O kudlance se ví, že svého partnera po kopulaci sežere. Když o tom tak uvažuji, myslím, že – v jistých případech – by toto řešení nebylo nezajímavé...

Hubnutí s Kudlankou

Hubnuti

Související články

Význam jmen

Význam jmen

Soutěže

Soutěže

Setkání

Setkani

Přihlášení






Zapomenuté heslo
Nemáte účet? Vytvořte jej!

Anketa

VĚRNOST? PODLE MNE JE:
 

SVINSTVO SEM, SVINSTVO TAM PDF Tisk E-mail
Úterý, 16 říjen 2007

 Není nad správně podané ekologické zdůvodnění.... Tříděný odpad, nepoužívání prostředků, které jsou testované na zvířatech, pečlivé studování nálepek na potravinách. A další a další.  Ovšem, ne každý, kterému se vysvětlování dostane, si má možnost slyšené zapamatovat...   Ale když jsme u toho - jací jste "ekologové" vy?

 

 

 

 

OD PAPÍRKU K MOCENSKÉMU POJETÍ SVĚTA

 

 

 

     Stačí odhodit svůj první papírek... Jednou se mě v baru zeptal známý pábitel po sedmém martini: ,,Jak to udělat, aby nebyl na světě takový bordel?" a myslel tím patrně nepoctivost lidí, násilí, války... "Všechno začne klapat, až lidé přestanou odhazovat odpadky, kde se jim zlíbí," řekl jsem a myslel to smrtelně vážně, i když na mě pábitel mžoural, jako bych to byl já, který mírně přebral.

 

     Nevím, jak kde, ale v Ostravě najdete jen minimum míst, která nehyzdí pohozené petláhve, staré koberce, od velké potřeby zmazaný denní tisk, psí extrementy, kousek dál střepy od nezálohovaných flašek, obaly od mléka, sušenek a buráků či použité hygienické vložky... Chodím tím odpudivým nepořádkem a snažím si představit, jak asi vypadá ten lump, jenž bez studu, vnitřní morálky a lidských zábran odhodí cokoliv kdekoliv. A těch nedopalků cigaret. Nač jsou popelnice či odpadkové koše? Zřejmě nejsou dneska ,in´.

 

     ,,To myslíš vážně, že na počátku kriminality je jen pitomé odhazování odpadků?" podíval se na mě pábitel svým kalným zrakem, jakoby měl před sebou Marťana.

 

     "Napřed se človíček neštítí odhodit kousek papírku od čokolády, pak vyroste, začne házet pivní láhve z oken a tajně tvořit nelegální skládky, zavonějí mu peníze a dá se do pašování jedovaného odpadu, drog, topných olejů či kradených aut a lidí. A to už je organizovaný zločin, v němž se nikdo nezastaví před ničím. Ani před mocenským pojetím světa, tedy patologickou posedlostí vést války..." skončil jsem zřejmě příliš dlouhý monolog, jelikož můj pábitel mezitím usnul u baru nad nedopitým osmým martini bez oliv.

 

     Když se probral, potácivě vyšel před hospůdku, obrátil se ke zdi domů, aby se vymočil. Přitom odhodil nedokouřený doutník a špičkou boty ho rozšlápl. ,,To abych nezapálil třetí světovou..." škytl a sáhl do kapsičky u košile, vytáhl prázdnou krabičku od doutníků, naštvaně ji skrčil a odhodil za sebe... ,,A teď bych nejradši někomu rozbil držku...!" potácivě a výhružně zároveň se kolem sebe rozhlédl.

 

     Pochopil jsem, že svět s takovou nezměním a mám na čase se odebrat k domovu...

 

Břetislav Olšer

 

 

 

Komentáře (26)add feed
no, takhle se dělá politika. : ivanka
a podle toho to i dopadá, kdyby naše "představenstvo" dostávalo každý den před odchodem "dýchnout", to by byla zábava...
říjen 16, 2007 12:39
... : jajinecka
A kdyby meli pichacky, myslim ty na prichod a odchod do zamestnani.....
říjen 16, 2007 12:45
a když se někdy koukám v noci, jak na těch schůzích chrápou... : d@niela
jak se bavěj mezi sebou, čtou si noviny - no, zkuste někdo něco podobného v pracovní době, takhle ostentativně a viditelně...
říjen 16, 2007 12:54
... : Inka
každý musí začít sám u sebe
říjen 16, 2007 12:56
nebo jak pochlastavaj v jejich nobl kantyne :-)) : jajinecka
nevite jestli je ve fabrikach aspon nealko pivko???
říjen 16, 2007 13:01
A tohle mi připomnělo : Jitka
mou situaci před pár lety. Nejdřív jsem měla podezření, manžel zatloukal, pak se to provalilo a najednou byl v pohodě, protože už se nemusel skrývat, nemusel nic tajit a bylo na mně, jak to budu řešit. A oni jsou taky v pohodě, protože to, co si jinde nemůžou lidi dovolit, oni dělají veřejně a zkuste si s tím něco udělat!
říjen 16, 2007 14:07
Já myslím, že chápání světa založeného na UVĚDOMĚNÍ lidí je naprosto naivní. : toulavej
Skončil na tom komunismus a musí na tom skončit i představy o ekologii, založené na uvědomění lidí o správnosti či nesprávnosti nějakého jednání – tedy dělání odpadků nebo jejich nedělání. Takhle svět ani lidi nefungují. Aby to fungovalo, MUSÍ být systém založený na VÝHODNOSTI jednání, podepřený náležitě tvrdými sankcemi při porušení ROZUMNÝCH pravidel hry. Většina lidí prostě není uvědomělá, je potřeba s tím počítat.
Termín, spíš frázi – „mocenské pojetí světa, tedy patologická posedlost vést války..." jsem bohužel nepochopil, kam tím autor míří. Jestli na Ameriku, islám nebo komunismus . . .
Z článku jsem si odnesl ponaučení, že k velkým věcem ( nastolení všeobecného pořádku ve všem ) se člověk dostane přes ty malé samozřejmosti dodržování a vyžadování pořádku u sebe i svých nejbližších. Něco na tom je. Např. známá „nulová tolerance“ v New Yorku pro zločince měla úspěch. Trest za jakýkoliv malý přestupek a mnohonásobný za recidivu zbavil město 75% kriminálníků na ulicích, takže cestovat v noci metrem nebo chodit po hlavních ulicích je bezpečné.
Pokud jde o kritiku našich politiků, jsou přesně takoví, jaká je naše společnost. Nejsou ani hloupější – ač se mně to u mnoha zdá – ale ani chytřejší, tedy něco víc, než je průměrný občan a tak se chovají tak, jak by se chovala VĚTŠINA občanů, kdyby byla na jejich místě a měla jejich výhody. Nebo snad spadli z Marsu ? jak o tom hovořil Jiří Paroubek ?, že se s nimi chce spojit, aby prosadil tu jeho sociálně spravedlivou politiku pro blaho všech :-)

říjen 16, 2007 16:44
Nulová tolerance - s tím souhlasím : wendy
tady zase bylo Třikrát a dost! A že se vracím k té Číně - i tam je v ulicích bezpečno, my tam brouzdali po zapadlých uličkách do noci. I tam je to otázka vysokých trestů, nikoliv niterného uvědomění lidí. Proč jsou lidi takoví ?
říjen 17, 2007 07:35
Taky jsem si vzpomněla, : wendy
že Bursík chce zakázat topení pevnými palivy. Představuju si naši vesnici, kde máme chalupu. Plynofikaci nemá a ani není v dohledné době vůbec plánovaná. Elektrikou celý barák nevytopíš, pokud nejsi milionář. To si je ten chytrák vezme do jednoho ze svých baráků do Prahy přes zimu ? To by bylo od něj moc pěkný...
říjen 17, 2007 07:42
Wendy :))) : Míša šíša
To víš - ti teoretici! smilies/grin.gif
říjen 17, 2007 09:25
Oni ti teoretici občas něco užitečnéjo vymyslí, : wendy
přelejou teorii do praxe a vznikne třeba automatická pračka...nádhera ! Ale tohle - brrr!
Jinak otázka vlastně zněla co my a třídění - my třídíme doma i na chalupě. A když jedeme lesem a vidíme ty igelitové narvané pytle vyhozené v příkopě - kdybych tak mohla vypátrat pachatele, to bych mu je hodila u něj doma na rohožku ! Oni to snad vyhazují v noci, nikdy nikoho nevidět to dělat.
říjen 17, 2007 10:48
Takhle vznikají fámy, milá wendy : Krakonoš
Zakázat se má topení UHLÍM. Nikoli pevnými palivy, takže Ti zbývají štěpky, peletky, dřevo. Možná Ti to připadá i tak šílené. Mně to připadá jako jediná cesta. Proč? Je zajímevé, jak je celý národ zajedno v tom, že ho zmrzačí záření z amerického radaru. To, že nás mrzačí karcinogenní smog ze spáleného hnědého uhlí s riziky o několik řádů většími nevadí? Žiju v horském městečku, kde od října do dubna dýchám smog z topenišť všech těch anti-bursíkovců. Technická řešení jsou, jde jen o správně nastavenou dotační politiku státu (dnes je prakticky nulová), což Bursík slibuje. Zelené jsem nevolil, ale zrovna tomuhle tleskám. Argument, že topení uhlím je levné a ti chudáci na to nebudou mít, mě nezajímá - je falešný. I dnes topí dražšími způsoby většina domácnostní všech příjmových kategorií, tedy i ti chudí. Je to úplně stejné jako u regulovaného nájemného, taky v "regulovaných" bytech nebydlí jenom chudí, naopak ti chudí dnes často platí nájemné tržní.
říjen 17, 2007 11:17
Ano, zakažme topení uhlím : Míša šíša
A lidé budou ve větší míře, než je tomu dnes, topit pazderodeskami, starými dřevěnými (barvenými a lakovanými) okny, PET lahvemi naplněnými mourem apod. To si teda polepšíme.

Apropó - podle Bursíka je neekologické i vytápění plynem a elektrikou.
říjen 17, 2007 11:25
... : bb
no taky je, ekologické jsou jen obnovitelné zdroje...jenže - když budou opravdu všichni včetně velkospotřebitelů topit dřevem, nestačí dřevo dorůstat
a ostatní obnovitelné zdroje jsou drahé, obvykle jeden zdroj na teplo i energii domácnosti nestačí, takže se musí kombinovat, třeba tepelné čerpadlo a krbová kamna, nebo rekuperace a doplňkový elektrokotel apod., a tím náklady na pořízení narůstají, argumentace návratnosti nákladů obstojí jen v případě, že zařízení skutečně vydrží 20 let bezvadně fungující, bez poruchy, nespálí se motor, čerpadlo, neuhodí do zařízení blesk atd. A pak, co dál, po 20 letech další velká investice do nového zařízení, bude na to ten člověk mít?
Kromě toho, kotle na tuhá paliva potřebují kotelnu, protože narozdíl od plynového či elektrokotle je jejich provoz špinavý, prašný a také je třeba někde skladovat topivo, jelikož nechat si dovážet zásoby co týden se prodraží. No a přistavením takové kotelny na kotel palivo se náklady na výstavbu natolik prodraží, že se pak "vyplatí" (ekonomicky, ne ekologicky) dát elektro či plynokotel. Jsou nejlevnější, bezpracná obsluha, nepotřebují sklad na dříví, uhlí, peletky, není třeba shánět nejlevnějšího dodavatele a platit dopravu apod. Takže na vesnicích je to takhle: staré domy mají kotle na uhlí, převážně, protože v nich ztopí i ty PETky a pneu a rozřezané staré boty aj. odpad, co se od jara do podzimu nashromáždil (případně vybral z kontejnerů na velký odpad a navezl na kárce, ano, i tak to chodí, co je doma to se počítá). Nové domy jsou na plyn, tam kde je plyn, nebo na elektriku, protože náklady na pořízení jsou 5x - 8x nižší než jiné, ekologičtější vytápění. Ušetřené náklady "investují" do cen elektřiny, plynu, čili provozních nákladů a jsou spokojeni, že to mají čisté a bez práce.

Takže, chce-li stát, aby lidé mysleli ekologicky, musí si uvědomit, že přirozeností každého občana je především myslet ekonomicky. Dokud se to lidem nevyplatí, nebudou se ekologicky chovat. Až budou vyšší ceny uhlí a elektřiny a vysoké automatické dotace na eko-vytápění, tak se lidi rádi přeorientují. Jak prosté.
říjen 17, 2007 12:04
a až se spálí dřevo, krakonoši...tak co. : wendy
Jsem pro atomovou elektrárnu.
bb - souhlas. Lidi jsou takoví a já se jim nedivím.
říjen 17, 2007 12:18
bb, taky souhlasím : Míša šíša
A taky to musí být ale dostupné. Kdyby dnes všichni začali myslet ekologicky a všichni by chtěli topit například biomasou, tak mají bohužel smůlu.
říjen 17, 2007 12:32
Obnovitelné zdroje, jak je chápou zelení, kupodivu NEJSOU ekologické . . . : toulavej
Biomasa je obnovitelná surovina, ale ne ekologická – náklady na její výrobu jsou min. dvojnásobné oproti třeba uhlí a jejím spalováním jsme vůbec nepomohli životnímu prostředí, daleko více se hnojí, její zpracování není zadarmo a toho pověstného oxidu jsme se nezbavili.
Vítr je obnovitelný zdroj energie, ale min 3x dražší, než energie z uhlí, není vůbec ekologický, jak výroba generátorů, tak i stejně stavba záložního zdroje, jeho pohotovost, když přestane foukat, velmi drahá regulace při vyrovnávání bezvětří a ještě ničí ptáky a hyzdí krajinu.
Ani tepelné čerpadlo není tak ekologické, jak by se mohlo zdát – spotřebovává el. energii, která se musí něčím vyrobit, vývoj regulace je drahý, používají se těžké kovy, které se pak jako odpad špatně separují a recyklují.
Sluneční elektrárny jsou jen pro jižní zeměpisné pásmo, ekologické nejsou vůbec – těžké kovy apod. a mohou být jen jako malý lokální doplněk energie, takže opět stavba hlavního zdroje a náklady na pohotovostní režim. Akumulace energie drahá, velké ztráty.
A voda, ta je tzv. ekologická, ale není jí tolik, kolik spotřebujeme energie.
No a jaderná energie je podle mě nejideálnější, ale trvalé úložiště jaderného paliva prakticky nikdo za svým barákem nechce a v Čechách jsou baráky všude . . .

říjen 17, 2007 17:06
Krakonoši, zrušit topení uhlím v blízké době se NEMŮŽE Bursíkovi povést. : toulavej
Možná ve městech by mohl, ne na vesnicích. Lidí zaměstnaných v dolech je stále mnoho, dokud nedojde uhlí fyzicky, nemůže administrativně vláda snižovat zisk důlních společností, když je v celé Evropě nedostatek energie. Mělo by to za následek vyšší nezaměstnanost, vyšší spotřebu elektřiny – další zvyšování ceny, vyšší spotřebu plynu – další zvýšení ceny, nelegální kácení - drancování lesů. Ničemu pozitivnímu by to nakonec neprospělo vyjma trochu lepšího ovzduší ve Tvém okolí . . . Stalo by se to, že začne černý trh mezi elektrárnami a průmyslovými podniky, kde by se spalovalo hnědé uhlí a soukromníky, případně by se uhlí kradlo. Topenišť na hnědé uhlí je prostě stále mnoho a dotační politice státu už dnes NIKDO nevěří. Já si pořídil doma na začátku 90-tých let el. topení – vláda říkala, že je ekologické a LACINÉ i zůstane. Nezůstalo. Připojil jsem se při plynofikaci u nás, protože vláda dala dotaci obcím a říkala na konci 90-tých let, že plyn je ekologické topení a LACINÉ zůstane. Nezůstalo. Když teď KDOKOLI řekne, že je něco ekologické a bude to LACINÉ, NIKDO mu už neuvěří . . . Možná, že to Bursík neví, co je to ZKUŠENOST a paměť lidí . . .
říjen 17, 2007 17:09
Toulavej, : Ceskymo
neni pravda, ze vetrny a solarni elektrarny jsou drahy a jenom doplnkovy - tady se vyrabi vetsina elektriny prave timhle zpusobem... vitr fouka furt a slunce pali 360 dni v roce.
Ale jinak je tu taky zakaz topeni uhlim, a tak se topi drivim (teda aspon my chudy tak topime). Plnyho pikapa hranolu z borovice si muzu nalozit za karton piva - bezkonkurencni cena. smilies/grin.gif Ale taky je pravda, ze zimy jsou tu daleko mirnejsi, neni problem vytopit drivim celej barak... nevim, jak tohle pujde v Cechach?
Jinak pet flasky a podobnej nerad tu snad nikdo nepali, mame tu krasne cistej vzduch a chcem, aby takovej zustal. A odpad vicemene tridime, i kdyz bych asi mohla bejt dukladnejsi.
říjen 17, 2007 18:05
Jenže Ceskymo, : Beda Traktorista
žiješ jinde. U nás slunce nesvítí tolik, aby vyrobilo dost energie na chod celého domu, větrná elektrárna - no taky tolik nefouká a navíc u obou těchto zdrojů vychází spotřeba energie potřebná na jejich výrobu několikanásobně víc, než za celý svůj život energie vyrobí v našich pdomínkách.

říjen 17, 2007 18:27
Samozřejmě : Krakonoš
že je třeba kombinovat různé zdroje. Samozřejmě, že ten zákaz topení uhlím je jen teoretickej, protože parlamentem neprojde. Samozřejmě, že uhlí se bude těžit, dokud nějaký bude, limity těžby padnou kvůli strašáku nezaměstnanosti. Zničíme další kus krajiny, která už má tak jako tak dost, kvůli odsunutí toho problému na generaci našich dětí, v nejlepším případě vnuků. Pak ale to uhlí stejně dojde. Teď se toho ale fakt bát nemusíte, ať už jste pro nebo proti :-). ČEZ investuje a bude investovat do uhelný energetiky miliardy a miliardy, všechny tepelný elektrárny projdou nákladnou rekonstrukcí, takže se fakt nebojte. Já jen píšu, že podle mýho soudu uhelná energetika (v malým nebo velkým) do 21. století nepatří. Osobně jsem pro jádro, protože jinej opravdu vydatnej a stabilní zdroj tu není, ale to už jsme měli dávno přestat chrápat a stavět jaderný bloky. Taky na ně dojde, zelený nezelený, protože nic jinýho prostě nebude. A je jasný, že 100% domácností topit biomasou nemůže, to snad není třeba říkat, protože to chápe i debil. Pro rodinný domky vidím řešení v kombinaci elektrika tepelný čerpadlo minimalizace ztrát využití odpadního tepla. Jasný, že ústup od uhlí nejde provést přes noc, ale začít se s tím už mělo dávno a ve městech (což je i to moje s cca 2000 dušemi) je třeba to provést administrativně a "násilím", protože tady alternativy jsou. A znovu říkám - je nutná dotační politika státu taková, aby to bylo pro občana zajímavý. A ještě pro Toulavýho: Pokud je výroba tuny uhlí levnější než biomasy, je něco hodně divně a v nákladech jistě není poškození krajiny a životního prostředí, to bychom se my uhelníci nedoplatili. A s tím proklatým oxidem snad už bylo dostkrát řečeno, že zatímco bilance biomasy je vrovnaná (kolik CO2 "sežrala" během růstu, tolik zase uvolní), u fosilních paliv jde o uvoňování oxidu zabudovaných do hmoty před miliony let, takže to je zatracenej rozdíl. A ještě poslední námět. Ono by možná v první fázi stačilo místo zakázání spalování uhlí zakázat používat jiné než automatické kotle (a jejich pořízení opět zadotovat), které spalují úplně jinak než to, co má většina doma, emise jsou úplně někde jinde a takovej ten hustej nažloutlej čoud z komína prostě neuvidíte. Už jenom to by kvalitu ovzduší v městečkách typu mého bydliště dramaticky vylepšilo.
říjen 17, 2007 18:30
Ja vim, ze : Ceskymo
jsou tu jiny podminky... ale nevim, kudy vede cesticka - v Cechach - krome atomovy elektrarny. Jenze Toulavej to psal obecne, tak jsem se ozvala smilies/grin.gif
říjen 17, 2007 18:31
to Ceskymo : alena tečkovaná
já bohužel nežiju na místě, kde pálí slunce 365 dnů v roce, tady je většinu roku zataženo a hnusně. smilies/grin.gif smilies/grin.gif smilies/grin.gif smilies/grin.gif
říjen 18, 2007 11:51
... : bb
a já naštěstí nežiju na místě, kde pálí slunce 365 dnů v roce, tady je většinu roku normálně a příjemně :-))
říjen 18, 2007 15:14
Ceskymo : Zlata
- vidis, co napsala Alenka T???????
Stehuj se sem, tady netopim ani v zime a azurove modra obloha je po cely rok, ocean u baraku.
říjen 18, 2007 20:15
Zlatkoooo! : Ceskymo
Jeste zijes? Ze sem o tobe neslysela... ani nepamatuju... Pockej, ted dostanes sprchu - nemuset topit, furt jenom slunicko a jeste k tomu ten Pacifik... smilies/cheesy.gif smilies/cheesy.gif smilies/cheesy.gif
Neboj, na stehovani pracuju, ale.... to vis, je to na dlouhy lokte. Ale! Bububu, jestli neprijedes na navstevu ty sem, tak prijedu ja k tobe! smilies/grin.gif
říjen 18, 2007 21:57
Napsat nový komentář

Pro komentování je potřeba, abyste byli přihlášeni. Pokud nemáte ještě svůj účet, prosím zaregistrujete se.


busy
 
< Předch.   Další >
[CNW:Counter]