normálně v supermarketu. V době, kdy u nás není čerstvá, tak pokud je na trhu, tak zaručeně nemůže pocházet z naší země.

listopad 17, 2015 23:38
Daniel, : bb.
jak píše Myška, to je na provozovateli, aby si to ohlídal, ale pokud nedostae podnět od lidí, tak se asi domnívá, že jsou zákazníci spokojení, že tam chtějí i tohle zboží, a tak to tam je. Najdou se ale i skutečné farmářské trhy.
Mimochodem, nedávno tu padlo, že takové neexistují, protože tu nemáme farmáře, no, mně nevadí, že se už neříká statek, selka, sedlák, ale farmář. Nesejde mi na názvu, přijala jsem jiné převzaté výrazy, tohle taky. Jak by se vlastě mělo říkat farmářským trhům, statkářský jarmark? :-)

Záleží na tom, co kdo na trhu hledá. My tam jdeme tak třikrát do roka, je to vždycky v sobotu a to se nám málokdy hodí tam jet. Ale občas si čas uděláme, zajedeme si tam pro čerstvé české ryby, pro římský květák, který máme moc rádi jen lehce do polotvrda ovařený, rozebraný na růžičky a prohřátý v "omáčce" z rozpuštěného másla, pepře, citronu, a prosypaný mandlovými lupínky.Rodiče ho nepěstují a to, co jsem jedou koupila v Albertu, skončilo na kompostu, chutnalo to dost příšerě.

Prodejce ryb prodává na podzim taky své vlastní husy, chované pěkně venku, u rybníka, na trhu je prodává kuchané chlazené, prodává je celý podzim a kdo chce mít jistotu, objedná si ji a zaplatí zálohu. My ji kupujeme u něj na statku, takže víme, jak ta zvířata žila, na čem vyrostla.
Vynikající chleba, ten si taky koupíme, když jsme tam, ještě horký z pece, vozí ho několikrát za den a prodávají i ve vlastní pekárně, takže taky žádný podvod.
Dál tam bývají bylinky a bylinné čaje, masti, mýdla domácí výroby, sazenice rostlin, likéry a zavařeniny domácí výroby, med a výrobky z medu, koření.

Když to shrnu, tak se tam prodávají jen jedlé věci, nebo sazenice budoucích jedlých rostlin :-)
To, co popisuješ, Daniel, vídám občas na českých adventních trzích, ale taky jak kde. Byla jsem na tzv. staročeském adventním jarmarku, kde to bylo moc pěkné, vkustné, opravdu adventní a i prodejci byli oblečeni v dobových kostýmech.
listopad 18, 2015 01:18
Ne všechny produkty na těchto jarmarcích jsou domácí : wendy
na našem posledním ale to šlo. Prodávali tam i výrobky z rakytníku, jehož plody také v potu tváře každý rok sklízím. Na otázku jak to sklízejí oni, slyším stejné : blbě ! No já vím, orvat, do mrazáku, pak oklepat - ale to je mi líto. Takže mám smůlu.

bb - dobové oblečení se rozšiřuje a už to není výjimkou a to je dobře. Na našich kohoutovských už chodí tak oblečení i zákazníci. Já pochopitelně taky. Za týden odjíždím na tradiční výpravy do Rakous a Němec, to bude zase nádhera. Tam je to akcentované parádně.
smilies/cheesy.gif smilies/grin.gif
listopad 18, 2015 16:33
... : bb.
tam jo, wendy, jako všechno, i ty adventní trhy jsou tam precizní
listopad 19, 2015 20:10
Napsat nový komentář

Pro komentování je potřeba, abyste byli přihlášeni. Pokud nemáte ještě svůj účet, prosím zaregistrujete se.


busy
 
< Předch.   Další >
[CNW:Counter]