O kudlance se ví, že svého partnera po kopulaci sežere. Když o tom tak uvažuji, myslím, že – v jistých případech – by toto řešení nebylo nezajímavé...

Hubnutí s Kudlankou

Hubnuti

Související články

Význam jmen

Význam jmen

Soutěže

Soutěže

Setkání

Setkani

Přihlášení






Zapomenuté heslo
Nemáte účet? Vytvořte jej!

Anketa

VĚRNOST? PODLE MNE JE:
 

VELKÁ DEBATA O „H" PDF Tisk E-mail
Středa, 19 září 2007

Kdo z vás byl někdy v Bulharsku, Turecku, Řecku - či jiných podobných krajích, kde je „poněkud" jiná norma na vzhled a funkci záchodů? A kdo z vás zažil ty „šlapkové"? Z prázdninových zážitků dětství si z BLR pamatuji turecké záchody s přetékajícími koši vedle. 

Ty občas zcela zmizely pod hromadou nahnědlých papírů, jež zabírala celý roh místnosti.

 

 

     Jednou jsem na vlastní oči viděla uklízečku, jak je holýma rukama presovala do koše a ten pak, seshora přidržujíce, vynášela na několikrát ven - ještě přitom stačila vykouřit i cigáro. Není ovšem pravdou, že by se jednou použité papíry nedaly užít ještě jednou - sama jsem takové oboustranně hnědé papíry nejednou viděla povalovat se hned vedle díry. Někteří - když jim vlastní papír došel -použili raději vlastní prsty a umakartovou stěnu WC, která navíc slula i mnoha prodlabanými otvory do ženské sekce na druhé straně. Konečně, vedle řady tureckých záchodků byl tam k dispozici i jeden klasický. Měl jen jedinou vadu - postrádal prkénko a petlici na dveřích...

 

Nu a na tohle téma jsem dostala e-mail, který si prostě nemohu nechat pro sebe:

 

     Bulhari maji take genialne vyreseno a zmechanizovano hromadne cisteni techto zachodu a kona se - jak jinak - za plneho provozu, tedy se "zakazniky " uvnitr. Oni meli a mozna stale maji ty zachodky na plazich budovany v blocich: muzi, zeny zvlastni blok skladajici se z chodby a jednotlivych staji, ktere mohly, nebo nemusely mit vlastni dvere. V te staji byla jen litinova deska, zabetonovana v podlaze, s 10 cm dirou uprostred a dvema vyvysenymi a velice uzitecnymi slapkami, protoze jejich umisteni prakticky zarucovalo, ze prumerny "zakaznik" s minimalnim treninkem - kdyz si na slapky stoupnul, prikrcil se a vybalancoval - tak byl presne namiren na tu pomerne malou diru v podlaze.

 

     Proste tento jednoduchy kus bulharsko-balkanske technologie byl diky staletim vyvoje vybrousen k dokonalosti. Hlavni kumst spocival v tom, udrzet v prubehu procedury balanc, ztrata rovnovahy by byla vzhledem k nizke urovni hygieny katastrofalni proto bylo take nutne behem cele procedury zaroven udrzet vsechny volne soucasti odevu jako kalhoty a pripadna zavazadla ve vzduchu, protoze polozit tam neco na zem, znamenalo ze se toho potom neni mozno dotknout bez zavazneho zdravotniho rizika.

 

     Maler bylo ale kdyz vas tam zrovna v nejlepsim s kalhotami na pul zerdi pristihla udrzbarska jednotka, tedy jeden Bulhar s hadici, hadici velikosti neco mezi obycejnou zahradni hadici a hasicskou hadici , s dobre fungujici hubici a opravdu dobrym tlakem v potrubi. Ony totiz ty cele zachodove bloky staly na sloupcich, a vsechny venkovni a vnitrni steny stavby koncily asi 50 cm nad zemi. No a behem rusneho provozu nezkuseni zakaznici, z vyspelejsich zemi delali , mensi chyby a namisto do diry umistovali sve hromadky trosku mimo na okraj sve diry, hromaky narustaly a bylo treba je odstranit, shodit do diry a proto tento " lazensky zrizenec tyto hromadky nekolikrat za den odstranoval vysokotlakovou hadici z venku a za provozu, se zakazniky uvnitr, ostrikal celou podlahu, nekecam...

 

     Ja sam jsem byl jednou takto prichycen a prekvapen. Proste on tu hadici namiril z venku, do te 50 cm mezery mezi stenou a podlahou stavby a prostriknul to z jedne strany na druhou. Prvni letaly papiry a potom zacalo letat vse ostatni co bylo na podlaze v celem zachodovem bloku, vcetne tech chybnych hromadek v dnotlivych staji a vsechno to pekne letalo vzduchem. Proste musel jsem potom skocit do more a umyt si nohy a sandaly.

 

     Pratele, byl to zazitek, na jaky se nezapomina, jeste dnes vidim toho borce s tezkou hadici pres rameno, ani se neobtezoval se sehnout a podivat se pod ty drevene steny, jestli je nekdo uvnitr, mohl videt pod celou stavobu na druhou stranu a videt moje nohy pod prepazkami a nohy kazdeho uvnitr celeho bloku. To ho ale nijak nevzrusovalo, pritahl tu tezkou hadici na "dostrel " a otevrel hydrant naplno.

 

Tolik mé zkušenosti z Bulharska;

a tak bych uvítal,

kdyby tady měl někdo nějaké zkušenosti ze současné doby -

byl teď někdo například v Bulharsku

(nebo v jiné podobné zemi) v kempu?   

 

 

Josef

 

 

 

Komentáře (7)add feed
zažila jsem : kiwi
mám ten děs za sebou - ono jen tam vejít...
a ta hrůza, abych si tam nekecla..
na to se prostě zapomenout nedá.
září 19, 2007 14:56
Pred nekolika dny : Milan
jsem se vratil z Turecka. A musim podekovat svetove globalizaci za nadnarodni spolecnosti typu McDonald, kde maji vzdycky zachody v rozumnem stavu a hlavne evropskeho stylu.
Bydleli jsme v takovem studentskem kempu a tam byly pouze vyse uvedeneho bezkontaktniho stylu. Ze zacatku se mi tam opravdu nechtelo, ale kdyz vas to uprostred noci prepadne, tak vam nic jineho nezbyva nez to proste zkusit. Pocatecni obavy ze znecistene obuvi se ukazaly jako liche i v pripade strevnich problemu, jedine na co jsem si nemohl zvyknout, bylo odhazovani pouziteho papiru do kosu.
S radosti jsme pak v ruznych mistech odhalovali zachody typu misa a take jsme je pokazde nalezite vyuzili.
S rozhovoru s mistnimi jsme zjistili, ze obdobne problemy maji oni, pokud prijedou do Evropy.
září 19, 2007 16:51
teda : Jasmina
konsky ho*no a potazmo i kravsky do hole ruky vezmu,je-li potreba ale z te uklizecky se mi fakt zvedl kufr. smilies/tongue.gif
září 19, 2007 21:06
Verejne zachodky v ruznych castech sveta ... : Tajemnik tecka osoba tecka cezet
Indonesie: Jednou jsem si zasel v na zachod ... vsude plno smradu, much, gekonu a dalsi haveti. U zachodu maji vzdy takovou vanicku plnou vody. Ty samozrejme pouzijes malou naberacku a vodu na splachnuti a umyti zadni casti tela. Toaletak neexistuje, proto jsem si radsi nosil s sebou papirove kapesniky. Jednou jsem se pri zalejvani zachodu polil mezi nohama ... trapas, ze? Nastesti diky velmi vysoke teplote jsem behem mziku uschnul.
září 19, 2007 22:03
jeje ja tam mam hvezdicku)))) : Jasmina
ale Dani,ono slovo se nachazi ve vsech slovnicich smilies/cheesy.gif
září 19, 2007 22:22
Čerstvé zážitky : Míša šíša
V neděli jsem se vrátila z cest po Balkáně, a tak můžu referovat. Jeli jsme vlastním autem a cestou jsme využívali toalet na benzínkách - po doporučení jen v těch s mezinárodní účastí (Shell, OMV apod.). V Srbsku a Bulharsku jsme byli příjemně překvapeni - toalety klasické, téměř komfortní, vždy vynikající čistota. Na jedné toaletě měli dokonce na dveřích rozpis, jak často byla uklízena (zhruba po 2 hodinách). V tomhle směru by se jak od Srbů, tak i od Bulharů mohli např. Maďaři učit. Stejná úroveň je i v bulharských hotelech v horských městečkách, prostě nelze nic vytknout. O něčem jiném už je to v restauracích a tradičních mechanách - toalety jsou sice s klasickou mísou, ale hygiena odpovídá českým podnikům IV.cenové skupiny. Už o něčem naprosto jiném je to přímo v horách mimo civilizaci. Byli jsme se podívat v Rilském manystýru, což je tedy úchvatný klášter, a moje dcera měla nutnost použít tamnější WC. Ve svých dvaceti letech poprvé v životě spatřila turecký záchod, ze kterého uprchla s naprostým zděšením ve svých modrých kukadlech (a bez vykonání potřeby). Načež tohle zhýčkané dítko moderní doby proneslo památnou větu: "Co to je vůbec za národ, když nemají normální záchody?" A bylo ještě hůř. V horských chatách (což je honosné označení, výstižnější je bulharský výraz "chýša") žádné toalety nejsou. V dostatečné vzdálenosti od chat (což má svůj důvod) jsou zděné či plechové kabinky s tureckým záchodem, který od doby zřízení samozřejmě nikdy nikdo neuklízel a podle toho to tam taky vypadá. Využít takový záchod může akorát člověk s třemi promilemi v krvi, a to to ještě možná raději udělá do kalhot. U chaty na Rilských jezerech jsme se potkali s jedním českým párem, který nám referoval, že zdejší záchody jsou svojí úrovní srovnatelné snad jen s africkými (které zažili o loňské dovolené), přičemž ty africké hrají prim. Dvakrát jsme také nocovali v horském kempu, kde ani žádné kadibudky nebyly, takže se chodilo do lesa.
V Řecku (ostrov Thassos) jsme se v restauracích, tavernách, hotelech i apartmánech setkali pouze s klasickými záchody, čistota byla vždy vzorná. Jediné, co mě tam deprimovalo, bylo to, že použitý toaletní papír se nesměl házet do mísy, ale pouze do odpadkového koše (kanalizace pochopitelně vede do moře).
září 20, 2007 09:19
... : makhet
Dle mého názoru jsou takzvané šlapky mnohem hygieničtejší. A mají jednu výhodu, ženy vyššího věku žijících v zemích těchto záchodů, se nemusejí obtěžovat s kupovánív vložek proti úniku moči, neboť se jich toto onemocnění netíká. Tím že zadřepnou si posilují potřebné svalstvo....což pro "civilizovanou", zlenivělou evropu neplatí!
květen 06, 2009 12:42
Napsat nový komentář

Pro komentování je potřeba, abyste byli přihlášeni. Pokud nemáte ještě svůj účet, prosím zaregistrujete se.


busy
 
< Předch.   Další >
[CNW:Counter]