O kudlance se ví, že svého partnera po kopulaci sežere. Když o tom tak uvažuji, myslím, že – v jistých případech – by toto řešení nebylo nezajímavé...

Hubnutí s Kudlankou

Hubnuti

Související články

Význam jmen

Význam jmen

Soutěže

Soutěže

Setkání

Setkani

Přihlášení






Zapomenuté heslo
Nemáte účet? Vytvořte jej!

Anketa

VĚRNOST? PODLE MNE JE:
 

STÁTNÍHO ÚŘEDNÍKA, TOHO SI NAJDI, DCERO... PDF Tisk E-mail
Pondělí, 08 červen 2015
Státní úředníci jsou zásadní pro fungování státu. Český veřejný sektor zaměstnává zhruba 935 tisíc osob, tedy téměř pětinu pracovní síly země. Z toho 627 tisíc osob pracuje ve vládních institucích a z nich 269 tisíc v ústřední vládě. Státní rozpočet pak reguluje a hradí platy zhruba 420 tisíc z nich.

 

 

 

 

     Přímo na ministerstvech pracuje jen 29% státních úředníků; Na platy těchto státních úředníků státní rozpočet ročně vydává kolem 23 miliard korun. Od začátku července, kdy státní zaměstnanci vstoupí do služebního poměru, díky nařízení vlády získají nárok na více volna, než přísluší ostatním zaměstnancům. Rozhodl o tom v pondělí kabinet přijetím příslušného vládního nařízení. Podle premiéra Bohuslava Sobotky je to kompenzace za to, že se státním úředníkům nezvýší plat o původně diskutovaných 25 procent.

 

Do práce proto nebudou muset například v případě zásadních životních událostí dítěte, sourozence nebo vnoučete. Vzít den volna si budou moci vzít kvůli zařizování důležitých osobních nebo rodinných záležitostí. Volno dostanou na svatbu svých příbuzných, při doprovázení dítěte při jeho prvním školním dni, z práce budou omluveni i při uzavírání registrovaného partnerství, při promoci své nebo svých sourozenců, dětí a vnoučat.

 

      Ministerstvo vnitra rozšíření volna zdůvodnilo tím, že se "jeví jako vhodné a souladné se současnými společenskými trendy". Není to přitom první výhoda pro státní úředníky spadající pod služební zákon. V prvních dvou týdnech nemoci dostanou také více peněz. Zatímco nyní úředníci stejně jako většina ostatních státních zaměstnanců pobírají v prvních 14 dnech 60 procent ze sníženého platu, nově budou brát 60 procent z celého svého platu. Státní úředník s platem 25 tisíc měsíčně hrubého měsíčně si tak v prvních deseti dnech nemoci polepší skoro o čtyři stovky. Státní úředník s hrubým platem 45 tisíc o víc než dva tisíce.

 

ZDROJ: Státní úředníci: Kolik jich vlastně je, kde a za jaké platy pracují?

Studie Institutu pro demokracii a ekonomickou analýzu ve spolupráci se Zaostřeno o.p.s.

Vydavatel: Národohospodářský ústav AV ČR, v. v. i.
 
 
 

  • Zajímavost závěrem: dostali jste také přidáno? Protože průměrná mzda v Česku ve 4. čtvrtletí loňského roku vzrostla meziročně o 609 korun na 27 222 korun, tedy o 2,3 procenta.   (Více na: http://zpravy.e15.cz/burzy-a-trhy/makroekonomicka-data/prumerna-mzda-vzrostla-na-27-200-korun-mezirocne-o-sest-stovek-)


 
 
Komentáře (18)add feed
Jo, přidáno, tak leda práce. :-) : Myška
Dělat státního úředníka bylo vždycky fajn, a tak teď bude ještě víc.
Kdyby tak aspoň ty úřednice a úředníci byli za ty prachy a výhody příjemní, ochotní a pracovali rychle a efektivně.
červen 09, 2015 05:55
Ten výběr vět je dost zavádějící : Roman X.
V původním citovaném textu, z kterého je udělána rešerše, je hned za slovy "420 tisíc z nich". je další věta -
však pouze asi 66 tisíc lze chápat jako státní úředníky.


Protože veřejný sektor jsou i policisté, učitelé apod, nejenom úředníci.
červen 09, 2015 06:49
Státi se Státním úředníkem, není jen tak. : mam-ča
(Ještě že se mě to netýká !) Předchází tomu neskutečná buzerace, o to větší, že zákon je ještě mokrý, neexistuje vyhláška ani prováděcí předpis, takže podle hesla "budeme papežštější než papež", se různí nadřízení snaží budoucí Státní úředníky preventivně náležitě vydeptat. Kam se hrabou komunisti s každoročním "Komplexním hodnocením" a následné "Mise a vize" smilies/grin.gif
Bude-li mít dotyčný to "štěstí" a stane se Státním úředníkem, jediná cesta z příslušného úřadu je jenom nohama napřed. V podstatě je to doživotí.
A těch pár výhod v podobě volných dnů navíc, bych jim nezáviděla. Vždyť kolikrát se žení a vdávají děti, promují, nebo se dítě narodí ? Při dnešní porodnosti mockrát ne, že jo ?
červen 09, 2015 11:35
... : bb.
Vidím to stejně jako mamča. Každá mince má dvě strany, ony si za přepážkou občas taky užijou. Lidi nejsou ani zlí, ale vystresovaní a paní za přepážkou je na ráně, když se snaží vysvětlit, že musí postupovat jen podle zákona a předpisů, že to není její zlovůle.
Fakt taky bohužel je, že ti snažívější a kreativní, přemýšliví, dostanou párkrát přes čumec a časem je ty snahy přejdou.

červen 09, 2015 11:46
bb. : mam-ča
Akorát že na "tu paní za přepážkou" se s nejvyšší pravděpodobností Služební zákon nevztahuje.

červen 09, 2015 12:04
státní úředník : -doktor-
Začnu zvoláním ....Bože chraň!! Průměrná mzda vypovídá o tom jak rostou platy "jen některým kategoriím".... banky, polická kariéra a státní správa.

Jinak průměrná mzda obyč lidiček je hluboko pod oficiálně presentovanou. Dělal jsem si soukromý průzkum a výsledek ......( ne v Praze,ale severozápadní Čechy)....čistého.....muž... kvalifikovaná odbornost.....15000,- až 17000,-, aby udržel životní úroveň rodiny musí mít druhé zaměstnání......po práci.....soboty či neděle.

Zajimalo by mne jaké hodnoty státní úředník přináší společnosti ve které žije.......Děkuji a ahoj.....!!!!!!!!!!
červen 09, 2015 12:38
doktore: : Roman X.
statistiku mezd "politické kariéry" jsem ještě neviděl.
Medián (nikoliv průměr) mezd ve 4Q 2014 byl 22 847 - t.j. půlka lidí brala víc, půlka míň. Samozřejmě hrubého, čistá mzda závisí na počtu dětí, invaliditě apod.
Zajimalo by mne jaké hodnoty státní úředník přináší společnosti ve které žije

různé, takové, jaké po něm společnost, ve které žije, chce. Počínaje evidencí obyvatel, nemovitostí, vozidel, výběru daní, a mnoha dalších věcí. Jen anarchista může tvrdit, že nic takového není potřeba.

červen 09, 2015 13:07
-doktor- : mam-ča
Průměrná mzda není vypovídající údaj, když už, tak by měli zveřejňovat medián. Průměrná mzda je údaj, který má běžným pracujícím zvýšit tlak, aby šly farmaceutické lobby na odbyt léky na snížení tlaku.
Někteří státní úředníci jsou pro chod státu nezbytní, bohužel se mezi nimi schovají i ti, které lze stručně označit větou : "Dej blbci funkci a vymyslí lejstro". smilies/wink.gif
červen 09, 2015 13:10
ještě mi to nedá : Roman X.
- Tý jo, to je ale veliký dům
- To je ministerstvo
- A kolik tady asi pracuje lidí ?
- Asi tak půlka ...
červen 09, 2015 13:30
Naše město : babi
má 13500 obyvatel a na radnici přes 90 úředníků.Přemýšlím,co tam všichni dělají 8 hodin denně.
Jednou jsem našla chybu na úřední desce a hodinu jsem hledala toho,kdo ji má na starosti.Posílali mně jako tu slepičku,co sháněla vodu pro kohoutka.Z jedné kanceláře do druhé.

červen 09, 2015 17:47
Doktore : kim
státní úředník sice nepřináší hodnoty, ale ve výsledků jde o efekt.
červen 09, 2015 18:30
babi, : Já
Naše město má 25000 obyvatel, na radnici je 60 úředníků. Zdá se mi to o.k.
červen 09, 2015 19:54
mamčo, paní za přepážkou ne? : bb.
měla jsem za to, že se to vztahuje na státní zaměstnance s výjimkou pomocného personálu.
http://www.zakonyprolidi.cz/cs/2014-234#cast1
§2, odst. 1 - nevztahuje se na..výčet vyloučených ze služebního zákona
a §5, odst. 1 - "služba zahrnuje: ...b) přípravu a provádění správních úkonů včetně kontroly" - provádění správních úkonů má na starosti paní za přepážkou

No ale to je jen moje dedukce, hlavy pomazané jistě dodají správný výklad zákona ;-)




červen 09, 2015 23:18
... : luc
zákon se nevztahuje na "úředníky" kteří sedí na obcích, krajích či městských částech. Správním úřadem ve smyslu tohoto zákona je ministerstvo a pak např. Katastrální úřad, NBÚ, policie, hasiči, Český statistický úřad, Úřad průmyslového vlastnictví, ÚOHS, Energetický regulační úřad, Český telekomunikační úřad apod...

červen 10, 2015 10:57
... : bb.
Ovšem, na obcích nejsou státní zaměstnanci.

"Paní na přepážce" myslím právě finanční, stavební, katastrální aj. podobné úřady. Na ty se podle mého pochopení služebního zákona tento zákon vztahuje.


červen 10, 2015 16:18
... : luc
finanční a katastrální úřad ano, co se týká stavebních úřadů, tak je to výkon přenesené působnosti na obce II. a III. typu, což jsou opět kraje, obce, městské části.... a stavební úřad je součástí těchto úřadů, tedy ani na ně se nevztahuje... Ono vyznat se celkově ve veřejné správě není jednoduché a obecně pro člověka, který si jde na úřad párkrát za život vyřídit maximálně doklady či nějaké dávky, příp. povolení už vůbec ne...
červen 11, 2015 06:54
... : bb.
Úředníci obecních odborů taky ne? stavební, doprava, životní prostředí atd. To mi přijde nelogické, když úředníci odborů ministerstev pod sl.zákon spadnou. Vyloučila bych jen volené funkce, zastupitelstvo, výbory atd.
červen 11, 2015 22:04
... : luc
kopíruji vyjádření přímo ze stránek Ministerstva vnitra ČR:

Zákon o státní službě se na zaměstnance územních samosprávných celků nevztahuje (bez ohledu na to, zda se podílí na výkonu správní činnosti v oblasti přenesené působnosti – státní správy či nikoliv). Pracovní poměr úředníků územních samosprávných celků upravuje i nadále zákon č. 312/2012 Sb., o úřednících územních samosprávných celků a o změně některých zákonů.

červen 24, 2015 15:57
Napsat nový komentář

Pro komentování je potřeba, abyste byli přihlášeni. Pokud nemáte ještě svůj účet, prosím zaregistrujete se.


busy
 
< Předch.   Další >
[CNW:Counter]