O kudlance se ví, že svého partnera po kopulaci sežere. Když o tom tak uvažuji, myslím, že – v jistých případech – by toto řešení nebylo nezajímavé...

Hubnutí s Kudlankou

Hubnuti

Související články

Význam jmen

Význam jmen

Soutěže

Soutěže

Setkání

Setkani

Přihlášení






Zapomenuté heslo
Nemáte účet? Vytvořte jej!

Anketa

VĚRNOST? PODLE MNE JE:
 

CO NÁM V ČESKU UŽ NEPATŘÍ? PDF Tisk E-mail
Úterý, 22 květen 2012

 Rozhodně ten následující výčet není vyčerpávající - leda tak pro naši duši...  Je to určitě jen část toho, co bylo "naše" a dnes je "cizí". Zbrklý a levný výprodej národního majetku »za babku« je jednou z největších příčin problémů českého hospodářství - zadlužování, nezaměstnanosti i propadu ekonomiky. Příchod zahraničního kapitálu byl vítán se slávou, zahraniční »strategičtí partneři« byli podporováni dotacemi, dostávali daňové prázdniny a podobně.

 

 

 

 

 

     Výsledkem této politiky je skutečnost, že podstatná, převažující část ekonomiky je dnes v rukou zahraničního kapitálu, dividendy a zisky plynou do zahraničí, a o osudu tuzemských podniků se rozhoduje v zahraničí. Stále více se v tomto smyslu dostáváme do pozice polokoloniální země.

 

 

  • V bankovnictví není ani jedna banka v českých rukou. Rakousko ovládá 98 procent kapitálu v bankách. Je to především Česká spořitelna, Raiffeisenbank, Volksbank. Podobně je to u pojišťoven, kde Rakousko ovládá 86 procent. (Velkou chybou byl prodej České spořitelny, stát tak nemůže garantovat úspory občanů.) 

 

  • V automobilovém průmyslu rozhoduje Německo o 93 procentech. V první dvacítce největších firem autoprůmyslu je jen jedna v českých rukou.

 

  • Ve stavebnictví má 83 procent Švédsko, především je to firma Skanska.   

                         

  • Chemický průmysl ovládají Poláci. Je to Unipetrol, Synthos Kralupy, Paramo.

 

  • V maloobchodě kralují Němci: Kaufland, Makro, Penny Market, Lidl, Globus atd.   

       

  • Ve výše neuvedených odvětvích průmyslu má nejsilnější pozici Tchaj-wan, asi 80 procent. Jinak je to Německo, Japonsko, Indie, Rusko.        

                                           

  • V telekomunikacích má nejsilnější pozici Španělsko - 97 procent.
 
  • Česká republika si udržela silné pozice v dopravě a poště - 95 procent.

 

  • V potravinách a alkoholu má ČR 72 procent. Ale i zde Prazdroj vlastní Jižní Afrika a cukrovary Francie a Německo.

 

  • V energetice mají Češi 51 procent. Je to především ČEZ.

 

  • Podobné je to v těžbě, kde český kapitál ovládá 63 procent.

 

  • Značná část nevýrobních, tedy bytových a různých komerčních fondů již rovněž patří cizincům. Známý je příklad Rusů v Karlových Varech. Řadu činžovních domů vlastní Italové v Holešovicích a v Praze 6.

 

  • Pozoruhodný osud má centrum Prahy - Václavské náměstí. Čechům patří již jen polovina Václaváku. Například, z 63 domů u sochy svatého Václava pouze sedm patří pražskému magistrátu. Ostatní vlastní cizinci a zahraniční realitní kanceláře často prostřednictvím českých firem (před několika lety cizinci nemohli v ČR kupovat nemovitosti).

 

  • Nejaktivnější jsou na Václaváku rakouské realitní kanceláře, ale i byznysmeni z Velké Británie, USA, Irska a Německa. Například budovu Melantrichu vlastní oficiálně česká akciová společnost La Salle. Výroční zpráva však ukazuje, že společnost ovládá Američan Irwing Alan Smoker.

 

  • Například známý Dům módy vlastní akciovka Vestreal – USA.

 

 

 

 

 

Tak by bylo možné pokračovat...

Každou chvíli se dozvídáme o dalším a dalším prodeji.

Ale - asi to musíme brát s humorem....

 

 

    

Komentáře (34)add feed
asi je nam souzeno : olipoli
porad nekomu patrit.
Rakousko-Uhersku, Nemcum, Rusum... Ted si nas rozeberou vsichni
květen 23, 2012 08:28
eh.... : Mikin
ale mezinarodni korporace prece snad dnes vlastni skoro vsechno a skoro vsude. I v tom Nemecku, Polsku, Jizni Africe....
Tady v Kanade zase pry vlastni vsechno americke firmy - ale zrovna vcera si nejakej pan na jednom americkem kanalu stezoval, ze tam vsechny hotely vlastni Kanadani a ze se s tim musi neco delat. smilies/tongue.gif
květen 23, 2012 09:16
Mikine, : bb2
tyhle slátaniny snad ani nemá smysl komentovat. Jedanek je to jak píše Mikin, jednak bych chtěla vidět naše slavné bankovnictví, služby, průmysl bez cizího kapitálu. Úspěšných firem vybudovaných téměř z ničeho a vlastněných pouze českými majiteli tu sice několik je, ale ty jsou tak malé, že by českou ekonomiku nevytrhly.

Skeptici nechť laskavě nahlédnou do zemí, které prošly v minulosti podobným režimem jako ČR, ale narozdíl od nás o ně investoři z různých důvodů neměli takový zájem.
květen 23, 2012 09:55
Řekl bych, že se autor poněkud mýlí : toulavej
V automobilovém průmyslu nerozhoduje o 93% tohoto odvětví našeho hospodářství Německo, jak udává autor, protože pod pojmem Německo se asi uvažuje německý stát a ten určitě nevlastní firmu Volkswagen, sídlící ve Wolfsburgu ve Spolkové republice Německo, protože ta není státní :-). Takže firma VW možná vlastní 93% automobilového průmyslu v naší zemi, ale nejsou to výhradně Němci, jen ta firma sídlí v Německu a vlastní ji její akcionáři, což mohou být třeba i někteří Češi :-). Totéž platí o dalších odvětvích a není na tom nic špatného, naopak je to pro každý stát, který nemá tak bohaté své občany, kteří by mohli a chtěli vlastnit většinu majetku v daném státě, požehnání, že u nich investuje cizí kapitál ( což znamená, že se vyrábí nebo poskytují služby na konkurenceschopné úrovni, což umožňuje zaměstnávat obyvatele). Opačný příklad, že všechen majetek ve státě vlastní stát a tedy nikdo cizí, si každý od 40 let výše snad ještě pamatuje – výsledkem byl např. automobil Favorit, chlouba našeho průmyslu, jehož technická úroveň byla asi tak 10 let za soudobými auty západních ekonomik, protože nekonkurenceschopná ekonomika nevytvářela potřebný kapitál na modernizaci a efektivitu výroby. Každý rozumný stát, jeho vláda, si váží cizího kapitálu a proto ho láká veřejnými pobídkami do země včetně daňových prázdnin a různých výhod, pokud ten stát sám nemá potřebné zdroje na investice - protože tím podporuje zaměstnanost a to se odráží ve vyšším příjmu státu z daní, z čehož mají nějaké výhody všichni obyvatelé.

Tvrzení - „Zbrklý a levný výprodej národního majetku »za babku« je jednou z největších příčin problémů českého hospodářství - zadlužování, nezaměstnanosti i propadu ekonomiky“ – je proto NAPROSTÝ NESMYSL.

To jenom tak namátkou :-)))

květen 23, 2012 11:19
... : bb2
Ještě že tu je Toulavej.


A ještě že Mikin je nad věcí a nekoumá, proč mu píšu Mikine, je to jak píše Mikin..;-)
a do třetice všeho dobrého - jedanek = jednak

Je to ted krapet náročnější.
květen 23, 2012 15:32
... : Mikin
smilies/cheesy.gif
Ja se vzdycky lidi kteri se zlobi treba nad prodejem ceskoslovenske lodni dopravy ptam, jestli ty "nase" lode mohly opravdu konkurovat takove spolecnosti MAERSK se vsemi computery rizenymi kontejnerovymi prekladisti na celem svete, ktera spolkla i stokrat vetsi spolecnosti.... to by se ti nasi matrosove museli plavit zadarmo a jeste kupovat naftu ze svyho....
květen 23, 2012 15:49
Mikine, : deeres
já se v tom nechci moc šťourat, ale lodě tradiční československé mořeplavby rozprodal zcela pod cenou nechvalně proslulý podnikatel Viktor Kožený, který získal Českou námořní plavbu v kuponové privatizaci . V současnosti něco kolem třech stovek ( z původně 700) českých mariňáků brázdí oceány pod cizími vlajkami.
Lidé, kteří se zlobí, tak se zlobí oprávněně, protože byla prodána pod cenou a vlastně Koženým ukradena.

květen 23, 2012 19:39
když se díváte na Slunce seno : alik puntik
nebo na Vesničku mou střediskovou - tak je z uvedeného zřejmé, že vesnice dřív své obyvatele hladce uživila a nejen to, byla príce i pro ty, kteří by byli jinde bez šance (Otík). Práce byla pro všechny - nejen to...naopak "NEBYLI LIDI". Odbyt na produkty byl...naopak, stály se na něj fronty.Brambory a cukr se vyvážely a země byla soběstačná.Jo, rajčata jsme si na Vánoce koupit nemohli, ale jinak jídla bylo dost. Na polích rostlo obilí a jiné plodiny a ne řepka, nebo velkosklady. Komupak asi patří.....dřív tahle země všechny v pohodě uživila...dneska musíme dovážet kdeco - třeba česnek zČíny
květen 23, 2012 20:17
No comments ! : Sidon
Video.

http://atanova-zasuvka.blog.cz/1011/byl-jsem-svedkem-kradeze-stoleti-2-dil
květen 23, 2012 20:30
Alíku, : Petronila
..země byla soběstačná?

Jednak jsme byli součástí RVHP a soběstační jsme zdaleka nebyli, druhak, ruku na srdce, komu z nás by se chtělo žít tak skromně jako v tehdejší "soběstačné" zemi?

A jídla je snad dost i teď, nebo ne?

Proboha, copak máš opravdu tak krátkou paměť, že můžeš nostalgicky vzdychat po tom málu druhořadých výrobků, co jsme tu tehdy měli (to "lepší" šlo na vývoz)?
květen 23, 2012 22:09
Deeres : Mikin
ja se rozhodne nehodlam zastavat Kozenyho, ale s takovyma firmama toho ve svetove konkurenci delat moc neslo.
Znam se dobre s jednim byvalym namornikem a podle neho tohle remeslo stejne ztratilo veskerej puvab. Posadky tvori vetsinou spatne mizerne Filipinci a Rumuni,dustojnici jsou o neco lepe placeni Cinani. A obrovska lod je v pristavu za par hodin vylozena a nalozena, takze neni ani cas jit do krcmy na rum. smilies/sad.gif
květen 24, 2012 06:04
Mikine, : deeres
já se také znám s jedním bývalým 1.lodním důstojníkem, je to manžel mé kamarádky, protože je to pořád strojní inženýr, lehko se uživí i na souši. Bydlím kousek od bývalých České loděnice v Libni a tak zde bydlí i spousta jejich bývalých zaměstnanců a ti hovoří jinak, práci si hledali horko-těžko a dneska to jsou už vlastně důchodci. A těžko oddiskutuješ, že Kožený získal Českou námořní plavbu v Harwardských fondech podvodem, aby jí vzápětí zašantročil.
A proč by Česká loděnice měla zrovna konkurovat fy Maersk, jistě by se našlo i pro ní uplatnění na trhu a byla by práce pro Čechy.
květen 24, 2012 08:43
jinak článek : Petronila
považuji taky za blábol.

Za prvé - česká ekonomika byla po převratu těžce podfinancovaná, kde měla z vlastních zdrojů nabrat peníze na modernizaci, nákup strojů.. vem chlup na dlani, když tam není.

Za druhé - přesouvání výroby na východ, kde je levněji, není rysem jen našeho státu, dělají to tak všichni. Jestli je to dobře nebo ne, toť velká otázka, ale dost dobře to nelze přičítat našim zločinným politikům.

Za třetí - je pro občana nebo zaměstnance nějaký podstatný rozdíl, vlastní-li firmu zaměstnávající u nás velký počet lidí nějaký Němec nebo Babiš, Kellner či Penta? (Tedy krom vlasteneckého uspokojení. že "národní stříbro" je v dobrých rukou krále Miroslava? )
květen 24, 2012 09:05
. : toulavej
Viktor Kožený získal majetek pro Harvardské fondy jedině kvůli hlouposti DIKů, kteří chtěli získat z kuponové privatizace od státu taky nějaké peníze, ale nebyli ochotni si za pár korun koupit noviny Kupónová privatizace, podle kterých by si SAMI mohli zkusit vybrat akcie nabízených státních podniků. A nebylo to nic těžkého, co by dospělý svéprávný člověk se základním vzděláním nezvládl. Stačilo jen chtít! Ale lidem se nechtělo přemýšlet, to, jak známo bolí a převzít tak výsledek svého rozhodnutí – výběru každý sám za sebe. Tak alibisticky pověřili Koženého, aby vybral za ně a za to jim dal těch 10 tisíc – jistotu desetinásobku :-). A tak 800 tisíc lidí umožnilo Koženému získat zadarmo ohromný majetek se kterým si mohl dělat co chtěl, tedy ho i prodat. Samozřejmě, vinu na oblbnutí národa měli i známí lidé, herci i zpěváci včetně Karla Gotta, kteří lidem Harvardské fondy doporučovali. Pro ně to byl výdělek v reklamě. Já považuju za horší případ fond Trend, založený Kocábem a Kratochvílem, kteří nalákali lidi svými jmény, svou tehdy důvěryhodnou pověstí, že budou jejich akcie spravovat a pak celý fond prodali - bohužel podvodníkům. Zatímco si Viktor Kožený užívá slunce na Bahamách, Kratochvíl si užívá v Himálajích a společně s Kocábem oba pak i létání ve vlastních letadlech, pokud tedy není pan Kocáb ve službách vlády jako vládní zmocněnec . . . teď nevím, jaký smajlík použít . . .
květen 24, 2012 10:41
Toulavej, : deeres
byli jsme vychováni v socialismu a byli jsme naivně blbí. Můj tehdejší šéf dělal Harvardům náhončího a i mne lámal k nim. Mně se to od začátku nějak nezdálo, protože jsem od přírody pochybovač. V případě Trendu už jsem tak obezřetná nebyla, sama jsem vsadila celkem slušně na podniky z chemického průmyslu, ale pro mámu jsem chtěla jistotu a tady známá jména u fondu pro mne byla záruka. Máma neviděla ani korunu.
květen 24, 2012 12:03
Deeres : Mikin
ten trend zaniku malych spolecnosti neexistuje jen v lodni doprave, ale vsude kam se podivas. Odkoupenim zanikly i takovi giganti, jako je Mc Donald Douglas, American Motors atd...
Male a casto konkurence zcela neschopne ceske spolecnosti ktere mely zajisteny odbyt jen diky barteru mezi zememi RVHP mely po rozpadu komunistickeho bloku asi takovou sanci, jako snehulak na Sahare.
Jiste - existuji vyjimky, ale ten trend tu je. Lidi v Mlade Boleslavi muzou byt radi, ze existuje nejakej obr jmenem VW......
květen 25, 2012 07:35
Petronilo, byli jsme soběstačnější než teď : wendy
to není vzdech po starých časech, to je prostý fakt. A ty blafy, co se prodávají v marketech, shnilé, předatumované apod. to je teda hitparáda, co ? Ono všechno má dvě strany, ta to prostě je.
smilies/wink.gif
květen 28, 2012 22:49
wendy. : Petronila
jenže obávám se ,že na takovou "soběstačnost" jsme dneska už moc rozežraní.

A ano, v marketech se prodávají blafy, ale nejsou přece JENOM markety a JENOM blafy. Z té nepřeberné nabídky, co je, si můžeš vybrat i nepoměrně více kvalitních věcí, než tomu bylo dřív.
květen 29, 2012 11:28
Wendy, : Mikin
Nebyli jsme vic sobestacni. Byla zde obrovska, umele vyvolana zavislost na levnych ruskych surovinach (hlavne rope) kterou si nas chtel velky bratr udrzet a za kterou jsme draze platili jinak. Ta skoncila zanikem RVHP a vsechno se zmenilo.....
květen 29, 2012 14:45
tohleto není moje dílo, : Sidon
je to vyjádření Jiřiny Šiklové k situaci za uplynulých dvacet let v ČR. Přestože mnozí budou poukazovat na její minulost, tak na tom, co říká ve svém prohlášení, to nemůže nic změnit, protože je to tvrdá realita :

"Za 20 let mnozí z nás svým umem, pílí a inteligencí dosáhli profesních úspěchů a
blahobytu, o kterém se nám za komunismu ani nesnilo.
Budování soukromého úspěchu jsme vykoupili tím, že jsme až příliš ochotně
odevzdali osud věci veřejných do chtivých a chamtivých rukou.
Skandály dnešních politiků sledujeme se stejným znechucením jako někdejší tupost
těch komunistických. Napříč zemí se rozrostl bezprecedentní systém korupce na
komunální, krajské i centrální úrovni.
Vstupenkou na lukrativní posty polostátních podniků a organizací s miliardovými
rozpočty je legitimace nebo spřízněnost s velkou politickou stranou.
Nepozastavujeme se nad tím, že v zemi, kde je pracovní síla 3x levnější než v
západní Evropě, je kilometr dálnice 2x dražší.
Nepozastavujeme se nad tím, že miliardové veřejné zakázky získá ministrova firma s
momentálně neznámým vlastníkem - akciemi na doručitele.
Nepozastavujeme se nad tím, že bývalý premiér vydělal desítky milionů na obchodě
s akciemi od podnikatele, kterému předtím zajistil miliardovou dotaci.
Nepozastavujeme se nad tím, že výroba tramvajenky s čipem stojí v Praze 10x více
než v Londýně nebo v Paříži.
Vleklá vyšetřování, když k nim vůbec dojde, končí tím, že obvinění se neprokázala.
Pokud magistrátní úředníci uvíznou v síti policie, tak jedině té švýcarské nikoli
české.
V naší zemi lze dnes ustát jakýkoli skandál,za několik dní ho překryje ten další.
Hlavě státu, zaměstnané vlastní ješitností a bojem proti nebezpečí evropské
integrace, nestojí korupce za půl slova.
I když je to dnes méně okaté, média vědí o čem psát víc, o čem méně, o čem nic.
Zatímco v dobách komunismu jsme museli překonávat strach, nyní je překážkou
lenost.
Nadáváme na ceny, ale jsme líní změnit banku nebo telefonního operátora.
Necháme se stříhat jak ovce. Jsme líní se informovat, vytvářet si, prosazovat a bránit
svůj názor.
Místo přísunu a zpracování informací si vymýváme mozky stupidními seriály.
Místo zpráv a názorů čteme v bulváru o celebritách, kdo komu zahýbá a s kým.
Náš národní cynismus se masochisticky vyžívá v tom, jak hrozné panují poměry a
sami kromě vymýšlení vtipů neděláme nic.
Ti přihlouplí se ještě rozčilují nad stotisícovými platy, ale miliardové causy jim
unikají.
Svou lenost pak omlouváme filozofií, že "jsou stejně všichni stejní", případně "tihle
budou ještě horší".
Za nezájem a lhostejnost k osudu věcí veřejných zaplatíme vysokou cenu.
Korupce prodražuje většinu investic financovaných z daní i z obrovského deficitu.
Ukrajuje šance našich dětí, na nichž v soukromí tak usilovně pracujeme. Zadlužuje
zemi, která bude jednou jejich.
Dvě největší strany si rozparcelovaly tuto zemi s tím, že stejně budeme muset volit
jednu z nich bez ohledu na to, jak přezíravě se k nám budou chovat. Myslí si, že
stačí provětrat strašáky, zahrát na strunu sociálních jistot pro jedny a strunu nízkých
daní pro druhé. Technika jejich vládnutí přitom dlouhodobě vylučuje jedno i druhé.
Monopol jedné strany v naší zemi nahradila střídavá a na komunální úrovni i
společná vláda dvou stran, které se vždycky nějak dohodnou. Je přitom zřejmé, že i
ostatní strany využívají své zaslepeně loajální "fanoušky", ochotné jim odpustit
úplně cokoli.
Vedení velkých stran sází na to, že se budeme bát zahodit náš hlas podporou malých,
nových či exotických a že nám nezbude než zvolit jejich oranžovou či modrou košili
bližší než toho druhého kabát.
Kolikrát jsme už slyšeli, že "není koho volit", mnozí volit nechtějí a nepůjdou.
Kolikrát jsme svou volbu s pocitem studu nikoli hrdosti, zdůvodňovali menším
zlem. Není snad právě takovýto vynucený hlas z rozumu ten "vyhozený"? Jakou
cenu má vůbec náš hlas, když ho dáváme se skřípěním zubů?
Nikdo z nás si nedělá iluze, že by malé politické strany byly lepší a čestnější než ty
velké. Moc korumpuje vždy. Ale absolutní moc korumpuje absolutně.
Možná jsme se někdy ptali našich rodičů a prarodičů: "A proč jste s tím tehdy něco
neudělali?" Připravujme si dnes odpověď pro naše děti."


květen 29, 2012 18:41
Vybrat si můžou : wendy
hlavně ti, co na to mají. Ale to bylo vždycky, že. A možností výběru neomlouvám ty sviňárny v marketech. Naše zemědělství upadá a je to škoda, ať je to čímkoliv.

Závislost - vždycky asi budeme na něčem resp. na někom závislí...další alibistická výmluva. Uvidíme.
smilies/wink.gif
květen 29, 2012 22:41
Tahle obecná shrnutí paní Šiklové jsou jenom bláboly. : toulavej
Dnes tolik populární téma – korupce – tu byla vždy, nijak se nerozrostla, jenom je jiná, týká se jiných věcí, což je dáno jinými možnostmi ve společnosti. Za bolševika se podplácelo kvůli sehnání cementu, okna, nákladní dopravy, televize, kola, auta, zahraničních léků, devizovému příslibu, tuzexových bonů, přijetí na školu apod. Dnes si spotřební zboží může koupit každý, není proto potřeba nikoho uplácet. Dnes se shání práce, zakázky, proto se uplácí tam. Díky systému všemožných dotací se uplácí úředníci, aby se dostaly ty dotace.
Že je tvrzení – „Nepozastavujeme se nad tím, že bývalý premiér vydělal desítky milionů na obchodě s akciemi od podnikatele, kterému předtím zajistil miliardovou dotaci“ – holý nesmysl, lež, ví každý. Jenže, i když to lidi pobuřuje, když se nedá dokázat, že šlo o praní špinavých peněz i když všichni víme, že ano, nemůže s tím nikdo nic dělat. V demokracii platí presumpce neviny . . .
Hlava státu je racionální člověk, nedělá jalové, zbytečné věci. Mluvením o korupci, jak by si přála pí Šiklová, by věci nijak neposunul, byl by to jenom populismus. Klaus není populista, neříká to, co chtějí lidé slyšet, ale to, co si myslí.
S populárním „předražováním dálnic“ je to tak, že levnější pracovní síla nemá na cenu dálnice (snížení ceny) žádný vliv, protože pracovní síly je při stavbě potřeba relativně málo. Na cenu dálnice má podstatný vliv cena výkupu pozemků, cena materiálu, členitost krajiny (počet mostů), množství výjezdů/nájezdů, cena strojů a konkurence! Když je stát velký jako Německo, má více stavebních firem. Rozlehlý stát, jako Německo, má méně výjezdů/nájezdů na srovnatelné délce, placatá krajina, jako je Německo, má méně mostů. Stavební firmy v bohatém Německu mají více příležitostí využít své stroje a proto mohou za používání účtovat nižší ceny. Tak vychází cena dálnice menší než u nás. Také ceny zájezdů nebo letenek jsou díky větší konkurenci v Německu nižší a na rozdíl od dálnic se to nijak nezdůrazňuje. A jiné zboží nebo služby.
Pokud jde o stupidní seriály, ať se každý baví jak chce. Kdo chce studovat, ať studuje, kdo ztrácet čas nesmysly, ať si ho ztrácí, je to jeho čas, jeho život, jeho věc.
Já svůj názor neschovávám a pokud jsem línej, tak si nestěžuju :-), jaké pak paušalizování, každý jsme jiný.
Princip volby menšího zla při volbách je všude na Západě, nijak se tím nelišíme, protože, jedině kdybychom volili sami sebe, pak bychom volili ten ideál :-)
květen 30, 2012 11:36
toulavej, : Sidon
takže ono je vlastně všechno v nejlepším pořádku, ta Šiklová plácá nesmysly, všechno jede, jako na drátkách, korupce vůbec, ale vůbec nic neznamená a jede se dál, močálem černým, kolem bílých skal. Něčím mi připomínáš paní Puntíkatou. Asi se semtam taky napiješ nějaké bahnité vody.
smilies/cool.gif
květen 30, 2012 18:48
... : Mikin
No, vsechno v Cesku v poradku urcite neni. Bordel je tam zajiste vetsi nez v zemich, ktere nepoznaly "dobro" budovani socialismu.

Ale s tim nadavanim, skuhranim a prehanenim problemu pomerne normalni demokraticke zeme to mnozi Cesi tak prehaneji, ze je to az trapne.....
květen 31, 2012 05:52
toulavej : bb2
souhlas, jenom k těm dálnicím a veřejným zakázkám ve stavebnictví obecně - ceny navyšuje korupce. Na to asi paní Šiklová (nečetla jsem, jen to co tu je od Sidona) naráží. Aby velká firma zakázku dostala, podplácí ty, kdo mají vliv na přidělení zakázky. Následně pak ten, kdo byl zaplacen, ovlivní dodatečné navýšení ceny, drahé vícepráce apod., takže se ta "vstupní investice" dodavateli vyplatí. Ostatní vstupy máme totiž tak nízké, že bychom německým firmám mohli směle konkurovat i v kopcovité krajině ;-)
To není ironie, to je trochu smutný úsměv, protože mám za sebou právě jednání, kde nám bylo jasně nejasně naznačeno, kam a jak se máme se svou nižší cenou odebrat, abychom nepřekáželi většímu tygrovi. My to nevzdáme, ale tušíme předem prohraný boj. Samozřejmě všechno se odehrává v tak jemném předivu slov, že nikdo nic proti ničemu nikdy s ničím...;-)
A to jde o skrz naskrz privátní sektor a o zakázky v řádech milionů, ne desetimilionů. Kde jsou časy před 15 lety, kdy šlo opravdu jen o kvalitu, cenu a umění prodat svou práci, to byly jediné bojové prostředky.
květen 31, 2012 10:03
A čím si to vysvětluješ ? : wendy
typicky českou nenažraností a korupčním jednáním, jež je zde domovem ? pak se někdo diví, že lidi nadávají. Nenadávají taky pořád, ale jen když se přijde na toto dané téma, že. To je logické. Jinak jsou asi spokojení...

Nedávno jsem znovu navštívila ÚP. Drábkův program skutečně stále nefunguje jak by měl, ale pokud jsem si všimla, už je po 1.4. a stále neodstoupil. Za co pane bože, za co, trestáš....asi se málo modlíme.

Ovšem daň z nemovitosti nám na chalupě zvedli jen trochu, slunce svítí, nic nás nebolí, a taky kytkám se daří, i šnytlíku. Chlapi se v hospodě pohádali koho že volit za prezidenta. Střetla se frakce knížepán a bývalý úřednický premiér. Nakonec to vyřešili poslední rundou a pak to vypadalo, že je jim to jedno. Přešli na organizační záležitosti obce, což je důležitější.
smilies/wink.gif
květen 31, 2012 13:59
ano, tím, jedno souvisí s druhým, a ještě s třetím, : bb2
a to poměrně vysokou tolerací k tomu, co lidi nepálí,nebo si myslí, že je to nepálí. To nahrává "těm nahoře", tj. těm co rozhodují, ovlivňují, protože jim projde všechno. Jevy, které by se ještě před deseti lety snažili skrýt, případně vysvětlovat, už teď jen popírají nebo se vymlouvají tak okatě, že je jasné, jak celého občana mají vysoce na háku. Před lety odstoupil Jan Kalvoda z funkcí a odešel z politiky proto, že se zjistilo, že nemá titul JUDr. On ho nikde neuváděl, neužíval, ale média mu ho přidělila a už mu zůstal. Vzdělání měl, nikoho nepodváděl, neuváděl v omyl, titul sám neužíval. Jediné, čím se provinil, bylo to, že nevyvedl z omylu posluchače, čtenáře pokaždé, když mu média ten titul přidala. Přesto to byla kauza, ostuda, jeho politický konec. A dnes? Rozkradou se miliardy, tituly se koupí a co, dokud mi nedokážete, že jsem to udělal ve zlém úmyslu, tak na vás prdím, milí občané... Vědí, že občan se v nejhorším případě možná vykecá někomu do mikrofonu a oni pak budou muset odhánět nějakého otravného reportéra, ale to je tak vše co se stane. Současně jsme pořád nenažraní, většina, jako dítě z koncentráku když se dostane k pořádnému jídlu a hračkám. Schází morální, etická, ale i právní kontinuita. To korupci svědčí. Všechny země s bývalým i současným totalitním režimem se s tím potýkají, ale u nás je to "srandovní" tím, jak se pořád chceme cpát do té Západní Evropy, a přitom jsme někde na Balkáně...
květen 31, 2012 14:23
tak tak : wendy
a ještě je u nás poměrně vysoká tolerance k alkoholu...přesto jsme včerejší svátek - Den sousedů - slavili jen decentně !
smilies/wink.gif smilies/cheesy.gif
květen 31, 2012 15:48
bb : toulavej
Kalvoda měl na štítku svojí kanceláře před jménem uvedený titul JUDr, ačkoliv na něj neměl nárok, protože k jeho získání mu chyběly dodělat rigorózní zkoušky, absolvoval jen všechny semestry, ale to zakončení studia mu chybělo. Také na všech úředních listinách, které podepisoval jako místopředseda vlády a ministr měl uvedený titul. Nebyla to média, která mu to tam napsala. Chápu, že, když ti titul někam napíší a říkají ti pane doktore, je těžké jít s pravdou ven, že titul nemáš. Zvláště ve společnosti, která si na tituly potrpí. Ale, když to uděláš hned na poprvé, příště už nikoho opravovat nemusíš. Něco jiného je nechat si říkat doktore, něco jiného si titul nechat napsat na úřední listinu jako ministr. Titul nemusíš používat, já ho nikde neuvádím, ale, když ho nemáš, nemůžeš ho používat na vládní úrovni. Zastupuješ stát navenek, měl bys být soudný a nedělat mu ostudu, až se to provalí, podepisuješ mezivládní smlouvy . . . :-)
květen 31, 2012 17:16
... : bb2
Nezastávám se ho, ano, byla to ostuda, vadilo mi to, bylo to nepoctivé a neslušné. I když to vysvětlil právě tak, jak jsem psala, prý se zpočátku snažil s tím něco dělat, když ten titul někde viděl - na kancelář i papíry ho neumístil sám, prostě přišel a bylo to tam, ale údajně protestoval, i někteří z jeho kolegů si na to vzpomněli. Někdo další, už nevím kdo, doplnil, že vzdělání má kompletní, mohl by užívat titul mgr., k judr. mu opravdu scházely jen zkoušky, které by zvládl levou zadní, jen si najít chvíli čas. V očích veřejnosti to byl ale podvodník, který se vydával za právníka a nebyl jím, lidi si totiž mysleli, že nemá vůbec vysokou školu, někdo si myslí, že titul judr. apod. se dostane automaticky po studiu vysoké školy, a když nemá titul, nemá vysokou školu, není právník.

Srovnávám situaci tehdy a dnes - on řádně vystudoval, byl to právník, dopustil se podvodu v tom, že nechal ostatní v přesvědčení, že má titul judr., ne "pouze" mgr. Přesto se ani nesnažil nijak zvlášť obhajovat, nedržel se svého postu jako klíště, prostě odešel.
Deset let poté vyjde najevo, že si spousta lidí titul prostě koupila, aniž by se jen pokusili studovat, část tzv. vystudovala pětileté studium za dva roky, nemají základní znalosti ze svého oboru, nenašly se dokumenty o jejich studiu, dokonce si někteří pedagogové vůbec nevzpomínají (tj. nemají o tom záznam ve své evidenci), že by toho studenta vůbec kdy potkali. A přesto oni neodejdou, nestydí se, jsou dál ve svých místech a berou své platy. Viz Řápková.
Zkouší co projde a ono jim to prochází..No snad se to začíná otáče.
červen 01, 2012 11:32
bb : toulavej
teď jsi mě pobavila. Vzpomněl jsem si, jak jsem šel několikrát na poslední přednášku z různých předmětů, abych viděl jak vypadá ten, co mě bude zkoušet, abych pak náhodou nešel na zkoušku k někomu jinému :-)
jinak souhlas, Řápková, Hašek, Ondruška, Benda, Křeček . . . ale to změní jen novináři, že o tom nepřestanou psát a lidé se od podvodníků začnou distancovat, začnou se distancovat i strany od takových členů, jako je Dryml, Antl . . .
červen 01, 2012 14:09
Nojo novináři : wendy
to mi připomníná tu dávnou kauzu s byty - když se Grosíka ptali kde na něj sebral tak to pěkně pohvězdičkoval, to je fakt, no a pak mu ten pokoj už nedali. Ale když se ptali Tlustého, tak jim de facto sdělil to, že jim po tom nic není a toho nějak nechali být, žejo. Takže se to začne zlepšovat tehdy, až budou přísní a nesmlouvaví a nenechají toho (noviny ani policie a spol) u všech hříšníků, napříč celým českým spektrem. Takže tak.
smilies/wink.gif smilies/cool.gif smilies/cool.gif Přísnost musí byt.
červen 01, 2012 16:19
Už to bude 84 let, co jsme se odtrhli od nenáviděného Rakouska : Sidon
a ono to starý Rakousko pořád v (některých) Češích přežívá. Jakoby ten titul dokazoval nebo zaručoval, že ten jeho nositel je přecejen o něco "lepší", než ti bez titulu. Inu Česko ! Jistěže je nutné, aby doktor - lékař, chirurg, onkolog, ortoped apod., vystudoval medicínu a udělal atestaci, aby mohl vykonávat svou práci co nejlíp, ale jestli je někdo ministrem a vykonává svůj úřad dobře, tak je mi šumafuk, jestli má titul, nebo ne. To jenom někteří hnidopiši se tím ohání. Jak říká Hašek - Das ganze Tschechische Volk ist eine Simulantenbande !

smilies/angry.gif
červen 01, 2012 18:46
Sidone : Mikin
mas recht. Ja znal jednoho stredoskolskeho ucitele, ktery ucil na ucilisti zedniky a ktery si pred jmeno vzdy a vsude daval Prof. Zduvodnoval to tim, ze by mu na stredni skole rikali "pane profesore". No, v te dobe spis soudruhu profesore...
Jsem rad, ze u nas se na to tak nepotrpi a ze moji manzelce rikaji i pres jeji 3 vysokoskolske tituly proste - Joanne. smilies/cool.gif
červen 01, 2012 19:01
Napsat nový komentář

Pro komentování je potřeba, abyste byli přihlášeni. Pokud nemáte ještě svůj účet, prosím zaregistrujete se.


busy
 
< Předch.   Další >
[CNW:Counter]