O kudlance se ví, že svého partnera po kopulaci sežere. Když o tom tak uvažuji, myslím, že – v jistých případech – by toto řešení nebylo nezajímavé...

Hubnutí s Kudlankou

Hubnuti

Související články

Význam jmen

Význam jmen

Soutěže

Soutěže

Setkání

Setkani

Přihlášení






Zapomenuté heslo
Nemáte účet? Vytvořte jej!

Anketa

VĚRNOST? PODLE MNE JE:
 

NEMOCNÍ, ZDRAVÍ, VŠECHNO JEDNO PDF Tisk E-mail
Pondělí, 25 leden 2010

 Nedávno jsem se u nás před domem bavila s jednou maminkou, která se právě vracela od dětské lékařky. A dozvěděla jsem se velice zajímavou věc... Že už nejsou extra čekárny a ordinační hodiny pro nemocné i pro zdravé děti. Proč?

 

 

 

 

 

 

 

 

     Jednoduše proto, aby se zdravé děti, které jdou třebas na očkování, nebo s nějakou tou boulí, případně pro nějaké potvrzení, nenakazily od těch nemocných. Protože např. konkrétně po očkování musejí zůstat půl hodiny v čekárně kvůli případným alergickým reakcím.:-) A tak lze jen vždy "pevně doufat", že tam zrovna nebudou i děti nakažlivě nemocné.

 

     Protože moje děti už jsou velké, nemám ten správný „přehled". Nebo to bylo pouze tehdy, kdy dnešní maminky a tatínkové, věková kategorie českého baby boomu, byli malí?

 

 

 

 

 

Jak je to u vás?

 

d@niela

 

Komentáře (39)add feed
no, mám : skaz
docela čerstvý zážitek - neteř musela doma zůstet s čtyřletou dcerkou ze školky - prý je tam vysoce infekční " pátá dětská nemoc" - byly doma týden a po kontrole u lékaře nejen že neměly tuto nemoc, ale údajně nebyla potvrzena i ve školce.Proto si dovolila navštívit moji dceru s dvěma dětmi,jedno necelé dva roky. Shodou okolností se tam setkaly i s mojí snachou a vnoučkem. No a kupodivu - pátou dětskou nemoc dostala moje dcera, snacha a vnuk, vnučky a všichni chlapi přežili bez problémů, i já, která jsem byla v kontaktu se všemi jsem neměla problém. Tak taky potřebuju poradit - co je vlastně pátá dětská nemoc - fakt neznám a hlavně proč se přenesla ze školky, kde nikdy nebyla? Díky všem, co o tom něco víte.
leden 26, 2010 01:27
No teda kdyz : Giussi
jsme byli loni v lete, cili pomerne cerstve, na dovolene u rodicu v CR, tak jsme museli k doktorce, nebot se mala osipala a i ji to dost svedilo. Byla to alergicka reakce asi na dzus, ktery pila poprve. No a prave ta pani doktorka, ktere jsme volali, jestli jako "americanky" muzeme prijit, nam poradila, at prijdeme odpoledne, to ze ma poradnu a nebudou tam nemocne deti. Takze v jedne vesnici na Morave to porad jeste takhle funguje.

Ale tady v USA u naseho detskeho nic takoveho nemaji. Tady se musi kazdy objednat, jak zdravy na kontrolu, tak nemocny na vysetreni a je to v cekarne hezky promichane, ale zase je tam jen tech par deti, ktere jsou zrovna kolem te hodiny objednane.
leden 26, 2010 04:30
Pro Skaz : Aknela
Je to pátá nejběžnější dětská nemoc. Dřív byla taky, ale nejspíš neměla jméno smilies/grin.gif
http://cs.wikipedia.org/wiki/Pátá_nemoc

Já jsem jí chytla od syna před několika lety a moc dobře mi teda nebylo, oteklé uzliny, ruce a nohy, bolesti kloubů...dítě se zotavilo za dva dny, já tak za tři neděle. Nikdo jiný dospělý z rodiny to už nechytl, nejspíš proto, že už jí měli jako děti (a měly průběh bez větších příznaků) a nebo jí bez větších příznaků prodělali teď.
leden 26, 2010 06:10
nejmenovalo se to před tím : alena puntíkovaná
Zarděnky?
leden 26, 2010 06:35
Skazíku, : Vodoměrka
pátou dětskou nemoc jsem měla nedávno... zčervenaly mi tváře, dva dny jsem vypadala, jako by mě vyliskali a pak jsem postupně červenala odshora dolů.. trvalo to asi deset dní, než jsem vybledla zase na provozní bledost... a pak se mi několik týdnů to zčervenání vracelo vždy po nějaké větší tělesné námaze, ale už to hned potom bledlo... nikdo jiný z rodiny, ani Gábinka to nedostaly... i když doktorka mi říkala, že to onemocnění u ní třeba proběhlo, jen se s tím imunitní systém lépe popral a tak nedošlo ani k těm průvodním jevům... zjistit se to dá akorát z krve, ale je to zbytečné... s touto nemocí se stejně nic nedělá, maximálně se utlumí svědění těch zardlých míst, pokud by je někdo pociťoval...

Jo a Puntíku, zarděnky to nejsou, proti těm jsem očkovaná...
leden 26, 2010 07:16
Jinak tedy k tématu : Vodoměrka
U nás je pro nemocné vždy ranní ordinace, v pondělí odpoledne je poradna pro miminka a ve čtvrtek odpoledne je ordinace pro zdravé... jinak samozřejmě když někdo nutně potřebuje přijít v dobu, kdy jsou v čekárně nemocní nebo naopak, nechodí do čekárny, ale zaťuká si přímo na ordinaci a čeká vedle, doktorka ho pak vezme v době, kdy by normálně v čekárně přišel na řadu, ale nemusí čekat ve stejné místnosti jako ostatní... přednostně z chodby bere miminka... funguje to tak docela dobře ke spokojenosti všech...
leden 26, 2010 07:19
A ještě, Skazi, : Vodoměrka
ta pátá nemoc teda ve školce byla... jo, prostě se jen děti s těmi dětskými nemocemi vyrovnávají lépe než dospělí... vzpomínám si, že jsem v 25 letech dostala plané neštovice... a Lucinka se mnou... ta měla asi pět ďublíků po těle, zatímco já byla obsypaná od hlavy až k patě souvislou vrstvou, na malé by to nikdo nepoznal, zato já vypadala jak po náletu hladových komárů... a tři týdny jsem se z toho dostávala, pořád jsem měla horečky a pořád nové a nové ďublíky...
Nevím, jak doktorka testovala ty vaše děti, ale pokud jim nedělala krevní rozbor přímo na tyhle protilátky, tak to asi neměla šanci zjistit... a kdybys pak chtěla informace o šesté nemoci, tak ti je poskytnu taky... ale ta se týká nejčastěji dětí do jednoho roku, tak ji třeba nedostaneš smilies/wink.gif smilies/cheesy.gif smilies/grin.gif
leden 26, 2010 07:25
... : Sandra.
Náš pediatr to má rozdělené, dopoledne jsou nemocní, odpoledne je poradna pro zdravé děti. Když někdo nemocný potřebuje přijít odpoledne, zavolá předem, domluví se a zaťuká na něj na dveře z chudby. Vezme ho přednostně, do čekárny vůbec nevkročí. Takže asi jak kde...smilies/smiley.gif
leden 26, 2010 07:39
zvlastni cekarnu : mura1
nemame, ordinacni hodiny pro nemocne a zdrave mame (2x v tydnu zdrave, 1x poradna)
leden 26, 2010 07:55
máme : Kamila
i zvláštní čekárnu pro zdravé i rozdělené ordinační hodiny. A vůbec máme báječnou paní doktorku!
leden 26, 2010 08:05
.. : kolemjdoucí
kloukám (Alenka asi taky), že jsem nejspíš o něco ošizen. Za mejch mladejch let asi ani pátá ani šestá nemoc nebyly....
leden 26, 2010 08:33
pátá nemoc : mia
není nic nového. Já ji měla už v r. 82. Tehdy jsem byla s dcerou na dětském maškarním a najednou mi začaly pálit ruce a měla jsem je červené. Říkalo se, že ji sem přitáhli Vietnamci. Tehdy sem začínali přijíždět a pracovali v různých socialistických podnicích. /Pokoutně tu šili tehdy tolik populární riflové sukně, z peněz si tu pak kupovali naše občanství./ Ale myslím, že to byl blábol, ta nemoc tu asi byla. Existuje i čtvrtá a šestá nemoc. Jinak dcera teď chodí s malou k dětské lékařce na přesně objednanou hodinu do poradny pro zdravé děti /kontrola, váhy, míry, vývoje/.
leden 26, 2010 08:48
... : Los evropský.
My máme také extra hodiny pro zdravé a pro nemocné. Tu šestou nemoc Majda měla taky, byla to jen dva dny teplota a pár pupínků, jinak nic.
leden 26, 2010 08:53
Vodoměrko dík, : skaz
zase jsem o něco chytřejší - jenom nechápu, proč to nemá normální název, jako jiné nemoci. Pátá, šestá nemoc mi připadají takové vše slučující.
leden 26, 2010 09:56
myslím : Manul
že pátá a šestá nemoc jsou to ty nejběžnější po těch prvních 4 (zatím nevím kterých, asi plané neštovice, spála a nějaské další, asi se časem stejně poučím)
Jinak to má u nás doktor obráceně, dopoledne (po, st. pá) kontroly, očkování, odpoledne po. út. čt) nemoci. Ale i dítě s horečkou se musí objednávat, zatím ještě naštěstí nevím, jestli ho vezmou už v ten den, který je jen dopolední)
leden 26, 2010 10:29
Já nevím, jak je to teď, : alena puntíkovaná
ale když mělo dítě vysokou horečku, tak dětská lékařka přijela k němu domů ještě týž den. Tedy, byly-li ordinační hodiny dopoledne, přijela odpoledne a naopak. Alespoň, když byly moje děti malé.
leden 26, 2010 10:43
.. : kolemjdoucí
nojo, Alenko, ale to bylo v tom hnusném socializmu. Dneska se pro změnu vozí zlámané nohy od bouraček vrtulníkem.
leden 26, 2010 11:55
Ja si myslim, ze ty ctyri detske nemoci jsou : Giussi
(v libovolnem poradi) nestovice, priusnice, zardenky a spalnicky. Patou a sestou neznam.

Ale zase moje dcera (jednoleta) mela zniceho nic teplotu a dva dni potom se osipala, ale nesvedilo to. Byli jsme u detske (tady v USA) a rekla nam, ze je to bezna detska nemoc a jmenuje se roseola. Ve slovniku jsem objevila bud rozeola nebo ruzovka, ale ani o jednom jsem nikdy pred tim neslysela. Pry jsme si ji jako deti urcite oba prodelali (tim myslim oba rodice) a mala ji chytla nejspis od nas, kdyz jsme se s ni muchlali, protoze jakmile to clovek prodela, tak je jiz nadosmrti prenasec.

Jo a taky mela mala nejakou detskou nemoc (dospeli to pry nechytaji), kterou tu nazvali "croup". Vyznacuje se "stekavym" kaslem, nebot jsou zuzene dychaci cesty. Deti dost casto kaslou tak vehementne, ze si tim zpusobuji tlak na brisko a nasledne pak zvraceji, coz byl pripad nasi dcery. Bylo to pouze vecer v postylce, pres den skoro nic, ani ten kasel skoro vubec ne. No a zase preklad veskery zadny. Ve slovniku clovek nasel akorat zaskrt, ale ten to urcite nebyl. smilies/smiley.gif
leden 26, 2010 20:09
Guissi : mia I
to co popisuješ - kohoutí kašel a zúžení dýchacích cest, je velmi nebezpečný zánět hrtanu. Otékají při něm dýchací cesty a dítě se může udusit a je třeba vždy dítě dopravit k lékaři. Tady v Čechách pak dítě nechávají v nemocnici na pozorování.
leden 26, 2010 20:26
Giussi, : Vodoměrka
takže ta roseola je právě ta šestá nemoc... jinak též roseola infantum či exanthema subitum... nebo pátá nemoc - erythema infectiosum...
A docela věřím, že v některých případech byla jen nesprávně diagnostikována jako nějaká kopřivka... protože znám od spousty maminek z vyprávění, že dítě se jim osypalo z horečky nebo z paralenu či nurofenu nebo co mu dávaly... a že to potom přešlo... a nejspíš ani někteří doktoři to neznají, protože například moje obvodní lékařka mi pátou nemoc diagnostikovala jako alergickou reakci... a ať se objednám na alergologii nebo na kožní... a shodou okolností jsem byla zrovna s Gabčou na očkování a paní doktorka na mě hned spustila, že mám pátou nemoc... a měla jsem ji do posledního puntíku, jak se má tahle nemoc projevit...
leden 26, 2010 20:32
Mio : Giussi
No, my jsme napred vubec nevedeli, ze je to kaslem. My ji kaslat vubec neslyseli a to spime s otevrenymi dvermi ve vedlejsim pokoji. Asi trosku zakaslat musela, ale my jen slyseli, ze zacala brecet, kdyz se pozvracela. Rano pak jednou trosicku zakaslala a cely den nic. Druhy vecer se zvraceni opakovalo, tak jsme ji vzali na pohotovost a tam ji stanovili ten "croup". Nastesti to ale mela velmi jemne a tak uz po te druhe noci skoro ani nezakaslala a ani nezvracela. Jeji kamaradka, ktere bylo o sest mesicu mene, to od ni asi chytla (v dobe, kdy jsme nevedeli, ze je mala nejak nemocna) a ta mela prave prubeh mnohem horsi (mozna proto, ze byla mensi a mozna i proto, ze nebyla skoro vubec kojena, nevim). Musela i do nemocnice a dostala domu kyslik.
leden 26, 2010 20:53
Vodomerko : Giussi
Tak to jsem rada, ze konecne vim, co to ta nase mala mela. Je zajimave, ze nekteri doktori ani nevi, ze to existuje (a tomu verim) a pritom ta nase detska doktorka, sotva jsem popsala, ze mela mala dva dny horecku a pak se osypala, ale nesvedi to, tak hned rekla: "To vim presne, co ma..."
leden 26, 2010 20:56
Giussi, : Vodoměrka
ta vaše doktorka to nemusí znát jako pátou a šestou nemoc, nevím, jestli to není označení jen tady u nás v ČR, ale prostě ví, co to je... tady to možná teď znají jen pediatři, protože obvodní ani gynekoložka to neznali... na internetu jsem se dočetla, že je ta pátá nemoc nebezpečná pro těhotné a protože jsem měla jít zrovna na kontrolu, tak jsem se chtěla své gynekoložky zeptat, jestli je to skutečně tak nebezpečné a za jak dlouho se tedy mám přeobjednat, abych už náhodou nebyla infekční a ona to vůbec nevěděla, ani sestřička (ta mě ještě sprdla, že jak to mají vědět, že bych to měla nejlíp vědět já, když to mám) smilies/wink.gif
Naše Gabča tu šestou nemoc měla taky... předtím jsem já měla pátou... tak teď čekám, jestli vymyslí i nějakou sedmou a kdo z naší rodiny ji dostane... smilies/grin.gif
leden 26, 2010 22:00
Giussi : Kamila
to, co popisuješ je laryngytida,ano, Mia to popsala přesně. Díkybohu to syn neměl, ale kamarádky děti ano a první pomoc byla otevřít okno, aby dítě dýchalo studený vzduch, tedy dítě zabalit do peřin a otevřít okno. A tu sanitku určitě taky, ano..
leden 27, 2010 08:26
Guissi : mia
co se týče té vyrážky - tak sis ve slovníku vyhledala dvě rozdílné nemoci roseola rozhodně není růžovka. Růžovka /rozacea/ je chronické kožní onemcnění postihující dospělé a už tu o něm na Kudle byla řeč, někdo tu psal, že ji má. Ten croup-záškrt už asi dnes není a i kdyby se snad vyskytl, tak se domnívám, že by se léčil na infekčním oddělení v izolaci.
leden 27, 2010 08:55
ajaj : Kamila
záškrt, tak to jsem byla vedle. To je opravdu hodně ošklivá nemoc a přiznám se, že neznám nikoho, kdo ho měl - tady se proti tomu očkuje, že ano?
leden 27, 2010 08:59
Kamilo : mia
očkuje, proto si myslím, že podle těch příznaků, co Giussi popisuje to byl ten zánět hrtanu. U záškrtu by byly určitě čtyřicítky horečky a dramatičtější průběh. I když ten zánět hrtanu je taky pěkně nebezpečný a zrádný.
leden 27, 2010 09:03
pátá a šestá nemoc : bb2
byly dokonce už když byly moje děti malé, a to je 15 let a déle
leden 27, 2010 10:21
no, Aleno a kolemjdoucí, spíš záleží na doktorech : bb2
jako vždycky ostatně. Mně nepřijel za pozdního socialismu (8smilies/cool.gif ani pohotovostní doktor k 8měsíčnímu miminu s horečkou a bolestmi. Do telefonu 1) vyčetl že volám, proč jsme nešli včas k doktoru - moje odpověď: pediatr je tu v úterý dopoledne, to dítěti nic nebylo, teď je čtvrteční noc. 2) vyčetl, proč nepřijedu autem - nemám řidičák a momentálně ani auto 3) diagnostikoval koliku, kterou údajně poznal podle řevu dítěte. Nevím, zda myslel střevní, ledvinovou, ve zmatku jsem se nezeptala kterou myslí, jen jsem si vzpomněla na našeho veterináře, že by mi poradil a pomohl lépe:-)) Takže jsme přečkali noc a druhý den naklusali k pediatrovi do nedalekého městečka, který nás laskavě přijal, i když jsme k němu tehdy spádově neptařili, a kupodivu názory kolegy z pohotovosti nesdílel. Teda, pokud kolika neznamená oboustranný zánět středouší.

No a podobné se zopakovalo v roce 91. Tentokrát jiný doktor, opět pohotovost, dítě s horečkou a svíjející se bolestí. Doktor z pohotovosti otrávený až na půdu, že ho zase nějaká matka obtěžuje. Ale opět výborný telefonistický diagnostik, na dálku rozpoznal zánět středního ucha a dal mi 15 vteřin na rozmyšlenou, zda chci sanitku a odvézt 40 km do fakultní nemocnice na píchnutí ucha. Pokud se nerozmyslím do té doby, položí telefon a víc se se mnou TAKHLE V NOCI!! nebude bavit. Samozřejmě jsem řekla ano. Pak jsme čekali sbalení a oblečení do 4 rána na sanitku. V nemocnici starý doktor, velmi příjemný a laskavý. Svíjející larvičku nevím jakým kouzlem uklidnil, vyšetřil, žádný zánět středouší nenašel, zato zavolal lékařku z dětského oddělení.

Nevím jestli vozí vrtulníkem jen zlomeniny, počítám, že to bude drb ze soudku jedna paní povídala, a ta paní zapomněla dodat, že zlomenina byla otevřená, její majitel v šoku a s lehkým otřesem mozku :-)
leden 27, 2010 10:40
... : bb2
to neměl být mafián v černých brýlích, ale rok 87
leden 27, 2010 10:41
bb : kolemjdoucí
samozřejmě nevozí jenom zlomeniny, ale posílají vrtulník v podstatě kdykoliv to počasí dovolí, stačí poslouchat večer zprávy v TV. Je to podobné jako s pohřební službou nebo odtahovkou....
leden 27, 2010 10:51
... : bb2
ok, na zprávy dívám často, ale ne vždy, tak mi ty vrtulníky unikají, ale i kdyby ne, je mi to jedno. Počítám, že je neposílají pro srandu králíkům a každýmu vážně zraněnýmu přeju co nejrychlejší transport.

leden 27, 2010 11:04
Možná by mohli na dispečink letecký záchranky : Krakonoš
posadit kolemjdoucího, aby ty kraxny nelítaly ke každý voděrce. Sice by to vobčas někdo nerozchodil, protože von by jako voděrku vyhodnotil preventivně všecko, ale ušetřilo by se spoooousta peněz daňovejch poplatníků a svět by byl zase vo něco růžovější. Nebo ne?
smilies/wink.gif smilies/cheesy.gif smilies/grin.gif
leden 27, 2010 17:17
Mio : Giussi
No ja samozrejme vim, ze rosacea je uplne jina nemoc. Ale psala jsem jen, ze nevim, co to bylo za nemoc, neb slovnik mi nepomohl (online ani papirovy), neb tam byl preklad slova roseola bud rozeola nebo ruzovka. Uz jsem se nerozepisovala o tom, ze prvni preklad je uplne k nicemu, nebot je to to same, jen se "z" a druhe je blbost, protoze je to uplne jina nemoc.

A ten croup samozrejme NENI zaskrt, ten je snad temer vymiceny, to se jen opet nase slovniky vyznamenavaji blbymi preklady. Chtela jsem tim jen rict, ze u tehle dvou detskych nemoci, proste slovniky selhaly a ja moc nevedela, co je to v cestine.

A presne, jak pise Kamila, mel na ten croup pomahat studeny (a nejlepe vlhky) vzduch. Nastesti nase dcera mela prubeh velmi mirny a nikdy nepotrebovala ani otevrene okno, ani prochazku studenou zimni noci. Pouze jsme ji moc nepritapeli, aby bylo v pokoji takove spravne spaci chladno a trosku jsme ji tam mlzili, aby mela vlhci vzduch.
leden 27, 2010 18:23
Giussi : mia
tak hodně zdravíčka celé rodině smilies/smiley.gif
leden 27, 2010 18:30
My jsme prostě měli hodnou paní doktorku : alena puntíkovaná
MUDr. Procházkovou z polykliniky v Dlouhé.....Asi - určitě bude už v důchodu - ale byla senzační a vynikající diagnostička. Já na ni nedala dopustit.
leden 28, 2010 16:23
my taky, Alčo, výborného, hodného, dětmi oblíbeného, měl uklidňující účinky:) : bb2
a mladýho, fešáka. Dneska je v tzv. nejlepších letech (myslím, že v nich byl tenkrát, ale to se tak říkásmilies/smiley.gif. Tehdy ale u nás byl jen 1x týdně, stejně tak v jiných obcích, vždy na půl dne, druhý půlden sloužil ve svém obvodu. Takže pokud dítě omarodilo ve čtvrtek večer, zbývalo čekat do druhé dne a honit doktora mezi jeho obvody a návštěvami. Nebo volat pohotovost.
Co zesoukromničili, tak část obvodů předal kolegovi a kolegyni a tím mohli rozšířit ordinační dobu. Posledních cca 19 let jsou u nás 2x týdně a mimoto na telefonu.
leden 28, 2010 20:44
... : Béda Traktorista
Já teda k pediatrovi už dlouho nechodím, ale co se mý vobvoďačky týká, tak je naprosto nepoučitelná a její sestřička taky. Má sice ve čtvrtek vodpolední ordinaci pro zaměstnané, ale jen do čtyř hodin. Já jí už stokrát říkal, že zaměstnaní jsou nejčastěji zaměstnaní taky do čtyř, ale ona prý, že si můžou vzít po obědě volno a pak nemusí chodit zpět do práce, že jim vorazítkuje propustky. Kdyby šli ráno k lékaři, na propustku mají 4 hodiny a museli by se tam vrátit. No, žije ještě v tuhým socialismu, a to zas tak stará struktůra není. Když jsem tam jednou šel zdravý, jen pro razítko do průkazu, a bylo to v době tý chřipajzny, tak sem předem volal, kdy mám přijít, kdy bude volnějc, abych nemusel čekat i víc jak hodinu, jak je u ní zvykem, mezi marodama. No, prý ať příjdu těsně před zavíračkou, že to je jen ten štempl a zase půjdu, a že to tam bývá volno. Tak sem přišel o čtvrt hodiny před koncem ordinační doby a sestřička mě vyhodila, že jdu pozdě. Šly jí blbě hodinky, měla o pět minut víc, než na těch velkejch v čekárně. Takže prý mám přijít zítra. A ukázala na ceduli, že posledního pacienta bere 15 minut před koncem ordinačních hodin. Tož to jen tak na okraj, na pobavení. Já se taky královsky a hlasitě bavil, dokud nevylezla doktorka z tý svý ordinace zjisit, co se děje. Razítko jsem nakonec dostal a to bylo poslední, co jsem vod ní chtěl. smilies/wink.gif
leden 28, 2010 23:18
hrozné : verca-slunicko
Je to otrava, všude něco číhá. V Motole mi nabídli nějakou imunokúru, nakonec jsme na to použili curenzym. Byl dobrý.
srpen 15, 2010 19:03
Napsat nový komentář

Pro komentování je potřeba, abyste byli přihlášeni. Pokud nemáte ještě svůj účet, prosím zaregistrujete se.


busy
 
< Předch.   Další >
[CNW:Counter]