O kudlance se ví, že svého partnera po kopulaci sežere. Když o tom tak uvažuji, myslím, že – v jistých případech – by toto řešení nebylo nezajímavé...

Hubnutí s Kudlankou

Hubnuti

Související články

Význam jmen

Význam jmen

Soutěže

Soutěže

Setkání

Setkani

Přihlášení






Zapomenuté heslo
Nemáte účet? Vytvořte jej!

Anketa

VĚRNOST? PODLE MNE JE:
 

DOBROU (ZAHRANIČNÍ) CHUŤ PDF Tisk E-mail
Pondělí, 07 květen 2007

 Když jdete do supermarketu pro „něco k jídlu“, zajímáte se, odkud kupované zboží je? Jestli budete jíst řízky z českého nebo dejme tomu rakouského čuníka, případně kde se bejček, co z něj budete mít zítra ptáčky, za života vyskytoval? Jestli kuřata měla svou rodnou halu velkochovu v českých luzích a hájích či někde u sousedů?

  

      

     Nebo vám polská kuřata či rakouské vepřové (a pochopitelně další dovážené produkty) chutnají o tolik víc, než naše? Mají snad novozélandská jablka víc vitaminů? Je polská mrkev lepší? Atd. atd. To, že je naše země součástí jednotného trhu EU, neznamená, že budeme v budoucnu jíst potraviny pouze z dovozu. Přesto se do Čech dováží mj. stále víc masa ze zahraničí. Poptávka po českém vepřovém a hovězím se snižuje.

 

    To by se pak mohlo stát, že bude-li situace pokračovat stejným tempem, stane se dalším výstavním exponátem v muzeu voskových figur postava posledního „českého zemědělce“.

 

 

Je vám jedno, co jíte?

 

Je vám jedno, odkud to je?

 

Myslíte, že naše maso je méně chutné?

 

 

Myslíte, že ovoce a zeleninu

si nezvládneme vypěstovat sami?

 

 

 

 

 

 

 

d@niela

 

Komentáře (16)add feed
není mi jedno, co jím... : Jana
...a i proto dávám přednost produktům od ekologických zemědělců. tedy těch, co si dají tu práci a získají certifikát na BIO značku. vím tak, že se chovají (aspoň relativně) slušně jak ke krajině, tak (pokud se jedná o chov) ke zvířatům.

maso neposoudím, jsem vegetariánka, ale i kdybych maso jedla, tak bych zase upřednostnila BIO kvalitu - sice dražší, ale s vědomím, že nepochází z koncentráku, ale z chovu, kde zvířata žila jakž-takž důstojně.

a co se těch zahraničních produktů týče... když vidím vedle sebe mrkev z Tuřan a ze Španělska, beru tu tuřanskou. co se vyrábí nebo roste tady, nemusí kvůli mě zcestovat půl světa. ale spíš mě štve, že tradiční plodiny, co u nás byly dřív, teď čeští zemědělci prostě nemají v sortimentu - a třeba cizrnu si koupíte snad leda tureckou, i když u nás dřív byla... exotické ovoce kupuju minimálně. obecně, co se týče těch "exotických" věcí - u čeho to jde, koukám po Fair Trade značce (záruka slušnýho chování k přírodě i k lidem), ale na rozdíl třeba od Švýcarska, kde koupíte "férový banány" za zhruba stejnou cenu jako ty z konvenční produkce, u nás tenhle výběr zatím není.

zpět k českým zemědělcům: bylo by fajn, kdyby trochu pružněji reagovali na poptávku a nabízeli něco "zajímavějšího" - pokud jsou nadbytky mlíka, čím to asi bude? tím, že český spotřebitel je hloupý a nekupuje, co je pro něj dobré, nebo tím, že toho mlíka prostě dělají moc? možností je spousta - od zachování druhu produktu a jeho "ozvláštnění" bio certifikátem, až po zaměření na jiný druh plodiny nebo produktu (zajímavé druhy zeleniny například), ale taky to nemusí být jen k jídlu: když nechcete kožené boty a víte, že hadrové tenisky se rozpadnou za chvíli, říkáte si, konopné boty by byly super, ale nikdo to tu nevyrábí, protože konopí se tu málo pěstuje... nebo se dá zaměřit na výrobu biopaliv (řepkový olej, ...), biomasy k topení a tak dále.

když to shrnu - podle hesla "mysli globálně, jednej lokálně" český zemědělce podporuju (vlastním spotřebitelským chováním), ale docela se mi ekluje podpora "za každou cenu" - třeba slepičí koncentrák nepodpořím.
květen 07, 2007 10:29
No já nevím : Gita
Někdy se mi zdá, že se s tím BIO dělá hrozný humbuk. Mnohdy za to mohou různé fámy, jako například že se do kuřat cpou estrogeny (což je minimálně v ČR zakázáno) nebo že krávy se mají v "JZD" špatně (ve dvou jsem byla na exkurzi a "mléčné" kravičky se náhodou vůbec špatně neměly). Nejsem teda odborník, takže vnímám vyloženě negativně snad jen klecové odchovy drůběže (nikdo však zatím nepřišel se strategií, jak udržet nízkou cenu nejoblíbenějšího masa, když se dá slepičkám víc prostoru - prodražuje se to šíleně). A samozřejmě, určitě raději koupím české potraviny než zahraniční - z prosté solidarity, nic víc v tom není.

Bioethanol - to je další zajímavé téma, asi by taky chtělo víc znalostí, ale ono to asi taky tak jednoduché a ekologické nebude. Teď se například hodně psalo o negativním vlivu masového vysazování řepky.

No, hádat se rozhodně s nikým nechci, fakt nejsem odborník, jen se mi nelíbí ten přístup "ode zdi ke zdi", který se tu poslední dobou hrozně uplatňuje, nejen pokud jde o jídlo. Všechno má svoje pro i proti. To, že si dnes vymrčujeme, co jíst a co ne, to je dáno hodně tím, že vůbec máme co jíst. Jsou bohužel lidi, co tohle vůbec ani řešit nemohou.
květen 07, 2007 11:33
Pokouším se podporovat české zemědělce : mamča
aspoň tím, že brambory, mléko, sýry... kupuji u "našeho" sedláka. V Praze moc možností výběru nemám, protože u nás jsou jen prodejny Billa a Plus, které moc českých výrobků neprodávají. Pokud mám možnost výběru, koukám na čárový kód, a beru zboží na začátku s číslem "8".
Je mi fuk, že rakouská prasátka jsou levnější a polská jablka červenější. Pokud nebudeme podporovat každý svého sedláka, bude na venkově čím dál větší nezaměstnanost, všichni, i ti pracovití lidé, na pracáku. Pak to pocítíme zase my, všichni Češi.
Jo, a neobdělávaná pole zarostlá lebedou a křovím, mě taky štvou.
květen 07, 2007 11:37
Já jsem taky vlastenec : wendy
jednak nevěřím tomu, že dovozové = lepší a druhak pozoruju se znepokojením likvidaci dobrého českého, ať už potravin, skla nebo látek. To se děje v zájmu likvidace konkurence, neříkám že jsme extra borci, ale když nebude naše, budou mít odbyt zahraniční výrobci. Nakonec - takový dobrý český jogurt, syrečky nebo pravý špekáček - kdo to umí. Já vím, špekáček není nejzdravější, ale myslíte, že ty ostatní uzeninové produkty ano ? Vždyť se to nedá ani opékat ! Ještě k těm neobdělávaným polím - to bylo humbuku s vracením a jak na poli roli svých otců budou jejich potomci pracovat...takže já si jdu koupit něco na trh k našim zahrádkářům. smilies/wink.gif
květen 07, 2007 16:14
Zajimave tema : Jarka
Jednou jsem v TV sledovala zajimavy porad, kde se reporter chtel dopracovat odkud pochazi francouzske "BIO" kure s nadpisem volne behajici za cenu, ze me presla chut. A tak se zacalo telefonovat od A do Z a od Z do A. Kdyz se dopracoval k cili, vypravil se tu farmu navstivit. Hledal a hledal, vyptaval se, ale to misto kde mela farma s volnym vybehem kurat stat, proste nenasel. Proste neexistovala..... to je prvni pripad. A ted ten druhy. Nabidka: BIO olivovy olej - obchodnik preleval do hezkych sklenicek normalni olej, na sklenicku prilepil etiketu BIO a i cena byla BIO - doma si mnul ruce, jak dobre prodal. A ted do tretice. Nabidka: BIO veprove parecky. Daval okukujicim kupujicim ochutnat, vsem moc chutnaly, sice drazsi, ale dobre a tak se brzy vyprodaly. Tenhle prodavajici zabalil opet uplne normalni supermarketove parky, prelepil hezkou etiketou, ktera hlasala, ze jde o opravdovy BIO produkt.
Ja zatim nejsem presvedcena, kdyz vidim v obchodech tu predrazenou "nehezkou" zeleninu a ovoce, ne nekoupim. Momentalne uz je BIO kava, caj, vino, susenky, zmrzlina, mlecne vyrobky a masove vyrobky, limonady, pasta, chleba........
Snad si myslite, ze jsem hloupa nebo neinformovana, ne, ja tomu zatim jeste neverim, a nejsem ochotna platit ty vysoke ceny, za neco, co by melo byt v podstate normalni, ne?
květen 07, 2007 16:40
... : bb
Gito, já to beru tak, že BIO kvalita potravin je standard, kdysi v dobách bez náhražek běžný a přirozený, dnes pomalu se vracející. Třeba moje mamka v dobách, kdy biopotraviny byl pojem neznámý, trávila půl víkendu na zahrádce v pokleku, abychom měli zdravější zeleninu bez hnojiv, táta se staral o ovocné stromy kvůli ovoci bez chemických postřiků a už tehdy jsme poznali rozdíl v chuti u kuřete od babičky a z obchodu. O králicích a krůtách nemluvě, ty se snad v obchodech ani neprodávali.
Babička z venkova i teta měly králíčky a kuřátka vypiplané, chované v teple a krmené přirozeným krmením, ne granulemi a krmnými směsemi. O hormonech v krmných směsích jsem slýchala, zda opravdu už nejsou nevím, ale barviva, aby žloutky byly žluté, se přidávají.
Když už musím kupovat vajíčka, pečlivě teda sleduju, zda jsou z českého chovu na podestýlce (to vše musí být a bývá vyznačeno na krabičce), ne z klecového chovu např. v Polsku.
Stejně tak nakupuju hovězí u řezníka, kde si přečtu na vývěsce, že dnes se prodává maso z býka číslo...z chovu...stáří...odkud...
Drůbeží maso kupuju raději tedy také v bio kvalitě ne proto, že je to móda/trend, ale že jsem od malička zvyklá na to, že je to prostě lepší, chutnější, zdravější. Např. proto, že drůbež v kamionech se potluče, stresuje, v důsledku stresu se do krve vyplavují jiné hormony a ty pak sníme v mase. Navíc na jatkách je zabíjena pro mě nepřijatelným způsobem. Viděno na vlastní oči před cca 6 lety ve velmi prosperující a dobře známé "továrně na maso". Tuším klasa A.
Když už koupím drůbeží z hromadného chovu, tak si zase vybírám odkud je, a jak to maso vypadá -červeně protkané je z (po)tlučeného kusu.
Bio máslo,jogurty,mléko chutnají tak, jak chutnaly tytéž výrobky od tety z venkova, stačilo přidat lžíci domácí malinové marmelády a byla skvělá svačina,snídaně. Pro tu chuť bez náhražek, barviv, aromat atd. je tedy draze kupuju.
Stejně tak uzeniny, kterých pro celou rodinu a návštěvy včetně buřtů na oheň a do buřtguláše koupím tak šest-sedm kilo do roka, právě proto, že se pracně shání něco, co chutná a voní masem. Zato bio dietního salámu slupnu klidně patnáct deka na posezení, protože mi chutná, voní, je mastný a nezmáčí mi papír prosolenou vodou.
Marmelády a džemy jsem nekupovala, protože jsme je prostě nejedli, rybízovou od mamky akorát v lineckém cukroví a koláči a jahodovou a malinovou na palačinky. Pak jsme ochutnali francouzské bio višňové, jahodové, borůvkové a ostružinové, a je vymalováno. Buď mám 80 kaček na skleničku, nebo nemám, ale jablečnou pastu, obarvenou a ochucenou a vydávanou za rybízový džem, jíst nebudeme.
A v tom to myslím je. Kdo ochutnal bio kvalitu, a neměl smůlu na podvodníky, si raději připlatí, když může, a nemá pocit, že "se s tím moc nadělá". Naopak, spousta lidí co znám to raději ani nepřizná, že utrácí za bio potraviny, neberou to jako módní trend a nechlubí se s tím.
Jinak exkurze se vodí hlavně tam, kde je vše ok smilies/smiley.gif ne tam, kde si prasátka zalamují kopýtka a nožky v ocelových roštech, protože kdysi chytré skopové hlavy vymyslely, že to bude úspornější než podestýlat slámou (jak to trapně zpátečnicky dělali naši předci po staletí) a kydat hnůj. Že ty výkaly prostě propadnou rošty rovnou na pás, který je vyveze ven. Naštěstí jsou chovatelé tlačeni ke změnám, a tak se krávy už běžně pasou na loukách za kravínem a prasátka zase v teple u mámy na slámě. A v tomhle vidím pozitivní přínos bio trendu.


květen 07, 2007 16:43
též jsem vlastenec z vlastního přesvědčení, : Inka kuk
mléko, hovězí a vepřové z farmy našich známých, brambory, vajíčka a králíky od souseda, zeleninu už budu mít vlastní jako před tím. BIO nekupu, zdá se mi to zbytečně předražené, na vesnici to nemám daleko, jsem tam každý druhý den, takže co mohu koupím tam. Polotovary v zásadě nekupuju, jídlo si dělám vše sama a s láskou. Snažím se podporovat české výrobce, ale banány si koupím, tady nerostou a já je mám ráda. Jinak zeleninu a ovoce české. Nějak to tak cítím, tak proč ne.
květen 08, 2007 19:30
tak to my, pokud jde o jídlo, spíš mlsní než vlastenci :)) : bb
bio produkty jsou předražené, protože jejich "výroba" je náročnější, tudíž dražší
a jak vidím, je to pořád vlastně totéž co před sametem - kdo má zdroje u příbuzných, u známých, tak má vyhráno, protože jedině tak má jakousi záruku kvality.
Já třeba dostávám zeleninu, ovoce a vajíčka od rodičů, mléko maso máslo jsem mívala od příbuzných, teď už jen králíky, kachny a husy, vepřové spíš výjimečně, zato mám hodně zvěřiny z jejich lesa, ale když to dojde a máme chuť, koupím raději bio kuře nebo ovoce z Rakouska, než třeba nepřověřené české, protože vím, že soukromí pěstitelé a chovatelé z venkova, pokud neusilují o možnost používat označení BIO , a hlavně ti, co to dělají tak nějak napůl a s minimem dotací i kontrol, používají postřiky a hnojiva, a krmné směsi, kvůli výnosům a přírůstkům, je to ekonomičtější. Pro sebe si pěstují postaru. Asi jako vinaři s vínem pro sebe a Pražáky smilies/smiley.gif
takže pak vlastenec nejsem a dám přednost chuti a zdraví, kupuju české kvalitní když je k mání do 50 km, ale jezdit na farmu 150 km kvůli tomu nebudu
S exotickým ovocem si nedělám hlavu, co máme rádi, klidně koupím, ostatně mořské ryby, vína a sýry taky zdaleka jen české, naopak.
květen 08, 2007 20:00
Vajíčka od sousedů : Jel
Dávala bych si pozor, čím sousedi slepice krmí. Saolmoneloza se totiž více vyskytuje z vajec domácích. Slepice kolikrát nejsou krmeny "vyváženou stravou" jako ve slepičárně, ale podivnými zbytky z kuchyně. Zavrhované granule už dnes mohou být vyrobeny čistě jen směsí z toho, co zvíře má jíst, bez přidáváných antibiotik a hormonů a podobně.
květen 09, 2007 07:16
Hlavní je dneska zisk : wendy
a to nejen na dobré uživení se, ale každý druhý by chtěl zisky nadstandardní, aby byl co nejdřív milionář. Takže jsem taky nedůvěřivá. A to nejen u potravin. Sousedi na chalupě mají malé farmy - ovčí, kozí, pěstují slepičky, králíky - a dost poctivě to vedou. Tak tam bych nějakou jistotu určitě viděla. Taky to nejsou žádní boháči ! V jednom rozhlasovém pořadu se lidé podivovali nad vysokou cenou kvalitních sýrů. Ale výroba je náročná, je na ní velký podíl práce lidských rukou, bez větší automatizace třeba. To není triko, na které se našije falešné logo a je. Ach jo. smilies/angry.gif
květen 09, 2007 07:38
já bydlím na vesnici : AlenaT
ale na netypické. Nikdo tu nic nepěstuje, leda tak pro sebe. Je tu jedna sámoška široko daleko žádná jiná. A tam mají prostě VAJÍČKA - a na nich nepoznáte, zda jsou z klecového, či jiného chovu. Pečivo berou od Odkolka nebo od Šejby. Šejba míval pečivo moc dobré a protože to lidi kupovali, tak zvýšil výrobu - a kvalita šla dolů -a taky značně podražil. Lahůdkárnu nám Jednota(majitel) zrušila, takže ty skutečně dobré věci, jako Třebenky, Mlsaly apod. prostě nenávratně zmizely.V Davli je řeznictví U Dolejšů, které vyrábí své vlastní uzeniny a mívalo vždycky bezvadné maso a za ucházející ceny. Takže o něj byl zájem..asi příliš velký, neb Dolejš postavil fabriku, výrobky "zprůmyslověly", podražily (fabrika se musí zaplatit) a už to není ono. Takže hádejte, kde nakupuju....na Smíchově - protože to je nejblíž. Zeleninu nepěstuju, jsem skoro chromá a jsem ráda, že chodím a okopávání, pletí apod je nad moje síly. Chovám jednoho psa a svě kočky - ty nic nesnášejí (jako vajíčka) a ani je nelze podojit.Kdybych chovala králíky, tak při své povaze skončím tak, že budou ochočený, budou podávat pac, já se s nima budu mazlit a pusinkovat, ale žádnýho nezabiju.
Takže, jak jsem řekla - o nějakém preferování eko bio výrobců nemůže být ani řeči, neb nakupuji v nejbližším Super nebo Hyper - a tam prostě nepoznáte, zda ty výrobky jsou skutečně bio - nebo jenom tak kecaj, aby mohli zvýšit jeho cenu.
květen 09, 2007 08:12
Nojo Ali to je fakt s tou domácí zvěří : wendy
já třeba se vůbec nejdu podívat na malé ovečky naproti do farmy, neb vím, že každý rok jednu z nich sežereme...malé žabičky přenášíme přes silnici, aby si doskákaly kam potřebují a když nám přejeli kočku, vyhlásili jsme národní smutek. Pavouka vyndávám z vany aby tam nescípnul hlady a biju jen komáry - a mouchy. Ty nesnáším. Jak se to praví ve Vratných lahvích ? "Těším se na léto že bude teplo a na zimu, že nebudou mouchy." smilies/cheesy.gif
květen 09, 2007 08:47
no Wendy : AlenaT
mám kočku jménem Prdlouška, která má každý rok koťátka s místním lvem salonů zvaným Čenda.V listopadu nám dělali nová okna, která se dají i jen vyklápět , takže to vypadalo, že se kočka ven nedostane a koťátka nebudou. Čenda vyl pod oknem noc co noc a kočka nakonec zjistila, že když vyleze úplně nahoru na skříň, tak se skokem plavmo dpstane na horní okraj odklopeného okna a tam už proskočí. Takže koťátka budou. A jaké každý rok výstavní. A zaručeně z českého chovu a eko bio. Jo včera tu zas byl Čenda a položil nám na parapet zavřeného okna eko-bio zakousnutou myš. Tak nevím, buť ta moje kočka je ku*va, nebo je tak senzační milenka. Nicméně o koťátka můžete projevit zájem již teď. smilies/grin.gif
květen 09, 2007 08:55
... : wendy
Ale Ali, to je láááááska ! Musím požádat chotě, aby mi též něco ulovil. Naposledy co ulovil, byla na podzim rýma. A teď to vidím tak, že dojede da marketu. Zdravím Čendu a Prdloušku. smilies/grin.gif
květen 09, 2007 09:10
škoda, že jsem tu myš vyhodila : AlenaT
mohla bejt tvoje, Čenda má sice ukousnutej kus ucha a taky kulhá - důsledek vítězných válek s ostatními kocourky v okolí - ale jenak je to fakt frajer!
květen 09, 2007 09:18
CUKROVY : pepik
hledam polske cukrovy asi nekdo vy kde najit ozvete se pls smilies/cool.gif smilies/cool.gif smilies/cool.gif smilies/cool.gif smilies/cool.gif smilies/cool.gif smilies/cry.gif smilies/cry.gif
listopad 03, 2008 21:58
Napsat nový komentář

Pro komentování je potřeba, abyste byli přihlášeni. Pokud nemáte ještě svůj účet, prosím zaregistrujete se.


busy
 
< Předch.   Další >
[CNW:Counter]